Πλεονεκτήματα του Babywearing

Standard

 

Τί διαφορά έχει αυτός ο τρόπος από τους μάρσιππους που ξέρουμε;

Στην Ελλάδα και σε πολλές δυτικές χώρες, είναι πολύ πιο εύκολο να βρει κανείς «κάθετους» μάρσιππους, στους οποίους το παιδί τοποθετείται με τα πόδια να κρέμονται κάτω. Το ότι είναι πιο συνηθισμένοι ωστόσο, δε σημαίνει ότι είναι και καλύτεροι. 
Σε σχέση με τους συνηθισμένους κάθετους μάρσιππους, οι μάρσιπποι αγκαλιάς (slings) έχουν πολλά πλεονεκτήματα:
Οι κάθετοι μάρσιπποι που αφήνουν τα πόδια του παιδιού να κρέμονται κάτω μπορεί να δημιουργήσουν (ή να εντείνουν) προβλήματα με τα ισχία του παιδιού (ειδικά αν υπάρχει προδιάθεση) και βάζουν μεγάλο βάρος στο χαμηλό μέρος της σπονδυλικής στήλης του μωρού (κάτι που αντενδείκνυται, ειδικά για νεογέννητα)*. Αντίθετα, οι μαλακού τύπου «μάρσιπποι αγκαλιάς» (slings) βοηθάνε το παιδί να κάθεται με τα πόδια ανοιχτά (που είναι η καταλληλότερη και πιο εργονομική στάση). Ακόμα, τα νεογέννητα μπορείς να τα βάλεις να ξαπλώνουν, ακριβώς όπως όταν τα κρατάς αγκαλιά.
Γενικά, σωστοί μάρσιπποι είναι εκείνοι που «μιμούνται» τον τρόπο που θα κρατούσατε το παιδί σας αγκαλιά, μπροστά ή στο πλάι. Φανταστείτε πού θα νιώθατε εσείς πιο άνετα: ξαπλωμένοι σε μια αιώρα (sling) ή «κρεμασμένοι» από τον καβάλο σε ένα αερόστατο (κάθετος μάρσιππος);
Ακόμα, οι μάρσιπποι αγκαλιάς (slings) είναι πολύ πιο εύχρηστοι από τους συνηθισμένους κάθετους μάρσιππους, οι οποίοι έχουν ένα σωρό λουριά, κουμπιά και αγκράφες). Το να «φορέσεις» το μωρό σου με slings είναι θέμα δευτερολέπτων.Οι συνηθισμένοι κάθετοι μάρσιπποι έχουν όριο ηλικίας περίπου τους 6 μήνες. Σε τον μάρσιππο αγκαλιάς (sling) μπορείς να φοράς το παιδί σου μέχρι την ηλικία των 3 χρονών τουλάχιστον. Με τους συνηθισμένους μάρσιππους είναι λίγες οι θέσεις που μπορείς να έχεις το μωρό και συνήθως είναι πάντα σε «όρθια» στάση. Με μάρσιππο αγκαλιάς (sling) όμως μπορείς να «φορέσεις» το μωρό σου ξαπλωμένο, όρθιο, μπροστά, στο πλάι – οι δυνατότητες δηλαδή είναι πολλές. Απλά, δες τα παραπάνω σαν τροφή για σκέψη ώστε να είσαι προετοιμασμένη για την επόμενη φορά που θα σκεφτείς να αγοράσεις ένα μάρσιππο, για το μωρό σου ή για δώρο…  

Γιατί είναι καλό για τη μαμά;

Μπορεί να κάνει δουλειές, να μαγειρέψει, να ασχοληθεί με τον κήπο, ακόμα και να χορέψει ενώ ταυτόχρονα ηρεμεί το μωράκι της και του προσφέρει ερεθίσματα για μάθηση. Μπορεί να θηλάσει με ελεύθερα χέρια ενώ μιλάει στο τηλέφωνο ή ψωνίζει. Μπορεί να έχει το μωρό της κοντά της και ευχαριστημένο και να παίζει με το μεγαλύτερο παιδί της. Mπορεί να πάει με το μωρό της όπου δεν πάει καρότσι, σε σκάλες, στους στενούς διαδρόμους του supermarket, στα χιόνια, σε έκθεση στο μουσείο, στην παραλία… Φορώντας το μωρό της η μαμά έχει τον πιο υπέροχο τρόπο να «συνδεθεί» μαζί του και να του προσφέρει τα ερεθίσματα που χρειάζεται, χωρίς την ανάγκη λεκτικής επικοινωνίας. Αυτό βοηθάει πολύ και τις μαμάδες που έχουν επιλόχεια κατάθλιψη.Ειδικά οι εργαζόμενες μητέρες που λείπουν αρκετές ώρες απ’ το σπίτι, έχουν την ευκαιρία να δώσουν στο παιδί τους την αγκαλιά που ζητά όταν επιστρέφουν, εύκολα και άνετα! 

Γιατί είναι καλό για τα μωρά;

Τα μωρά κλαίνε λιγότερο όταν τα «φοράμε». Έρευνες έδειξαν ότι τα μωρά που οι γονείς τους τα φοράνε κλαίνε (κατά μέσο όρο) 43% λιγότερο συνολικά και 54% λιγότερο τις απογευματινές-βραδινές ώρες.

Φορώντας τα, βοηθούμε τη νοητική τους ανάπτυξη. Τα μωρά περνούν περισσότερο χρόνο σε κατάσταση «ήσυχης εγρήγορσης» όταν τα φοράμε, δηλαδή την ιδανική κατάσταση για μάθηση. Οι αισθήσεις τους ερεθίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα μωρά απ’ την αγκαλιά βλέπουν τον κόσμο όπως τον βλέπουμε κι εμείς, και όχι το ταβάνι πάνω απ’ την κούνια ή τα γόνατα των μεγάλων απ’ το καρότσι. Και αυτά τα ερεθίσματα ευνοούν την πνευματική τους ανάπτυξη.

Βοηθούμε τη συναισθηματική τους ανάπτυξη. Τα μωρά μπορούν άμεσα να αναπτύξουν μια αίσθηση ασφάλειας και εμπιστοσύνης όταν τα φοράμε.

Βοηθάμε τη σωματική τους ανάπτυξη. Τα μωρά «βρίσκουν το ρυθμό τους» πολύ γρηγορότερα όταν τα φοράμε, καταφέρνουν να προσαρμοστούν ευκολότερα στη ζωή «έξω απ’ τη μήτρα»! 

Το babywearing είναι επίσης ένας εύκολος τρόπος για τους γονείς να βοηθήσουν το μωρό τους να νιώθει άνετα όταν περνάει αρκετό χρόνο με άλλους ανθρώπους (π.χ. νταντά, γιαγιά, κλπ.). Έχοντας συνηθίσει να είναι μέσα στο sling, το μωρό έχει περισσότερες πιθανότητες να νιώθει οικεία και άνετα ακόμα κι αν το «φοράει» κάποιος άλλος απ’ τη μαμά του! 

Ειδικές περιπτώσεις: Έρευνες σε πρόωρα μωράκια έδειξαν ότι όταν οι μαμάδες τους τα «φοράνε», παίρνουν περισσότερο βάρος από μωράκια που δεν απολαμβάνουν αυτή τη «ζεστασιά».Το να φοράς το μωρό σου βοηθάει σε περιπτώσεις παλινδρόμησης: τα μωρά μπορούν να είναι σε όρθια θέση (και να θηλάζουν σε όρθια θέση) ελαχιστοποιώντας έτσι προβλήματα παλινδρόμησης και βοηθώντας πάρα πολύ σε κολικούς κλπ. Γονείς διδύμων ή δύο παιδιών με μικρή διαφορά ηλικίας βρίσκουν πολύτιμο βοηθό τους το babywearing. Το να φοράς δύο μωρά ταυτόχρονα, να θηλάζεις δύο μωρά με ελεύθερα χέρια, να φοράς το μωρό σου καθώς ασχολείσαι με το μεγαλύτερο παιδί σου είναι λύσεις που σίγουρα κάνουν τη ζωή σου ευκολότερη!

Τα παιδιά με αναπηρία ή νοητική υστέρηση ωφελούνται ιδιαίτερα από το babywearing. Οι γονείς παιδιών με αναπηρία, νοητική υστέρηση, ή απλά με υψηλές απαιτήσεις, συχνά δίνουν πολύ από το χρόνο και από τα χρήματά τους στην προσπάθεια να προσφέρουν στα παιδιά τους τα ιδιαίτερα ερεθίσματα που έχουν ανάγκη. Ένας υπέροχος, πανεύκολος και οικονομικός τρόπος είναι το babywearing! Ας σκεφτούμε τα ερεθίσματα που δέχεται το παιδί όταν το φοράμε: ακούει ό,τι ακούμε, βλέπει ό,τι βλέπουμε, κινείται όπως κινούμαστε, γιατί βλέπει συνεχώς το πρόσωπό μας, είναι κοντά στα μάτια μας, στα αυτιά μας, στο στόμα μας, κοντά μας. Το παιδί είναι σε συνεχή φυσική επαφή.

 

Πηγή: http://www.babywearing.gr  

http://www.continuum-concept.org/reading/spinalStress.html

Advertisements

About mamalydia

Είμαι μαμά του Γιώργου από την 23η Ιανουαρίου 2007 και της Ναταλίας από τις 17 Ιανουαρίου 2010. Από τότε που έγινα μαμά μέχρι σήμερα, αν και δεν περίμενα να είμαι ποτέ σε κάτι τόσο σχολάστική, ξεκίνησε για μένα ένα ταξίδι έρευνας για να δώσω όσο μπορώ και όσο ξέρω, το καλύτερο σ'αυτό το παιδί, με την ευχή να μεγαλώσει το μυαλουδάκι του και το σώμα όμορφα και απροβλημάτιστα. Ο στόχος μου είναι να μεγαλώσω ελεύθερα παιδιά. Ελεύθερα να είναι αυτό που θέλουν να είναι, ελεύθερα να αγαπούν αυτό που θέλουν, ελεύθερα να παλέψουν γι αυτό που αγαπούν, ελεύθερα να είναι ο εαυτός τους! Γεννήθηκα τον Απρίλη του 1977, έχω σπουδάσει Αγγλία Interior Design και συνέχισα εκεί το Master μου. Εκεί γνώρισα από τα 18 μου τον πλέον σύζυγό μου ο οποίος μου έμαθε τον κόσμο των υπολογιστών. Ασχολούμαι με ζωγραφική, λογοτεχνία, ποίηση, είμαι Βοηθός Μητρότητας και blogger, και βασικά μεγαλώνω τα παιδιά μου, έχω την τύχη να είμαι μια full time μαμά! :-) Αν θέλετε να επικοινωνήστε μαζί μου, εδώ είναι το μέηλ μου: lydiat2004 @ yahoo.gr

2 responses »

  1. Ευαγγελία! Τι κανεις? Ναι το βλέπω κι εγώ οτι όσο πάει, τόσο οι μαμάδες γνωρίζουν για το babywearing. Ευχαριστώ που μου έμαθες κι εσυ πολλά! 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s