Εργασία και Θηλασμός

Standard
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΓΑΖΕΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΘΗΛΑΖΕΤΕ
Αν σχεδιάζετε να συνδυάσετε το θηλασμό με τη δουλειά σας, θα θέλατε σίγουρα να μάθετε πώς να βγάζετε το γάλα σας είτε με το θήλαστρο, είτε με το χέρι. Το γάλα που συγκεντρώνεται όταν είστε μακριά από το μωρό σας, μπορεί να του δοθεί την επόμενη μέρα. Βγάζοντας το γάλα σας, θα συνεχίσετε να διεγείρετε την παραγωγή του, ενώ παράλληλα θα αποφύγετε να γεμίσει υπερβολικά το στήθος σας.

Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Κανένα άλλο γάλα φυσικό ή τυποποιημένο, δεν είναι τόσο καλό για το μωρό σας όσο το δικό σας. Πολλές μητέρες μπορούν να παράγουν αρκετό γάλα για να ικανοποιήσουν πλήρως τις ανάγκες του μωρού τους όσο λείπουν. Αυτό προϋποθέτει γνώση μερικών τεχνικών για τη σωστή διατήρηση του ανθρώπινου γάλακτος και του πώς πρέπει αυτό να δοθεί στο μωρό. Καλό είναι να είσαστε σίγουρη ότι το πρόσωπο που κρατάει το μωρό σας συνειδητοποιεί την ανάγκη λήψης ορισμένων προληπτικών μέτρων για τη χρήση του γάλακτος που του αφήνετε.

Το γάλα που θα χρησιμοποιηθεί μέσα σε 8 ημέρες μπορεί να φυλαχθεί στο ψυγείο, εκτός κατάψυξης, μέχρι την ώρα που θα δοθεί στο μωρό. Το γάλα που θα κρατηθεί για περισσότερο από 8 ημέρες πρέπει να μπει στην κατάψυξη. Το γάλα μπορεί να διατηρηθεί για δύο εβδομάδες στην κατάψυξη ενός μονόπορτου ψυγείου και μπορεί να αποθηκευτεί μέχρι και 4 μήνες στην κατάψυξη ενός δίπορτου, που ανοίγει έστω και συχνά. Το γάλα επίσης μπορεί να διατηρηθεί για 6 μήνες ή και περισσότερο σε έναν ξεχωριστό καταψύκτη που έχει σταθερή θερμοκρασία – 18 C. Το γάλα πρέπει να κρυώσει πρώτα στο ψυγείο και μετά να καταψυχθεί.

Αφού βγάλετε το γάλα σας είτε με το θήλαστρο, είτε με το χέρι μέσα σε ένα καθαρό δοχείο, για να το διατηρήσετε, μεταφέρετέ το σε ένα αποστειρωμένο πλαστικό δοχείο ή μπιμπερό ή σε ένα πλαστικό σακουλάκι, ειδικό για την κατάψυξη του γάλακτος.

Να χρησιμοποιείτε πάντα ένα ξεχωριστό δοχείο για να βάλετε το γάλα στο ψυγείο κάθε φορά που βγάζετε το γάλα σας, είτε με το θήλαστρο είτε με το χέρι. Αφού κρυώσουν αυτές οι μικρές ποσότητες μπορούν να αναμιχθούν. Μπορείτε να προσθέσετε κρύο γάλα σε άλλο ήδη κατεψυγμένο, μόνο που πρέπει να προσέχετε ώστε η ποσότητα του πρώτου να είναι μικρότερη για να μη λιώσει το δεύτερο.

Όταν γεμίζετε τα δοχεία που θα μπουν στην κατάψυξη, ποτέ να μην τα γεμίζετε εντελώς, αλλά να αφήνετε ελεύθερο χώρο γιατί το γάλα διαστέλλεται όταν παγώνει. Μη σφραγίζετε τα καπάκια παρά μόνο όταν το γάλα έχει παγώσει εντελώς.

Όταν χρησιμοποιείτε τα ειδικά πλαστικά σακουλάκια για την κατάψυξη του γάλακτος, πάντα να τα βάζετε δίπλα, ώστε να αποφεύγεται το ενδεχόμενο να σκιστούν. Πιέστε τα στο πάνω μέρος για να βγει ο αέρας, διπλώστε τα προς τα κάτω αφήνοντας 2 εκατοστά πάνω από το γάλα, δέστε τα και τοποθετείστε τα σε ένα δοχείο, που θα τα κρατήσει όρθια μέχρι να παγώσουν εντελώς. (Υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις για το αν μπορούν αυτά τα πλαστικά σακουλάκια να χρησιμοποιηθούν για μακρόχρονη αποθήκευση γάλακτος.)

Να καταψύχετε το γάλα σε μικρές ποσότητες από 60 – 120 γραμμάρια. Έτσι, το πρόσωπο που κρατάει το μωρό να μπορεί να επιλέξει την κατάλληλη ποσότητα, ανάλογα με την πείνα του μωρού ή με το πόσο τρώει συνήθως αυτήν την ώρα, χωρίς να σπαταλάει το γάλα. Να βάζετε πάντα σε κάθε δοχείο μια ετικέτα με την ακριβή ημερομηνία. Αν το γάλα πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για να ταϊστούν περισσότερα από ένα μωρά, θα μπορούσατε να προσθέσετε και το όνομα του μωρού.

ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΤΕ ΤΟ ΓΑΛΑ

Σήμερα υπάρχει μια πολύ μεγάλη ποικιλία από θήλαστρα στην αγορά, αν και πολλές μητέρες βρίσκουν πιο εύκολο και βολικό να βγάζουν το γάλα τους με το χέρι. Ο τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι ο εξής: πλύνετε πρώτα τα χέρια σας και φροντίστε να έχετε έτοιμο ένα καθαρό δοχείο για να βάλετε το γάλα. Βάλτε το χέρι σας γύρω από το στήθος με τον αντίχειρα λίγο πιο πάνω από τη θηλαία άλω (το σκούρο μέρος γύρω από τη θηλή) και με τα υπόλοιπα δάχτυλα από κάτω, σχηματίζοντας ένα “C”. Πιέζετε τον αντίχειρα μαζί με τα δάχτυλα σας ρυθμικά ενώ σπρώχνετε προς το θώρακα. Μη γλιστράτε τα δάχτυλα σας πάνω στο δέρμα. Περιστρέψτε το χέρι σας γύρω από όλο το στήθος, έτσι ώστε να αδειάσετε όλους τους γαλακτοφόρους πόρους. Αφού ασχοληθείτε με το ένα στήθος για 3 – 5 λεπτά, βγάλτε το γάλα και από το άλλο στήθος και μετά επαναλάβετε για άλλη μία φορά και στα δύο στήθη.
Μην απογοητεύεστε αν στην αρχή η ποσότητα του γάλακτος που βγάζετε είναι μικρή. Με λίγη εξάσκηση πολλές μητέρες μπορούν να βγάζουν αρκετά γραμμάρια μέσα σε 10 – 15 λεπτά. Είναι φυσιολογικό να βγάζετε διαφορετική ποσότητα γάλακτος κάθε φορά. Μια πολύ καλή ιδέα είναι να αρχίσετε να εξασκείτε, είτε με το θήλαστρο, είτε με το χέρι, αρκετό καιρό πριν χρειαστεί να επιστρέψετε στη δουλειά σας. Το γάλα που συγκεντρώνετε, μπορείτε να το καταψύξετε και να το διατηρήσετε, ώστε το πρόσωπο που κρατά το μωρό σας, να του το δίνει όταν θα λείπετε.

Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΤΡΟΥ

Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή για την υγιεινή οποιουδήποτε τύπου θήλαστρου. Συνήθως είναι απαραίτητο να καθαρίζετε προσεκτικά τα εξαρτήματα μετά από κάθε χρήση και να αποστειρώνετε την αντλία μια φορά τη μέρα. Ρωτήστε άλλες μητέρες για του είδος θήλαστρου που βρήκαν πιο αποτελεσματικό. Ο Σύνδεσμος Θηλασμού La Leche League πάντως δεν συνιστά το συγκεκριμένο, που χρειάζεται να πιέσετε μια λαστιχένια φούσκα για να τραβήξει το γάλα, γιατί δεν επιτρέπει στη μητέρα να ελέγξει καλά τη δύναμη της αναρρόφησης και ούτε είναι συνήθως πολύ αποτελεσματικό.
Όταν χρησιμοποιείτε θήλαστρο, βοηθάει πολλές φορές ένα ελαφρό μασάζ στα στήθη, τρίβοντας με μικρές κυκλικές κινήσεις από το θώρακα μέχρι τη θηλή και κατόπιν φορμάροντας απαλά τη θηλή μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη. Αυτό μπορεί επίσης να διευκολύνει τη ροή του γάλακτος πριν αρχίσετε να βγάζετε με το χέρι.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΒΓΑΖΕΤΕ ΤΟ ΓΑΛΑ

Μερικές μητέρες αρχίζουν να βγάζουν και να αποθηκεύουν το γάλα, πριν ακόμη χρειαστεί να γυρίσουν στη δουλειά τους για να έχουν μια εφεδρική ποσότητα διαθέσιμη. Άλλες το βγάζουν μόνον όταν λείπουν και έχουν αρκετό γάλα για τα γεύματα της επόμενης μέρας. Μερικές μητέρες βγάζουν το γάλα τους μια ή δυο φορές τη μέρα, το πρωί ή το βράδυ, για να είναι σίγουρες ότι το μωρό θα έχει αρκετό να πιει όσο εκείνες θα λείπουν. Για άλλες μητέρες είναι πιο εύκολο να βγάλουν 30 – 60 γραμμάρια αμέσως μετά το θηλασμό.

Οι φορές που θα πρέπει να βγάλετε το γάλα σας, είτε με θήλαστρο, είτε με το χέρι, όταν είστε έξω από το σπίτι, θα εξαρτηθούν από το συνολικό χρόνο που θα βρίσκεστε μακριά από το μωρό. Συνήθως είναι καλύτερα να μην αφήνετε να περάσουν περισσότερες από 3 ώρες χωρίς να βγάλετε το γάλα από το στήθος σας. Αν το μωρό σας είναι πολύ μικρό και θηλάζει πιο συχνά, τότε στην αρχή ίσως θα χρειαστεί να βγάζετε το γάλα σας τακτικότερα, ώστε να μη γεμίσει υπερβολικά το στήθος σας κι αρχίσει να στάζει.

Αν το στήθος σας αρχίζει να στάζει σε ακατάλληλη στιγμή, πιέστε σταθερά κατευθείαν πάνω στη θηλή για ένα – δύο λεπτά. Αυτό μπορεί να γίνει διακριτικά, διπλώνοντας τα χέρια σας πάνω στο στήθος. Είναι προτιμότερο όμως να μην το κάνετε πολύ συχνά, κι αντί γι’ αυτό να ανακουφίζετε το γεμάτο στήθος βγάζοντας λίγο γάλα. Μετά από λίγο καιρό το στήθος σας θα προσαρμοστεί στο καινούργιο πρόγραμμα και θα έχετε λιγότερα προβλήματα διαρροής του γάλακτος.

Το να βρείτε το κατάλληλο μέρος για να βγάλετε το γάλα σας εξαρτάται από τις εκάστοτε περιστάσεις. Ίσως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο προσωπικό γραφείο ή μια απομονωμένη αποθήκη η τις γυναικείες τουαλέτες. Θα χρειαστείτε ένα μέρος όπου να μπορείτε να χαλαρώσετε και να μείνετε μόνες. Μερικές μητέρες βρίσκουν ότι το να σκύβουν πάνω από το νιπτήρα, εμποδίζει να στάξει το γάλα στα ρούχα τους, ενώ παράλληλα το βοηθάει να βγει πιο εύκολα, χάρη στο νόμο της βαρύτητας. Όσο για το ντύσιμο, θα σας είναι πάντα πολύ πιο βολικό να φοράτε μπλούζα σε συνδυασμό με φούστα ή παντελόνι.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το ανθρώπινο γάλα μπορεί να διατηρηθεί με ασφάλεια σε θερμοκρασία δωματίου 6 – 10 ώρες λόγω της αξιοσημείωτης ικανότητάς του να επιβραδύνει την ανάπτυξη βακτηριδίων. Αν πρέπει να διατηρήσετε το γάλα για μεγαλύτερο διάστημα, θα χρειαστεί να το βάλετε στο ψυγείο, ή εάν δεν υπάρχει, σε ένα φορητό μονωμένο καταψύκτη.

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΝΕΤΕ ΤΟ ΓΑΛΑ ΣΤΟ ΜΩΡΟ
Δεν χρειάζεται να δώσετε μπιμπερό στο μωρό από τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του, μόνο και μόνο επειδή θα επιστρέψετε στη δουλειά σας αργότερα. Μερικά μωρά αρνούνται το μπιμπερό από τη μητέρα τους, επειδή ξέρουν ότι το στήθος της είναι ακριβώς δίπλα, αλλά γρήγορα συνηθίζουν να το δέχονται από το πρόσωπο που έχει αναλάβει να τα φροντίζει. Αν το αρνείται λοιπόν, ίσως δεχτεί προσωρινά να πιει το γάλα από ένα κυπελάκι. Είναι πάντως καλύτερο να δώσετε την ευκαιρία στο μωρό σας να γνωριστεί με το πρόσωπο που θα το φροντίζει, λίγο καιρό πριν επιστρέψετε στη δουλειά και σε αυτό το διάστημα να του δοθεί το μπιμπερό. Εξηγήστε στο πρόσωπο αυτό ότι μπορεί να χρειαστεί να καταβάλει επίμονη προσπάθεια για να το πείσει να το δεχτεί.

Μερικά τεχνάσματα για την περίπτωση που το μωρό αρνείται το μπιμπερό:

• Προσπαθήστε να του το προσφέρετε πριν πεινάσει πολύ.
• Τυλίξτε το μωρό σ’ ένα από τα ρούχα της μητέρας του (π.χ. μία μπλούζα ή ένα νυχτικό) όταν του προσφέρετε το μπιμπερό.
• Αντί να σπρώχνετε τη θηλή του μπιμπερό στο στόμα του, προσπαθήστε να του την πλησιάσετε, επιτρέποντας του έτσι να την πάρει μόνο του.
• Βάλτε τη θηλή του μπιμπερό κάτω από τη βρύση με το ζεστό νερό ώσπου να πάρει τη θερμοκρασία του σώματος.
• Δοκιμάστε διαφορετικά ήδη θηλών, ώσπου να βρείτε το σχήμα, το υλικό (καουτσούκ ή σιλικόνη) και το μέγεθος της τρύπας που θα δεχτεί το μωρό.
• Δοκιμάστε διαφορετικές στάσεις ταΐσματος. Μερικά μωρά προτιμούν να κάθονται αντικριστά στα ανασηκωμένα πόδια αυτού που τα ταΐζει. Άλλα προτιμούν να μην κοιτάζουν αυτόν που τους δίνει το γάλα και δέχονται ευκολότερα το μπιμπερό, όταν κάθονται με τη πλάτη τους ακουμπισμένη στο στήθος του, ενώ κοιτάνε προς τα έξω.
• Δοκιμάστε να το ταΐσετε ενώ κινείστε ρυθμικά, είτε κουνώντας το, είτε περπατώντας, είτε κουνώντας το σώμα σας πέρα – δώθε ενώ το κρατάτε αγκαλιά. Αυτό ίσως να το ηρεμεί.
• Βάλτε τη θηλή του μπιμπερό στο στόμα του, ενώ κοιμάται.
• Συνεχίστε την προσπάθεια, αλλά θυμηθείτε ότι το μωρό μπορεί να πιει το γάλα της μητέρας του και μ’ ένα κυπελάκι, ένα κουτάλι ή ένα σταγονόμετρο, αν συνεχίζει να αρνείται το μπιμπερό.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΪΣΜΑ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΤΟ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ

Το πρόσωπο που θα κρατήσει το μωρό πρέπει να ξέρει ότι σχεδιάζετε να του αφήνετε το δικό σας γάλα και ποια είναι τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την ασφαλή χορήγηση του. Επίσης πρέπει να είναι ενημερωμένο ότι δεν θέλετε να του δώσει ξένο γάλα ή άλλες τροφές χωρίς τη συγκατάθεση σας.

Σιγουρευτείτε ότι το πρόσωπο που φροντίζει το μωρό θα είναι πρόθυμο να το παίρνει αγκαλιά όταν το ταΐζει και εξηγείστε του ότι δεν θέλετε να το αφήνει να κλαίει.

Όταν το ανθρώπινο γάλα μπει στο ψυγείο, «χωρίζει» σε διαφορετικά στρώματα επειδή δεν είναι ομογενοποιημένο. Κουνήστε το ελαφρά για να ανακατευτεί, πριν το δώσετε στο μωρό. Αν το έχετε φυλαγμένο σε μικρές ποσότητες, μπορείτε να αναμείξετε όσες χρειάζεστε για την ποσότητα ενός γεύματος.

Για να ζεστάνετε το γάλα, κρατήστε το κάτω από ζεστό τρεχούμενο νερό για μερικά λεπτά, μέχρις ότου φθάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Αν δεν υπάρχει ζεστό τρεχούμενο νερό, μπορείτε να βάλετε το δοχείο με το γάλα σε μια κατσαρόλα με ήδη ζεσταμένο νερό. Ποτέ όμως μη ζεσταίνετε το γάλα κατευθείαν στο μάτι της κουζίνας ή σε φούρνο μικροκυμάτων γιατί αν παραζεσταθεί, θα καταστραφούν πολύτιμα συστατικά του.

Για να ξεπαγώσετε το κατεψυγμένο γάλα, κρατήστε το δοχείο αρχικά κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό και σταδιακά ολοένα πιο ζεστό, μέχρι το γάλα να ξεπαγώσει και να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Αν έχετε ξεπαγώσει περισσότερα από ένα δοχεία, μπορείτε να αναμίξετε το γάλα ώστε να έχετε όσο χρειάζεται για το γεύμα του μωρού.

Σιγουρευθείτε ότι όλα τα μπιμπερό, οι θηλές ή τα κουτάλια που χρησιμοποιείτε είναι πάντα απόλυτα καθαρά.

Το να καταψύχετε το γάλα σε μικρές ποσότητες – από 60 – 120 γραμμάρια σε κάθε δοχείο – επιτρέπει στο πρόσωπο που κρατάει το μωρό να ξεπαγώσει ακριβώς την ποσότητα που νομίζει ότι θα χρειαστεί. Ένα μωρό που τρέφεται με ξένο γάλα πίνει συνήθως μια σταθερή ποσότητα γάλακτος σε κάθε γεύμα, ενώ η όρεξη του μωρού που θηλάζει ποικίλλει από γεύμα σε γεύμα. Έτσι μπορεί να αποψύξει και να ζεστάνει ακόμη λίγο γάλα αν το μωρό εξακολουθεί να πεινάει.

Αν το μωρό φαίνεται πεινασμένο λίγο πριν την αναμενόμενη άφιξη της μητέρας στο σπίτι, προσπαθήστε να το ικανοποιήσετε με μια μικρή ποσότητα γάλακτος, για να το θηλάσει εκείνη μόλις γυρίσει.

Αν το γάλα ξεπαγώσει, δεν πρέπει να ξαναμπεί στην κατάψυξη. Αν για οποιονδήποτε λόγω αποψυχθεί, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί αμέσως ή να πεταχτεί.

ΦΡΟΝΤΙΖΕΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ

Προσπαθήστε να βάζετε το ξυπνητήρι να χτυπήσει τουλάχιστον 20 λεπτά πριν χρειαστεί να σηκωθείτε. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου θηλάστε το μωρό (ακόμη κι αν εξακολουθεί να είναι μισοκοιμισμένο) έτσι ώστε να είναι ικανοποιημένο όταν εσείς θα ντύνεστε και θα ετοιμάζεστε για τη δουλειά. Μετά θηλάστε το πάλι, αμέσως πριν φύγετε.

Πάντα να προγραμματίζετε να κάθεστε ή να ξαπλώνετε και να θηλάζετε ή να παίζετε με το μωρό τα πρώτα 30 λεπτά αμέσως μόλις φτάσετε στο σπίτι. Έτσι όλοι θα είστε πιο ήρεμοι και η προετοιμασία του δείπνου δεν θα είναι τόσο πυρετώδης. Να έχετε πάντα θρεπτικούς μεζέδες πρόχειρους, τόσο για σας, όσο και για την οικογένεια σας.

Να είσαστε προετοιμασμένες για περισσότερους απογευματινούς, νυχτερινούς και πολύ πρωινούς θηλασμούς. Το να φέρετε το μωρό στο κρεβάτι σας είναι σίγουρα ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Αποφασίστε να το κάνετε τουλάχιστον για ένα μέρος της νύχτας, αν δεν μπορείτε για όλη τη διάρκεια της.

Πολλές εργαζόμενες μητέρες μπορούν να θηλάζουν τα μωρά τους αποκλειστικά τις ημέρες της αργίας τους ή τα Σαββατοκύριακα, χωρίς κανένα πρόβλημα προσαρμογής. Αν βγάζετε το γάλα σας συστηματικά τις μέρες που εργάζεστε, τότε η παραγωγή του γάλακτος θα είναι περίπου η ίδια. Μπορείτε να διατηρήσετε το γάλα που βγάλατε την Παρασκευή στο ψυγείο ή τον καταψύκτη για να το πιει το μωρό σας τη Δευτέρα. Ακόμη και αν το πρόσωπο που κρατάει το μωρό χρειαστεί να του δώσει συμπλήρωμα κατά τη διάρκεια της απουσίας σας, ο συχνός θηλασμός του μωρού το Σαββατοκύριακο θα το εφοδιάσει με αρκετό γάλα, ίσως πολύ περισσότερο από όσο θα μπορούσατε να βγάλετε μόνη σας. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί τη Δευτέρα να αισθανθείτε πιο γεμάτο το στήθος σας, εξαιτίας αυξημένης διέγερσης του Σαββατοκύριακου. Αυτό θα σας διευκολύνει τις προσπάθειες σας να βγάλετε το γάλα σας.

Να πίνετε άφθονα υγρά και να ακολουθείτε μια θρεπτική διατροφή. Να παίρνετε το μεγαλύτερο μέρος των ημερήσιων αναγκών σας σε υγρά με τη μορφή νερού, φυσικού χυμού ή γάλακτος. Περιορίστε την καφεΐνη (καφέ, τσάι, κόλα) σε δύο ή τρία φλιτζάνια τη μέρα. Η σοκολάτα και το κακάο περιέχουν επίσης μία χημική ουσία παρόμοια με την καφεΐνη. Η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες αντιδράσεις σε μερικά μωρά.

Προσπαθήστε να βρείτε καιρό για τις Συναντήσεις Θηλασμού La Leche League. Οι μητέρες που θηλάζουν και που αποχωρίζονται τακτικά τα μωρά τους, έχουν ανάγκη από τη σημαντική υποστήριξη που τους δίνει η συναναστροφή με άλλες μητέρες που θηλάζουν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες θηλάζουσες μητέρες είναι η κούραση. Η απαραίτητη ξεκούραση θα κάνει τη ζωή σας ευκολότερη και θα σας ανακουφίσει από πολλά προβλήματα. Να θυμάστε ότι προσπαθείτε να ασκήσετε τρία επαγγέλματα πλήρους απασχόλησης: υπάλληλος, νοικοκυρά και μητέρα. Θα πρέπει να καθορίσετε τις προτεραιότητες σας και να έχετε όση περισσότερη βοήθεια μπορείτε.

Αξίζει τον κόπο; Μήπως θα ήταν καλύτερα να σταματήσετε τον θηλασμό; Μια εργαζόμενη μητέρα που είχε δώσει μπιμπερό στο πρώτο της παιδί και τώρα θηλάζει, το έθεσε κάπως έτσι: «Ο θηλασμός έχει απλοποιήσει πάρα πολλά πράγματα στη ζωή μου, συν του ότι με βοηθάει, όταν είμαι στο σπίτι, να έχω πάντα χρόνο να αφιερώσω στα παιδιά μου.» Μια άλλη μητέρα λέει: «Το παιδί ωφελείται τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά από το θηλασμό.» Άλλες πάλι προσθέτουν: «Δεν ήθελα να χάσει το μωρό μου τα πλεονεκτήματα του θηλασμού, μόνο και μόνο επειδή έπρεπε να επιστρέψω στη δουλειά.»

 

 

Advertisements

About mamalydia

Είμαι μαμά του Γιώργου από την 23η Ιανουαρίου 2007 και της Ναταλίας από τις 17 Ιανουαρίου 2010. Από τότε που έγινα μαμά μέχρι σήμερα, αν και δεν περίμενα να είμαι ποτέ σε κάτι τόσο σχολάστική, ξεκίνησε για μένα ένα ταξίδι έρευνας για να δώσω όσο μπορώ και όσο ξέρω, το καλύτερο σ'αυτό το παιδί, με την ευχή να μεγαλώσει το μυαλουδάκι του και το σώμα όμορφα και απροβλημάτιστα. Ο στόχος μου είναι να μεγαλώσω ελεύθερα παιδιά. Ελεύθερα να είναι αυτό που θέλουν να είναι, ελεύθερα να αγαπούν αυτό που θέλουν, ελεύθερα να παλέψουν γι αυτό που αγαπούν, ελεύθερα να είναι ο εαυτός τους! Γεννήθηκα τον Απρίλη του 1977, έχω σπουδάσει Αγγλία Interior Design και συνέχισα εκεί το Master μου. Εκεί γνώρισα από τα 18 μου τον πλέον σύζυγό μου ο οποίος μου έμαθε τον κόσμο των υπολογιστών. Ασχολούμαι με ζωγραφική, λογοτεχνία, ποίηση, είμαι Βοηθός Μητρότητας και blogger, και βασικά μεγαλώνω τα παιδιά μου, έχω την τύχη να είμαι μια full time μαμά! :-) Αν θέλετε να επικοινωνήστε μαζί μου, εδώ είναι το μέηλ μου: lydiat2004 @ yahoo.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s