Τα προβλήματα στην Ελλάδα και τα λάθη που γίνονται…

Standard

Το γάλα μας ΕΙΝΑΙ αρκετό και θα είναι αρκετό όσο θηλάζουμε. Δεν τελειώνει! Οι γυναίκες που ΔΕΝ έχουν γάλα είναι πολύ λίγες στην πραγματικότητα και σπάνιες περιπτώσεις, αλλά και πάλι έχουν αρκετό γάλα για να θηλάζουν έστω κάποια γεύματα το μωρό τους.  Στην Ελλάδα δεν βοηθάνε μια νέα μαμά.

Στα ιδιωτικά μαιευτήρια δίνουν  ξένο γάλα, φέρνουν το μωρό χορτάτο στην μαμά (εκτός αν δηλώσει αποκλειστικό θηλασμό κάτι που πολλές δεν ξέρουν ότι γίνεται ή ότι χρειάζεται) και το μωρό δεν έχει όρεξη να θηλάσει. Όταν το μωρό δεν έχει όρεξη να θηλάσει, δεν πιπιλάει το στήθος. Όταν δεν πιπιλάει το στήθος, δεν γίνονται οι απαραίτητες θηλαστικές κινήσεις στο στήθος, οπότε και αργεί να «κατέβει» το γάλα. Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι δεν έχουν γάλα και δέχονται αμέσως από τον γιατρό το χάπι για να κόψουν το γάλα (αφού δεν υπάρχει γάλα, γιατί δίνουν το χάπι; Μήπως για να μην κατέβει και καταλάβει η μαμά ότι τελικά είχε γάλα;). Το χάπι έχει αποδειχθεί επικίνδυνο, αλλά και πάλι οι γιατροί το δίνουν! Αν πάρεις χάπι, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα αργότερα για να αυξηθεί το γάλα σου ή ακόμα και να κατέβει έστω και αργά! Έχεις χάσει το παιχνίδι. Το έχει κερδίσει η βιομηχανία ξένου γάλακτος (φόρμουλας δηλαδή, ή αλλιώς υποκατάστατο μητρικού γάλακτος)! Και πόσα άραγε βγάζει το μαιευτήριο από αυτές τις βιομηχανίες? Το έχετε σκεφτεί?

 Άλλο λάθος που ξεκινά από το μαιευτήριο, είναι το ότι δεν δείχνουν σωστά στις μαμάδες πώς να θηλάσουν. Δεν βοηθούν αρκετά. Η κάθε μαμά πρέπει να κάνει δική της έρευνα για να τα καταφέρει. Το μωρό μπορείς από την αρχή να το βάζεις στο στήθος όσην ώρα το ζητάει. Δεν μπορεί να μπει πρόγραμμα στον θηλασμό. Όποτε θέλει το μωρό στήθος, εκεί ακριβώς πρέπει να βρεθεί! Αν πονέσουν οι θηλές (και πολύ πιθανόν να πονέσουν λίγο στην αρχή. ‘Όχι πολύ όμως, σε τέτοια περίπτωση πρέπει να δοκιμάσεις άλλους τρόπους που κρατάς το μωρό ή να το βάλεις να πιάσει καλά την θηλή), υπομονή, θα περάσει. Καλό είναι να μη φοράς σουτιέν (να αφήνεις τις θηλές σκληρήνουν και όχι να τις μαλακώνεις με λανολίνη, να παίρνουν αέρα οι θηλές. Να μη βάζεις επιθέματα όταν δεν θηλάζεις και τη λανολίνη να τη βάζεις λίγο πριν τον θηλασμό, όχι συνέχεια. Να ξεκινάς να θηλάζεις από την μη πονεμένη θηλή γιατί όταν το μωρό πεινάει πολύ, ρουφάει με μεγαλύτερη πίεση (και πονάει αυτό), ενώ αργότερα πιπιλάει πιο ήρεμα. Προσπάθησε να τοποθετήσεις το μωρό κάπως διαφορετικά στο στήθος. Εγώ πονούσα την δεξιά θηλή, και ενώ όταν θήλαζα από το αριστερό στήθος, κρατούσα το μωρό με την παραδοσιακή στάση, στο δεξί, τον κρατούσα με το ένα χέρι, περασμένο κάτω από την δεξιά μασχάλη. Αυτό με βοήθησε πολύ στο να μην πονάω τόσο και να το αντέχω. Μετά από λίγο όλα καλά…  

Στα μαιευτήρια, δεν δείχνουν σωστά πώς να βγάλει μια λεχώνα το γάλα της (αν χρειαστεί) αν πρηστεί το στήθος και πονάει, οπότε πετρώνει το στήθος, μπορεί ακόμα και μαστίτιδα να κάνει, και έτσι πάλι δίνουν το χαπάκι και τέλος ο θηλασμός. Καλό είναι σε μια τέτοια περίπτωση, να ζητήσει η μαμά θήλαστρο ή ακόμα καλύτερα να βάλει το μωρό της να θηλάσει και να βγάλει το γάλα. Μπορεί να το βγάζει με επαγγελματικό θήλαστρο που έχουν τα μαιευτήρια ή και να νοικιάσει ακόμα. Μόνο επαγγελματικό θήλαστρο όμως στις πρώτες 40 μέρες, μέχρι να εδραιωθεί ο θηλασμός και η παραγωγή. Εκτός αν χρειαστεί μια φορά μόνο. Αν είναι καθημερινό, τότε επαγγελματικό θήλαστρο, αλλιώς θα υπάρξει πρόβλημα. Πάντως, ακόμα και μαστίτιδα να κάνει μια λεχώνα, ή και πληγωμένες θηλές (ραγάδες) που τρέχουν αίμα, μπορεί να συνεχίζει να θηλάζει. Μπορεί να πάρει και αντιβίωση αν χρειαστεί χωρίς να προβληματιστεί για το αν πρέπει να συνεχίσει. Στην χειρότερη, αν πονάει τόσο πολύ, ας βγάζει γάλα με το θήλαστρο από το πονεμένο στήθος, μέχρι να νιώσει λίγο καλύτερα, και να θηλάζει από το άλλο (έχουμε δυο στο κάτω κάτω)! 

 Ένα ακόμα λάθος λόγος για τον οποίο πολλοί θηλασμοί τερματίζονται είναι η φαρμακευτική αγωγή της θηλάζουσας μαμάς. Υπάρχει πλέον πληθώρα φαρμάκων συμβατά με τον θηλασμό, οπότε φτάνει η μητέρα να ζητήσει από τον γιατρό να της χορηγήσει ένα από αυτά τα φάρμακα. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που έχω συναντήσει από μαμάδες που σταμάτησαν να θηλάζουν επειδή έπρεπε να πάρουν αντιβίωση (ενώ ήταν απόλυτα συμβατή με τον θηλασμό). 

Το τσιγάρο είναι ένας ακόμη συχνός λόγος που μια μαμά σταματάει το θηλασμό. Ακόμα κι αν η μαμά έμεινε «ατσίγαρη» καθ’ όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης, το κακό αυτό συνήθειο χτυπάει και πάλι την πόρτα αφότου γεννήσει (ειδικά αν στο περιβάλλον της καπνίζουν). Και προς Θεού, δεν λέω ότι το τσιγάρο είναι καλό. Θα είναι κρίμα να ξαναρχίσει να καπνίζει η μητέρα, αλλά όσο τραβηγμένο κι αν ακούγεται, η αλήθεια είναι πως αν ξαναρχίσει το κάπνισμα και σταματήσει γι’ αυτόν το λόγο το θηλασμό, τότε κάνει τελικά διπλό κακό στο μωρό της! Το μωρό θα παίρνει νικοτίνη από την ανάσα της μητέρας του, από τα ρούχα της όταν το παίρνει αγκαλιά, από τα μαλλιά της, τα χέρια της, κ.ο.κ. Αν συνεχίσει να το θηλάζει, η νικοτίνη που παίρνει το μωρό από το γάλα της είναι μηδαμινή σε σχέση με αυτή που παίρνει από όλα τα παραπάνω, παίρνει όμως ταυτόχρονα και πάμπολλα αντισώματα τα οποία το προστατεύουν από πολλά, και ανάμεσα σ’ αυτά τα πολλά είναι και οι βλαβερές ουσίες του τσιγάρου. Εννοείται πως καλύτερα είναι να μην καπνίζει η μητέρα που θηλάζει, αλλά αν δεν μπορεί να αντισταθεί, τότε είναι πολύ καλύτερα να συνεχίσει τον θηλασμό από το να τα σταματήσει. 

Το να αρρωστήσει η μαμά που θηλάζει, δεν είναι σπάνιο πράγμα. Άνθρωπος είναι κι αυτή. Το μόνο που σκέφτεται είναι να μην κολλήσει το μωρό της, οπότε τί της μένει; Ή να σταματήσει τον θηλασμό ή να βγάζει το γάλα της και να το πετάει μέχρι να γίνει καλά (μόνο αυτό το έξτρα δεν χρειάζεται η μαμά. Δεν τις φτάνουν όλα τα άλλα!). ΛΑΘΟΣ!!! Μέγα λάθος! Ακριβώς το αντίθετο καταφέρνει μια μαμά άν σταματήσει τον θηλασμό όσο είναι άρρωστη. Και ο λόγος; Ο οργανισμός μας, μόλις αρρωστήσουμε, ξεκινάει να παλεύει την αρρώστια δημιουργώντας αντισώματα. Αυτά τα αντισώματα, περνάνε και στο γάλα της και έτσι το μωρό που θηλάζει προφυλάσεται από την αρρώστια της μαμάς του από το γάλα της. Η μαμά θα πρέπει να πλένει καλά τα χέρια της και να αποφεύγει τα πολλά φιλάκια στο μωρό και να θηλάζει όσο μπορεί περισσότερο. Έτσι το μωρό είτε δεν θα κολλήσει καθόλου ή, αν κολλήσει (από την επαφή του με την άρρωστη μαμά), θα περάσει πολύ πιο ήπια την ίδια αρρώστια. 

Αυτή την στιγμή δεν θυμάμαι άλλους λόγους που συνήθως, λανθασμένα, συνιστάται το κόψιμο του μητρικού θηλασμού, αλλά αν και όταν θυμηθώ θα προσθέσω και άλλους.

Advertisements

About mamalydia

Είμαι μαμά του Γιώργου από την 23η Ιανουαρίου 2007 και της Ναταλίας από τις 17 Ιανουαρίου 2010. Από τότε που έγινα μαμά μέχρι σήμερα, αν και δεν περίμενα να είμαι ποτέ σε κάτι τόσο σχολάστική, ξεκίνησε για μένα ένα ταξίδι έρευνας για να δώσω όσο μπορώ και όσο ξέρω, το καλύτερο σ'αυτό το παιδί, με την ευχή να μεγαλώσει το μυαλουδάκι του και το σώμα όμορφα και απροβλημάτιστα. Ο στόχος μου είναι να μεγαλώσω ελεύθερα παιδιά. Ελεύθερα να είναι αυτό που θέλουν να είναι, ελεύθερα να αγαπούν αυτό που θέλουν, ελεύθερα να παλέψουν γι αυτό που αγαπούν, ελεύθερα να είναι ο εαυτός τους! Γεννήθηκα τον Απρίλη του 1977, έχω σπουδάσει Αγγλία Interior Design και συνέχισα εκεί το Master μου. Εκεί γνώρισα από τα 18 μου τον πλέον σύζυγό μου ο οποίος μου έμαθε τον κόσμο των υπολογιστών. Ασχολούμαι με ζωγραφική, λογοτεχνία, ποίηση, είμαι Βοηθός Μητρότητας και blogger, και βασικά μεγαλώνω τα παιδιά μου, έχω την τύχη να είμαι μια full time μαμά! :-) Αν θέλετε να επικοινωνήστε μαζί μου, εδώ είναι το μέηλ μου: lydiat2004 @ yahoo.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s