Πώς να μάθουμε τα παιδιά μας να κοιμούνται

Standard

Update 2012: Βλέπω από τα στατιστικά του blog οι περισσότερες μαμάδες μπαίνουν σ’αυτό εδώ το άρθρο! το ξαναδιάβαζα τις προάλλες λοιπόν και δεν μπορώ να μην σχολιάσω μετά από 4 χρόνια που πρωτο-πόσταρα αυτό το άρθρο μερικά πράγματα… Αρχικά να πω ότι όταν το πρώτο έβαλα εδώ, ήταν ένα copy paste από μήνυμα μιας φίλης μου η οποία όπως λέει και κάτω, δεν το είχε δοκιμάσει, αλλά είχε διαβάσει το βιβλίο. Έτσι μου το έστειλε μετά από συνομιλία για τον δύσκολο ύπνο των παιδιών. Το δοκίμασα λοιπόν μια ή δυο φορές στον Γιώργο και δεν το ξαναχρησιμοποίησα μιας και το παιδί πλάνταζε στο κλάμα και αντί να κοιμηθεί, απλά ξυπνούσε και μέσα στα νεύρα για το κακό που του έκανα, κοιμόταν μετά από αρκετή προσπάθεια (παραπάνω από όση μου χρειαζόταν συνήθως)! Πολύ πιθανόν αν συνέχιζα, να συνήθιζε κι αυτός την όλη διαδικασία, αλλά δεν το έκανα, γιατί ως γνωστών ΔΕΝ πιστεύω πως το κλάμα του μωρού είναι απλά ένας τρόπος να μας κουμαντάρει, αλλά ένας τρόπος να μας δείξει την ανάγκη του. Και όσο η ανάγκη του μωρού/παιδιού μου, είναι να κοιμάται μαζί μου, την δέχομαι (ακόμα κι αν δεν με βολεύει κάποιες φορές), και την καλύπτω. Παρ’όλα αυτά, αν και δεν συμφωνώ με αρκετά από αυτή τη μέθοδο, για χάρη της πολυφωνίας, θα αφήσω αυτό ο blog post γιατί κάποια μαμά μπορεί να την βρει χρήσιμη και πολύ καλύτερη από το να αφήνει ο μωρό της να κλαίει μέχρι να κοιμηθεί (cry it out τρόπος). Ήθελα όμως να υπάρχει κι αυτός ο πρόλογος ;-)

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τον δικό μου τρόπο!

 

Είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιούν πολλοί γονείς. Εγώ δεν την δοκίμασα, μιας και ήμουν της λογικής να αφήσω το μωρό μου να βγάλει δικό του πρόγραμμα, αλλά και επειδή ξέρω οτι δεν είμαι τόσο καλή στο να τηρώ ευλαβικά κάποιο πρόγραμμα. Όσες μπορούν, ιδού η μέθοδος.

Η μέθοδος αποτελείται από 2 μερη, εξίσου σημαντικά και τα δυό (παρακάτω θα σας εξηγήσω και το γιατί).

Ο κύριος στόχος της μεθόδου είναι να μάθει στο μωρό να κοιμάται μόνο του, δηλαδή μόνο του να γυρίζει το «διακόπτη» από την κατάσταση εγρήγορσης στην κατάσταση ύπνου.

E.A.S.Y – Μέρος 1

Η όλη φιλοσοφία της μεθόδου “EASY”στηρίζεται στην αρχή ότι τα μωρά (μέχρι ας πούμε 2 ετών) έχουν μια επαναλαμβανόμενη ρουτίνα που κωδικοποιείται ως εξής:

Ε : Εat (φαγητό)
A: Αctivity (δραστηριότητα)
S: Sleep (ύπνος)
Y: time for You (προσωπικός χρόνος – για σένα)

Έτσι, αν για παράδειγμα πάρουμε ένα μωρό 2 μηνών και υποθέσουμε ότι αυτό θέλει φαγητό κάθε 3 ώρες, τότε θα έχει περίπου το εξής πρόγραμμα (βάζω 1 τέταρτο της ώρας κάθε φορά για την προετοιμασία μπιμπερό, ζέσταμα γάλατος κλπ., αν δεν θηλάζετε, ενώ αν θηλάζετε αυτό το τέταρτο το κερδίζετε σαν χρόνο). Δέχτηκα, εξάλλου, (ίσως από αφέλεια) ότι θα θέλει να κοιμηθεί συνεχόμενα απο τις 1:30 π.μ. μέχρι τις 6:30 π.μ. – ότι δηλαδή θα αντέξει χωρίς φαγητό για 5 ώρες.

Φυσικά, τα πολύ μικρά μωρά (αυτά που ζυγίζουν κάτω από 3 κιλά) μάλλον τρώνε πιο συχνά, κατά συνέπεια το πρόγραμμα γι’ αυτά θα πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα.

6:30 – 7:00 πμ: Αφύπνιση – φαγητό
7:00 – 8:00 πμ: Δραστηριότητα
8:00 – 10:00 πμ: Ύπνος
8:00 – 9:45 πμ: Χρόνος για μαμά/μπαμπά

10:00 – 10:30 πμ: Αφύπνιση – φαγητό
10:30 – 11:30 πμ: Δραστηριότητα (πχ και βόλτα με το καρότσι/μάρσιππο)
11:30πμ – 1:00 μμ: Ύπνος (ίσως και κατά τη διάρκεια της βόλτας)
11:30πμ – 12:45μμ: Χρόνος για μαμά/μπαμπά

1:00μμ – 1:30μμ: Αφύπνιση – φαγητό
1:30 μμ – 2:30μμ: Δραστηριότητα
2:30μμ – 4:00μμ: Ύπνος
2:30μμ – 3:45μμ: Χρόνος για μαμά/μπαμπά

4:00μμ – 4:30μμ: Αφύπνιση – φαγητό
4:30 μμ – 5:30μμ: Δραστηριότητα (καλή ώρα για το μπάνιο του αν ειναι καλοκαίρι)
5:30μμ – 7:00μμ: Ύπνος
5:30μμ – 6:45μμ: Χρόνος για μαμά/μπαμπά

7:00μμ – 7:30μμ: Αφύπνιση – φαγητό
7:30 μμ – 8:30μμ: Δραστηριότητα (καλή ώρα για το μπάνιο του αν ειναι χειμώνας)
8:30μμ – 10:00μμ: Ύπνος
8:30μμ – 9:45μμ: Χρόνος για μαμά/μπαμπά

10:00μμ – 10:30μμ: Αφύπνιση – φαγητό
10:30 μμ – 11:30μμ: Δραστηριότητα (αν μπορείτε μειώστε ή καταργήστε αυτή τη δραστηριότητα)
11:30μμ – 1:00πμ: Ύπνος
11:30μμ – 00:45μμ: Χρόνος για μαμά/μπαμπά

1:00πμ – 1:30πμ: Αφύπνιση – φαγητό (αυτό το βραδινό τάισμα το βιβλίο το λέει dream feed)
1:30πμ – 6:30πμ: Ύπνος (ευχόμαστε να είναι έτσι)
Αποφύγετε, αν μπορείτε να παίξετε με το μωρό ανάμεσα στο γεύμα αυτό και την ώρα που θα νυστάξει, ή απασχολείστε το για πολύ λίγο (15 λεπτά, μισή ώρα το πολύ), έτσι ώστε να μάθει την διαφορά ανάμεσα στην νύχτα και στη μέρα.

Αυτό το ωράριο φυσικά πρέπει να το προσαρμόσετε στο μωρό. Κάποια μωρά αντέχουν πιο πολλές ώρες ξύπνια και περισσότερο χρόνο ανάμεσα σε δυο γεύματα σε σχέση με άλλα.

Σε ένα μικρό μωρό ο χρόνος δραστηριότητας είναι περιορισμένος σε σχέση με τα υπόλοιπα, ο ύπνος είναι το πιο μεγάλο διάστημα. Όσο μεγαλώνει, αυξάνεται ο χρόνος δραστηριότητας (δηλαδή ο χρόνος που αντέχει ξύπνιο) εις βάρος του ύπνου. Ένα πιο μεγάλο μωρό μπορεί να έχει δυο περιόδους δραστηριότητας ανάμεσα σε δυο ύπνους.

Γενικά, το ωράριο θα προσαρμοστεί στο μωρό και όχι το μωρό στο ωράριο. Έτσι πχ αν ξυπνήσει πιο νωρίς και πεινάει θα το ταϊσετε. Επίσης μπορεί να νυστάξει λίγο πιο νωρίς ή λίγο πιο αργά. Τα δυο πιο σημαντικά πράγματα είναι:
1. Η αλληλουχία των δραστηριοτήτων (και όχι οι ακριβείς ώρες)
2. Να ακολουθείτε κάποια ρουτίνα μόλις τη βρείτε, για το δικό σας καλό και για του μωρού. Αυτή η ρουτίνα φυσικά θα αλλάζει όσο μεγαλώνει το μωρό όπως έγραψα και πιο πάνω.

E.A.S.Y – Μέρος 2

Όπως είπα και πιο πάνω, ο κύριος στόχος της μεθόδου EASY (από το βιβλίο “The Baby Whisperer”) είναι να μάθει στο μωρό να κοιμάται μόνο του. Αυτό σημαίνει ότι θα μας έχει πολύ λίγο ανάγκη (και μετά από κάποιο διάστημα καθόλου ανάγκη) για να κοιμηθεί.
Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ήμουν και είμαι εντελώς αντίθετη σε κάτι βάρβαρες μεθόδους που λένε «Άσε το παιδί να κλάψει μέχρι να κουραστεί» και άλλα παρόμοια, ακόμη κι εκείνες τις συμβουλές που λένε να μην το παίρνεις συχνά αγκαλιά, ιδίως τον πρώτο καιρό, για να μην κακομαθαίνει. Πιστεύω ότι για ένα μωρό (κυρίως ένα νεογέννητο) ΟΛΟΣ ο κόσμος είναι η μαμά και ο μπαμπάς του. Καταλαβαίνει μόνο δύο καταστασεις: τους εχει ή δεν τους έχει, δεν μπορεί να κατανοήσει την κατάσταση «θα έρθουν σε λίγο, αργότερα κλπ», απλούστατα γιατί δεν έχει ακόμη μνήμη και εμπειρία! Τέλος πάντων αυτό είναι θέμα που θα μας αποσχολήσει σε άλλη καταχώρηση, έτσι το αφήνω εδώ.

Όμως θέλω να πω ότι από ένα σημείο και μετά, θα πρέπει να καλλιεργήσουμε μια εμπιστοσύνη από την πλευρά του μωρού, ότι ακόμη και αν δεν το έχουμε αγκαλιά ή δεν είμαστε δίπλα του, αυτό δεν σημαίνει ότι το εγκαταλείψαμε για πάντα! Επίσης από ένα σημείο και μετά, ξέρω ότι τα μωρά και κυρίως αυτά που θηλάζουν χρησιμοποιούν το κλάμα (εννοείται, όχι συνειδητά αλλά ενστικτωδώς) σαν όπλο και το θήλασμα για επιβεβαίωση, ακόμη και όταν δεν πεινάνε (εγώ ένοιωθα για μήνες και μήνες σαν μια μεγάλη πιπίλα, μέχρι που κόντεψα να καταρρεύσω). Τα μωράκια είναι πολύ χειριστικά, και είναι μηχανισμός επιβίωσης γι αυτά, αλλά σε όλα τα πράγματα πρέπει να υπάρχει ένα όριο! Το ξύπνημα κάθε τόσο για επιβεβαίωση ότι η μαμά είναι εκεί κοντά είναι ΟΚ για κάποιο καιρό, αλλα οι μαμάδες/μπαμπάδες και το ίδιο το μωρό χρειάζεται κάποια στιγμή να βρουν ένα ωράριο που να τους επιτρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον 5 ή 6 ώρες συνεχόμενες, για να μπορούν να ξεκουράζονται. Ιδίως αν η μαμά/μπαμπάς έχουν να πάνε και στην δουλειά την άλλη μέρα, αυτό είναι απολύτως απαραίτητο (σας μιλάω σαν μια ταλαιπωρημένη από αυτή την κατάσταση).

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε οτι το μωρό χρειάζεται μια ρουτίνα, επομένως δεν του ζητάμε να φάει την ώρα που είναι να κοιμηθεί, ούτε να κοιμηθεί την ώρα που είναι να παίξει κλπ. Πρέπει να παρατηρήσουμε το μωρό για κάποιο διάστημα και να καταγράψουμε (με χαρτί και μολύβι) πότε και πόσο κοιμάται, πότε τρώει κλπ. Επομένως θα ξέρουμε πότε (περίπου) κάνει τα διάφορα πράγματα, κυρίως πότε είναι που κοιμάται!

Υπενθυμίζω την κωδικοποιημένη αυτή ρουτίνα που ανέφερα και παραπάνω:

Ε : Εat (φαγητό)
A: Αctivity (δραστηριότητα)
S: Sleep (ύπνος)
Y: time for You (προσωπικός χρόνος για σένα)

Οταν δούμε ότι το μωρό έφαγε, έπαιξε λιγάκι και έχει αρχίσει να νυστάζει (είμαστε μέσα στο «παράθυρο ύπνου», παρακάτω εξηγώ τί είναι αυτό), ελέγχουμε αν θέλει άλλαγμα, ή μήπως θέλει και άλλο φαγητό. Πηγαίνουμε στο δωμάτιό του και κλείνουμε και τις κουρτίνες/παντζούρια. Το αγκαλιάζουμε/φιλαμε και όλα τα άλλα σαλιαρίσματα που κάνουν οι γονείς, ίσως και λίγο νανούρισμα και το βάζουμε στο κρεββάτι του, νυσταγμένο αλλά ΞΥΠΝΙΟ. Μόλις περάσει 1 λεπτό και συνειδητοποιήσει ότι ΤΟΛΜΗΣΑΤΕ να κάνετε κάτι τέτοιο, δύο πιθανότητες υπάρχουν:

Α) Το παιδί αρχίζει να κλαίει και να ωρύεται – το ξαναπαίρνουμε αγκαλιά, το χτυπάμε απαλά και καθησυχαστικά στην πλάτη για 1 με 2 λεπτά, ή μέχρι να σταματήσει το κλάμα. Με το που σταματάει να ωρύεται το ξαναβάζουμε στο κρεββάτι του ΞΥΠΝΙΟ (αυτό το λέμε pick up- put down, συντομογραφία: PU-PD). Τη δεύτερη φορά το αφήνουμε λίγο παραπάνω στο κρεββάτι και προσπαθούμε το ηρεμήσουμε, αν είναι δυνατόν χωρίς να το πάρουμε αγκαλιά. Αν δε γίνεται χωρίς αγκαλιά, πάρτε το πάλι για 1-2 λεπτά κλπ. Αυτό μπορεί να πρέπει να επαναληφθεί πολλές φορές (ίσως και 20 – 30 φορές), μέχρις ότου σταματήσει να κλαίει γοερά και είτε να κοιμηθεί είτε να πάει στην πιθανότητα ή στάδιο Β’:
Β) Το παιδί παραμένει σχετικά ήρεμο και ξύπνιο (ίσως να κλαίει λιγάκι ή να γκρινιάζει) και περιμένει να δει τί θα γίνει (Θα φύγει η μαμά; Θα μείνει η μαμά; Καθόμαστε και του μιλάμε/τραγουδάμε χαμηλόφωνα και ίσως του χαϊδεύουμε λίγο την κοιλίτσα/πλατίτσα (αυτό ας το πούμε ΧΑΔΑΚΙΑ). Αν το πάρει ο ύπνος, φεύγουμε από το δωμάτιο. Αν παραμείνει ξύπνιο, του μιλάμε όλο και πιο χαμηλόφωνα και το χαιδεύουμε και μετά αφήνουμε το χέρι μας πάνω στην κοιλίτσα /πλατίτσα του χωρίς πια να μιλάμε ούτε και να κινούμε το χερι μας, μέχρις ότου αποκοιμηθεί. Κατόπιν φεύγουμε από το δωμάτιο.

Αν ξαναξυπνήσει πηγαίνουμε πάλι στο δωμάτιο και ανάλογα με την κατάσταση είτε το παίρνουμε για λίγο αγκαλιά (PU-PD) είτε προσπαθούμε να το καθησυχάσουμε (ΧΑΔΑΚΙΑ)

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, μπορεί να πρέπει να κάνετε πολλές φορές την ίδια διαδικασία, είτε με το PU-PD είτε με τα ΧΑΔΑΚΙΑ, μέχρι να αποφασίσει το μπεμπάκι ότι έτσι θα είναι η κατάσταση και (ίσως και απο την κούραση) αποφασίσει να κοιμηθεί. Αν ξεπεράσετε το διάστημα που κανονικά κοιμάται σ’ εκείνη τη φάση (πχ την μιάμιση ώρα, αν κοιμάται μιάμιση ώρα), κάντε διακοπή ημιχρόνου του αγώνα, πάρτε το αγκαλιά και πάρτε το απόφαση ότι αυτή ήταν για την ώρα. Χάσατε μια μάχη, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται! Περιμένουμε τώρα την επόμενη περίοδο ύπνου (με βάση την ρουτίνα EASY) για να επαναλάβουμε την προσπάθεια. Θεωρήστε την φάση αυτή σαν να κοιμήθηκε (παρόλο που μπορεί να είσαστε εξουθενωμένη) και συνεχίστε στο επόμενο στάδιο της EASY.

Αν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας λερωθεί, αλλάξτε το όσο πιο γρήγορα μπορείτε και επιστρέψτε στο δωμάτιο για να συνεχίσετε από εκεί που είσασταν.

Λογικά αυτή η εκπαίδευση θα πρέπει να οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου το κανονικό είναι το στάδιο Β), δηλαδή το βάζετε στο κρεββάτι, του μιλάτε για λίγο (αγάπες, λουλούδια κλπ) ενώ εκείνο είναι ξαπλωμένο, και μετά είτε κοιμάται σε 10-15 λεπτά είτε φεύγετε ενώ εκείνο είναι ακόμη ξύπνιο (οπότε μπορεί για λίγο να μιλάει μόνο του, να χαζοπαίζει με το αρκουδάκι του αν έχει κλπ. – μέχρι και μισή ώρα ή τρία τέταρτα μπορεί να κάνει έτσι) και στο τέλος αποκοιμηθεί μόνο του.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι αυτό που στο βιβλίο το ονομάζει «παράθυρο ύπνου»: Είναι το διάστημα κατά το οποίο το μωρό είναι σε κατάσταση υπνηλίας. Αν το βάλετε για ύπνο πιο νωρίς, δεν θα νυστάζει ακόμη και απλώς θα το εκνευρίσετε, ενώ αν το βάλετε αργότερα είτε θα του έχει φύγει η νύστα (ακριβώς όπως και σε έναν ενήλικα) είτε θα έχει πλέον παρακουραστεί και ειναι πιθανό για αυτόν τον λόγο να μη μπορεί να κλείσει το διακόπτη (κοινώς «τα έχει παίξει»), και επομένως να ειναι πολύ δύσκολο να το πείσετε να κοιμηθεί. Αν έεχει περάσει το «παράθυρο του ύπνου», το καλύτερο μάλλον θα είναι να υπερπηδήσετε αυτό το στάδιο του EASY και να πάτε στο επόμενο, γιατί μπορεί αν επιμείνετε, να ανακατέψετε και τον επόμενο κύκλο της ρουτίνας. Βλέποντας και κάνοντας, που λένε. Καλό είναι όμως να είσαστε λίγο πιο προσεκτικοί στην αρχή και να μη χάνετε τα «παράθυρα ύπνου» όσο γίνεται, μέχρι να γίνει το μωράκι σας λίγο πιο ανθεκτικό στην κούραση.

Και ένα τελευταίο σημαντικό σημείο: μην τρέχετε πανικόβλητες στο δωμάτιο να πάρετε το μωρό αγκαλιά κάθε φορά που κάνει κάποιο θόρυβο, λίγο κλάμα ή γκρίνια. Μπορεί να είναι μέσα στον ύπνο του και να ξανακοιμηθεί μόνο του (κι εμείς οι μεγάλοι πολλές φορές ξυπνάμε έτσι και πάλι ξαναβυθιζόμαστε στον ύπνο). Πηγαίνετε μέσα μόνο αν καταλάβετε ότι όντως ξύπνησε και χρειάζεται κάτι. Αλλιώς μπορεί να το ενοχλήσετε χωρίς λόγο.

Γενικά, είναι πιο εύκολο να πετύχετε αυτή την εκπαίδευση για τον ύπνο με ένα μωρό στο οποίο δεν έχετε πειραματιστεί με βάρβαρες μεθόδους του τύπου «άστο να κλάψει» κλπ, κι έτσι σας έχει εμπιστοσύνη.

Αυτά είναι όσα μπόρεσα να ξαναφέρω στη μνήμη μου από το βιβλίο και όσα χρησιμοποίησα περισσότερο από όλες τις συμβουλές που περιέχει. Αλλά, κορίτσια, όλα είναι πολύ συνοπτικά. Επομένως, μην βαράτε αν άφησα απ’ έξω κάποια σημαντικά πράγματα!

Βάζω εδώ και τη σύνδεση (link) για το βιβλιο:

http://http://www.amazon.co.uk/Secrets-Baby-Whisperer-Connect-Communicate/dp/0091857023

Πηγή: Μήνυμα που μου έγραψε μια φίλη μετά από συζήτηση περί κουραστικού ύπνου των μωρών όταν ο Γιώργος ήταν ακόμη βρέφος.

About mamalydia

Είμαι μαμά του Γιώργου από την 23η Ιανουαρίου 2007 και της Ναταλίας από τις 17 Ιανουαρίου 2010. Από τότε που έγινα μαμά μέχρι σήμερα, αν και δεν περίμενα να είμαι ποτέ σε κάτι τόσο σχολάστική, ξεκίνησε για μένα ένα ταξίδι έρευνας για να δώσω όσο μπορώ και όσο ξέρω, το καλύτερο σ'αυτό το παιδί, με την ευχή να μεγαλώσει το μυαλουδάκι του και το σώμα όμορφα και απροβλημάτιστα. Ο στόχος μου είναι να μεγαλώσω ελεύθερα παιδιά. Ελεύθερα να είναι αυτό που θέλουν να είναι, ελεύθερα να αγαπούν αυτό που θέλουν, ελεύθερα να παλέψουν γι αυτό που αγαπούν, ελεύθερα να είναι ο εαυτός τους! Γεννήθηκα τον Απρίλη του 1977, έχω σπουδάσει Αγγλία Interior Design και συνέχισα εκεί το Master μου. Εκεί γνώρισα από τα 18 μου τον πλέον σύζυγό μου ο οποίος μου έμαθε τον κόσμο των υπολογιστών. Ασχολούμαι με ζωγραφική, λογοτεχνία, ποίηση, είμαι Βοηθός Μητρότητας και blogger, και βασικά μεγαλώνω τα παιδιά μου, έχω την τύχη να είμαι μια full time μαμά! :-) Αν θέλετε να επικοινωνήστε μαζί μου, εδώ είναι το μέηλ μου: lydiat2004 @ yahoo.gr

72 responses »

 1. Γειά σας.
  Ειμαι μια μαμα στα πρόθυρα νευρικής κρίσης!!!
  εχω ενα αγορακι 161/2 μηνων,το οποιο εχει προσκοληθει επανω μου σα βδελλα και το οποιο επισης δε θελει να κοιμαται στη κουνια του με τιποτα!!!
  Το θεμα του υπνου εχει ξεκινησει εδω και 1 μηνα περιπου.
  Ευθυνομαι σιγουρα εγω για αυτο γιατι το κοιμηζα στο καροτσι η πανω μου και μετα το εβαζα στη κουνια,αλλα τουλαχιστον κοιμοταν 6 ωρες.
  Τωρα,παθαινει νευρικες κρισεις(ουρλιαζει,μου τραβαει μαλλια,δαγκωνει…) και ανα μιση ωρα ξυπναει,μεχρι να το παρω στο κρεββατι μας και να κοιμηθει ολο το υπολοιπο βραδυ.
  Το ξερω οτι ειναι λαθος αυτο αλλα ειμαι εντελως εξαντλημενη!!
  Στο σπιτι μας εχουμε παντα πολυ ηρεμη ατμοσφαιρα και δε καταλαβαινω γιατι γινεται τοοσο νευρικο!!
  Τι να κανω??? εχω πελαγωσει και δε ξερω πως να το αντιμετωπισω!!!!
  Μενω σε νησι και δε μπορω να παρω μια γνωμη ενος παιδοψυχολογου,δεδομενου οτι δε υπαρχει!!
  Μπορειτε να με συμβουλευσετε??
  Ευχαριστω για το χρονο σας.

 2. Γεια σου Εφη! Ωχ ωχ, δυσκολα τα πραγματα ε?

  Κοιτα να δεις, εγω σιγουρα δεν ειμαι ειδικη, αλλα αυτο που δεν αφησα ποτε, ηταν να κλαιει το παιδι και να μην ειμαι διπλα του. Οσο και να χρειαζοταν, οπου και να ειμασταν. Εγω απο μωρο το εχω και κοιμάται μαζι μας (ειμαι αυτης της φιλοσοφιας, το ευχαριστιεμαι κι εγω και ο αντρας μου και οταν ειναι ετοιμος, θα θελει και μονος του να παει στο δικο του δωματιο).

  Στη ηλικια που μου λες, αρχιζουν και εχουν φαντασια η οποια μπορει να τους προκαλει και φοβιες. Φοβιες για το οτι μπορει να χασουν τους γονεις τους (ειδικα αν δουλευουν και τους βλεπουν λιγη ωρα) ή και στο σκοταδι ή σε οτιδηποτε (την ντουσιερα, τις αραχνες, κλπ κλπ). Εχεις καταλαβει οτι μπορει να φοβαται κατι? Μηπως να τον κοιμιζεις πανω σου και λιγο πριν κοιμηθει να τον βαλεις στο κρεβατι του (πρεπει να κοιμηθει εκει που θα ξυπνησει γιατι μπερδευτεται οταν ξυπνησει και μπορει να φοβαται) και να μεινεις κι εσυ διπλα μεχρι να κοιμηθει. Να τον χαιδευεις, να του τραγουδας, να του κρατας το χερακι?

  Μηπως βγαζει δοντια και ποναει και σε θελει κοντα του και ξυπναει τοσο συχνα γι αυτον τον λογο? Για δες αν ειναι πρησμενα τα ουλα. Εμενα με τα δοντια παντα ξυπνουσε μεσα στη νυχτα πολλες φορες και την μερα ηθελε να ειναι μαζι μου… Το καλοκαιρι εβγαλε μαζεμενα 8 δοντια και τα ειδαμε ολα! χεχε.

  Οπως και να εχει παντως, η υπομονη ειναι η μονη λυση (δυστυχως) και στο λεω εγω που ο γιος μου εκανε 19 μηνες σχεδον να κοιμηθει σερι και να μην ξυπναει 2-3 ή και 4εις φορες το βραδυ ;-)

 3. Αυτός ο ύπνος.., τον έχει πάρει μάλλον ο «ύπνος» και δεν με επισκέπτεται εμένα!
  Και εμείς κοιμόμαστε μαζί με το μωράκι μας, παρόλο που στην αρχή είχαμε αντίθετη άποψη και συνειδητοποιήσαμε μάλιστα πως το κρεβάτι μας χωράει άλλο ένα, ίσως και δυο ακόμα ανθρωπάκια!
  Όλοι οι γονείς κάποια στιγμή παίρνουν τα παιδιά τους στο κρεβάτι τους. Αλλά γιατί πρέπει να ανησυχούμε για αυτό?
  Σε μερικά χρόνια δεν θα θέλουν ούτε να τα αγκαλιάσουμε…
  Άλλωστε στη φύση, τα θηλαστικά βάζουν τα μωρά τους για ύπνο στη διπλανή σπηλιά?
  Ας χαλαρώσουμε λοιπόν από όλους αυτούς τους ψυχολόγους και ας χαρούμε τη «φύση» μας και τα μωρά μας. Να τους προσφέρουμε αγάπη και ασφάλεια, και να μην τα «παρκάρουμε» σε υποκατάστατα δικά μας.
  Αυτή είναι η άποψή μου τουλάχιστον…

  • Άννα, καποια στιγμη θα «ξυπνησει» ο υπνος και θα έρθει να κοιμήσει και το δικό σου παιδί! Εμένα εγινε σχετικά απότομα η μετάβαση των διαφόρων ξυπνημάτων (2-4 αναλόγως δεν ξέρω κι εγώ τι) στον συνεχόμενο ύπνο. Δεν έκανα τιποτα ιδιαίτερο. Ακολούθησα την συμβουλή του να τραβάω το στήθος από το στόμα του ακριβώς πριν τον πάρει ο ύπνος. Αν το ξαναζητούσε, του το έδινα και μετά πάλι το τραβούσα. Όσες φορες χρειαζόταν μέχρι να τον πάρει ο ύπνος δίχως το στήθος στο στόμα. Δεν πήρε πολλές μέρες. 2-3 μόνο. Μετά κατάλαβε οτι μπορεί να κοιμήθεί και μόνος του και άφηνε το στήθος πιο εύκολα. Τον ακούω που καμιά φορά ξυπνάει, αλλάζει μεριά και ξανακοιμάται δίχως να με ξυπνήσει! Απόλαυση είναι. Βέβαια πήρε γύρω στους 19 μήνες για να κοιμηθώ σερί, αλλά ούτε κλάψαμε, ούτε τίποτα. Κοιμόμαστε όλοι μαζί ακόμα και το ευχαριστιόμαστε όσο τίποτα. Το να ξυπνάει το παιδί σου το πρωί και να σου δίνει φιλάκια για να ξυπνήσεις, μετριέται με τίποτα αυτό? ;-)

 4. τελειο το site, εχω εφαρμοσει πολλα απο αυτα που λετε ειτε απο ενστικτο ειτε γιατι απλως μου ακουγονταν καλα. ενιωσα καθησυχασμενη και ανακουφισμενη γιατι πολλες φορες ηταν σαν να δινω μαχη με τον κοινωνικο περιγυρο για τις αποψεις μου περι θηλασμου, προγραμματος, αγκαλιας κλπ (ειμαι κακια μαμα που δεν μπορεσα να βαλω το παιδι μου σε προγραμμα πριν σαραντησω…)
  ο μικρουλης μου παντα τρωει και κοιμαται οποτε θελει, οι αγκαλιες τα φιλια και τα βλεμματα ειναι αμετρητα, γι αυτο και τα χαμογελα του ειναι αμετρητα. Μας ξυπναει το βραδυ 2 φορες για γαλα και αλλες 2-3 για να κλαψουρισει και να κοιμηθει σε δευτερολεπτα στην αγκαλια μου. Κουραστικο αλλα ισως ειναι τα δοντακια, ισως η ατοπικη δερματιτιδα που τον ταλαιπωρει, ισως και η ελλειψη μυρωδιας της μαμας.Ειναι 11 μηνων και φανταζομαι μας περιμενει λιγη ακομα ταλαιπωρια. Νομιζω πως τα μωρακια μας με το ενστικτο τους μας καθοδηγουν. Ευχαριστω που με βοηθησατε να τεκμηριωσω καποια πιστευω μου και να βαλω σε ταξη τις σκεψεις μου

  • Μαρία, δυστυχώς όλοι έχουν μια άποψη για το πως θα έπρεπε να είμαστε καλύτερες μαμάδες. Το θέμα είναι να μην πηγαίνεις ενάντια στο ένστικτό σου και να αγαπάς το παιδί σου. Όλα τα άλλα είναι κουραφέξαλα. Όταν κλαίει το παιδί σου, θες να το παρηγορήσεις στην αγκαλιά σου, όταν πεινάει, να το ταίσεις ή να το θηλάσεις, όταν σε αποζητά, να είσαι κοντά του, σωστά ;-)

   Υπομονή με τα ξενύχτια. Κάποια στιγμή θα σταματήσουν σαν από μαγείας. Εμείς πλέον κοιμόμαστε σερί :-)

 5. Αυτή η μέθοσος EASY ακούγεται πολύ δελεαστική, πλήν όμως ότι πρέπει να εφαρμόζεται από τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού και από μαμάδες που δεν εργάζονται…
  Την έχει εφαρμόσει κανείς να μας πει τα αποτελέσματα?

 6. Αννα αυτή την μέθοδο δεν την ακολούθησα εγώ. Μια φίλη μου όμως, έτσι τακτοποίησε το ωράριο της κόρης της. Δεν είναι ανάγκη να μην δουλεύει η μαμά, αρκέι αυτοί που προσέχουν το μωρό όσο αυτή λείπει, να ακολουθούν επίσης το ίδιο πρόγραμμα (πράγμα δύσκολο τις περισσότερες φορές).

  Αυτό που στην ουσία στηρίζει αυτό το πρόγραμμα είναι η στάνταρ ρουτίνα στο παιδί. Αυτή, φαντάζομαι θα μπορούσε να είναι διαφορετική, αρκεί να είναι πάντα η ίδια.

  Πρόγραμμα ξε-πρόγραμμα, ο γιος μου δεν κοιμόταν και πολύ ο’τι και να είχα δοκιμάσει. Τα βραδυνά ξυπνήματα ήταν δωράκι μέχρι τα 2 του χρόνια σχεδόν ;-)

 7. Γεια σας κορίτσια και Λυδία συγχαρητήρια για το blog σου.
  Ο μπέμπης μου είναι τώρα 8 μηνών και όταν ήταν 6 διάβασα τη μέθοδο E.A.S.Y.
  Ενώ ήταν από την αρχή πολύ ήσυχο μωράκι και δεν είχα κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, είχα αρχίζει να απελπίζομαι που δεν είχε κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα και δεν ήξερα πότε θα παίξει, πότε θα κοιμηθεί κ.λπ.
  Αυτό ήταν πολύ σημαντικό για εμένα γιατί εργάζομαι από το σπίτι (είμαι μεταφράστρια) και κάθε πρωί που ξυπνούσα δεν είχα ιδέα πότε θα καταφέρω να δουλέψω.
  Ψάχνοντας στο ίντερνετ για τον ύπνο έπεσα επάνω στο blog σου και διάβασα για τη μέθοδο αυτή. Μου φάνηκε πολύ έξυπνη και είπα να προσπαθήσω να τη δοκιμάσω. Χρειάστηκε λίγη προσπάθεια τις πρώτες ημέρες γιατί πρέπει να βάζεις το παιδί με οποιοδήποτε κόστος για ύπνο μετά από τη δραστηριότητα, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να το αφήνεις να κλαίει…
  Το θέμα είναι ότι έπιασε!!!! και μετά άρχισε από μόνο του να ζητάει να κοιμηθεί τις ίδιες πάντα ώρες. Εδώ και 2 μήνες ξέρω ακριβώς πότε θα θέλει να κοιμηθεί και έτσι μπορώ να προγραμματίζω το χρόνο μου.
  Το παράδειγμά μου πάντως είναι αρκετά χαρακτηριστικό για την επιτυχία της μεθόδου, γιατί μέχρι να την εφαρμόσω, το μωρό κοιμόταν ελάχιστα μέσα στην ημέρα (καμία σχέση δηλαδή με το σύνολο των ωρών που πρέπει να κοιμάται ένα μωρό). Τώρα πια κοιμάται σίγουρα ένα 15ωρο και είδα πως κοιμάται πολύ πιο εύκολα και το βράδυ. Ελπίζω να έχει τα ίδια αποτελέσματα και σε όποιον άλλο τη δοκιμάσει.

 8. Γεια σου Κωνσταντίνα. Χαίρομαι που σε βοήθησα με κάποιο άρθρο μου. Είναι ωραίο να ξέρεις τι πρόγραμμα έχει το παιδί σου και να μπορείς να κανονίζεις τις δουλειές σου ανάλογα. Εγώ αυτό το πρόγραμμα δεν το ακολούθησα γιατί είδα ότι δεν άρεσε στο μωρό και επειδή δεν είχα κάποια δουλειά που έπρεπε να οργανώσω, αφέθηκα στο δικό του πρόγραμμα. Σύντομα έφτιαξε κι αυτός το προγραμμά του και ήξερα πότε θα είναι για ύπνο και πόση περίπου ώρα θα κοιμηθεί.

  Μια φίλη είχε ακολουθήσει το παραπάνω πρόγραμμα, αλλά χρησιμοποιόντας ένα ακόμα πιο δύσκολο τρόπο για να κοιμίζει το μωρό δίχως να κλαίει (με το που έκλαιγε, το έπαιρνε αγκαλιά και όταν ηρεμούσε το ξανάβαζε στο κρεβάτι του. Όσες φορές χρειαζόταν μέχρι να κοιμηθεί ώσπου έμαθε να κοιμάται με την πρώτη). Το μωρό σου αρχικά δηλαδή δεν νύσταζε καθόλου αν κατάλαβα καλά, αλλά μετά έμαθε να κοιμάται εκείνες τις ώρες? Αν το είχες αγκαλιά και το νανούριζες για παράδειγμα θα το θεωρούσε ώρα παιχνιδιού και δεν θα κοιμόταν?

  Πόσο καιρό σου πήρε μέχρι να κοιμάται εύκολα και να έχει στρώσει το πρόγραμμά του βάσει του προγράμματος?

  Καλές μεταφράσεις! :-)

 9. Βασικά το θέμα είναι πως περισσότερο δεν ήξερα εγώ πότε πρέπει να κοιμάται. Δηλαδή δεν ήξερα πότε έπρεπε να προσπαθήσω να το βάλω για ύπνο. Αυτός αν τον άφηνες μπορεί να καθόταν άγρυπνος από το πρωί που θα ξυπνούσε μέχρι το βράδυ που θα ξανακοιμόταν, παίρνοντας απλά έναν υπνάκο στο ριλάξ του για καμιά ωρίτσα το πολύ. Με αυτό το πρόγραμμα κατάλαβα εγώ περισσότερο πότε είναι οι ιδανικές στιγμές να δοκιμάσεις να βάλεις το παιδί σου για ύπνο και φυσικά δεν τον άφηνα να πλαντάζει στο κλάμα για να κοιμηθεί. Έκανα περίπου αυτό που έκανε και η φίλη σου, απλά υπήρξαν κάποιες φορές που είχε υπερένταση και δεν ηρεμούσε στα χέρια μου και θεώρησα πως για να πετύχει η μέθοδος ήταν καλύτερο να τον αφήσω να γκρινιάζει και να ψιλοκλαίει στο κρεβάτι του (όχι να πλαντάζει!) από το να τον πάρω από το δωμάτιο και να μην κοιμηθεί, χάνοντας τη σειρά του ύπνου. Και όντως μετά από λίγο κοιμόταν. Μου πήρε πολύ λίγο για να συνηθίσει ο μπεμπίνος μου. Δε θυμάμαι ακριβώς, αλλά πρέπει να ήταν γύρω στις 5 ημέρες.

  Αυτό πάντως που μου έκανε και τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν πως όπως ξαναείπα έτσι άρχισε να κοιμάται πιο νωρίς το βράδυ. Από εκεί που δεν κοιμόταν με τίποτα πρινα από τη 1…. άρχισε να κοιμάται κατά τις 9-10 (σε αυτό βέβαια σίγουρα έπαιξε ρόλο και το ότι αρχίσαμε να τρώμε και τα φαγητάκια μας πέρα από το γάλα).

  • OK Κωνσταντίνα, το πιασα! :-) Μια χαρά νομίζω τα κατάφερες και αφού σε βόλεψε και στο θέμα της δουλειάς σου,, μην το συζητάς καθόλου!!!

 10. Γεια σας κορίτσια! Εγώ είμαι μία πολύ ταλαιπωρημένη μανούλα με το θέμα του ύπνου! Η μπέμπα μου ήταν ξενύχτησα και μπορεί να κοιμόταν κάθε βράδυ στις 4 ή στις 5 το πρωί. Τώρα είναι 10 μηνών και εδώ και 5 μήνες περίπου έχει ηρεμήσει. Από μόνη της ξεκίνησε να κοιμάται πιο νωρίς κάθε δεύτερη εβδομάδα και τώρα κοιμάται στις 9-9:30.Φυσικά, κοιμάται κατά τη διάρκεια του θηλασμού, οπότε τώρα πρέπει πάλι να ταλαιπωρηθούμε για να μάθει να κοιμάται μόνη της, αφού πρέπει να επιστρέψω και στη δουλειά μου.

 11. Γεια σας, ειμαι μια μαμά και έχω ένα αγοράκι που μόλις μπηκε στους 6 μήνες. Ένώ πριν απο 1 μήνα μου ειχε φτιάξει καλο πρόγραμμα καναμε το μπανάκι μας 22:30 και στις 11 επεφτε ξερός μέχρι τις 5:30 ξαφνικά κάτι άλλαξε και πριν τις 1 δεν κοιμαται. πολλη γκρίνια και πολλα παιχνίδια θέλει. πολλοί μου είπαν ότι ειναι τα δόντια. πάντως οταν το βράδυ βλέπει την κούνια παθαίνει αμόκ. Είπα να του κάνω και ε΄να πρίγραμμα που είχα ακούσει όπου σταδιακά θα τον αφήνω να κλαίει και σε 5 διαδοχικά λεπτά θα μπαινω μεσα αλλά τιποτα. κλαίει τοσο μα τόσο πολύ που δεν αντέχω.
  Δεν ξερω πραγματικά τι να κάνω εδω και 3 εβδομάδες τα έχουμε δει όλα με το συζυγο μου.Τι πιστεύετε οτι πρεπει να κάνω?

 12. Να τον εχετε συνεχεια μαζι σας και περισσοτερο αγκαλιτσα!
  Υπαρχουν πολλοι τροποι για να το καταφερεις αυτο…!

  *Τα παιδια δεν ειναι μηχανες για να τις «προγραμματιζουμε» και να «εκτελουν» τα προγραμματα που θετουμε εμεις καθε φορα…

  Ειναι ζωντανοι οργανισμοι, μεταβλητες οντοτητες που περνανε δ ι α φ ο ρ ε ς φ α σ ε ι ς
  κ α τ α τ η ν α ν α π τ υ ξ η τ ο υ ς κι οταν αποκλεισουμε τον παραγοντα της ασθενειας στην ζωη τους, το μ ο ν ο που μπορουμε να κανουμε ειναι να τους συμπαραστεκομαστε.., να προσπαθουμε να τα κατανοουμε , να κανουμε υπομονη|(αυτα ξερουν καλυτερα!)…και πανω απ’ ολα να τα αγαπαμε!!!
  Ευκολο δεν ειναι…;!!!!

 13. Κατερίνα, κι εγώ μέχρι στιγμής δεν έχω καταφέρει να προγραμματίσω τον ύπνο του γιου μου (είναι 2μιση σχεδόν). Το μόνο που έκανα για να το προσπαθήσω ήταν να τον βάζω λίγο πιο νωρίς για ύπνο το μεσημέρι ή να τον ξυπνάω λίγο νωρίτερα. Ποτέ όμως δεν κατάφερα κάτι.

  Πάντα ακολουθούσαμε το πρόγραμμά του το οποίο για διάφορους γνωστους (πχ δόντια) ή άγνωστους λόγους, άλλαζε σε διάφορες φάσεις.

  Πρόγραμμα που να έχει να κάνει με κλάμματα ποτέ δεν ακολούθησα και είμαι εναντίων. Είναι μόνο για τη δική μας βολή και μπορεί να έχουν άσχημες συνέπειες στον ψυχικό κόσμο του παιδιού…

  Κάνε οτι κάνουμε πάντα. Υπομονή ;-)

 14. Μόνο ένα πρόγραμμα υπάρχει…..το ανύπαρκτο!! Τουλάχιστον αυτό εχω καταλάβει στη μέχρι τώρα 2,5 χρόνων θητεία μου….Μια καμιά αρρώστια, μια καμιά γιορτή, μια τα δόντια, μια το ένα, μια το άλλο πρόγραμμα δεν πίστεψα ποτέ μου οτι μπορεί να μπει. Αν καταλάβεις και το αποδεχτείς οτι πρόγραμμα σε τόσο μικρό παιδί που να βολεύει και να εξυπηρετεί τους γονείς δεν μπορεί να μπει θα διευκολύνεις περισσότερο τα πράγματα και δεν θα υποφέρετε τόσο πολύ, δεν ξέρω αν με καταλαβαίνεις.
  Συμφωνώ με Λυδία,κι εμείς τέτοια προγράμματα με κλάμματα τα βρίσκουμε εντελώς παράλογα και εξωφρενικά και ποτέ δεν τα εφαρμόσαμε.
  Υπομονή και μετά ακόμα λιγο υπομονή….. Το μοναδικό κόλπο που ξέρω είναι να το κοιμίζεις αμέσως μόλις βλέπεις οτι σου δείχνει δείγματα νύστας. Οσο πιο νωρίς θα κοιμηθεί τόσο καλύτερα, μετά τα πιάνει υπερένταση και δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο. Καλά κουράγια!

 15. Σας ευχαριστώ πολυ όλες σας για τις συμβουλές. Η αγάπη μου για τον γιο μου ειναι τόσο μεγαλη που θα τα αντεξω όλα.

 16. Καλησπέρα, μόλις επισκευτικα το blog και είδα πολά καλά αποτελέσματα στις νεες μαμαδες.
  Είμαι και εγω μια νέα μαμα με ένα αγοράκι 2μηνων, που ο άντρας μου βρίσκεται στο σπίτι και κακομαθενη το παιδί στις αγκαλίες, φτάσαμε ποία να μην μπορούμε να το βάλουμε στο ριλάξ, στο καρότσι γιατί αρχιζει κλαίει τον αφήνουμε λίγο και μετα μας μένει από το κλάμα και δεν μπορεί να πάρει αναπνοή και αφού συνέλθει γατζόνεται επάνω μας και δεν μπορούμε να τον αφήσουμε και για να κοιμηθή στην αγκαλία με πολύ κούνημα μέχρι που μας πέφτουν τα χέρια.
  Το βράδυ ζήτημα είναι να κοιμάμαι 2με3 ώρες γιατί τις υπόλοιπες θα ταίζω και μετά θα το έχω αγκαλία για να τον νανουρίζω.
  Β Ο Η Θ Ε Ι Α!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Επίσης αναφέρω κάτι που μπορεί να είναι λάθος το σπίτι μας επείδη είναι μεζονέτα έχω 2κρεβάτια ένα στο δωμάυιο μου και ένα στο σαλόνι.

  • Χαρά η περίπτωσή σου μου θύμησε πολύ τον περισυνό χειμώνα που γεννήθηκε η κορούλα μου. είχα την τύχη να έχω μια εξαιρετική μαία την Πόπη, η οποία από την πρώτη στιγμή μας είπε να ανταποκρινόμαστε σε κάθε κάλεσμα του μωρού. Αυτό και κάναμε. Άπειρες αγκαλιές.! Κυριολεκτικά τον χειμώνα πέρυσι τον έβγαλα έχοντας το μωρό αγκαλιά. Ακόμα και τουαλέτα πήγαινα μαζί της. Ηρεμούσε μόνο στην αγκαλιά μας. Στο ρηλάξ δεν κάθισε ποτέ, κάτι που και ο παιδίατρος θεωρούσε πού καλό, ούτε βέβαια στο καρότσι. Νιώθουμε όμως τελεια που δώσαμε στο κοριτσάκι μας την ασφάλεια και την αγάπη που είχε ανάγκη. Δεν πιστεύω με τίποτα πως γίνονται κακομαθημένα τα παιδιά με τις αγκαλιές. Ίσα ίσα γίνονται ανεξάρτητα και σίγουρα για τον εαυτό τους. Η δικιά μου ποτέ δεν φοβάται να εξερευνήσει καινούρια πράγματα, να παίξει με παιδάκια ακόμη και μεγαλύτερα, δεν διστάζει και δεν φοβάται. Τη βλέπω τώρα που πια είναι 1 χρόνου και λέω πως ότι έγινε, χαλάλι αφού το παιδί μου νιώθει όμορφα. Γι΄αυτό μη φοβάσαι, ο μπαμπάς της δεν την κακομαθαίνει. Φιλιά

 17. Γεια σου Χαρά! Εισαι ακόμα σε δύσκολη φάση που το μωρό είναι πολύ μικρούλη και δεν έχετε συνηθίσει και όλα φαίνονται βουνό.

  Λοιπόν, αρχικά μην φοβάσαι οτι το μωρό μπορεί να κακομάθει από αγκαλιές. Τις έχει μεγάλη ανάγκη και γι αυτό κλαίει και τις ζητάει συνέχεια. Ακόμα δεν έχει συνηθίσει κι αυτό οτι βρίσκεται μόνο του κάπου έξω από την κοιλιά σου (εκέι για 9 μήνες σε ένωθε δίπλα του ΟΛΗ την ώρα). Επίσης καλό είναι να μην το αφήνεται να κλαίει περιμένοντας να συνηθίσει το καρότσι ή όπου αλλού θέλετε να κάτσει. Όσο πιο γρήγορα το σηκώνετε με το που κλαίει, τόσο λιγότερο θα κλαίει μετά, γιατί θα ξέρει οτι Αν και Όποτε κλάψει, θα είστε εκεί.

  Όσο για τα βραδινά ξυπνήματα. Θα αργίσει ίσως λίγο να στρώσει τον ύπνο του. Εξαρτάται από το παιδί. Εμένα πήρε 1,5 χρόνο να κοιμηθεί σερί, αλλά εννοείται οτι θα είναι καλύτερα απο ότι τώρα. Θηλάζεις? Αν ναι, μπορείς να φέρεις το μωρό στο κρεβατι σας και να το θηλάζεις ξαπλωμένη και να σε παίρνει κι εσένα ο ύπνος μαζί. Αν όχι, έχε υπόψην σου οτι για να ξυπνάει και να ζητάει γάλα, σημαίνει οτι πεινάει και το χρειάζεται. Θα ηρεμίσει κάποια στιγμή. Θέλει πολύ υπομονή. Το ξέρω, αλλά όταν αρχίσουν και γελάνε, και κάνουν παιχνίδια, τότε θα δεις οτι δεν θυμάσαι τίποτα από όλα αυτά ;-)

 18. Καλημέρα,
  ολα πάνε πολύ καλύτερα ο μικρούλης μου τρείς μέρες τώρα κοιμάται 7 ώρες το βράδυ και έτσι εγώ μπορώ και να έχω λίγο χρόνο για τον ευατό μου.
  Την ημέρα δεν το κοιμήζω με το ζώρι όπως έκανα (που τον κούναγα μέχρι να κοιμηθεί) αλλά θα τον κρατήσω λίγο ξύπνιος παίζωντας των όσπου να τον κουράσω και έτσι το νανούρισμα στην αγκαλία μου είναι ένα πεντάλεπτο επίσης σιγά-σιγά αρχίζουμε και μαθαίνουμε το καροτσάκι και το ριλάξ, δεν τον αφήνω καθόλου να κλάψει και είμαι πάντα δίπλα του (όπως με συμβούλεψες παραπάν.

  Τώρα αρχίζει και μας πίανει τα προσωπα μας για να μας ξεχωρίζει και όταν με παίρνει αγκαλία και μου χαμογελαέι όντως τα ξεχνάω όλα είναι η ποιό τρυφερή στιγμή που πιστεύω η κάθε μάνα δεν την ξεχναεί ποτέ.

  Σε ευχαριστώ για τις παραπάνω συμβουλέ σου όλα πάνε πολύ καλύτερα.

 19. Καλημέρα,
  όλα πάνε πολύ καλύτερα ο μικρούλης μου τρεις μέρες τώρα κοιμάται 7 ώρες το βράδυ και έτσι εγώ μπορώ και να έχω λίγο χρόνο για τον ευατό μου.
  Την ημέρα δεν το κοιμίζω με το ζόρι όπως έκανα (που τον κούναγα μέχρι να κοιμηθεί) αλλά θα τον κρατήσω λίγο ξύπνιος παίζοντας των ώσπου να τον κουράσω και έτσι το νανούρισμα στην αγκαλιά μου είναι ένα πεντάλεπτο επίσης σιγά-σιγά αρχίζουμε και μαθαίνουμε το καροτσάκι και το ριλάξ, δεν τον αφήνω καθόλου να κλάψει και είμαι πάντα δίπλα του (όπως με συμβούλεψες παραπάνω).

  Τώρα αρχίζει και μας πιάνει τα πρόσωπα μας για να μας ξεχωρίζει και όταν με παίρνει αγκαλιά και μου χαμογελάει όντως τα ξεχνάω όλα είναι η ποιο τρυφερή στιγμή που πιστεύω η κάθε μάνα δεν την ξεχνάει ποτέ.

  Σε ευχαριστώ για τις παραπάνω συμβουλές σου όλα πάνε πολύ καλύτερα.

 20. Λυδία καλησπέρα.Είμαι και εγω μια ταλαιπωρημενη μαμά.Η ηλιαχτίδα μου είναι γενικά πολύ καλό και ήσυχο μωρό, ωστόσο ο ύπνος της είναι πολύ δύσκολος.Είναι 10 μισό μηνών και από τους 5μήνες περίπου έχουμε «χάσει τη μπάλα».Κατέληξα να κοιμάμαι μαζί της στην κρεβατοκάμαρα και ο μπαμπάς στο παιδικό.Θα ήθελα να ακούσω γνώμη σχετικά με ποιο τρόπο μπορώ να την μεταφέρω ξανά στη κούνια της και στο δωμάτιο της.Οποιαδήποτε βοήθεια ευπρόσδεκτη..
  Να τονίσω ότι έχει μαθει να κοιμάται αγκαλιά…

  • Little_sunshine, εγω δεν είμαι και ο πιο κατάλληλος άνθρωπος να σου πει για λύσεις εκτός κρεβατιού μαμάς και μπαμπά. Έχουμε το πλήρες ελεύθερο να κοιμάται μαζί μας όποτε θέλει, αν ξυπνάει να έρχεται στο κρεβάτι μας δίχως συζήτηση, κλπ… Όλοι μαζί βέβαια, δεν φεύγει κανείς από το κρεβάτι.

   Εύκολος τρόπος αν δε θέλει το παιδί, δεν υπάρχει νομίζω. Ή κλάμματα θα έχει, ή θα πρέπει να πηγαινοέρχεσαι, να το κοιμίζεις αγκαλιά, να το βάζεις στο κρεβατάκι του και ξανά-μανά όταν ξυπνήσει. Εγώ ήμουν εναντίων της τακτικής του κλάμματος, οπότε διάλεξα το βόλεμμα μας και την φιλοσοφία που μας ταιριάζει που λέει οτι το παιδί μπορεί να μείνει στο κρεβάτι των γονιών του, μέχρι από μόνο του να αποφασίσει οτι θέλει το δικό του κρεβάτι. Συν Αθηνά και χείρα κείνει βέβαια. Τον έχω κοιμήσει αγκαλιά στο μονό του κρεβατάκι αρκετές φορές, απλά του λέω όταν ξυπνήσει, είναι ευπρόσδεκτος στο δικό μας. Εσύ για παράδειγμα θα μπορούσες να την βάζεις στο κρεβάτι της για ύπνο να το συνηθίζει κι αυτό και όταν ξυπνήσει ή την κοιμίζεις αγκαλία και την ξαναπάς στο κρεβάτι της ή/και την επόμενη φορά την φέρνεις στο κρεβατάκι σας και συνεχίζετε τον ύπνο σας ;-)

   Υπομονή και όσο μεγαλώνει τόσο λιγότερες φορές θα ξυπνάει το βράδυ!

 21. Καλησπέρα,
  Σήμερα ανακάληψα το τόσο σημαντικό για τις μαμάδες blog και διαβάζω όσα περισσότερα πράγματα μπορώ. Και εγώ έχω θέμα με τον βραδινό ύπνο.Συγκεκριμένα ο μικρούλης μου που είναι 8 μηνών δυσκολεύεται να ξεκινήσει να κοιμάται. Τώρα κοιμάται από τις 10 ή 11 περίπου και σε 30 λεπτά ξυπνά με κλάματα. Μπορεί να φτάσει 2 το βράδυ για να κοιμηθεί ξανα κανονικά. Το κακό είναι ότι και αγκαλιά δεν ηρεμεί ευκολα. Σήμερα επείδή δεν ήθελα να πάει πάλι 2 το βράδυ τον θήλασα(ενώ είχε φάει πριν 1 ώρα) και τελικά στις 12 και μισή κοιμήθηκε με δυο μικρής διάρκειας κλαψουρίσματα τα οποία σταμάτησαν με χαδάκια. Αναρωτιέμαι αν τώρα μπορώ να κάνω πισωγύρισμα και να κοιμόμαστε όλοι μαζί στο κρεβάτι. θα του έκανα καλό ή θα τον μπέρδευα? Μακάρι να είχαμε ξεκινήσει απο την αρχή έτσι. Δυστυχώς άκουγα όλους που λέγανε μην κάνεις το λάθος και κοιμήσεις έστω και μία φορά το μωρό στο κρεβάτι γιατί μετα θα υποφέρετε όλοι.

 22. Γεια σου Νάσια! Χαίρομαι που μας βρήκες!

  Όταν ξυπνάει το μωρό σου, βάζε το στο στήθος αν αυτό θέλει. Δεν έχει σημασία αν έφαγε πριν μια ή μισή ώρα. Σημασία έχει τι θέλει, κι αν είναι γαλατάκι ή λίγη παρηγοριά από το στήθος σου για να ξανακοιμηθεί (αν κοιμήθηκε στο στήθος και ξυπνάει, έτσι θελει να ξανακοιμηθεί ;-) ).

  Δεν θα κάνει κακό στο μωρό σας να κοιμηθεί στο κρεβάτι σας εαν δεν έχετε πρόβλημα εσείς με αυτό και το αφήνετε εκεί για όσο θέλει και για όποτε θέλει… Εφόσον είστε και οι δύο σύμφωνοι με αυτό (εσύ και ο άντρας σου), δεν υπάρχει θέμα. Το τι λένε οι άλλοι είναι κάτι που θα πρέπει να το αφήνεις να βγαινει απο το αυτί όπως μπήκε. Δικό σας κρεβάτι, δικό σας μωρό, δική σας οικογένεια ;-)

  Καλές αποφάσεις και καλή συνέχεια!

  • Καλησπέρα!
   Δυό μέρες τώρα προσπαθώ να εφαρμόσω την μέθοδο ύπνου που αναφέρετε παραπάνω και οι προσπάθειες είναι άκαρπες.
   Ο μικρούλης μου κοιμάται αφού θηλάσει και ενώ είναι σχεδόν ξύπνιος για 20-30 λεπτά και μετά αρχίζει το γλέντι!!! Απόψε αφού έκανα αρκετές φορές το PU-PD και είδα ότι δεν βοηθούσε τον έβαλα στην πλάτη μου στο mei tai και καθάριζα την κουζίνα.Μετά κάτσαμε αγκαλίτσα στο καναπέ και χαζέυαμε τηλεόραση, εγώ δηλαδή γιατι ο Αναστάσης έπαιζε με το σταυρουδάκι μου.
   Κατα τις 2 και ενώ κουτούλαγα πλέον τον πήγα στην κούνια του. Μες την καλή χαρά έπαιζε με τα αρκουδάκια του και το πάπλωμά του ως τις 2:20 περίπου οπότε και κοιμήθηκε. Σημειώνω ότι ήταν ξύπνιος από τις 6:30 το απόγευμα, είχαμε παίξει και είχαμε βγει και μια βολτούλα.
   Τελικά δεν έχει νόημα να προσπαθείς να κοιμήσεις ένα μωρό ότι ώρα και να είναι εφόσον δεν το θέλει!!!! Αυτό μάλλον είναι το συμπέρασμα ή κάνω λάθος? Τώρα όσοι λένε ότι το παιδί τους κοιμάται κάθε βράδυ στις 9 ή 10 ή 11 ή έστω 12 πραγματικά τους ζηλεύω!
   Καληνύχτα τώρα γιατί όπου να΄ναι θα ξυπνήσει ο μικρός για τον θηλασμό των 3. Να είστε όλες καλά!!

   • Χαρά η περίπτωσή σου μου θύμησε πολύ τον περισυνό χειμώνα που γεννήθηκε η κορούλα μου. είχα την τύχη να έχω μια εξαιρετική μαία την Πόπη, η οποία από την πρώτη στιγμή μας είπε να ανταποκρινόμαστε σε κάθε κάλεσμα του μωρού. Αυτό και κάναμε. Άπειρες αγκαλιές.! Κυριολεκτικά τον χειμώνα πέρυσι τον έβγαλα έχοντας το μωρό αγκαλιά. Ακόμα και τουαλέτα πήγαινα μαζί της. Ηρεμούσε μόνο στην αγκαλιά μας. Στο ρηλάξ δεν κάθισε ποτέ, κάτι που και ο παιδίατρος θεωρούσε πού καλό, ούτε βέβαια στο καρότσι. Νιώθουμε όμως τελεια που δώσαμε στο κοριτσάκι μας την ασφάλεια και την αγάπη που είχε ανάγκη. Δεν πιστεύω με τίποτα πως γίνονται κακομαθημένα τα παιδιά με τις αγκαλιές. Ίσα ίσα γίνονται ανεξάρτητα και σίγουρα για τον εαυτό τους. Η δικιά μου ποτέ δεν φοβάται να εξερευνήσει καινούρια πράγματα, να παίξει με παιδάκια ακόμη και μεγαλύτερα, δεν διστάζει και δεν φοβάται. Τη βλέπω τώρα που πια είναι 1 χρόνου και λέω πως ότι έγινε, χαλάλι αφού το παιδί μου νιώθει όμορφα. Γι΄αυτό μη φοβάσαι, ο μπαμπάς της δεν την κακομαθαίνει. Φιλιά

 23. Oλγα μάλλον έχουμε την ίδια μαία…. :)

  Εγώ αν και έχω τοποθετηθεί επί του θέματος, θα το ξαναπώ, θεωρώ μάταιο να προσπαθούμε να βάλουμε πρόγραμμα σε τόσο μικρά μωράκια, ειδικά οταν θηλάζουν. ;)

  • Αριάδνη, συμφωνώ κι εγώ!!!

   Όλγα, όντως την ίδια μαία πρέπει να ειχατε ;-)
   Επίσης μπράβο σας για την γλυκειά φιλοσοφία με την οποία μεγαλώνετε την μικρή σας!!!

 24. Νασια όπως τα λες, με παιδί που θηλάζει, δύσκολα μπαίνει πρόγραμμα δίχως να αφήσεις το παιδί να κλαίει. Έτσι, αυτό το πρόγραμμα εμένα δε με βοήθησε. Ακολούθησα το πρόγραμμα του γιού μου ακόμα κ αν αυτό σήμαινε οτι τον έιχα στον μάρσιπο (pouch), την ώρα που έκανα δουλειές ή στο στήθος ή αν έμεναν τα πράγματ ακατάστατα. Αυτό που χρειαζόταν, την ώρα που χρειαζόταν δίχως να φοβάμαι οτι τον κακομαθαίνω και διάφορα τέτοια! Μια χαρούλα σε βρίσκω με το MT σου! Συνέχισε και θα πάνε όλα καλά :-)

  • Καλημέρα κορίτσια. Αριάδνη εγώ μένω Θεσσαλονίκη, αν λοιπόν και συ το ίδιο, πολύ πιθανό να έχουμε την ίδια. Πρόκειται για ένα καταπληκτικό άτομο, τι λες και συ;

   Θέλω να ευχηθώ σε όλους καλά Χριστούγεννα, να είμαστε υγιείς, δυνατοί και μεις και τα παιδιά μας. Να περάσετε όλες καλά.

 25. Καλα Χριστουγεννα σε όλους !

  Η κορουλα μου ειναι στον 10ο και συνεχιζουμε θηλασμο, ξενυχτια και αγκαλιτσες χωρις κανενα προγραμμα. Φυσικα το απολαμβανουμε και οι δυο, απλως καποιες μερες ειναι πιο δυσκολες. Ειναι μεγαλη παρηγορια να συναντας κι αλλες μανουλες να περνανε τα ιδια…και Λυδια σε ευχαριστουμε που μας δινεις αυτη τη δυνατοτητα.
  Σε οσες θηλαζουν, καλη συνεχεια !

  • Κωσταντινιά μου, ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Το θυμάμαι κι εγώ τότε που συναντησα (ιντερνετικά) κι άλλες μαμάδες που θήλαζαν ή κοιμόντουσαν με το μωρό τους, που αισθάνθηκα τόσο όμορφα, γνωρίζοντας οτι υπάρχουν και άλλες που περνούν και πέρασαν τα ίδια με μενα. Σου δίνει μεγάλο κουράγιο αυτό. Και έτσι, ξεκίνησα το μπλογκ αυτό άλλωστε ;-)

 26. καλησπερα.εχω ενα αγορακι 18 μηνων,γεννηθηκε λιποβαρης και προωρος,αυτα τα 2 εγινανη αιτια που τον εμαθα να κοιμαται μαζι μας στο κρεβατι και να ειναι κολλεμενος επανω μου διαρκως,δεν καθεται ουτε με τον πατερα του.ομως εχω κουραστει θελω 5 λεπτα χωρις να ειναι κολλημενος σε μενα,θελω να κοιμηθω και παλι αγκαλια με τον αντρα μου.υπαρχει λυση;

 27. Φωτεινή, η λύση (δίχως κλάμματα) είναι ΥΠΟΜΟΝΗ… Καλά έκανες και τον κοίμιζες/κοιμίζεις στο κρεβάτι σου και που τον έχεις πάνω σου, κλπ κλπ. Μη φοβάσαι οτι τον εχεις κακομάθει. Για να στο ζητά, σημαίνει οτι το έχει ανάγκη. Μπορείς ισως σιγά σιγά αντί να τον πάρεις πάνω σου, να κάτσεις δίπλα του και να τιυ δώσεις σημασία, ίσως μαζί με τον άντρα σου κάποιες φορές. Αργότερα μόνο ο άντρας σου, κλπ. Πάντως μια «μαμακίαση» την παθαίνουν τα ζουζουνια μας σ´αυτή την ηλικία, μετα την ξεπερνάνε, επανέρχεται, κλπ…
  Με το θέμα του ύπνου τώρα. Μήπωσαν κολλόυσες τη μερία σου στον τόιχο, θα μπορούσες να βάζεις το μωρό από τη μεριά του τοίχου και έτσι να μην σας χωρίζει το μωρό με τον άντρα σου. ;-)

  Όπως είπα πάντως, υπομονή!!! :-)

 28. ΓΕΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΡΕΛΛΟΜΑΝΟΥΛΕΣ!!! ΜΕ ΛΕΝΕ ΙΩΑΝΝΑ Κ ΕΧΩ ΕΝΑ ΑΓΟΡΑΚΙ 18ΜΗΝΩΝ.ΕΙΝΑΙ ΝΕΥΡΙΚΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΧΑΔΙΑΡΗΣ Κ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΣ!! ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΒΛΕΠΕΤΕ!!! ΜΕΧΡΙ 7ΜΗΝΩΝ ΕΙΧΕ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΥΠΝΟ ΦΑΝΤΑΣΤΗΤΕ ΠΩΣ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ 40 ΜΕΡΕΣ ΔΕΝ ΞΥΝΠΗΣΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΕΙ ΠΑΡΑ ΤΟΝ ΞΥΠΝΑΓΑ ΕΓΩ (ΓΙΑΤΙ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΠΡΟΩΡΑ 2100KGR)ΓΙΑ ΑΥΤΟ Κ ΤΟ ΚΥΝΗΓΑΓΑ!!! ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΕΙΧΕ ΤΟΝ ΤΕΛΕΙΟ ΥΠΝΟ ΤΟΝ ΚΟΥΝΑΓΑ ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΘΟΥΝΑ ΤΟΥ ΣΑΝ ΜΩΡΑΚΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΚΟΥΝΙΑ ΤΟΝ ΤΑΙΖΑ ΝΑΝΟΥΡΙΖΟΝΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΓΑΛΑ Κ ΤΟΝ ΕΒΑΖΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΝΙΑ ΤΟΥ Κ ΚΟΙΜΟΤΑΝΕ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΡΩΙ!!! ΑΠΟ 7ΜΗΝΩΝ Κ ΜΕΤΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝΕ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΑΣ ΠΗΡΕ Η ΚΑΤΩ ΒΟΛΤΑ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΟΥΝΑΩ ΣΤΟ ΚΑΡΟΤΣΙ Κ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ……Κ ΟΤΑΝ ΚΟΙΜΗΘΕΙ ΤΟ ΒΓΑΖΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΡΟΤΣΙ ΤΟ ΒΑΖΩ ΣΤΗΝ ΚΟΥΝΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙ 1 ΩΡΑ Π.Χ. Κ ΜΕΤΑ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΚΑΡΟΤΣΙ … Κ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΟΛΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΚΟΥΡΑΖΟΜΑΙ Κ ΤΟΝ ΑΦΗΝΩ ΣΤΟ ΚΑΡΟΤΣΙ Κ ΚΟΙΜΑΤΑΙ !!!! ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΥ ΚΟΨΩ ΤΟ ΚΟΥΝΗΜΑ Κ ΝΑ ΤΟΝ ΒΑΖΩ ΣΤΗΝ ΚΟΥΝΙΑ ΝΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ.ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΠΟΤΕ ΠΙΠΙΛΑ , ΔΕΝ ΘΗΛΑΣΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΩ ΓΑΛΑ Κ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΝΑΝΟΥΡΙΖΩ ΣΤΗΝ ΚΟΥΝΙΣΤΗ ΚΑΡΕΚΛΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΟΥ!!!!!!! ΚΑΜΙΑ ΛΥΣΗ ?????? (Υ.Σ. Ο ΑΝΤΡΑΣ ΜΟΥ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΤΙ ΜΑΣ) HELP PLEASE!!!

  • Ιωαννα, αχ αυτα τα δοντιααααα! Μεχρι να τα βγαλει ολα και ο δικος μου, ειδαμε και παθαμε με τον υπνο του…
   Δοκιμασες να του μιλας ηρεμα διπλα απ την κουνια του, ισως καμια ιστορια, χαδακια, κλπ; Να τον εχεις αγκαλια και να του σιγοτραγουδας ενω καθεσαι στον καναπε; Στο καροτσι με αναμενο τον απορροφητηρα; Τους αρεσει ο ηχος αυτος… Δεν ξερω τι αλλο να πω. Εγω τον ειχα στο κρεβατι μας και Κομη μπορει να το επισκεπτεται ή να κοιμαται εκει οποτε θελει, ετσι πολλες ιδεες αλλου περιεχομενου δεν εχω δυστυχως… Υπομονη!

 29. Kαλησπερα σας κι απο εμενα.Εχω ενα αρκετα μεγαλο σοβαρο προβλημα με το γιο μου,που ειναι 14 μηνων.Δεν κοιμαται στη κουνια του καθολου εδω και 7 μηνες περιπου.Δεν θελει ουτε να τη βλεπει παρα μονο να παιζει μεσα.Τον ενοχλουν τα καγκελα απ’οτι εχω καταλαβει αλλα ειναι πολυ μικρος για να τα βγαλω.Ετσι κοιμοταν αναμεσα μας στο διπλο κρεβατι και τωρα ο αντρας μου επειδη κουραζεται πολυ και ο μικρος ειναι πολυ ανησυχος κοιμαται στο καναπε με αποταλεσμα να εχουμε χαθει σαν ζευγαρι.Εχω δοκιμασει τη μεθοδο υπνου και μεταφορας αλλα αυτο πιανει μονο για τρεις ωρες ωσπου να ξυπνησει για κατι και να δει τη κουνια του.
  Εχω απελπιστει παρα πολυ και θα ηθελα να με συμβουλευσετε τι να κανω.Ευχαριτω πολυ Μαρια

  • Μαρία, δυστυχώς πολλά παιδιά έχουν ένα πρόβλημα με τα κάγκελα. Εγώ τον είχα και πολλές φορές τον έχω ακόμα στο κρεβάτι. Ευτυχώς δεν δημιούργησε ποτέ πρόβλημα στον άντρα μου και οτι «δουλειές» είχαμε σαν ζευγάρι, απλά γίνονταν εκτός υπνοδωματίου… Αν τον ενοχλεί όταν κουνιέται το παιδί στο κρεβάτι και τον ξυπνάει, μήπως θα μπορούσες να τον βαλεις από την μεριά σου; Κολλήστε το κρεβάτι στον τοίχο και μετά βάζε τον να κοιμάται από τη μεριά του τοίχου… Κατά τα άλλα, αν δεν αντέχεις κι εσύ, ίσως θα ήταν καλό να τον έβαζες στο κρεβατάκι του δίχως τα κάγκελα ΑΛΛΑ με προστατευτικό (είναι πιο χαμηλά και ίσως να μην του φαίνεται άσχημο). Να του διαβάζεις παραμυθάκια, να του χαιδεύεις τα μαλλάκια, κλπ μέχρι να τον παίρνει ο ύπνος ή να τον κοιμίζεις αλλού και να τον μεταφέρεις στο κρεβάτι του που ίσως να μην τον πειράζει με το χαμηλό προστατευτικό… Καλή επιτυχία :-)

 30. Καλησπερα. Με λενε Ελπίδα και εχω και εγω ενα προβληματακι, που πραγματικα, αναρωτιεμαι αν το εχει συναντησει και καποια αλλη, για να μπορεσει να με βοηθησει. Το κοριτσακι μου ειναι τωρα 7 μηνων και καλως ή κακως θέλει συνεχεια, συνεχεια ομως, να την εχουμε αγκαλια. Αλλά πάντα να την κραταμε, ενώ ειμαστε όρθιοι και να την κανουμε βολτες περα δωθε μεσα στο σπίτι. Στο καροτσι δεν καθεται, στο παρκο ουτε λογος, αλλά ουτε και σε καθιστη αγκαλια, ουτε άμα κραταει κανενα παιγνιδακι. Το μαξιμουμ ειναι τα 5 λεπτα. Μετα κλαιει μεχρι να αναγκαστω να την σηκωσω και δωστου πάλι βολτες. Απελπιστικο ειναι να εισαι όλη μερα ορθια, με ενα μωρο στην αγκαλια. Εχει καποια μανουλα καμια ιδεα;; Ευχαριστω!!

  • Ελπίδα, ο γιος μου ήταν ΑΚΡΙΒΩΣ έτσι! ΜΑ ακριβώς. Και ήταν έτσι απο την πρώτη μέρα στο μαιευτήριο! Χαχα! Όρθιοι, αγκαλιά και γύρω γύρω στο σπίτι. Αν πηγαίναμε να κάτσουμε, έβαζε τα κλάμματα! Στο πάρκο δεν έκατσε παρά 5λεπτο κι αυτό αν έπαιζα κι εγώ από πάνω μαζί του. Στο ρηλάξ, ένα από τα ίδια. Να απασχοληθεί μόνος του; Αστεία μου λες!!! Το ξεπέρασε όταν άρχισε πια να μπουσουλά μέσα στο σπίτι, μετά να περπατά πιάνοντας τα έπιπλα. Βρήκε άλλα ενδιαφέροντα βλέπεις! Άρχισε τα μπουσουλητά από πολύ νωρίς βέβαια (γύρω στους 6,5 μήνες), οπότε να ελπίζεις οτι και η κόρη σου θα κάνει το ίδιο. Μετά θα πρέπει να είσαι από πίσω της βέβαια ;-)

   Στο θέμα της αγκαλιάς για να μπορώ να κάνω και καμιά δουλειά με έσωσε ο μάρσιπος αγκαλιάς (sling, pouch, wrap, κλπ). Το λεγόμενο babywearing. Για ρίξε μια ματιά εδω:
   https://mamalydia.wordpress.com/category/baby-wearing/

   Εύχομαι να ξεκινήσετε γρήγορα τα μπουσουλήματα :-)

 31. Καλησπέρα!

  Λέγομαι Ντέλια, είμαι 34 χρονών και έχω ένα γιο 15 μηνών, το Μάξιμο.

  Ανακλαλυψα τυχαία το blog σου και αφού διάβασα αρκετά πράγματα αποφάσισα να πάρω μέρος γιατι μου αρέσουν οι απόψεις που έχεις τόσο για το θέμα του ύπνου όσο και για το θέμα της ανατροφής των παιδιών σου γενικότερα!

  Και εγώ θήλασα για 7,5 μήνες, άφησα το μικρό μου να αποφασίσει ο ίδιος για το πρόγραμμα του. Μου φαινόταν πολύ δύσκολο να του επιβάλω τις ώρες που θα ‘επρεπε να τρώει ή να κοιμάται και να τον αφήνο (πιθανά) να κλαίει στο ενδιάμεσο. Δε μετάνιωσα καθόλου, παρά τη κούραση και τα αλλεπάληλα βραδυνα ξυπνήματα, τα οποία τώρα καθώς γράφω συνειδητοποιώ ότι δεν θυμάμαι πόσα ήταν κάθε βράδυ!

  Τώρα ο Μ. βγάζει πολλά δόντια ταυτόχρονα (περίπου 8) και (ελπίζω) ότι αυτό τον ενοχλεί τα βράδυα που ξυπνάει και κάποιες φορές κλαίει απαρηγόρητος για κανένα τέταρτο, παρά τη κρέμα που του βάζω!

  Η άλλη δυσκολία είναι ότι όταν ξυπνάει το βράδυ δεν θέλει να τον κοιμίζει ο μπαμπάς του αλλά μόνο εγώ. Φυσικα έτσι συνήθισε γιατί ο σύζυγος μου σταμάτησε να ξυπνά το βράδυ όταν απλά τον θήλαζα και ξανακοιμόταν. Είναι πολύ βαρύς και συχνά η μέση μου πιάνεται αρκετά από τις νυχτερινές βόλτες, τις οποίες προσπαθώ να κόψω, ξαπλώνοντας ανάσκελα στον καναπέ και κουνώντας τον.

  Συγχαρητήρια για το blog! Θα το επισκέφτομαι όσο συχνότερα μπορώ (όταν θα βρίσκω ελεύθυρο χρόνο στη δουλεια!).

  Ντέλια

 32. Καλημέρα! Είμαι κι εγώ μια μαμά με ένα γιο 11 μηνών τον οποίο συνεχίζω και θηλάζω παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισα( γεννήθηκε 1 μήνα νωρίτερα, έκανε ίκτερο, αναγκάστηκα να του δώσω τον πρώτο μήνα ξένο γάλα, το δικό μου μειωνόταν κλπ)! Για να αυξήσω την παραγωγή μου τον πήρα στο κρεβάτι μας από 30ημερών ώστε να θηλάζει πολλές φορές τη νύχτα και έτσι πετύχαμε τον αποκλειστικό θηλασμό! Ο μικρός συνεχίζει να κοιμάται μαζί μας και μας αρέσει αλλά υπάρχει ένα μικρό θεματάκι.Πριν 2 εβδομάδες πέρασε μια ίωση με πυρετό και έκτοτε(δεν ξέρω αν είναι τυχαίο) κοιμάται πολύ ανήσυχα: κλωτσάει, κλαψουρίζει μας κουτουλάει, σηκώνεται στα γόνατα κοιμισμένος…Είναι φυσιολογική αυτή η συμπεριφορά; Η μαμά μου λέει πως ήμουν κι εγώ έτσι στον ύπνο(βέβαια εγώ θήλασα μόνο σαράντα μέρες και κοιμόμουν μόνη μου σε άλλο δωμάτιο) Ο μικρός είναι πολύ ζωηρός στη διάρκεια της ημέρας, μπουσουλάει, σηκώνεται όρθιος, κάνει πλάγια βήματα στηριζόμενος σε έπιπλα και γενικώς δεν έχει ησυχία.

  • Angsof78 καταρχή να σου πω ενα μεγαλο πελωριο μπραβο που καταφερες να θηλαζεις το αγορακι σου! Ειναι μεγαλο δωρο ο θηλασμος!

   Λοιπον, ενα μωρο στην ηλικια του δικου σου, οταν θηλαζει δεν μπορει να κατσει ησυχο! Φυσιολογικο τον βρισκω τον γιο σου. Και η κορη μου θηλαζει και αν μπορουσε να κανει βολτα, να γυριζει 360 μοιρες, να παίζει και να «μιλάει», θα ηταν η καλυτερη της!!! Το προσπαθει οσο μπορει βεβαια ;-)
   Για τις κλωτσιες, ξυπνηματα, κουτουλιες κλπ, νομιζω πως θα αρχισετε να τις συνηθιζετε σε λιγο. ;-)

 33. irtha na sou grapso ..ta eho peksei…ekei pou ton ftikasame ton mesimeriano ypno …tin nyhta sikonomoun 2,3 fores gia pipila tora ksipnaei tin nyhta na faei na peksei …den anteho ,,hronizei se liges meres ..ki ego den eho koimithei 8oro…katalava oti ponane ta dontia.ti na kno na tis dino depon prin koimithei gia na mi poneseil;..

  • Ωχ αυτα τα δοντια! Αν βγαζει τωρα δοντακια, μπορεις να της δωσεις λιγο ντεπον να ηρεμισει αλλα οχι για πολυ! Δηλαδη αν ειναι να βγαλει δοντακι σε 1-2 μερες,ΟΚ, αλλα να της δινεις καθημερινα απο την ενοχληση των δοντιων που μπορει να βγαλει σε 2-3 εβδομαδες, παει πολυ νομιζω… Ειναι δυσκολο να μην κοιμασαι κι εσυ καλα, αλλα θελει πολυ υπομονη! Και ο Γιωργος ετσι ηταν. Τυχαινε να θηλαζει ωρες ολοκληρες μεσα στοβραδυ και αν πηγαινα να βγαλω το στηθος απο το στομα του, εκλαιγε! Πιπιλα κανονικη με ειχε! Κοιμομασταν λοιπον μαζι, αυτος θηλαζε κι εγω κοιμομουν οπως οπως. Εγω εκανα 1μιση χρονο να κοιμηθω συνεχομενο 6ωρο (για 2 μερες), αλλα τον φαγατε τον γαιδαρο! Βαλε και τον αντρα σου αν μπορει στο παιχνιδι… Λιγο ακομα υπομονη και θα αρχισει να κοιμαται. Θυμαμαι παντως οτι 2-3μερες πριν βγαλει δοντι (καθε δοντι), ξυπνουσε κατα τις 3 (εγω σπανια να ειχα κοιμηθει μια ωρα μεχρι εκεινη την ωρα γιατι κοιμομαστε αργα) και λες και ειχε ξημερωσει ηθελε να παιζει για κανενα 2-3ωρο! Μια φορα ξυπνησαμε τον αντρα μου να παει δουλεια και την πεσαμε εμεις. Δεν ξερω αλλα λες και το δοντι του δημιουργουσε υπερενταση? Τι να πω? Πετουσε το δοντακι και μετα ξανακοιμοταν ο καημενουλης φυσιολογικα μεχρι να ειναι να βγει το επομενο δοντακι! Υπομονηηηηη!

 34. Καλησπερα ,
  θα ηθελα τη βοηθειά σας.Ο μπεμπουλης μου είναι σχεδόν 11 μηνών τον θηλάζω αποκλειστικά απο την γεννηση του και δεν κοιματε στην κουνια του.Ειχε κοιμηθει για πολυ λιγο διαστημα περιπου πριν 5 μήνες τελευταια φορα και αυτό άλλαξε γιατί έκλεγε κάθε φορά που τον έβαζα στην κούνια του και ηρεμήσουμε μόνο όταν τον άφηνα να κοιμηθέι μαζί μου,προς το παρον είναι διακοσμητικό. Τον έμαθα να κοιμάται εδώ και δυο μήνες περίπου (πριν κοιμόμασταν όλοι μαζι στο δωμάτιο μας)στο δωματιο του σε διπλο κρεβάτι με μαξηλαρια ολογυρα πινοντας το γαλα του.Κατα την διαρκει της νυχτας με φωναζει 2-3 φορες πινει γαλα και ξανακοιμάται απο την πρώτη φορά που με φωνάζει και έπειτα εγω συνεχίζω τον ύπνο μου δίπλα του.Τα ξημερώτα κάποιες μερες με εχει ανα δεκα λεπτα ή ανα μιση ώρα να θηλάσει για λιγο και μετα ξανα και ξανα αν και υποψιάζομαι οτι αυτο είναι λόγω δοντίων γιατι είναι οπώς είπα και πριν συμβαίνει μόνο κάποιες μερες σταματάει και μετά επαναλαμβάνετε.Κατα την διαρκει της ημέρας αν κοιμηθει θα είναι ή στο καροτσι να τον κουνάω ή θηλάζοντας (δεν πιστέθω οτι πεινάει καθε φορά απλά τον ηρεμεί).
  Πρέπει να τον πιέσω να μάθει να κοιμάται στην κούνια του; Και αν ναι πως θα το επιτύχω αυτό; Στο δωματιό του να είναι η κούνια ή στο δωματιό μου;
  Ακομα πολλες φορές μπερδέυομαι πότε θέλει να κοιμηθεί κατα την διάρκει της ημέρας γιατί μεγαλώνει και όλο αλλάζει αυτό το ‘παράθυρο ύπνου’ ενώ κοιμόταν τα μεσημέρια και ίσω καμία φορά λίγο το πρωί ,τώρα δεν κοιματε το μεσημέρι καθόλου οσο και να προσπαθω να τον κοιμήσω και θέλει να κοιμηθει μεταξύ 12 με 2 το μεσιμέρι με αποτέλσμα να πηγαινουν πίσω τα γέυματά του.Να τον αφήσω να κοιμάτε οποτε θέλει αυτός?
  Ευχαριστώ
  Περιμένω τις απαντήσεις σας.

 35. καλημερα!Μολις ειδα το σαιτ σου και ενθουσιαστηκα!!Το μωρακι μας ειναι 3 1,5 μηνων.κανει εως και 4 ωρες για να φαει την μερα αλλα το βραδυ με εχει ξετιναξει.Τον βαζω στο κρεβατακι του απο τις 9-10 κοιμαται εωςτις 2(στις καλυτερες περιπτωσεις)και μετα τον περνω στο κρεβατι μας.εκει ανα διωρο ξυπναει.του βαζω το στηθος και ξανακοιμαται!Ομως αυτην ηδιαδικασια με εχει κουρασει πολυ.Μηπως θα μπορουσα να κανω κατι γι αν ακοιμαται πιο πολυ??Ισως τηνμεθοδοEASY λες??ευχαριστωω :))

  • Bana καλησπέρα,
   Είμαι και εγώ μια ταλαίπωρη μαμά μιας κορούλας που σχεδόν χρονίζει. Από τη γέννηση είχαμε προβλήματα παλλινδρόμησης και η ταλαίπωρη δεν μπορούσε να φάει ενώ ήθελε. Αφού σταματήσαμε τον θηλασμό από 4 μηνών και της δώσαμε αντιαναγωγικό γάλα και σιρόπι μέχρι 7 μηνών. Λοιπόν από την αρχή είχαμε προβλήματα με τον ύπνο. Πριν από κανένα μήνα διάβασα και εγώ για την μέθοδο EASY. Δεν μπορώ να πω ότι δουλεύει πάντα. Μόνο όταν αυτή ΘΕΛΕΙ να κοιμηθεί έχει αποτελέσματα. Αλλά το μικρό σου είναι πολύ μικρό ακόμη και αν έχει προβλήματα (κολικούς ή παλλινδρόμηση) θα ταλαιπωρηθείς. Βέβαια δεν έχεις να χάσεις και τίποτα αν το δοκιμάσεις. Μπορεί και να πιάσει. Κανέναν μάρσιπο αγκαλιάς έχεις δοκιμάσει; να ηρεμεί λίγο πάνω σου και μετά να το βάζεις στην κούνια του; Δεν ξέρω πάλι. Τα έχω δει και εγώ όλα. Πάνω που κάτι πάει να φτιάξει κάτι συμβαίνει (δόντια κ α) και χαλάει όλο το σύστημα! ΥΠΟΜΟΝΗ!! Να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνη. ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΕΣ!!

 36. καλησπέρα σας,

  Έχω μια κορούλα σκέτη γλύκα 9 μηνών. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον ύπνο της και έχει ήδη φτιάξει μόνη της το πρόγραμμα της. Συνήθως κοιμάται για βράδυ στις 20:00 – 20:30 και δεν ξυπνάει πριν από τις 06:00 το πρωί, Καμία φορά κοιμάται συνέχεια και έως τις 08:00. Το πρωί αν όντως ξυπνήσει πολύ νωρίς (π.χ. 06:00) την πέρνω στο κρεββάτι μας και ξανακοιμάται μαζί μας αμέσως. Απολαμβάνει τρομερά την παρέα στον ύπνο. Αυτό το απολαμβάνουμε και εμείς. Όμως την έχω μάθει να την κοιμήζω αγκαλιά πραγμά το οποίο θέλω να αλλάξω και να την μάθω να την βάζω στο κρεβάτι της τη στιγμή που νυστάζει και σιγά σιγά να κοιμηθεί μόνη της. Έχετε κάποιες προτάσεις για το πως μπορεί να γίνει αυτό όσο πιο ανώδυνα γίνεται για το παιδί;

 37. αυτα ωραια ακουγοντε αλλα ουτε στα ποιο τρελα μου ονειρα δεν γινονται πραγματικοτητα το δοκιμασα στην κορη μου 4,5 μηνων που εχει μαθει να κοιμαται ταρακουνοντας την η αφου κανει 3 χιλ ο πατερας της κρατοντας την αγκαλια και μετα ριλαξ..νομιζω πως την απαντηση σας θα την διαβασουμε απο το δαφνη που ελπιζω να εχει ιντερνετ..προσπαθησα να α κανω τα παραπανω με αποτελεσμα να εκνευριζεται ακομη περισσοτερο με υστερικο κλαμα και με αποτελεσμα ο πατερας της να θελει 5,5 χιλ περπατημα μεσα στο σπιτι..μας εχει αποτελειωσει αυτο το μωρο τι να πω στο δευτερο μαρτις μου ο θεος μη δω κανεναν να κουναει το μωρο την εβαψε

 38. Καλησπερα!
  Συγχαρητηρια για το site! Δεν εχω διαβασει ακομα ολες τις δημοσιευσεις, αλλα πηρα το θαρρος να γραψω κι εγω. Εμεις ειμαστε πολυ μικρουλια μολις μπηκαμε στον τριτο μηνα. Το βραδυ μας συνηθως ειναι καλο, εκτος αν εχει καποια ενοχληση η ειναι σε εβδομαδα αναπτυξης.
  Το προβληματακι μας ειναι τη μερα.Δε κοιμαται ευκολα.Οταν ηρθαμε απο το μαιευτηριο κοιμοταν μια χαρουλα ακομα και το βραδυ.
  Καποια στιγμη, οταν περιπου αρχισαν οι κολικοι δυσκολευοταν πολυ να κοιμηθει τη μερα, μπορει να εκλαιγε και ολη μερα.Προσπαθουσα να θηλαζω οσο αντεχα και δε μπορουσα να καταλαβω αν πειναει η αν ποναει.
  Αφου επαιρνε κανονικα βαρος υπεθεσα οτι ειτε ποναει απο κολικους ειτε εχει μεγαλη δυσκολια να κοιμηθει και παθαινε υπερενταση.Με πολυ κοπο την κοιμιζαμε αγκαλια με τραγουδια κοψομεσιασματα και αν τολμουσαμε να την ακουμπησουμε στο καλαθι ξυπνουσε σε 5 λεπτα και ας ειχε κοιμηθει βαθια.Οποτε επρεπε να την κραταμε και να περπαταμε ουτε καν να καθομαστε, γιατι ακομα και αν εχει κοιμηθει το καταλαβαινε και ξυπνουσε.
  Το βραδυ ομως αφου καναμε τη ρουτινα το μπανακι και τρωγαμε μια-μιαμιση ωρα κοιμοταν ευκολα στον ομο (εχουμε και μια μικρη παλινδρομιση και πρεπει ετσι κι αλλιως να την κραταω πριν κοιμηθει)και ξυπνουσε μια με δυο φορες,μιλωντας παντα για οταν δεν εχει ενοχληση.
  Τωρα την κοιμιζω σε μαρσιπο το πρωι αργοτερα λιγη αγκαλιτσα περπατωντας η τρωγοντας στο στηθος.
  Η ερωτηση μου για να μη σας κουραζω ειναι απο ποιο μηνα μπορουμε να εφαρμοσουμε τη μεθοδο EASY. Το βραδυ μας ειναι ενταξει και δε με νοιαζει απο τωρα να μαθει μονη της. Τη μερα θα μπορουσε να τη βοηθησει η ειμαστε πολυ μικρουλια και απλως θα της σπασω τα νευρα?Αγκαλιτσες κανουμε πολλες αφου ειναι μερες που δεν ακουμπαει καθολου στο κρεβατακι της, θηλαζουμε πολλες ωρες, καθεται λιγακι μονο στο ρηλαξ κι αυτο αναλογα τα κεφια…
  Εχω δοκιμασει μερικες φορες απο μονη μου να τη βαζω στο καλαθι να δω τι θα κανει και παντα βαζει τα κλαμματα, αλλα αν κλαψει και τη σηκωσω για την παρηγορια εχει ηδη νευριασει και δε ξαναπαρηγοριεται για να τη βαλω και να κανω την επαναληψη! Δε βιαζομαι, πιστευω οτι ειναι νωρις , αλλα ηθελα και τη γνωμηα σας!
  Ευχαριστω!

  • agaphth antimetwzw kai egw ta idia ‘problhmata’, ontws tha mporousame na baloume programma se ena oute 2 mhnwn brefos? emena ta prwina mou koimatai thn teleutaia bdomada mish wra alla ta bradia eytyxws xtypaei kati triwra….telika ti ekanes? euxaristw.

   • Ζοe μου αυτο που εκανα ηταν οτι απλα ακουσ την αναγκη του παιδιου μου.Μεχρι τον 5ο μηνα σχεδον δεν ακουμπουσε καθολου το κρεβαακι της τη μερα.Οταν την εβαζα ξυπνουσε και γινοταν ο χαμος μεχρι να ξανακοιμηθει που πολλες φορες επαιρνε και ωρες.Ειχε και πολυ εντονους κολικους.Οποτε αφησα τις προσπαθειες και απλα της ειχα αγκαλιτσα στους υπνους της ημερας ειτε στον καναπε ειτε σε σλινγκ η μαρσιπο.Μεγαλωνοντας λιγακι ξαπλωναμε μαζι στο κρεβατι θηλαζοντας και σιγα σιγα καταφερνα να την αφηνω λιγο μονη , να σηκωνομαι η να ξεκουραζομαι κι εγω διπλα της.Ακομα δεν ειναι ευκολη στον υπνο αλλα που θα παει θα μεγαλωσει! Η δικη μου αποψη ειναι να ακουμε τις αναγκες των παιδιων μας και η εκπαιδευση μονο οταν μας ανοιγουν ενα παραθυρακι και βλεπουμε οτι μπορουν να τη δεχτουν.

 39. Παράθεμα: Πώς να μάθουμε τα παιδιά μας να κοιμούνται (my way)! « Το Blog μιας Μαμας

 40. γειά σας μαμάδες ηρωίδες! Το αγοράκι μας ειναι 7μιση μηνων και αντιμετοπίζουμε και εμεις σοβαρο προβλημα με τον υπνο του. ενω μεχρι 6 μηνων κοιμοταν απο της 8 και ξυπνουσε κατα της 4 για ενα γευματακι (θηλάζω) και ξανακοιμοταν αμεσως μολις τον εβαζα για υπνο, μετα απο ενα ταξιδακι μας για 10 μερες στο εξωτερικο (οπου βγεικε τελείως απο το προγραμμα του) δεν ξανακοιμηθηκε ΠΟΤΕ οπως πριν. Ελπιζαμε οτι θα ξανακαταφέρουμε να τον «Φερουμε» στα ισια του -ματαια ελπιζαμε. Πλεον, ενω κοιμάτε «ευκολα» κατα της 8-8.30 ξυπναει το πρωι στις 6 και σε ολη αυτην την διαρκεια μας σικώνει γυρω στις 6-7 φορες. δεν προλαβαινουμε να ξεκουραστουμε που αυτο εχει ως αποτελεσμα να μην εχουμε οση υπομονη θα θέλαμε. Στο κρεβατι μας τον παίρναμε απο την αρχη (δεν ειχαμε τετοια κολληματα), απλα τον ενθαρρυναμε να κοιματε στο κρεβατι του για να το αγαπισει. και τα ειχαμε καταφέρει. το βραδυ το «ζητουσε» το κρεβατι του σαν να λέγαμε, ενω μεσ΄στην μερα τον κοιμιζαμε και κοντα μας (κατι που μας αρεσε ολους). απο το ταξιδι και μετα δεν ξερω τι αλλαξε και γιατι ειναι τοσο ανησυχος τις νυχτες. ποτέ δεν τον εγκαταλυψαμε στο κλαμα του ούτε καν τον αφήσαμε σε «ξένα χέρια». σήμερα διαβασα το αρθρο σας και θελω να το δοκιμασω. δεν εχω σκοπο να εγκαταλειψω το παιδι μου ή να το φέρω σε σημείο να χάσει την εμπιστοσύνη του, πιστεύω ομώς οτι το να μπεί ο υπνος σε μια σειρα θα τον ξεκουράσει και εκεινον και εμάς. με αυτον τον τροπο θα μπορω να περναω πιο πιοτικο χρονο μαζι του και να του προσφέρω το καλύτερο απο τον εαυτό μου.αυτη την στιγμη νιωθω τοσο κουρασμενη που το μονο που θελω ειναι να κοιμάμε για μια εβδομάδα. εσεις τι αποψη εχετε βρε κοριτσια;

 41. Καλησπέρα έχω ένα μωράκι 7 μηνών το βράδι μετα κοιμόμαστε καλά απο τις 9 :30 ξυπνούσαμε 7 αλλα την τελευταία εβδομάδα ξυπνάμε γύρω στις 5. αυτο δεν με προβληματίζει το πρόβλημα είναι τη ημέρα όταν πλησιάζει η ώρα του ύπνου έχουμε πολύ γκρίνια και για να κοιμηθεί πρέπει να τον κουνάω πάνω κάτω με συγκεκριμένο ρυθμό για μισή ώρα και να κοιμηθεί για άλλη μισή, το θέμα είναι ότι τώρα που άνοιξε ο καιρός βγαίνουμε με το καρότσι και όταν είναι να κοιμηθεί τσιρίζει για να τον πάρω να τον κουνήσω στα χέρια προσπάθησα να τον νανουρίσω στο καρότσι αλλα γίνεται χειρότερος μέχρι να τον πάρω. πωσ θα τον μάθω να κοιμάτε μόνος βοηθ΄θστε σας παρακαλώ γιατι είναι ήδη 9 κοιλά και δεν αντεχουν τα χέρια και τα πόδια άλλο.

 42. θα δανειστω τη φραση μιας φιλης μου πως η αληθεια ειναι παντα καπου στη μεση.πριν γινω μαμα,ελεγα οχι,αποκλειεται,το παιδι πρεπει να ειναι μακρυα απ το ζευγαρι..οταν ερχεται το μωρο,ομως,ολα αλλαζουν..καταλαβαινεις πως η αγαπη για το παιδι σου ειναι τοσο μεγαλη που βρισκεις λυσεις και αντεχεις τα παντα και δε μπορεις χωρις αυτο..εμεις τον παιρνουμε στο κρεβατι το πρωι παντα και καποιοες φορες και ολη τη νυχτα και οποτε τον βαζαμε στο κρεβατι τη νυχτα,ενιωθα τυψεις πως θα συνηθησει,αλλα οταν δεν τον εχω,μου λειπει..πιστευω λοιπον,απ τη δικη μου εμπειρια,πως χρειαζεται το παιδι να νιωθει την ασφαλεια και τη στοργη μας και να μας εμπιστευεται,αλλα καποιοες φορες χρειαζεται και το ζευγαρι να κοιμαται μονο του,οχι για ερωτικους,αλλα για να μη χανει το δεσιμο μεταξυ του.

 43. Καλημέρα και απο εμένα!
  εχω ενα κοριτσακι 8μηνων και ενω την ημερα κοιμαται (στο καρότσι) με λιγο κουνιμα οταν ερχετε το βραδυ δυσκολευετε.Εχει μαθει να την εχουμε αγκαλια και να την κουναμε μονο ετσι μπαινει σε υπνο και κοιμαται…θα ηθελα πολυ να αλλαξει αυτο διοτι αρχιζει και βαρενει και δεν αντεχω να την κραταω.Επισης δεν εχει κοψει το βραδινο θα ξυπνησει 1-2 φορες για να φαει..μου λειπει υπνος και εχω κουραστει μιας και δεν εχω απο αλλου βοηθεια και ο συζυγος κανει οτι μπορει…

  • Σοφι ο γιος μου ειναι στην ιδια ηλικια και ζω ακριβως τα ιδια.γι αυτο αγορασα μαρσιπο και τον κοιμιζω με αυτον.αυτο που μπορεις να κανεις ειναι να μην την αφηνεις να κοιμαται πολυ στη διαρκεια της ημερας και να εχεις φροντισει να εχουν περασει αρκετες ωρες απ τον προηγουμενο υπνο πχ.να μην κοιμαται μετα τις 6,ωστε να εχει κουραστει και να κοιμηθει στις 9.οσο για το βραδινο,παλεψε το οταν ξυπναει με αγκαλια μηπως ξανακοιμηθει,αλλα ειναι στο παιδι,αν το χει ο οργανισμος του αναγκη..απλα,ασε τις δουλειες και οποτε κοιμαται,κοιμησου και εσυ..καλη υπομονη!

  • Κι εγώ στις περιπτώσεις που δεν κοιμοταν με θηλασμό (είχε πχ υπερένταση), στο σλινγκ τα κοιμιζα! Τσακ μπαμ. Ξαπλωτα και κουνημα, αλλα τουλαχιστον δεν πιανοντουσαν τα χέρια μου ;-)

   Θηλάζεις? Αν ναι, βαλε το κοντα σου στο κρεβάτι και μολις παει να ξυπνησει θα ξυπνας κι εσυ αυτοματα, θα δινεις γαλα και θα ξανακοιμαστε και οι δυο μαζι ;-)

 44. Παράθεμα: Πώς να μάθουμε τα παιδιά μας να κοιμούνται | Nipio.net

 45. καλησπέρα μαμάδες!

  έχω ένα αγοράκι 6 μηνών, το οποίο είναι πολύ ήσυχο και χαρούμενο, αλλά δεν κοιμάται σχεδόν καθόλου κατά τη διάρκεια της ημέρας (κοιμάται 12-13 ώρες ημερησίως).
  Σκέφτομαι να ακολουθήσω τη μέθοδο EASY αλλά έχω μια απορία: δεν θα ήταν πιο λογικό μετά το φαγητό να ακολουθεί ο ύπνος και μετά τον ύπνο η δραστηριότητα?

 46. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΣ ΜΑΝΟΥΛΕΣ!!!
  ΟΣΟ Κ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ ΤΟ SIDE Κ ΗΘΕΛΑ ΠΟΛΥ ΝΑ ΣΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΜΙΑΣ Κ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΝΕΑ ΜΑΜΑ (58 ΗΜΕΡΩΝ)ΕΧΩ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΡΙΓΚΡΙΠΙΣΣΑ ΤΝ ΟΠΟΙΑ ΣΤΝ ΑΡΧΗ ΔΝ ΚΟΥΝΑΓΑ ΚΑΘΟΛΟΥ Κ ΞΑΦΝΙΚΑ ΛΟΓΩ ΔΥΣΚΟΛΗΣ ΜΕΡΑΣ Κ ΚΟΥΡΑΣΗΣ ΤΝ ΚΟΥΝΗΣΑ ΛΙΓΑΚΙ ΣΤΟ ΚΑΡΟΤΣΙ , ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΔΝ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΟΥΝΗΜΑ…:( ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΩ?

 47. Καλησπερα!!
  Θα ηθελα να εκφρασω τα συγχαρητηρια μου για τη μεθοδο easy του υπνου. Ο μικρουλης μου ειναι 7 μηνων και εδω και 3 μερες κοιμαται στο κρεββατι του με το συστημα ποιυ περιγραφετε παραπανω. Το εψαξα παρα πολυ για να δω τι θα κανω με το κουνημα και οταν διαβασα τη διαδικασια θελησα να τη δοκιμασω,γιατι το μωρακι μαθαινει με ωραιο τροπο να κοιμαται ηρεμα και περισσοτερη ωρα, χωρις κλαματα κ εκνευρισμο. Ειναι μονο 3 μερες που εχω ξεκινησει αλλα απο την πρωτη στιγμη ειδα ανταποκριση και σκεφτηκα οτι ειμαστε σε καλο δρομο!αν μου επιτρεπεις,θα ηθελα να προσθεσω στη μεθοδο σου οτι για να το εφαρμοσει μια μανουλα η ενας μπαμπας αυτο, θα πρεπει να εχει υπομονη και επιμονη. Να μην απογοητευτει και πει μια φορα » ε αφου δεν κοιμαται ας το κουνησω και την επομενη φορα συνεχιζω». Ειναι σα να αναιρουμε αυτο που θελουμε να του περασουμε. Ειναι σημαντικο να ειμαστε με το μικρουλι μας ολη την ωρα μαζι του μεχρι να κοιμηθει ειδικα τις πρωτες μερες της μεθοδου γιατι ειναι κατι καινουργιο για εκεινο και δε θελουμε σε καμια περιπτωση να νομιζει οτι το εγκαταλειπουμε. Αποφευγουμε τον εκνευρισμο γιατι του το μεταδιδουμε. Αγαπη θελουν και μονο αγαπη!!!!
  Ευχαριστω πολυ και παλι!!!!

 48. Καλησπερα να πω κ εγω το δικο μου προβλημα και ισως μου βρειτε λυση.Η μικρη μου ειναι 19 μηνων απο νεογεννητο δεν ειχαμε κανενα προβλημα υπνου την εβαζα στην κουνια κιι κοιμοταν μια χαρα απο 10 μηνων περιπου κιι μετα δεν κοιμοταν με τιποτα μονη της κιι αποφασισα να την κουναω λιγο στο καροτσι και κοιμοταν κατευθειαν αλλα οσο περνουσε ο καιρος γινοταν ολο και πιο δυσκολο.Εχω φτασει σε σημειονα την κουναω και 3 ωρες μεχρι να κοιμηθει…με πονανε ολα απο το περα δωθε και αν με καταλαβει οτι την βαζω στην κουνια φτου και απο την αρχη….ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ ΑΛΛΟ ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΕ.δοκιμασα να την βαλω στην κουνια να κοιμηθει μονη της αδικος κοπος κλαιει συνεχεια και την βαζωπαλι στο καροτσι…πειτε μου τι να κανω θα τρελαθω…

  • Το μωρό σου ήταν μέσα στην κοιλιά σου για 9 μήνες. Σε ένιωθε συνεχώς, σε άκουγε συνεχώς και δεν ήταν χώρια σου καθόλου. Είναι απολύτως λογικό να το αποζητά και τώρα και τελείως μα τελείως φυσικό σε πολλές χώρες του κόσμου. Κάνεις το καλύτερο για το μωρό σου ;-)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s