Πυρετός στα παιδιά-Σημασία και αντιμετώπιση
Ο πυρετός στα παιδιά είναι ο συχνότερος λόγος που επικοινωνούν οι γονείς με τον παιδίατρο. Εκτός από ανησυχητικό σύμπτωμα, είναι και ένας σημαντικός τρόπος να καταπολεμήσει ο οργανισμός των παιδιών μας την αρρώστια. Ο γιατρός πρέπει να εξετάζει το παιδί όταν έχει πυρετό για να θέσει τη διάγνωση, δηλαδή να βρει την αιτία του πυρετού. Συνήθως ο πυρετός οφείλεται σε απλές ιώσεις που ταλαιπωρούν το παιδάκι για λίγες μέρες και μετά υποχωρούν πλήρως. Ώσπου λοιπόν να εξεταστεί το παιδί, αλλά και μετά την εξέταση και μέχρι να γίνει το παιδί καλά, έχουμε υπόψη μας τα εξής:
Ο πυρετός συνήθως δεν είναι καθόλου επικίνδυνος για το παιδί. Όταν το παιδί ανεβάζει πυρετό, μπορεί να είναι νωθρό ή γκρινιάρικο ή και τελείως φυσιολογικό. Την ώρα που ανεβαίνει ο πυρετός το παιδί συνήθως κρυώνει, χρειάζεται να είναι ντυμένο και ίσως και σκεπασμένο στην αγκαλιά μας (αν θέλει να καθίσει). Το δέρμα του είναι κρύο και «μαρμαροειδές», δηλαδή έχει κόκκινες κηλίδες που διαχωρίζονται από άσπρες γραμμές και φαίνεται σαν μάρμαρο. Το μαρμαροειδές δέρμα σημαίνει πως το παιδί κρυώνει.
Αφού το ζεστάνουμε, έχουμε βοηθήσει να ανέβει ο πυρετός κάτι που χρειάζεται να γίνει. Τώρα το κεφάλι του είναι ζεστό και κόκκινο, ο κορμός επίσης, ενώ τα χεράκια και τα ποδαράκια, ιδίως τα δάχτυλα, μπορεί να είναι παγωμένα. Τα παιδιά συνήθως δεν τα ενοχλεί να έχουνε κρύα χέρια και πόδια. Όταν ο κορμός είναι ζεστός, γδύνουμε το παιδί, το αφήνουμε με την πάνα ή το βρακάκι του ή με πολύ ελαφρά ρούχα. Μπορούμε να του φορέσουμε κάλτσες αν τα πόδια είναι παγωμένα. Θερμομετρούμε το παιδί όταν σταματήσει να κρυώνει. Η θερμομέτρηση γίνεται κατά προτίμηση στη μασχάλη με λεπτό υδραργυρικό θερμόμετρο. Σε πυρετό πάνω από 38,5 επικοινωνούμε με το γιατρό.
Χορηγούμε αντιπυρετικό στη δόση που ξέρουμε για το βάρος και την ηλικία του παιδιού. Η δράση του αντιπυρετικού φαίνεται περίπου 30 λεπτά απ’ τη χορήγησή του, όπου το παιδί ίσως ιδρώνει και πέφτει κάπως η θερμοκρασία του. Δεν ανησυχούμε λοιπόν αν π.χ. 10 λεπτά αφότου δώσαμε αντιπυρετικό το παιδί ακόμα ζεματάει. Είναι φυσιολογικό. Επίσης η δράση του αντιπυρετικού κρατά περίπου 3-6 ώρες. Αν στις 3 ώρες το παιδί ξανανεβάσει πυρετό, είναι φυσιολογικό. Αν και τότε ο πυρετός είναι πάνω από 38.5 δίνουμε άλλο αντιπυρετικό φάρμακο, κατόπιν συνεννόησης με το γιατρό.
Το αντιπυρετικό «ρίχνει» λίγο τον πυρετό του παιδιού. Π.χ αν ένα παιδί με 39 θα έχει 38,4 μισή ώρα μετά την χορήγηση του φαρμάκου και 37,4 μετά το μπάνιο. Δεν τρομάζουμε αν ο πυρετός δεν πέσει στα 36.5. Αν αυτό συμβεί είναι γιατί ο οργανισμός το έκανε, όχι το φάρμακο.
Μισή ώρα μετά το αντιπυρετικό κάνουμε στο παιδί μπάνιο σε νερό θερμοκρασίας 35-36 βαθμών. Αν θέλει μπορεί να παίξει με τα παιχνίδια του στο νερό για 5-10 λεπτά. Αν ξαπλώνει και δεν θέλουμε να του κάνουμε μπάνιο, μπορούμε να βάλουμε κομπρέσες με χλιαρό νερό στο μέτωπο, τα μπράτσα και τους μηρούς. Το κρατάμε πολύ ελαφρά ντυμένο ή γυμνό για να μπορέσει να γίνει η ανταλλαγή της θερμοκρασίας και να απυρετήσει. Αν το ντύνουμε βαριά δεν αφήνουμε τον πυρετό να πέσει.
ΑΣ ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΕΠΙΣΗΣ ΤΑ ΕΞΗΣ:
Αν την ώρα του πυρετού το παιδί θέλει αγκαλιά και έχει γκρίνια, το έχουμε συνέχεια επάνω μας. Εκτός από το ότι μπορεί να πονά, τα μωρά, ιδίως, φοβούνται πολύ όταν έχουν πυρετό και είναι άρρωστα, γιατί αισθάνονται διαφορετικά από το κανονικό και δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί.
Δεν το πιέζουμε καθόλου να φάει, αν δεν φάει καθόλου θα γίνει πιο γρήγορα καλά. Εάν το παιδί θηλάζει, ο θηλασμός συνεχίζεται κανονικά. Πηγαίνουμε με «τα νερά του», δεν το ζορίζουμε περισσότερο απ’ όσο είναι ήδη ζορισμένο.
Πάρα πολύ σημαντικό είναι να προσέξουμε να μην αφυδατωθεί το παιδί εξαιτίας του υψηλού πυρετού. Πρακτικά, παρακολουθούμε να έχει υγρή γλώσσα, δηλαδή η γλώσσα του να μη στεγνώνει. Αν αρνείται να πιει το δελεάζουμε με κομματάκια παγάκια, ή Sprite. Καλύτερα να μην πιει γάλα.
Αν η γλώσσα του είναι πολύ στεγνή, κλαίει χωρίς δάκρυα, είναι πολύ αδύναμο και το δέρμα του φαίνεται πολύ ξερό, επικοινωνούμε με το γιατρό αμέσως.
Δεν ενοχλούμε το παιδί: Θερμομετρούμε το παιδί τις ώρες που πραγματικά είναι πολύ ζεστό (περίπου κάθε 3 ώρες, όχι πιο συχνά). Δεν δίνουμε φάρμακα, δεν το κάνουμε μπάνιο και δεν βάζουμε κομπρέσες αν ο πυρετός είναι κάτω από 38.5-39.
Αντιπυρετικά φάρμακα υπάρχουν εδώ και λίγες δεκαετίες σε ευρεία χρήση. Για χιλιάδες χρόνια οι μητέρες δεν είχαν φάρμακα για να ρίξουν τον πυρετό των παιδιών τους. Ο πυρετός πέφτει και από μόνος του ακόμη κι αν δεν κάνουμε τίποτε, ακόμα και αν δεν κάνουμε κομπρέσες ή μπάνιο. Κανακεύουμε το παιδί μας και φροντίζουμε να περάσουν ευχάριστα οι ώρες του πυρετού (αγκαλιά, βιβλία, βίντεο, παζλ, ύπνος αν θέλει).
Κανείς δεν χαίρεται να έχει ένα άρρωστο παιδί στο σπίτι και οπωσδήποτε η πρώτη φορά που ένα μωρό θα κάνει πυρετό μένει για πάντα στη μνήμη σας. Επικοινωνήστε μαζί μου όποτε ανησυχείτε, αλλά θυμηθείτε πως ο πυρετός και οι απλές ιώσεις που συνήθως τον προκαλούν δεν είναι επικίνδυνες καταστάσεις για τα παιδιά.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΥΡΕΤΟΥ
1. Προσπαθούμε να μην πανικοβληθούμε
2. Ζεσταίνουμε το παιδί την ώρα που ανεβαίνει ο πυρετός και αυτό κρυώνει
3. Γδύνουμε το παιδί όταν είναι πολύ ζεστό και έχει σταματήσει να κρυώνει
4. Το θερμομετρούμε
5. Τηλεφωνούμε στο γιατρό
6. Δίνουμε αντιπυρετικό στη σωστή δόση
7. Σε μισή ώρα κάνουμε μπάνιο ή βάζουμε κομπρέσες
πολυ χρησιμο και καθυσυχαστικό το αρθρο σας.Σαν νέα μαμά μόλισ είδα 38,5 επαθα πανικό.Εγώ προσωπικά έχω κάνει πυρετό 1 φορά στην ζωή μου στα 27 μου χρόνια, άρα δεν ξέρω να τον αντιμετωπίσω και συνεπώς κάθε τι αγνωστο σε φοβήζει.ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ
Ευχαριστώ πολύ Ελίνα για τα καλά σου λόγια. Ναι ο πυρετός δεν είναι «κακός» όπως νομίζουμε. Κάνει τη δουλειά του το σώμα μας να σκοτώσει τον ιό! 😉
Εύχομαι το μωρό σου να έχει πάρει τα γονίδια σου και να μην ανεβάσει πυρετό άλλη φορά 🙂
Γεια σας. Με λένε Στέλλα και έχω ένα αγοράκι 4 μηνών και σήμερα μου ανέβασε 37 πυρετό. Πήρα την παιδίατρο τηλέφωνο και μου είπε να μην ανυσηχήσω και να του δώσω αντιπυρετικό ανάλογα με τα κιλά του. Όμως εμένα με έχει πιάσει ένας πανικός, γτ το παιδάκι μου έχει κάνει και εγχείρηση στένωση πυλορού. Τελικά είναι κάτι ανυσηχιτικό ή να το αντιμετωπίσω σαν κάτι φυσιολογικό;
Γεια σου Στελλα! Ποσο καιρο εχει που εχει κανει την εγχειρηση το παιδακι σου; Αν ειναι πολυ προσφατη (καποιες μερες) θα ρωτουσα την γιατρο αν μπορει να εχει σχεση. Αν οχι, τοτε το 37 δεν ειναι πυρετος βασικα, ειναι μονο δυο δεκατα και ειναι φυσιολογικη θερμικρασια για μωρο. Μεχρι το 38 κανονικα δεν δινουμε ντεπον. Εγω δεν δινω ντεπον στον γιο μου αν δεν εχει ξεπερασει το 38.5, γοατι καλο ειναι ο οργανισμος να κανει την αντιδραση του και να «καψει» τον λογο του πυρετου. Εχε υποψην σου οτι ο πυρετος δεν ειναι ασθενια αλλα συμπτωμα 😉 ευχομαι να μην ανεβασει παραπανω και γρηγορα!
γεια σας, ο μικρο μου, οχτωμιση μηνων, εκανε Τριτη βραδυ μεχρι 39, ξαφινικα σταματησε, δεν ξαναεκανε. Την Παρασκευη εκανε μεχρι 38.5, σαββατο δεκατα και κυριακη -δευτερα παλι 38.5….Βγαζει δοντια αλλα λενε πως ο πυρετος στα δοντια δεν ανεβαινει τοσο….Ο γιατρος μας λειπει διακοπες, θα τον παω σε κανεναν αλλον…Καμια γνωμη γιατι εχω σκασει??
Μαμουλα, εχω δει ψηλο πυρετο σε μωρο απο δοντια. Υποτιθεται πως δεν ξεπερναει το 38.2, αλλα συμβαινει αρκετες φορες. Ας πατε και σε εναν γιατρο να το δει, γιατι απο την δικη μου εμπειρια, οταν βγαζουν δοντια το ανοσοποιητικο τους ειναι καπως πεσμενο και αρρωσταινουν καπως ευκολοτερα!
Ευχομαι να μην ειναι τιποτα και να βγουν γρηγορα τα δοντακια του μικρου σου 🙂
Η μικρή μου, μόλις ενός έτους, έκανε για πρώτη φορά πυρετό. Χθες πήγαμε στον παιδίατρο για εμβόλιο, πρωινές ώρες έκανε πυρετό 37,4, της έδωσα αντιπυρετικό, και κατέβηκε στους 36,5 περίπου. Υπέθεσα ότι πρόκειται για αντίδραση στο εμβόλιο, όμως ο πυρετός ανέβηκε σήμερα μέχρι τους 39,3, της έκανα μπάνιο και της έδωσα αντιπυρετικό, είναι ανόρεκτη, και ανησυχώ πολύ. Ο γιατρός μου είπε να τον επισκεφθώ αν συνεχίσει ο πυρετός για δύο μέρες. Τι να κάνω;
Πόλυ, ηρέμισε! Μπορεί να είναι από το εμβόλιο, αλλά και να μην είναι, μετα το 3ο εικοσιτετράωρο που τσεκαρουν για κατι εκτος ιωσης για να δωσουν ΑΝ χρειαστει, αντιβιωση. Αντιπυρετικο συνηθως δινουμε οταν ο πυρετος περασει το 38, αφηνουμε δηλαδη τον οργανισμο να καταπολεμησει το οποιο μικροβιο εχει. Να εχεις υποψην σου οτι το να μην θελει να φαει το μωρο δεν ειναι κακο. Δινε του υγρα και καμια σουπιτσα αν την θελει, αλλα ξερουν τι κανουν. Οσο το στομαχι ειναι αδειο, ο οργανισμος πολεμαει να γινει καλα πιο ευκολα, διχως να πρεπει να καταναλωνει δυναμεις για την επεξεργασια της τροφης. Ζαχαρη ή γλυκα αποφυγε τα και οταν πεφτει ο πυρετος και το μωρο εχει ορεξη δεν φοβομαστε τιποτα. Αν και με πεσμενο τον πυρετο το μωρο θελει να κοιμαται ή ειναι πολυ ζαβλακωμενο, τοτε ειναι που οι γιατροι θελουν να το προσεξουμε και να τους το πουμε 😉
Περαστικα σας!!! Ολα μεσα στο παιχνιδι ειναι. Θα συνηθισεις κι εσυ 🙂
kalhspera!exw ena mwro 13 mhnwn kai shmera einai h prwth fora pou to paidi mou anevas 38.vgazei toys koinodontes kai exei polla salia epishs!sas parakalw peite mou ti na kanw!den exw paniko thelw apla na thn vohthhsw na perasei!eyxaristw poly
Άννα, περαστικά στο μωρό σου, και εύχομαι να τελειώσει γρήγορα η οδοντοφυία της γιατί είναι πολύ άσχημο πράγμα τελικά! Υποφέρουν τα μικρά μας! Η κόρη μου, 9 μηνών, είναι ακόμη φαφουτίτσα και ξέρω οτι έχω μπροστά μου 20 δόντια για να βγάλει!!!
Είναι πολύ συχνό το να ανεβάζουν πυρετό ή/και να κάνουν και διάροια, να δακρίζουν τα ματάκια τους (ειδικά από τους πάνω κοινόδοντες οι οποίοι κάνουν και πονοκεφάλους), κλπ… Αν δεις οτι είναι πολύ γκρινιαρούλα, μπορείς να της δώσεις ένα παυσίπονο, να της δώσεις μασιτικά να μασουλάει, βρεγμένα πανάκια που έχεις βάλει στο ψυγείο (να τα μασουλάει), λίγο μασαζάκι στα ούλα με το δάχτυλό σου (αν σε αφήνει). Πάρε την έξω και καντε βόλτες να ξεχαστεί, μπανάκια (που συνήθως τους αρέσει και ξεχνάνε τα πάντα) και πολύ πολύ υπομονή!
eyo thelo na rotiso exo ena ayoraki 3 xrono ke kati sixnous piretous kapote kathe 2 emdomades kamote mia fora to mina tou kaname oles tis analisis ke den iperxi tipota eine fisioloyiko auto sta pedia akoma xekinise piretous tin kiriaki poli areous ka the 10 wres peripou ekane 18 wres na kani ke mou akane pali 38.5 pestemou ti na kano an eine kati anisixitiko
Πρεπει να κανει ενχειρηση το επαθε και ο δικος μου
Φωτεινη δεν ανησυχουμε καποιον ετσι. Απλα του λεμε να παει στον γιατρο και αν πιστευεις οτι ειναι κατι συγκεκριμενο βαση την δικη σου εμπειρια μπορεις. Α πεις το ακριβως ειχε το δικο σου παιδι αν θεωρησει και η μαμα οτι μοιαζει με του παιδιου της, να επιστησει την προσοχη του γιατρου ή να τον ρωτησει μηπως ειναι κατι τετοιο. Ευχαριστω!
καλασπερα με λενε Ξανθουλα η μικρη μου ειναι 10 μηνων δεν εχει κανει ακομα πυρετο μονο μερικες φορες με το εμβολιο…αλλα μπηκα να διαβασω για να αρχισω να μαθαινω σιγα σιγα γιατι καποια στιγμη σιγουρα θα κανει κ πυρετο…απλα ηθελα να ρωτησω γραφετε οτι μπανιο κανουμε μετα απο μιση ωρα που δωσουμε το αντιπυρετικοκ η απορεια μου ειναι μετα απο μιση ωρα δεν θα εχει πεσει ετσι κι αλλιως ο πυρετος η κανουμε σε περιπτωσει που δεν εχει πεσει??
Καλημέρα κ χρόνια πολλά!!!Το βρσδυ το μωρακι μου ανεβασε απότομα πυρετο κ τουρτούριζε το καλό μου…Σαν νεα μανουλα που είμαι πανικοβλήθηκα κ εψαχνα συνεχεια στο ιντερνετ να βρω κατευθυνσεις για να την ηρεμήσω αλλα να ηρεμήσω κ γω!Να σαι καλα mamalydia,πολυ με ανακούφισε το άρθρο σου…την ειχα αγκαλίτσα κ το διάβαζα κ παρατηρούσα ολα τα στάδια που πέρασε μεχρι να ηρεμήσει!!!Καλή χρονιά!!!
gia sas ego exo ena moraki 4 minon kai ekane 38 pireto na anisixiso?
Πολυ παρα πολυ ο δικος μου εκανε εισαγωγη στο νοσοκομειο με 38
Exo 1 moraki 1 minon kai ekane 39, 5 pireto ti na kano?
Φωτεινη πιο πανω λες οτι με 38 πυρετο το παιδι σου εκανε εισαγωγη στο νοσοκομειο. Αρα το ενος μηνα μωρακι σου με 39 πυρετο ειναι λογικο οτι θα πρεπει να το δει γιατρος και αν δεν τον βρισκεις να το πας στο νοσοκομειο να το εξετασουν. Η αποφαση βεβαια ειναι δικη σου, δεν ειμαι γιατρος, ουτε μπορω να παρω εγω την αποφαση για σενα. Στην θεση σου θα ειχα παρει σιγουρα τον παιδιατρο τηλεφωνο και θα μου ελεγε τι να κανω. Στα μωρα τοσο μικρα δεν περιμενουμε 3 24ωρα πριν παρουμε τον γιατρο με τοσο ψηλο πυρετο!
Περαστικα σας ευχομαι! 🙂
Exo ena moro 1 minon kai ekane 40 pireto kai 13 fores emeto mesa se mia mera ti na kano?
Να πας στον γιατρο! Τα μωρά αφυδατώνονται πολύ γρήγορα και με 13 εμετούς σε μια μέρα είναι πολύ εύκολο να αφυδατωθεί! Επίσης ο πυρετος σε τόσο μωρό είναι κάτι που πρέπει να κοιτάξει ο γιατρός!
Exo 1 moro 60 imeron kai ekane 39.9 pireto kai 20 fores emeto episis kanei diaria ti na kanoo??????
Ρε συ Εφη με δουλευεις???
To moraki mou autes tis meres ekane pireto diarkeis 3 meres…shmera omws pou ksipnise enw den eixe ka8olou pireto tk prosopaki tou k to kefalaki tou einai gemayo kokkiniles kkati laga sto somataki tou…ti einai auto??
Πολυ πιθανον να ειναι το λεγομενο αιφνιδιο εξανθημα, οπου συνηθως μετα απο 3 μερες πυρετου, βγαζει σπιθουρακια που κρατουν μεχρι και μια εβδομαδα. Ενημερωσε τον παιδιατρο σου να δει το μωρο σε περιπτωση που δεν προκειται γι αυτο.
Geia sas. Na SAS ekfrasw k egw tin diki mou katastasi. Exw mia koroula 8 minwn kai exei anusixia me ta dontakia tis, idi exei emfanisei tous duo katw Koptires, kai, gia prwti fora simera to prwi Ekane 38.6 pureto. Eklege sunexeia gia 1.5 wra k to mono Pou i8ele itan oi agkalies k Ta xadia. Ahuti ti stigmi koimatai kai den kserw an prepei Na tin skepazw polu I oxi kai pote?….Den KSERW ti na kanw. Na rwtisoume ton giatro? Na perimenw Mipws k perasei? Na tin boi8eisw me antipyretika i oxi? 8a i8ela polu Na mou dwsete tin diki sas Apopsi. Sas euxaristw. Kiki apo NH. USA