Ορθοπεδικά Θέματα

Standard

Καρανίκας Ηλίας, Παιδο-ορθοπεδικός, Διευθυντής Β΄ Ορθοπεδικής Κλινικής Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία

Πηγή: www.specialeducation.gr/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=199

Συχνές ερωτήσεις γονέων

1. Επιτρέπεται το φάσκιωμα σε ένα νεογνό ή βρέφος;

Όχι. Αντιθέτως απαγορεύεται, ιδιαίτερα αν υποκρύπτεται κάποιου βαθμού δυσπλασία στα ισχία. Επιπλέον εμποδίζει την ελεύθερη κίνηση και άσκηση των άκρων.

2. Είναι παθολογική η έλλειψη πλήρους έκτασης των αγκώνων και γονάτων στα νεογνά;

Όχι. Είναι κατάσταση συνήθης, που παρέρχεται χωρίς θεραπεία με την πάροδο του χρόνου.

3. Είναι απαραίτητο να γίνονται ασκήσεις στα νεογνά και βρέφη;

Όχι. Τα μωρά ασκούνται μόνα τους με τις συνεχείς κινήσεις που κάνουν. Αντιθέτως, με τις ασκήσεις μπορεί να προκληθούν τραυματισμοί μη επιθυμητοί.

4. Επιτρέπεται η χρήση του Relax;

Ασφαλώς ναι, σε οποιαδήποτε ηλικία. Πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς, ότι καμία προσωρινή θέση δεν δημιουργεί μόνιμες παραμορφώσεις.

5. Η χρήση του μάρσιπου είναι επιβλαβής για το μωρό;

Όχι. Η οστική αντοχή των σπονδύλων και ο μυϊκός τόνος και η μυϊκή ισχύς των βρεφών είναι επαρκείς για την κάθε ηλικιακή περίοδο που διανύουν.

6. Επιτρέπεται η χρήση στράτας και από ποια ηλικία;

Πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς, ότι η στράτα ούτε προάγει, ούτε αναστέλλει την κινητική εξέλιξη του βρέφους. Επιπλέον, η στράτα εγκυμονεί κινδύνους, είτε γενικούς, αν το δάπεδο του δωματίου είναι ανισόπεδο ή υπάρχει πρόσβαση στην κουζίνα ή στο κλιμακοστάσιο, είτε ειδικούς, από κακή κατασκευή ή μη τήρηση των προδιαγραφών της ίδιας της στράτας.

Με τη στράτα τα βρέφη μετακινούνται, αλλάζουν παραστάσεις, εξερευνούν το χώρο και ηρεμούν. Μπορούν να τη χρησιμοποιούν, αφού αποκτήσουνν πρώτα ισορροπία σε καθιστή θέση, δηλ. καλύτερα μετά τον 7ο-8ο μήνα.

7. Πότε πρέπει να βάλουμε παπούτσια σε ένα βρέφος;

Ασφαλώς μετά την ηλικία της βάδισης. Τα παπούτσια τα χρειαζόμαστε κατά τη βάδιση. Η ηλικία αυτή κυμαίνεται μεταξύ 11-14 μηνών.

8. Μέχρι ποια ηλικία περιμένουμε να βαδίσει ένα παιδί;

Μέχρι τον 16ο-18ο μήνα. Αν δεν έχει βαδίσει μέχρι αυτήν την ηλικία, τότε θα πρέπει το παιδί να εξετασθεί από ορθοπεδικό & παιδονευρολόγο.

9. Πρέπει τα παπουτσάκια να είναι ορθοπεδικά-ανατομικά;

Όχι. Τα ανατομικά παπούτσια θα πρέπει να αποφεύγονται, ειδικά, όταν το υπόστρωμα της ανύψωσης της ποδικής καμάρας είναι σκληρό, αφού αυτό προκαλεί ερεθισμό και υπερκεράτωση (κάλο) στο πέλμα, λόγω υπερβολικής και συνεχούς πίεσης σε αυτό.

10. Τί πρέπει να προσέχουμε στα παιδικά παπούτσια;

Να έχουν σκληρό κράτημα πίσω στην πτέρνα, σκληρή σόλα (σολόδερμα ή λάστιχο και όχι κρεπ), να μην είναι ανατομικά και να είναι άνετα (όχι πολύ μεγαλύτερα, ούτε στενά).

11. Τα παιδικά παπούτσια πρέπει απαραιτήτως να είναι μποτάκια;

Από ιατρικής πλευράς όχι. Οι ποδοκνημικές των παιδιών δεν πάσχουν για να χρειάζονται υποστήριξη και επιπλέον το ύψος που έχουν τα μποτάκια δεν προσθέτουν τίποτα στην στήριξη. Αν για λόγους αισθητικής ή εποχής τα προτιμούν οι γονείς, δεν απαγορεύονται.

12. Τελικά ποια παιδιά πρέπει να φορούν ορθοπεδικά παπούτσια;

Μόνο εκείνα που πραγματικά έχουν πρόβλημα από τον άκρο πόδα, διαγνωσμένο από παιδο-ορθοπεδικό, παραγγέλλονται δε με συγκεκριμένες οδηγίες και προδιαγραφές, ανάλογα με την πάθηση.

– Το Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων συνιστά να μην χρησιμοποιείται η στράτα, ακολουθώντας τις οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (http://www.aap.org/) που είναι οι ακόλουθες:

1. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά να απαγορευτεί η κατασκευή και πώληση της στράτας στις ΗΠΑ, επειδή υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για ελαφρό ή βαρύ τραυματισμό ή ακόμη και θανατηφόρο ατύχημα από τη μετακίνηση με στράτα χωρίς ο κίνδυνος αυτός να αντισταθμίζεται από κάποιο όφελος από τη χρήση της. Πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για ενημέρωση των γονέων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση της στράτας χωρίς να υπάρχει κανένα όφελος. Πρέπει επίσης να επισημανθεί ο ιδιαίτερα αυξημένος κίνδυνος από τη χρήση της σε σπίτια με σκάλες.

2. Συνιστάται να καταστραφούν οι στράτες που ήδη υπάρχουν και να δοθεί το υλικό κατασκευής τους για ανακύκλωση.

About mamalydia

Είμαι μαμά του Γιώργου από την 23η Ιανουαρίου 2007 και της Ναταλίας από τις 17 Ιανουαρίου 2010. Από τότε που έγινα μαμά μέχρι σήμερα, αν και δεν περίμενα να είμαι ποτέ σε κάτι τόσο σχολάστική, ξεκίνησε για μένα ένα ταξίδι έρευνας για να δώσω όσο μπορώ και όσο ξέρω, το καλύτερο σ'αυτό το παιδί, με την ευχή να μεγαλώσει το μυαλουδάκι του και το σώμα όμορφα και απροβλημάτιστα. Ο στόχος μου είναι να μεγαλώσω ελεύθερα παιδιά. Ελεύθερα να είναι αυτό που θέλουν να είναι, ελεύθερα να αγαπούν αυτό που θέλουν, ελεύθερα να παλέψουν γι αυτό που αγαπούν, ελεύθερα να είναι ο εαυτός τους! Γεννήθηκα τον Απρίλη του 1977, έχω σπουδάσει Αγγλία Interior Design και συνέχισα εκεί το Master μου. Εκεί γνώρισα από τα 18 μου τον πλέον σύζυγό μου ο οποίος μου έμαθε τον κόσμο των υπολογιστών. Ασχολούμαι με ζωγραφική, λογοτεχνία, ποίηση, είμαι Βοηθός Μητρότητας και blogger, και βασικά μεγαλώνω τα παιδιά μου, έχω την τύχη να είμαι μια full time μαμά! :-) Αν θέλετε να επικοινωνήστε μαζί μου, εδώ είναι το μέηλ μου: lydiat2004 @ yahoo.gr

3 responses »

 1. Αν και μπαμπάς δεν είμαι,πόσω μάλον μαμά,βρίσκω το blog σου ενδιαφέρων.Θα μπορούσε να κρατήσει πολλά χρόνια,πορευόμενο δίπλα στη ζωή του παιδιού σου.
  Πως μεγαλώνεις ένα παιδί
  Πως το βοηθάς στο σχολείο
  Πως το υποστηρίζεις στη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας
  Πως του συμπαραστέκεσαι στις σπουδές του
  Πως το παρηγορείς όταν δε βρίσκει δουλειά
  Πως το πηγαίνεις στην εκκλησία να παντρευτεί
  Πως το συμβουλεύεις να μεγαλώσει το δικό του παιδί
  Δεν πιστεύω να ξέχασα κάποιο μητρικό ρόλο.
  Καλή πιτυχία

 2. Μην νομίζεις, κι εγώ ακόμα δεν είμαι σίγουρη ποιοί είναι όλοι οι μητρικοί ρόλοι. 😉 Διαβάζοντας αυτούς που έγραψες, με έπιασε ήδη ένα μικρό άγχος, αλλά ευτυχώς έρχεται ένας την φορά!

  Ευχαριστώ πολύ!

 3. http://www.dromostherapeia.gr
  Μακάρι όλες οι μητέρες να ήταν σαν και σ’ ένα. Δυστυχώς οι νέες μητέρες δεν μπορούν να μείνουν στο σπίτι, ο νούς τους να βγούν στο δρόμο να πάνε για καφέ και ψώνια. Θεραπεία γι’ αυτές δεν υπάρχει. Αν η μητέρα δεν αισθάνετε τον πόνο του παιδιού της τι άλλο να κάνεις;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s