ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΗΝΑ ΠΡΟΣ ΜΗΝΑ

Standard

Βιβλιαράκι «Οι πρώτοι μήνες φροντίδας και αγάπης» της Libero

Πηγή: http://www.paidiatros.com/MAIN/1,0,1748,264-Anaptyksi-Mina-pros-Mina.aspx

Δείξτε του το δρόμο και ακολουθήστε τις ανάγκες του.  Αυτό το χρόνο η παρουσία σας είναι ιδιαίτερα σημαντική στη ζωή του μωρού σας.

Οι μήνες περνούν και το μωράκι σας αλλάζει.  Μαζί του αλλάζουν και οι ανάγκες, οι απαιτήσεις, οι συνήθειες, οι ικανότητες και τα πράγματα που το ευχαριστούν.  Η σωστή ενημέρωση θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα το μωρό σας.  Όταν ξέρετε τί θα περιμένετε να δείτε και να αντιμετωπίσετε, θα είστε καλύτερα προετοιμασμένη.  Σε καμία περίπτωση μην πιέσετε το μωρό σας να κάνει περισσότερα πράγματα από αυτά που σας δείχνει ότι μπορεί, φροντίζοντας συγχρόνως να του δίνετε συνεχώς ερεθίσματα και αφορμές εξέλιξης.  Ο ρόλος σας είναι δύσκολος και μαγευτικός όπως κάθε τι το ανθρώπινο και το φυσικό.

1ος Μήνας

Πρόκειται για τις εβδομάδες της πρώτης προσαρμογής.  Το μωρό βλέπει μόνο αχνές σκιές, μπορεί να συγκεντρώσει την προσοχή του, όταν πλησιάσετε το πρόσωπο σας στα τριάντα τουλάχιστον εκατοστά, να στρέψει το βλέμμα τους προς το μέρος σας όταν σας ακούει ενώ το πρώτο χαμόγελο οφείλεται σε συσπάσεις του προσώπου του.  Τα γεύματα του αποτελούνται αποκλειστικά από γάλα κάθε τρεις περίπου ώρες, συχνότητα που τηρείται και κατά τη διάρκεια της νύχτας.  Δεν είναι σε θέση να στηρίξει το κεφαλάκι του, προτιμά ακόμη την εμβρυική στάση, έχει σφιγμένες τις γροθιές του και συχνά σφίγγει δυνατά ότι του βάλετε στην παλάμη.

2ος Μήνας
Το μωρό αρχίζει να ελέγχει τις κινήσεις των ματιών και τους μυς του προσώπου του ενώ μπορεί να ανοιγοκλείνει το στόμα του προσπαθώντας να μιμηθεί την ομιλία σας και να σκάει πιο συνειδητά χαμόγελα.  Πού και πού τεντώνει το κορμάκι του και μπορεί για 1-2 δευτερόλεπτα να στηρίξει το κεφαλάκι του αν δοκιμάσετε να το σηκώσετε όταν είναι ξαπλωμένο ανάσκελα.  Τα γεύματα του μπορεί να γίνουν πιο τακτικά και αν είστε τυχερή μπορεί να μη χρειάζεται να το ταΐζετε μέσα στη νύχτα.

3ος Μήνας
Το κορμάκι του έχει πια ξεκουλουριαστεί, τα ποδαράκια και οι παλάμες του μένουν απλωμένα και ανοιχτά, θα αντιλαμβάνεται και θα δείχνει περιέργεια για το περιβάλλον του.  Αναγνωρίζει το μπουκάλι του και ανασηκώνει το κεφάλι του που μπορεί πλέον να γυρίζει αριστερά και δεξιά.  Είναι σημαντικό αυτή την εποχή να το φροντίζει ένας μόνο άνθρωπος, ιδανικά εσείς γιατί η εναλλαγή των προσώπων το κουράζει και του δημιουργεί ανασφάλεια.

4ος Μήνας
Το μωρό σας μπορεί πλέον να βάζει δύναμη στα χέρια του και να στηρίζεται στους αγκώνες του.  Αλλάζει με ευκολία πλευρό όταν κοιμάται ή όταν είναι ξύπνιο.  Μπορεί και κάθεται αρκετή ώρα στο ριλάξ για να παίξει, του αρέσουν τα χρωματιστά παιχνίδια που κρατάει μόνο του στα χέρια του και που δεν παραλείπει να τα βάλει στο στόμα του για να τα γνωρίσει καλύτερα.  Γελάει πολύ όταν παίζετε και ζητάει να το παίρνετε αγκαλιά.

5ος Μήνας
Αναγνωρίζει πια όλα τα μέλη της οικογένειας και τους χαμογελάει συνειδητά, ενώ μπορεί να κλάψει σε αγνώστους ή να αισθανθεί αναστάτωση και να εκφράσει το φόβο του.  Εδώ αρχίζει και η περίοδος του απογαλακτισμού και η γνωριμία του με τις κρέμες και το κουτάλι.  Μια πολύ αγαπημένη του συνήθεια θα γίνει να πιάνει τα ποδαράκια του και να τα φέρνει στο στόμα του όταν είναι ξαπλωμένο ανάσκελα ή ακόμη και όταν κάθεται.

6ος Μήνας
Από αυτή την ηλικία δυσαρεστείται όταν το ξαπλώνετε και προτιμά να μένει καθιστό, ακόμη και να στηρίζει για λίγο μοναχό του το σώμα του.  Η πλατούλα του θα είναι ακόμη καμπουριασμένη και μετά από λίγο θα γέρνει μπροστά και θα ξαπλώνει μόνο του.  Εκτός από το γέλιο και το κλάμα βγάζει πλέον και άναρθρες κραυγές, ενώ τώρα μπορεί να έρθει αντιμέτωπο με τις ενοχλήσεις για τα πρώτα του δοντάκια.

7ος Μήνας
Το μωρό σας αποκτάει την ευχέρεια να κρατάει από ένα διαφορετικό αντικείμενο στο κάθε χέρι και αν του πέσει κάτι το αναζητά και ψάχνει μόνο του να το βρει.  Οι ενοχλήσεις και η σιελόρροια συνεχίζονται και τα ούλα του είναι ερεθισμένα.  Βρείτε του παιχνίδια που μπορεί να δαγκώνει και να παρηγορείται.  Συνήθως τα μωρά αυτής της ηλικίας δείχνουν έντονα την αγάπη τους για το νερό και πλατσουρίζουν ευτυχισμένα όταν τα κάνετε μπάνιο.

8ος Μήνας
Αναγνωρίζει το όνομά του, κάνει προσπάθειες για να φάει μόνο του, ενώ έχει αρχίσει να μπουσουλάει προς τα εμπρός και προς τα πίσω, πηγαίνοντας σε όλα τα πιθανά και απίθανα σημεία του σπιτιού.  Όταν το κρατάτε όρθιο επάνω στα γόνατά σας, το μωρό θα τινάζεται και θα χορεύει ενθουσιασμένο, δοκιμάζοντας τη δύναμη και την αντοχή των ποδιών του.  Η διατροφή του περιλαμβάνει μερίδες από πρωτεΐνες, γαλακτοκομικά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

9ος Μήνας
Η αντίληψή του για τις έννοιες «μαμά» και «μπαμπάς» γίνεται πιο συγκεκριμένη, κινεί με ακρίβεια τα χέρια του, χρησιμοποιεί μεμονωμένα τα δάχτυλά του, συγκεντρώνει με μεγαλύτερη ευκολία την προσοχή του στα παιχνίδια και αρχίζει να μιμείται όσο μπορεί τις λέξεις που του υποδεικνύετε.  Σε αυτή τη φάση προετοιμάζεται για να περπατήσει και του αρέσει να έρχεται μπουσουλώντας προς το μέρος σας.

10ος Μήνας
Το μωρό καταλαβαίνει κάποιες λέξεις που του λέτε, ξέρει να χτυπάει παλαμάκια, να κρατάει κάποιο αντικείμενο στο χέρι, να χαιρετάει και να στέλνει φιλάκια.  Κρατάει μόνο του το ποτηράκι του για να πιει και γαντζώνεται μόνο του από τα έπιπλα για να στηριχτεί στα πόδια του.  Αν το κρατήσετε όρθιο και το βοηθήσετε, θα κάνει μερικά βηματάκια χωρίς όμως να ισορροπήσει σωστά.

11ος Μήνας
Μπορεί και σηκώνεται εύκολα όρθιο από μόνο του και επιχειρεί τα πρώτα του βήματα καθώς στηρίζεται στα έπιπλα.  Πέφτει και ξανασηκώνεται μόνο του και σε αυτή τη φάση τα πιο ζωηρά παιδάκια χρειάζονται επίβλεψη για να μη χτυπήσουν λόγω κακής ισορροπίας και πτώσεων.  Επιλέγει τα παιχνίδια του, είναι πιο κοινωνικό και συνεργάσιμο, μαθαίνει να προσφέρει κάτι αν του το ζητήσετε.

12ος Μήνας
Οι πρώτες λέξεις, που είναι πολύ σημαντικές στην καθημερινότητά του, κάνουν την εμφάνισή τους.  Του αρέσει να παίζει με παιχνίδια που θα τα σέρνει και θα τα τραβάει.  Πολλά παιδάκια έχουν ήδη περπατήσει αλλά χρειάζονται ακόμη βοήθεια, ενθάρρυνση και προτροπή.  Έχετε πια σταματήσει να μαγειρεύετε ειδικά για το μωρό, το οποίο μασουλάει με ευκολία τις μικρές μπουκιές του.  Η οδοντοφυΐα του συνεχίζεται και μπορεί να έχουν κάνει την εμφάνισή τους έως και οκτώ δοντάκια.

About mamalydia & online interiors

Γεννήθηκα τον Απρίλη του 1977, έχω σπουδάσει Αγγλία Interior Design και συνέχισα εκεί το Master μου. Εκεί γνώρισα από τα 18 μου τον πλέον σύζυγό μου ο οποίος μου έμαθε τον κόσμο των υπολογιστών. Ασχολούμαι με ζωγραφική, λογοτεχνία, είμαι Διακοσμήτρια και ξεκίνησα μια από τις πρώτες υπηρεσίες Διαδικτυακής Διακόσμησης στην Ελλάδα. Είμαι επίσης πιστοποιημένη Βοηθός Μητρότητας και blogger, instragrammer και έχω την τύχη να εργάζομαι από το σπίτι έχοντας υπάρξει και μια full time μαμά! Πλέον τα παιδιά μου είναι στην εφηβεία και λειτουργώ περισσότερο ως εργαζόμενη μητέρα, μαγείρισσα και σοφέρ :-) Αν θέλετε να επικοινωνήστε μαζί μου, εδώ είναι το μέηλ μου: lydiat2004 @ yahoo.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s