Εμβολιασμοί 4 > Υπερ των παιδικών εμβολίων

Standard
EIΔΗ Παιδικών ΕΜΒΟΛΙΩΝ

Ιλαράς

Πρόκειται για χορήγηση ζωντανού εξασθενημένου ιού της Ιλαράς. Η προφύλαξη που παρέχεται από το εμβόλιο ανέρχεται σε ποσοστό 95-100% κατά της φυσικής νόσου. Το εμβόλιο πρέπει να χορηγείται κατά την ηλικία των 15-16 μηνών. Εάν όμως δοθεί νωρίτερα, ουσιαστικά θεωρείται σαν να μη έγινε λόγω της φυσικής ανοσίας που έχει κληρονομηθεί από την μητέρα. Σε περιόδους επιδημίας συνιστάται να γίνεται από την ηλικία των 6-15 μηνών, έχοντας επίγνωση ότι σε μερικά από τα παιδιά ο εμβολιασμός δεν θα έχει αποτέλεσμα. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να γίνεται δεύτερος, επαναληπτικός, εμβολιασμός μετά την ηλικία των 15 μηνών. Οπωσδήποτε όμως θα γίνει 2ος επαναληπτικός εμβολιασμός κατά την ηλικία, 4-6 ετών.

Το εμβόλιο της ιλαράς δεν πρέπει να γίνεται σε εγκύους ή σε εκείνες που πρόκειται να γίνουν σύντομα, άτομα που έχουν διαπιστωμένη σοβαρή αλλεργία στο αυγό, ανοσοκατεσταλμένους και σε παιδιά που έλαβαν για κάποιο λόγο ανοσοσφαιρίνες τους προηγούμενους 3 μήνες, από τον εμβολιασμό.

Οι παρενέργειες από το εμβόλιο είναι ασυνήθεις. Η πλέον συνηθισμένη είναι πυρετός, από 4-15 ημέρες μετά τη χορήγηση του εμβολίου, σε ποσοστό 15%, που συνήθως αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αντιπυρετικών. Η διάρκεια του πυρετού είναι συνήθως 1-5 ημέρες. Σε πολύ μικρό ποσοστό εμβολιασθέντων θα παρουσιασθεί και ελαφρύ παροδικό εξάνθημα. Το εμβόλιο υπάρχει σε μορφή μόνο του και σε συνδυασμό με το εμβόλιο της ερυθράς και της παρωτίτιδας, το γνωστό ΜΜR. Εκτός κι αν το εμβολιαζόμενο άτομο έχει νοσήσει από ερυθρά ή παρωτίτιδα, πρέπει να γίνεται το μικτό εμβόλιο (ΜΜR), το οποίο προσφέρει προφύλαξη μέσα σε 72 ώρες από τον εμβολιασμό.

Ας μη ξεχνούμε ότι πάρα πολλά ήταν τα παιδιά που πέθαναν από την επιδημία της ιλαράς την Άνοιξη του 1983, επειδή υπήρξε αμέλεια στον εμβολιασμό τους.

Ερυθράς

Συνήθως η ερυθρά είναι μία αθώα ασθένεια στα παιδιά. Ο σπουδαιότερος λόγος εμβολιασμού είναι η προφύλαξη της εγκύου από την ερυθρά. Αν η μητέρα νοσήσει, τα επακόλουθα για το έμβρυο μπορεί να είναι καταστρεπτικά, αφού υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να πεθάνει στην κοιλιά της μαμάς του, ή να γεννηθεί με ανεπανόρθωτες βλάβες στην όραση, την ακοή, την καρδιά, τον εγκέφαλο κλπ.

Η ηλικία του εμβολιασμού είναι όπως και για το εμβόλιο της ιλαράς.

Αν το εμβόλιο γίνει σε νεαρές εφήβους ή ώριμες γυναίκες πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν

να γίνει προ του εμβολιασμού αρνητικό test κυήσεως. Να γίνει αντισύλληψη για τουλάχιστον 2 μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Παρωτίτιδας

Η Παρωτίτιδα είναι συνήθως αθώα νόσος και στα περισσότερα παιδιά ασυμπτωματική. Μπορεί όμως να συνοδεύεται από άσηπτο μηνιγγίτιδα, παγκρεατίτιδα, ορχίτιδα ή ωοθηκίτιδα. Οι επιπλοκές από τις μήνιγγες, τους όρχεις ή τις ωοθήκες είναι και ο μεγαλύτερος λόγος που εμβολιάζονται έφηβοι και ενήλικες εναντίον της νόσου.

Και τα τρία προηγούμενα εμβόλια μπορούν να δοθούν μαζί σε μία απλή δόση με μία ένεση. Πρόκειται για το MMR. Οι παρενέργειες του ΜΜR είναι ακριβώς όμοιες με αυτές των ξεχωριστών εμβολίων. Η 2η δόση του εμβολίου δεν φαίνεται να προκαλεί παρενέργειες (πυρετός), όπως η πρώτη.

Αιμόφιλο της Μηνιγγίτιδας

Το εμβόλιο για τον αιμόφιλο της μηνιγγίτιδας προστατεύει παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5ετών, αλλά κυρίως βρέφη μικρότερα του ενός έτους. Προστατεύει το παιδί από ένα μικρόβιο που έχει το όνομα «αιμόφιλος της Ινφλουέντσας τύπου Β». Το μικρόβιο αυτό προκαλεί λοιμώξεις σε αρκετά όργανα όπως είναι το αυτί, ο λάρυγγας, οι πνεύμονες αλλά και οι μήνιγγες του εγκεφάλου. Επειδή η τελευταία αυτή λοίμωξη είναι και η σοβαρότερη από όλες, ο κόσμος το γνωρίζει σαν εμβόλιο για την μηνιγγίτιδα. Στην πραγματικότητα όμως προφυλάσσει και από όλες τις λοιμώξεις των άλλων οργάνων με το μικρόβιο αυτό, δηλαδή πνευμονία, λαρυγγίτιδα, ωτίτιδα κλπ. Όταν γίνεται σε βρέφη ενός έτους ή μικρότερα, τότε οι δόσεις που απαιτούνται είναι 3-4. Σε παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους, μόνο μία δόση είναι αρκετή. Μετά τα πέντε χρόνια το εμβόλιο αυτό ουσιαστικά δεν χρειάζεται να γίνει.

Ηπατίτιδας Β

Πρόκειται για σχετικά νέο εμβόλιο. Έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο πρόβλημα που λέγεται ηπατίτιδα Β. Η νόσηση από ηπατίτιδα μπορεί να οφείλεται στον ιό της ηπατίτιδας Α, Β, C, D και Ε.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο περιορίζεται στο να προφυλάξει τη νόσηση από τον ιό της ηπατίτιδας Β και μόνο.

Η Ηπατίτιδα Β είναι μια σοβαρή νόσος. Μεταδίδεται αιματογενώς, δηλαδή από επαφή με αίμα πάσχοντος ή φορέα. Κινδυνεύουν πολύ περισσότερο τα άτομα που έχουν έντονη ερωτική ζωή και αλλάζουν συχνά συντρόφους, άτομα που μεταγγίζονται, άτομα που έρχονται συχνά σε επαφή με φορείς και νοσούντες όπως είναι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, άτομα που υποβάλλονται σε αιματηρές επεμβάσεις, οδοντιατρικές ή άλλες κλπ. Όπως γίνεται αντιληπτό, από όλα τα παιδιά, οι έφηβοι είναι αυτοί που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη εμβολιασμού για την ηπατίτιδα Β. Οι γονείς μεγάλων παιδιών πρέπει να το σημειώσουν στο μυαλό τους και να ενδιαφερθούν άμεσα να εμβολιάσουν τα μεγάλα παιδιά τους παρά τα μικρά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο εμβολιασμός ηπατίτιδας Β στα βρέφη πρέπει να ατονήσει.

Αν αναρωτιέστε γιατί ο εμβολιασμός ξεκινάει σε τόσο μικρή ηλικία και όχι σε μεγαλύτερες, που πραγματικά χρειάζεται, η απάντηση είναι ότι δημιουργώντας ένα πρόγραμμα εμβολιασμού στις μικρές αυτές ηλικίες θα κατορθώσουμε σε μερικά χρόνια, από τα παιδιά αυτά κανένα να μην νοσεί και συνεπώς να μην βρίσκεται εύκολα φορέας να μεταδώσει την νόσο. Επομένως σταμάτημα της αλυσίδας μετάδοσης. Ο άλλος λόγος είναι ότι τα μεγαλύτερα παιδιά είναι δύσκολο να βρεθούν και να πεισθούν να πάνε στον γιατρό να εμβολιαστούν, κάνοντας έτσι το πρόγραμμα εμβολιασμού για την ηπατίτιδα Β να αποτύχει.
Ο εμβολιασμός για την ηπατίτιδα Β ΠΡΕΠΕΙ να γενικευτεί σε όλο τον πληθυσμό ανεξαρτήτως ηλικίας. Το εμβόλιο είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΣΦΑΛΕΣ και πρέπει να το κάνουν και όλοι οι ενήλικες. Είναι άδικο λίγο πριν το 2000 να υπάρχουν άτομα που πεθαίνουν από ηπατίτιδα Β ενώ υπάρχει εμβόλιο. Το οικονομικό κόστος για μαζικό εμβολιασμό είναι μεγάλο, αλλά νομίζω η αξία της υγείας για τον συνάνθρωπό μας δεν πρέπει να μετριέται με οικονομικούς όρους.

Τις περισσότερες φορές η νόσος παραμένει ασυμπτωματική και ανακαλύπτεται τυχαία με την ευκαιρία μιας εξέτασης αίματος, αιμοδοσίας κλπ. Αυτοί είναι οι φορείς της νόσου. Στην χώρα μας από χρόνια γίνεται έλεγχος για την ανακάλυψη φορέων μεταξύ των εγκύων γυναικών. Το έμβρυο από γυναίκα φορέα, κινδυνεύει συνήθως να μολυνθεί μόνο κατά την διάρκεια του τοκετού. Αμέσως μετά την γέννησή του πρέπει να πλένεται ώστε να απομακρυνθεί όλο το αίμα της μητέρας από το δέρμα του. Κατόπιν και πάντως όχι αργότερα από 12 ώρες πρέπει να κάνει ένεση ανοσοσφαιρίνης της ηπατίτιδας Β, και μέσα σε 7 το πολύ ημέρες (καλύτερα αμέσως) την πρώτη δόση του εμβολίου της ηπατίτιδας Β. Οι επόμενες δόσεις του εμβολίου θα γίνουν κανονικά 1 και 6 μήνες αργότερα. Τα βρέφη αυτά δεν έχουν κανένα πρόβλημα στο να θηλάσουν.

Τονίζεται ιδιαίτερα η ανάγκη εμβολιασμού των υπολοίπων μελών μιας οικογένειας (ιδιαίτερα μεταξύ συζύγων), αν υπάρχει άτομο σ’ αυτή που να είναι φορέας (Αυστραλιανό αντιγόνο θετικό) και να μεταδίδει συγχρόνως τη νόσο (λοιπός ορολογικός έλεγχος θετικός για μεταδοτικότητα).

Αντιγριπικό

Το εμβόλιο προφυλάσσει τα άτομα στα οποία χορηγείται, από τον ιό της γρίπης, αλλά των συγκεκριμένων στελεχών που περιέχονται στο εμβόλιο. Ο ιός όμως της γρίπης παθαίνει ισχυρή μετάλλαξη (αλλαγή) κάθε 10 χρόνια και ο καινούργιος τύπος αντικαθιστά όλους τους προηγούμενους. Έτσι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τον τύπο του ιού που θα προκαλέσει καινούργια επιδημία και επομένως να κατασκευάσει το κατάλληλο εμβόλιο που θα προστατεύσει από την επιδημία αυτή. Δυστυχώς η απεριόριστη αύξηση του αριθμού των τύπων του ιού σ’ ένα εμβόλιο προκαλεί παρενέργειες κυρίως σε άτομα που δεν έχουν πάθει προηγουμένως φυσική νόσηση. Αυτή είναι η αιτία που τα εμβόλια που κυκλοφορούν σήμερα στην Ελλάδα, και περιέχουν μεγάλες δόσεις νεκρωθέντων ιών, προφυλάσσουν μεν ικανοποιητικά τους ενήλικες χωρίς να προκαλούν αντιδράσεις, στα παιδιά όμως που δεν έχουν ξαναπάθει γρίπη προκαλούν παρενέργειες αρκετά συχνά και γι αυτό δεν συνιστώνται. Τα φυσιολογικά εξ άλλου παιδιά ξεπερνούν σχετικά εύκολα την νόσηση από γρίπη.

Το εμβόλιο γίνεται μόνο σε ομάδες παιδιών, που πάσχουν από κάποιο σοβαρό χρόνιο νόσημα, όπως είναι το άσθμα, διάφορες κακοήθειες κλπ, που αν νοσήσουν από γρίπη θα κινδυνεύσει σοβαρά η υγεία τους.

Η καταλληλότερη εποχή για εμβολιασμό με το εμβόλιο της γρίπης είναι η αρχή του Φθινοπώρου.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

Είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια;

Κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό.

Όταν ένα εμβόλιο δοθεί με ένεση ή με άλλο τρόπο σε κάποιο παιδί ή ενήλικα τότε ο οργανισμός αναγνωρίζει το εμβόλιο αυτό σαν κάτι ξένο προς αυτόν και κατασκευάζει αντισώματα (αντισώματα είναι τα όπλα του σώματός μας), για να το πολεμήσει. Μερικά από τα εμβόλια μπορούν με μία μόνο δόση να ερεθίσουν τον οργανισμό να παράγει πολλά αντισώματα, τόσα ώστε να μπορεί να εξουδετερώσει την πραγματική νόσο, όταν έρθει η στιγμή που θα συναντηθεί μαζί της.

Ο σκοπός των εμβολίων είναι να μιμηθούν την πραγματική νόσο, αλλά χωρίς να βάλουν σε κίνδυνο τον οργανισμό του παιδιού ή του ενήλικα που κάνει το εμβόλιο. Για την παρασκευή τους τα μικρόβια ή οι ιοί που περιέχονται στο εμβόλιο φονεύονται ή εξασθενούνται, έτσι που ο οργανισμός εύκολα να τα βγάλει εκτός μάχης, αλλά και να μπορέσει να παράγει τα αντισώματα που θα του χρησιμεύσουν σε μελλοντική επαφή του με την πραγματική νόσο.

Η αποτελεσματικότητα εξ άλλου ενός εμβολίου εξαρτάται και από τις ιδιαιτερότητες του καθενός μας σαν οργανισμού, που πάει να πει ότι δεν θα αντιδράσουμε όλοι το ίδιο αν εμβολιαστούμε με το ίδιο εμβόλιο.

Επειδή τα παιδιά σήμερα δεν νοσούν από την φυσική νόσο, που συνήθως αφήνει ισχυρή και ισόβιο ανοσία, αλλά κάνουν το αντίστοιχο εμβόλιο, με την πάροδο των χρόνων θα δημιουργηθεί μια ομάδα παιδιών που ο οργανισμός τους θα έχει χάσει την ικανότητα να εξουδετερώνει τις αρρώστιες αυτές και θα χρειασθούν επαναληπτικό εμβολιασμό.

Χρειάζονται οι επαναληπτικοί εμβολιασμοί;

Ο επαναληπτικός εμβολιασμός αναγκάζει τον οργανισμό να θυμηθεί και να ξαναφτιάξει μεγάλο αριθμό αντισωμάτων, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει επαρκώς την είσοδο στο σώμα του μικροβίων ή ιών.

Πραγματικά δεν γνωρίζoουμε σε τι ποσοστό οι σημερινοί γονείς ξέρουν την σπουδαιότητα των επαναληπτικών εμβολιασμών, γνωρίζουν ποια εμβόλια έχουν επαναληπτική δόση και θυμούνται να τα κάνουν στα παιδιά τους.

Πρέπει να υπογραμμισθεί ιδιαίτερα ότι για μερικά εμβόλια δεν ήταν γνωστό, από την εποχή που πρωτοεφαρμόστηκε το συγκεκριμένο εμβόλιο, ότι στο μέλλον θα χρειαζόταν το παιδί να κάνει και άλλη επαναληπτική δόση για να είναι προφυλαγμένο. Αυτό όμως δημιούργησε ένα υπαρκτό κίνδυνο. Παιδιά που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της ιλαράς πριν από 25 χρόνια, θα είναι σήμερα περίπου 25 ετών. Η πληροφορία για δεύτερη δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της ιλαράς είναι σχετικά πρόσφατη (τα τελευταία 5-10 χρόνια). ΠΡΟΣΟΧΗ πολλά από τα παιδιά αυτά (σημερινοί ενήλικες), δεν γνωρίζουν ότι αν δεν επαναλάβουν την δεύτερη δόση του εμβολίου η ανοσία τους για την ιλαρά έχει πέσει και είναι ευπαθή στη νόσο αυτή.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ότι οι εποχές έχουν αλλάξει. Τα εμβόλια που γίνονται είναι όλο και περισσότερα. Έτσι τα παιδιά, σε όλο τον κόσμο θα εμβολιάζονται για πολλές αρρώστιες και δεν θα περνούν την φυσική νόσο.

Από τώρα και στο μέλλον, κάθε άνθρωπος, έως το τέλος της ζωής του ΠΡΕΠΕΙ να φυλάει το βιβλιάριο εμβολιασμών του (όπως την ταυτότητά του), για να γνωρίζει πότε θα κάνει το επαναληπτικό του εμβόλιο. Αλλιώς κινδυνεύει ξαφνικά να νοσήσει από ξεχασμένες νόσους.

Τι πρέπει να θυμάστε για τα εμβόλια

Είναι η καλλίτερη φροντίδα υγείας για το παιδί σας, αφού αφορά την πρόληψη.

Mην τα ξεχνάτε και μην νομίζετε ότι δεν χρειάζονται. Τρεις αναπτυγμένες χώρες, η Μεγάλη Βρετανία, η Σουηδία και η Ιαπωνία ελάττωσαν τον εμβολιασμό για τον κοκίτη από φόβο για το εμβόλιο. Τα αποτελέσματα ήταν δραματικά και άμεσα. Στην Μεγάλη Βρετανία μείωση των εμβολιασμών το 1974 είχε σαν αποτέλεσμα επιδημία κοκίτη με πάνω από 100.000 κρούσματα και 36 θανάτους. Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα και στις άλλες δύο χώρες. Στην Ελλάδα υπήρξαν δύο μεγάλες επιδημίες ιλαράς με θανάτους τα τελευταία χρόνια (η 2η ήταν το καλοκαίρι του 1996), προφανώς από αμέλεια και κακό προγραμματισμό στο εμβόλιο της ιλαράς.
Για πολλά από τα εμβόλια πρέπει να γίνονται (αναμνηστικοί εμβολιασμοί) εφ’ όρου ζωής. Φροντίστε να ενημερώνεστε από τους γιατρούς σας τι έχει αλλάξει και ποια πρέπει να ξαναγίνουν.

Εφηβοι ή ενήλικες που δεν έχουν περάσει Ιλαρά (κυρίως), και δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, ή έχουν κάνει μόνο την μία δόση (των 15 μηνών), πρέπει άμεσα να επαναλάβουν τον εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο (ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας).

Το τριπλό εμβόλιο (διφθερίτιδας-τετάνου-κοκίτη), δεν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες όπως πολύς κόσμος πιστεύει. Παρόλα αυτά υπάρχει σήμερα και κυκλοφορεί στο εμπόριο εμβόλιο (Infanrix) με την ίδια αποτελεσματικότητα αλλά χωρίς παρενέργειες. Συμβουλευθείτε τον Παιδίατρό σας.

Το διπλό εμβόλιο (διφθερίτιδας-τετάνου), γίνεται στα παιδιά που έχουν νοσήσει από κοκίτη, ή σε αυτά που έχουν συμπληρώσει 5 δόσεις τριπλού. Επαναλαμβάνεται κάθε 5-10 χρόνια εφ’ όρου ζωής, άρα αφορά και πρέπει να γίνεται και σε όλους τους ενήλικες. Εχει μόνο τοπικές παρενέργειες.

Αν το παιδί σας έχει εμβολιαστεί για τον αιμόφιλο της ινφλουέντζας δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να πάθει μηνιγγίτιδα. Δεν μπορεί να πάθει μηνιγγίτιδα μόνο από αυτό το μικρόβιο. Μπορεί όμως να πάθει από άλλο.

Η Ηπατίτιδα Β είναι μια σοβαρή νόσος. Μεταδίδεται αιματογενώς, δηλαδή από επαφή με αίμα πάσχοντος ή φορέα. Ο εμβολιασμός για την ηπατίτιδα Β ΠΡΕΠΕΙ να γενικευτεί σε όλο τον πληθυσμό ανεξαρτήτως ηλικίας. Το εμβόλιο είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΣΦΑΛΕΣ και πρέπει να το κάνουν και όλοι οι ενήλικες. Κινδυνεύουν πολύ περισσότερο τα άτομα που έχουν έντονη ερωτική ζωή και αλλάζουν συχνά συντρόφους, άτομα που μεταγγίζονται, άτομα που έρχονται συχνά σε επαφή με φορείς και νοσούντες όπως είναι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, που υποβάλλονται σε αιματηρές επεμβάσεις, οδοντιατρικές ή άλλες κλπ. Από όλα τα παιδιά, οι έφηβοι είναι αυτοί που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη εμβολιασμού για την ηπατίτιδα Β. Οι γονείς μεγάλων παιδιών πρέπει να σημειώσουν στο μυαλό τους και να ενδιαφερθούν άμεσα να εμβολιάσουν τα μεγάλα παιδιά τους παρά τα μικρά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο εμβολιασμός ηπατίτιδας Β στα βρέφη πρέπει να ατονήσει.

Πριν από κάθε εμβολιασμό πρέπει να προηγείται μια καλή ιατρική εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί η καλή υγεία. Παρόλα αυτά ένας μικρός βήχας ή συνάχι του παιδιού σας δεν αποτελεί αντένδειξη αναβολής του εμβολιασμού. Ο Παιδίατρος ή ο Παθολόγος σας θα σας ενημερώσει γιατί πρέπει να αναβληθεί ο εμβολιασμός αν υπάρχει πυρετός ή άλλη ενεργός λοίμωξη.

Μην ξεχνάτε να ζητάτε από τον γιατρό σας να σας ενημερώνει για τον εμβολιασμό που κάνει σε σας ή στο παιδί σας, καθώς και για το ποιες είναι και πως θα αντιμετωπίσετε όλες τις πιθανές παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό. Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το συνοδευτικό έντυπο που υπάρχει μέσα στο κουτί μαζί με το εμβόλιο.

Μην ξεχνάτε να έχετε μαζί σας και να ζητάτε από τον Παιδίατρο να συμπληρώνει στο μπλε βιβλιάριο υγείας του παιδιού σας τα εμβόλια που του κάνει. Να το διατηρείτε καθαρό και μην ξεχάσετε να το δώσετε στο παιδί σας όταν ενηλικιωθεί ώστε να το έχει μαζί του από κει και στο εξής.

Φροντίστε κατά διαστήματα να ρωτάτε τον γιατρό σας να σας ενημερώνει για καινούργια εμβόλια.

About mamalydia & online interiors

Γεννήθηκα τον Απρίλη του 1977, έχω σπουδάσει Αγγλία Interior Design και συνέχισα εκεί το Master μου. Εκεί γνώρισα από τα 18 μου τον πλέον σύζυγό μου ο οποίος μου έμαθε τον κόσμο των υπολογιστών. Ασχολούμαι με ζωγραφική, λογοτεχνία, είμαι Διακοσμήτρια και ξεκίνησα μια από τις πρώτες υπηρεσίες Διαδικτυακής Διακόσμησης στην Ελλάδα. Είμαι επίσης πιστοποιημένη Βοηθός Μητρότητας και blogger, instragrammer και έχω την τύχη να εργάζομαι από το σπίτι έχοντας υπάρξει και μια full time μαμά! Πλέον τα παιδιά μου είναι στην εφηβεία και λειτουργώ περισσότερο ως εργαζόμενη μητέρα, μαγείρισσα και σοφέρ :-) Αν θέλετε να επικοινωνήστε μαζί μου, εδώ είναι το μέηλ μου: lydiat2004 @ yahoo.gr

2 responses »

  1. Γεια σας!
    Θέλω να ρωτήσω τους γονείς οι οποίοι έχουν ήδη δηλώσει την άρνηση σε εμβολιαστική ή άλλη ανάλογη επέμβαση στα παιδιά. πχ http://vickytoxotis.blogspot.com/200…g-post_14.html Πείτε μου παρακαλώ, πώς ήταν η διαδικασία? Υπήρχαν προβλήματα στο σχολείο? Πως τα αντιμετωπίσατε?

    • Δυστυχώς, δεν έχω εμπειρία σ’αυτό το θέμα μιας και δεν έχω γράψει (ακόμα) τα παιδία μου στο σχολείο… Ίσως βρεθεί κάποια άλλη μανούλα να μας ενημερώσει κάποια στιγμή.
      Το λινκ που μας παραθέτεις, δεν λειτουργει…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s