Εδώ και πέντε μέρες αποθηλάσαμε τελείως! Ακόμα δεν το έχω πιστέψει και κάθε βράδι αναρρωτιέμαι αν ο Γιώργος θα μου ξαναζητήσει γάλα στην πολυθρόνα της μαμάς (την οποία και αποφεύγω). Κάθε βράδι όμως πάμε στο κρεβάτι μου, ξαπλώνουμε δίπλα δίπλα, ο Γιώργος μου χαϊδεύει την κοιλιά μου και τελικά βάζει πάνω της και το κεφαλάκι του και κοιμάται. Έτσι! Χωρίς κλάματα, χωρίς γάλα μαμάς.
Το είχα στο νου μου οτι γύρω στις 27 Απριλίου (μετά τα γενέθλιά μου) θα ξεκινούσα να τον αποθηλάσω. Του το έλεγα κιόλας κάθε τόσο. “Αγαπούλα μου, σε λίγο καιρό θα σταματήσουμε να πίνουμε γαλατάκι μαμάς και θα είσαι πια ένα μεγάλο αγοράκι. Εντάξει;” Δεν έδειχνε να νοιάζεται και ιδιαίτερα γι αυτά που του έλεγα!
Έχουμε κόψει τον μεσημεριανό θηλασμό εδώ και καιρό. Μας είχε μείνει ο πιο δύσκολος. Ο βραδινός. Τον μεσημεριανό θηλασμό τον κόψαμε σχετικά εύκολα. Του είχα πει αν θέλει να δοκιμάσει να κοιμηθεί σαν μεγάλο παιδάκι δίχως να πιει γάλα και είχε δεχτεί. Τη δεύτερη μέρα ζήτησε γάλα, άλλαξα συζήτηση και πάλι κοιμηθήκαμε στο κρεβάτι μου δίχως γάλα. Την τρίτη μέρα πάλι καθώς πηγαίναμε στο κρεβάτι είπε κάτι για γάλα, αλλά μετά όταν ξαπλώσαμε δεν το (ξανα)ζήτησε. Και έτσι είχαμε αποθηλάσει το μεσημέρι. Το βράδυ τον θήλαζα στην πολυθρόνα στο σαλόνι βλέποντας τηλεόραση και μετά τον έπαιρνα στο κρεβάτι του. Κάπου στα μέσα της νύχτας ξυπνούσε και ερχόταν στο δικό μας όπου και έμενε μέχρι το πρωί.
Πριν μια εβδομάδα περίπου άρπαξα ένα γερό κρυολόγημα. Είχα τέτοιες μα τέτοιες κομμάρες! Και πριν πέντε μέρες ανέβασα πυρετό το βράδυ και την ώρα του θηλασμού του Γιώργου σκεφτόμουν οτι θα ήταν πολύ ωραία ιδέα να πάω να κοιμηθώ κι εγώ μαζί του νωρίς νωρίς (νωρίς, δηλαδή 11 το βράδυ, γιατί εγώ συνήθως κοιμάμαι 2 με 3 το πρωί). Πήγαμε στο κρεβάτι μου και εκεί που πήγα να ανεβάσω την μπλούζα μου για να θηλάσει, αυτός άρχισε να ζητάει την κοιλιά μου!!! Έχει συνδιάσει πια το κρεβάτι με ύπνο δίχως θηλασμό αλλά με χαδάκια στην κοιλιά μου. Έτσι χάλια που ήμουν εγώ σκέφτηκα, “ΟΚ, ας δούμε τί θα γίνει τώρα…” Τον άφησα να χαιδεύει την κοιλιά μου και κοιμήθηκε μια χαρά! Λέω, “πρωταπριλιάτικο αστείο είναι αυτό;” (καθ’ οτι ήταν πράγματι πρωταπριλιά εκείνη την μέρα). Και έτσι, απλά και ανώδυνα, έχουν περάσει πέντε βράδια που ο Γιώργος δεν θηλάζει για να κοιμηθεί, απλά χαιδεύει την κοιλιά της μαμάς του με τα απαλά του χεράκια. Κοιμάται, μετά η μαμά τον παίρνει στο κρεβατάκι του και κάποια στιγμή το πρωί βρίσκεται και πάλι στο δικό μας, μέσα στην αγκαλιά μας…
Έτσι απλά! Δίχως να τον θηλάσω για τελευταία φορά και να του πω όμορφα λογάκια όπως το είχα φανταστεί. Δίχως να συγκινηθώ με τη σκέψη οτι τον θηλάζω για τελευταία φορά μετά από δύο χρόνια και δύο μήνες. Δύο χρόνια και δύο μήνες του έδωσα γάλα από το στήθος μου με όλη την αγάπη μου. Στα δύσκολα, στους πόνους απο τα δοντάκια και στις αρρώστιες τις δικές μου και τις δικές του, ήξερα οτι θα του δώσω αυτό που πάντα δέχεται με ευχαρίστηση. Αυτό που θα τον προστατέψει από το να κολλήσει από μένα, αυτό το γλυκό γαλατάκι με τα τόσα καλά. Δύο χρόνια και δύο μήνες. Μια συνήθεια πολύ γλυκειά που όταν την ξεκινούσα ποτέ δεν φαντάστηκα οτι θα την κρατούσα για τόσο πολύ! Είμαι περήφανη που του έκανα αυτό το δώρο. Είμαι περήφανη που το δέχτηκε τόσο όμορφα και που δέχτηκε τόσο εύκολα να το αφήσει να γίνει μια γλυκειά ανάμνηση. Πήρα πολλά από αυτή μας την διαδρομή. Κάθε βράδυ τα κλειστά του βλέφαρα που κοιτούσα μέσα στην αγκαλιά μου ήταν το ωραιότερο επιστέγασμα της μέρας! Τώρα οι αγκαλιές και τα χαδάκια, το φιλάκι την ώρα που τον βάζω στο κρεβάτι του, θα δηλώνουν με το δικό τους τρόπο ένα επίσης υπέροχο τέλος της μέρας!
Η αγαπούλα μου μεγάλωσε! Η μαμά του νιώθει μια ελευθερία οτι αν χρειαστεί μπορεί να τον κοιμίσει και κάποιος άλλος. Όλοι έχουν κοιλιές άλλωστε
Μεγαλωωωνουμεεεεεεε!!! Γίναμε άντρες! χαχα! Ο θηλασμός πήγε για μένα πολύ καλά και ο αποθηλασμός επίσης! Ούτε ένα κλάμα! Είμαι τόσο χαρούμενη! Απλά, χαρούμενα και γεμάτα περηφάνια! Χτες βράδυ μου είπε και ο άντρας μου πόσο περήφανος είναι για μένα για όλη αυτή την πορεία. Είναι τόσο όμορφο να το ακούς απο τον πατέρα του παιδιού σου!
Θυμάμαι μια γυναικολόγο που έλεγε στην μητέρα μου να με ενημερώσει πως πρέπει να κόψω τον θηλασμό (γύρω στον πρώτο χρόνο του Γιώργου) επειδή λέει μετά θα είναι τρομερά δύσκολο να τον κόψω. Και ο άντρας της είναι παιδίατρος, είπε, ήξερε και τα έλεγε! Τί θα του εξηγούσα τότε του Γιώργου; Τί θα καταλάβαινε? Θα έκλαιγε και δεν θα ήξερε γιατί η μαμά δεν του προσφέρει το στήθος της! Τώρα δίχως πολλά πολλά τα καταφέραμε μια χαρά. Και το στήθος αν και κλείσαμε πέντε μέρες άνευ θηλασμού είναι άδειο. Ούτε χαπάκια, ούτε τίποτα! Τι καλύτερο;
Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου μια πανέμορφη αρχή στον θηλασμό, μια εξαίσια διαδρομή και ένα υπέροχο τέλος στον θηλασμό σε όσες το επιθυμούν!

Ευχομαι όλα να σας ερχονται τόσο ευκολα!!
τα πήγατε τέλεια μέχρι εδώ!!
Συγχαρητήρια!
Ευχαριστώ euapap, να σαι καλά που στις αρχές του θηλασμού σε βρήκα και μου έδωσες ένα σορό πληροφορίες!!! Ευχαριστώ πολύ
Ευχαριστούμε!!!! Κλείνουμε 3 εβδομάδες σχεδόν χωρίς θηλασμό και είμαστε πολύ καλά. Είμαι και εγώ ήσυχη ότι τώρα που θα γυρίσω στη δουλειά, δε θα μένει νηστική. Έχω ένα προβληματισμό, αν μπορεί κάποια από εσάς να με βοηθήσει! “οπως είπα είναι 3 εβδομάδες που δε θηλάζω, αλλά το γάλα δεν έχει κοπεί ακόμα. Βέβαια, έχει μειωθεί πάρα πάρα πολύ, αλλά δεν ξέρω τι να κάνω: να πάρω το χάπι ή να περιμένω λίγες μέρες ακόμα; Κάθε βοήθεια δεκτή!!!!!!!
Άννα το γάλα μπορεί να υπάρχει για καιρό ακόμη. Θα μειωθεί μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, αλλά μπορεί και για μήνες να πατήσεις το στήθος σου και να βγάζει γάλα. Δεν πρέπει να σε απασχολεί αυτό καθόλου. Αν πρήζεται το στήθος σου τότε μπορείς να βγάλεις λίγο γάλα (ακόμη και με το χέρι), έτσι ώστε να το νιώσεις αρκετά καλά. Η παραγωγή γάλακτος θα μειωθεί σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα (και το χάπι αυτό κάνει άλλωστε, μειώνει την παραγωγή). Το γάλα που έχει μείνει στο στήθος σου, θα το απορροφήσει μόνος του ο οργανισμός σου (όπως θα γινόταν κι αν έπαιρνες χάπι άλλωστε, γιατί δεν απορροφά και το γάλα που εχει μείνει στο στήθος)… Κι εγώ για καιρό είχα ακόμη γάλα, αλλά πλεον δεν έχω καθόλου
Βρήκα τυχαία τη συζήτησή σας και θα ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικά με το θηλασμό.
Το παιδάκι μου είναι 7 μηνών και λίγων ημερών και ήδη από τον 6ο μήνα τρώμε και άλλες τροφές εκτός από το γάλα.
Αρχικά δεν είχα πολύ γάλα και το παιδί για μεγάλο διάστημα άρχισε να χάνει βάρος και έτσι βάλαμε και συμπλήρωμα αλλά με πολύ υπομονή μετά τον τρίτο μήνα σταματήσαμε το συμπλήρωμα και τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα.
το τελευταίο καιρό έχω την αίσθηση ότι το γάλα μου έχει μειωθεί πάρα πολύ. Ειδικά από το ένα στήθος σαν να μην έχει καθόλου. Τα γεύματα με γάλα είναι δύο ένα το πρωί και ένα το βράδυ. Πως μπορώ να είμαι σίγουρη ότι το παιδί τραβάει γάλα και ότι δεν χορταίνει απλώς από τα άλλα γεύματα;
Αλεξία καλώς μας βρήκες!
Μηπως έχεις περίοδο ή ειναι να σου έρθει και γι αυτο νιώθεις μείωση στο γάλα; Να το έχεις υπόψην σου οτι αυτό θα συμβαίνει τις μέρες περιόδου ή/και ωορυξίας. Μετά θα επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα παραγωγής. Αν το μωρό δεν χόρταινε θα ζητούσε πιστεύω κι άλλο γάλα ή θα θήλαζε για παραπάνω ώρα μέχρι να χορτάσει. Πάντως πεινασμένο δεν θα έμενε χωρίς να σου το δείξει. Κάτι θα έκανε!
Τα συγχαρητήρια μου για την προσπάθεια που έκανες για αποκλειστικό θηλασμό. Μπράβο σου!!!