Παιχνίδια: Πώς είναι καλύτερα για τα μωρά;

Standard

Να παίζονται ακριβώς με βάση τους κανόνες ή όπως θέλουν αυτά και η   φαντασία τους;

Μετάφραση: Χρύσανθος Θεοχάρης

Πηγή: http://http://www.babycenter.com/404_which-is-better-for-babies-structured-activities-or-free-for_6902.bc

Η ερώτηση αυτή μοιάζει με μια άλλη: «Πώς μπορείς να μάθεις κάτι καλύτερα, με άμεση καθοδήγηση ή ξεκινώντας τη δική σου εξερεύνηση;» Κατά πάσα πιθανότητα θα απαντήσεις πως και οι δύο τρόποι μάθησης είναι σημαντικοί. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τα μωρά και τα νήπια. Ένα παιχνίδι, είτε αυτό παίζεται με βάσει τη δομή και τους κανόνες του είτε αφήνοντας ελεύθερη την παιδική πρωτοβουλία και φαντασία, βοηθάει με ποικίλους τρόπους στην ανάπτυξη του παιδιού σου.

Δραστηριότητες και παιχνίδια με συγκεκριμένη δομή και λειτουργία βοηθούν τα παιδιά να εκτεθούν σε καινούργιες ιδέες. Δείχνοντας σ’ ένα μωρό πώς να στοιβάζει παιχνίδια (οι κρίκοι είναι ένα καλό παράδειγμα) του διδάσκει την έννοια του μικρού και του μεγάλου καθώς και τη σωστή διάταξη. Όμως για να μπορέσει το μωρό να κατανοήσει τις έννοιες αυτές, θα πρέπει προηγουμένως να κάνει τους δικούς του πειραματισμούς και το δικό του ψάξιμο δοκιμάζοντας τους δικούς του συνδυασμούς στοιβάσματος. Μπορεί δηλαδή να ωφεληθεί και παρακολουθώντας εσένα και κάνοντας τους δικούς του πειραματισμούς.

Βλέποντας το θέμα περισσότερο μακροπρόθεσμα, είναι πολύ σημαντικό να δίνονται στα παιδιά πολλές ευκαιρίες για παιχνίδι. Εξίσου σημαντικό όμως είναι οι ενήλικες να ανακατεύονται με το παιχνίδι τους όσο το δυνατόν λιγότερο. Αν και είναι ευχάριστο και χρήσιμο οι γονείς να παρουσιάζουν και να εξηγούν καινούργιους τρόπους παιχνιδιού στο παιδί, θα ήταν καλύτερο από κει και πέρα να αφήνουν στο ίδιο να επιλέξει τον τρόπο που θα αξιοποιήσει τις πληροφορίες που πήρε. Για παράδειγμα, οι ίδιοι κρίκοι που στοιβάζονται κατά μέγεθος στο πασσαλάκι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν ντόνατς για τις κούκλες του ή ακόμα και σαν φορτίο για το ανατρεπόμενο φορτηγάκι του. Τα παιδιά χρησιμοποιούν το παιχνίδι σαν εργαλείο για να καταλάβουν ή να δοκιμάσουν ιδέες που βρίσκουν ενδιαφέρουσες. Αυτά είναι οι καλύτεροι κριτές του πώς θα πρέπει να παίζουν.

About Λυδία Θεοχάρη

Γεννήθηκα τον Απρίλη του 1977, έχω σπουδάσει Αγγλία Interior Design και συνέχισα εκεί το Master μου. Εκεί γνώρισα από τα 18 μου τον πλέον σύζυγό μου ο οποίος μου έμαθε τον κόσμο των υπολογιστών. Στην πρώτη καραντίνα έγραψα το πρώτο μου βιβλίο "Οι Κόρες της Μάγισσας (από τη Ζόρα στη Νιόβη)" και τώρα γράφω τη συνέχειά του. Ασχολούμαι με ζωγραφική, λογοτεχνία, είμαι Διακοσμήτρια και ξεκίνησα μια από τις πρώτες υπηρεσίες Διαδικτυακής Διακόσμησης στην Ελλάδα. Είμαι επίσης πιστοποιημένη Βοηθός Μητρότητας και blogger, instragrammer και έχω την τύχη να εργάζομαι από το σπίτι έχοντας υπάρξει και μια full time μαμά! Πλέον τα παιδιά μου είναι στην εφηβεία και λειτουργώ περισσότερο ως εργαζόμενη μητέρα, μαγείρισσα και σοφέρ :-) Αν θέλετε να επικοινωνήστε μαζί μου, εδώ είναι το μέηλ μου: lydia.theohari @ gmail.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s