Στερνή μου γνώση…

Standard

Πριν γεννήσω διάβαζα αρκετά – για να ξέρω τί με περιμένει και τί να κάνω σε διάφορες περιπτώσεις. Τώρα εξακολουθώ να διαβάζω – τόσο γι αυτά που περνάμε τώρα, όσο και γι αυτά που είναι να έρθουν στο μέλλον. Πολλά όμως είτε βγαίνουν διαφορετικά είτε απλά το κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Με λίγα λόγια, δεν ισχύουν όλα το ίδιο με όλα τα παιδιά. Έτσι δεν μπορείς να βρεις τις λύσεις στα βιβλία ή άρθρα που «πέφτουν» μπροστά σου κατά καιρούς.

 

Το μεγάλο ερώτημα είναι: Με τις γνώσεις που έχω αποκομίσει μέχρι στιγμής, θα τα έκανα όλα – ξανά – με τον ίδιο τρόπο που τα έχω κάνει μέχρι τώρα; Μάλλον όχι! Με λίγα λόγια, τί θα κάνω με τον ίδιο τρόπο και τί διαφορετικά στο δεύτερο παιδί, όταν με το καλό έρθει κι αυτό; 

 • Σίγουρα θα το θηλάσω κι αυτό για όσο περισσότερο διάστημα μπορώ. Θα είμαι πιο χαλαρή, δεν θα φοβάμαι να το κρατήσω όπως στην αρχή που φοβόμουν να κουνηθώ, και επιπλέον γνωρίζω σχεδόν όλα τα κόλπα του θηλασμού. Όταν όμως σαραντίσει το μωρό και δεν θα υπάρχει ο φόβος της σύγχυσης της θηλής με την πιπίλα του μπιμπερό, θα ξεκινήσω να του μαθαίνω να πίνει κι απ’ αυτό (δικό μου γάλα, εννοείται). Αυτό ήταν κάτι που δεν είχα κάνει στον Γιώργο και μετά με τυράννησε μέχρι να ξεκινήσει να πίνει από μπιμπερό. Όταν επιτέλους έμαθε, δεν είχα πλέον το άγχος ότι θα πρέπει να τον θηλάσω κάπου που δεν βολεύει (οπότε και δεν πήγαινα), ή ότι αν φύγω απ’ το σπίτι θα ΠΡΕΠΕΙ να γυρίσω πίσω αρκετά νωρίς ώστε αν ξυπνήσει το μωρό να είμαι απίκο να το ταΐσω (κάθε δίωρο ήθελε να πιει γάλα, οπότε πού να προλάβω να πάω;). Με κούρασε πολύ το ότι δεν μπορούσα να φύγω απ’ το σπίτι απ’ το φόβο μην ξυπνήσει και θέλει να φάει. Είχα μήνες να βγώ μόνη μου έξω!

 

 • Και για τον ίδιο παραπάνω λόγο, θα νοικιάσω από την αρχή επαγγελματικό θήλαστρο και θα έχω μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας που θα βγάζω γάλα και θα διατηρώ μια αρκετά ικανοποιητική αποθήκη μητρικού γάλακτος στην κατάψυξη. Έτσι θα υπάρχει μπόλικο γάλα στην κατάψυξη, θα μπορώ να φύγω όποια στιγμή της ημέρας χρειαστεί και (πολύ σημαντικό) όποιος μείνει στο σπίτι θα μπορεί κάλλιστα να το ταΐσει από το γαλατάκι μου.

 

 • Θα δοκιμάσω μετά τους πρώτους μήνες να δίνω στο μωρό λίγο μεγαλύτερη ποσότητα μητρικού γάλακτος με μπιμπερό για να κοιμηθεί το βράδυ, μπας (λέω ΜΠΑΣ) και το δεύτερο δεν με ξενυχτίσει τόσο όσο ο Γιώργος! Μακάρι να πιάσει το «κόλπο»…

 

 • Δε θα χρησιμοποιήσω λίκνο, αλλά την κούνια με κατεβασμένο το κάγκελο και θα την έχω κολλημένη στο κρεβάτι μας. Ειδικά στην αρχή θα με βολέψει πολύ περισσότερο να το έχω εκεί μιας και δεν θα χρειάζεται να σηκωθώ από το κρεβάτι για να σηκώσω το μωρό απ’ το λίκνο ή να το χαϊδέψω στην πλατούλα, κλπ.

 

 • Από τις πρώτες μέρες τις ζωής του, θα κάνω τον διαχωρισμό μέρας και νύχτας με το να του μιλάω πολύ ψιθυριστά το βράδυ όταν ξυπνάει (αν χρειαστεί να του μιλήσω), να μην ανάβω φως για να του αλλάξω πάνα και να χρησιμοποιώ ζεστό νερό σε βαμβακάκια για να το πλύνω. Τη μέρα θα είναι όλα πιο φωτεινά και θα μιλάω κι εγώ κανονικά.

 

 • Θα το θηλάζω ξαπλωμένη μόνο όταν είναι για ύπνο, για να μην μάθει (όπως ο Γιώργος) και να προτιμάει τον ξαπλωτό θηλασμό (άντε να ξαπλώσεις σε μια καφετέρια για να θηλάσεις!).

 

 • Εφόσον θα πίνει και από το μπιμπερό, θα προσπαθήσω να μην είναι μόνο δική μου δουλειά ο ύπνος του μωρού, αλλά και του άντρα μου που με τον θηλασμό καταβολεύτηκε!

 

 • Θα πάρω ή θα φτιάξω κολιέ θηλασμού για μετά τον 3ο-4ο μήνα που θηλάζουν 1 λεπτό και μετά κοιτάνε τριγύρω (με τη θηλή στο στόμα) και μετά άλλο ένα λεπτό και πάλι τα ίδια! Να έχει να βλέπει στο κολιέ μου κλαπατσίμπαλα και να απορροφιέται (και πάλι, ελπίζω!).

 

 • Θα το μάθω να κοιμάται με περισσότερο θόρυβο τριγύρω.

 

 • Όταν ξεκινήσουμε τροφές, θα αρχίσω πρώτα με τα λαχανικά και όχι με τα φρούτα. Τα λαχανικά τους φαίνονται άνοστα σε σύγκριση με τα φρούτα. Έκανα πόσο καιρό να πείσω τον Γιώργο να φάει κι από αυτά (μόνο με γλυκοπατάτα τα κατάφερα).

 

 • Θα έχω περισσότερες μπλούζες θηλασμού (μεγάλη ευκολία για έξω).

Γενικά, τα «προβλήματα» και οι ως τώρα προβληματισμοί μου αφορούν πιο πολύ τον ύπνο του μωρού, κάποιες δυσκολίες που έχει μια μαμά που θηλάζει (όταν δεν υπάρχει άλλος τρόπος να πιει το μωρό το γάλα της) και κάποιες δυσκολίες προσαρμογής στους πρώτους μήνες που ξεκινήσαμε τις στερεές τροφές. Κατά τα άλλα, μέχρι στιγμής δηλαδή, είμαστε στα πολύ φυσιολογικά. Τώρα βέβαια, ο καιρός θα δείξει. Αυτή η λίστα μπορεί να έχει και συνέχεια και ακόμα κι άλλη συνέχεια, κ.ο.κ. Ο χρόνος μας δείχνει τα όποια μικρολάθη μας (όσο είναι μικρά, καλά είμαστε) και αφού τα μωρά δεν έρχονται με εξατομικευμένες οδηγίες χρήσεως, μαθαίνουμε πάνω σ’ αυτά και κάνουμε παραλλαγές στα επόμενα 😉

 

Εσείς τί θα κάνατε διαφορετικά; Για πείτε μας να μάθουμε!

About mamalydia & online interiors

Γεννήθηκα τον Απρίλη του 1977, έχω σπουδάσει Αγγλία Interior Design και συνέχισα εκεί το Master μου. Εκεί γνώρισα από τα 18 μου τον πλέον σύζυγό μου ο οποίος μου έμαθε τον κόσμο των υπολογιστών. Ασχολούμαι με ζωγραφική, λογοτεχνία, είμαι Διακοσμήτρια και ξεκίνησα μια από τις πρώτες υπηρεσίες Διαδικτυακής Διακόσμησης στην Ελλάδα. Είμαι επίσης πιστοποιημένη Βοηθός Μητρότητας και blogger, instragrammer και έχω την τύχη να εργάζομαι από το σπίτι έχοντας υπάρξει και μια full time μαμά! Πλέον τα παιδιά μου είναι στην εφηβεία και λειτουργώ περισσότερο ως εργαζόμενη μητέρα, μαγείρισσα και σοφέρ :-) Αν θέλετε να επικοινωνήστε μαζί μου, εδώ είναι το μέηλ μου: lydiat2004 @ yahoo.gr

12 responses »

 1. Θα παραθέσω μερικά μαργαριτάρια από την εμπειρία μου με το δεύτερο παιδάκι, προσπαθώντας να κινηθώ παράλληλα με τα δικά σου λεγόμενα. Ορίστε τι έλεγα και εγώ και πως τελικά ήρθαν τα πράγματα:

  – Είχα υποσχεθεί ότι το δεύτερο μωρό θα το θηλάζω συνέχεια χωρίς να κοιτάζω το ρολόι, για να είναι ήρεμο και χορτασμένο. Όταν ήρθε ο μικρός κατάλαβα ότι τις περισσότερες ώρες της γκρίνιας ΔΕΝ ηρεμούσε με το θηλασμό αλλά ήθελε ζωηρό νταχτάρισμα και βόλτα με το μάρσιπο!
  – Είχα μαζέψει ένα σωρό μητρικό γάλα με τα κοχύλια θηλασμού κατά τη διάρκεια της λοχείας για να έχω αποθήκη και να βγαίνω έξω μετά. ΔΕΝ τα χρειάστηκα γιατί ΔΕΝ είχα χρόνο για βόλτες έχοντας ένα μωρό και ένα νήπιο 20 μηνών!!! Ο θηλασμός ήταν πολύ πιο εύκολος και γρήγορος με τα δύο μωρά στο σπίτι.
  – Είχα πει ότι θα έπαιρνα μαζί το μωρό στο κρεβάτι μου και αυτό με βοήθησε πολύ με το νυχτερινό θηλασμό και τη γκρίνια του μικρού που ήταν σχεδόν μόνιμη (η κόρη μου που θήλαζε αποκλειστικά και εντατικά κατά τη διάρκεια της μέρας ΔΕΝ θήλασε ποτέ μεταξύ 12.00 βράδυ και 5.00 το πρωί μετά τους 2 μήνες)!

  Και κάποια γενικότερα σχόλια:

  – Η κόρη μου έπινε με μπιμπερό το μητρικό γάλα που έβγαζα με το θήλαστρο και το έκοψε μαχαίρι όταν γύρισα στη δουλειά στους 7 μήνες. Από τότε μέχρι σήμερα με τυρανναει για να πιεί το γάλα της. Όσο για το θήλαστρο, ένα μηχανικό της Medela μια χαρά είναι!
  – Ο βραδυνός ύπνος των μωρών είναι συνάρτηση πολλών πραγμάτων και όχι μόνο του φαγητού …
  – Η κούνια με το κάγγελο κατεβασμένο είναι πολύ καλή ιδέα (άν χωράει στο δωμάτιο)!
  – Η αντίδραση του κάθε μωρού στους θορύβους είναι τελείως ξεχωριστή. Ο μικρός μου ξυπνάει ακόμα και με ένα μικρό σύρσιμο. Η μεγάλη, δεν ξυπνούσε ούτε με κανόνια!

  Ζητώ συγνώμη για το μεγάλο σχόλιο! Εύχομαι σύντομα να έρθει και το δέυτερο παιδάκι και να εφαρμόσεις το βελτιωμένο σχέδιο δράσης 😉

 2. Δεν θα το έθετα ακριβώς έτσι … Απλά ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του κάθε παιδιού μπορεί να κάνει τα πράγματα άνω-κάτω! Εμείς πάντως κάνουμε το πρόγραμμά μας και αμα δεν βγει και ακριβώς … δεν θα σκάσουμε κιόλας 🙂

 3. ΑΡΧΙΖΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ ΟΤΙ ΑΝΗΚΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΙΟ ΤΥΧΕΡΩΝ ΜΑΜΑΔΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ..ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΧΑΛΑΡΗ…ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΑ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΟ ΜΩΡΟ, ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ,7 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ Ο ΜΠΕΜΠΗΣ ΜΟΥ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 9 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΩΣ ΤΙΣ 7ΜΙΣΗ ΤΟ ΠΡΩΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΗΛΑΣΑ ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΕΤΥΧΕ ΚΑΙ ΞΥΠΝΗΣΕ ΑΠΛΑ ΤΟΥ ΕΔΩΣΑ ΠΙΠΙΛΑ ΟΥΤΕ ΧΑΔΙΑ ΟΥΤΕ ΑΓΚΑΛΙΕΣ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΡΑ…ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΕΙΧΑ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΩ…Α ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΤΑΝ ΒΓΑΙΝΩ ΕΞΩ ΡΙΧΝΩ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΚΟΥΒΕΡΤΑΚΙ ΠΑΝΩ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΗΛΑΖΩ ΟΥΤΕ ΜΠΛΟΥΖΕΣ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΟΥΤΕ ΤΙΠΟΤΑ…ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΙ ΓΩ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΑΓΧΟΣ…ΕΛΠΙΖΩ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΟΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΕΡΘΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΒΟΛΙΚΟ

 4. Ελένη, σου εύχομαι όντως το δεύτερο μωρό να είναι όσο εύκολο ήταν το πρώτο. Είσαι όντως από τις τυχερές μαμάδες 😉

  Άγχος ιδιαιτερο δεν είχα ποτέ με τον Γιώργο κι όμως από τις πρώτες ώρες της ζωής του είχε τον τρόπο του. Είναι νομίζω στο μωρό μιας κι αυτά έχουν το καθένα το δικό τους ταμπεραμέντο. Και γιατί όχι άλλωστε! Αφού γι αυτό τα αγαπάμε τόσο 🙂

 5. Eγώ Λυδιάκι αυτό που θα πάρω οπωσδήποτε θα είναι ένα μαξιλάρι θηλασμού για να μην τραβάω απο δω και απο κει τις μαξιλάρες. Επίσης θα προσπαθήσω πιο εντατικά με το σλινγκ αφού σίγουρα θα πρέπει να έχω πιο ελευθερα τα χερια μου αυτη τη φορα….
  Κατα τ’αλλα βλέποντας και κάνοντας….Φιλάκια!

 6. Η αληθεια ειναι οτι ακομα δε ξερω να πω ξεκαθαρα τι θα εκανα αλλιως, γιατι συνεχιζω να ανακαλυπτω καθε μερα. Δεν εχω προλαβει να κοιταξω πισω και να δω τα λαθη και τα σωστα. Ισως να ξεκιναγα πιο νωρις, π.χ. απο 1-2ο μηνα, να κανω μια αποθηκη γαλακτος στη καταψυξη για να μην υπαρχει θεμα αν χρειαστει να λειψω… Παντως πολλα απο αυτα που προτεινεις για τον υπνο, το θηλασμο κλπ τα εκανα απο την αρχη και ναι, ειναι καλη ιδεα! xx

 7. Σχετικά με τις τροφές, εγώ ξεκίνησα με λαχανικά … και 2,5 μήνες αργότερα, εξακολουθεί να μην τρώει φρουτόκρεμα!
  Όσον αφορά το βραδυνό, μια μέρα την εβδομάδα που κάνω γιόγκα, τον ταιζει ο άντρας μου (δικό μου γάλα), του δινει 200 ml και πάλι ξυπνάει!
  Είναι 8,5 μηνών – έχουν μπεί οι τροφές απο τον 7ο μήνα – και τώρα ξυπνάει το βράδυ συχνότερα από όταν ήταν 2 μηνών. Τι να πει κανείς; Κουράγιο φαντάζομαι…..

 8. Μαριλένα, δοκίμασε να κάνεις τα φρούτα στον ατμό να δεις μήπως του αρέσουν παραπάνω 😉 Γενικά μην πολυ-ανησυχείς, θα τα φάει τα φρούτα. Έρχεται και καλοκαίρι, θα φάει. Που θα σου πάει?

  Όσον αφορά τα ξυπνήματα, το έχω ξαναπεί. Φαίνεται πως δεν είναι η ποσότητα. Άλλα μωράκια δεν ξυπνάνε κι ας θηλάζουν, άλλα πάλι ξυπνάνε κι ας πίνουν και ξένο. Είναι στο παιδί.

  Μήπως βγάζει δοντάκια και σου ξυπνάει πιο πολλές φορές. Παίζει κι αυτό. Εμένα ηρέμισε αφού έβγαλε τα πρώτα 16! Τα περισσότερα όμως ηρεμούν μετά τα πρώτα δοντάκια, εγώ απλά ήμουν τυχερή 🙂

 9. ΓΕΙΑ ΣΑΣ !

  Έχω ένα κοριτσάκι ενός έτους. Από τη μέρα που γεννήθηκε δεν έχω κοιμηθεί ούτε ένα βράδυ. Ξυπνάει δύο και τρεις φορές για να φάει και όσο ενημερώνομαι διαπιστώνω πως τελικά δεν υπάρχουν τρόποι για να αλλάξω την κατάσταση. Δοκίμασα φυσικά να μην τη ταϊσω καιαντικαταστήσω το γάλα με νερό ώστε να καταλάβει πως δεν υπάρχει ελπίδα να φάει αλλά αποδείχθηκε μάταιο. Εν τέλει ακολουθώ το δικό της πρόγραμμα…

 10. Ειρήνη κι εμένα μου πήρε γύρω στον 1 χρόνο και 6-7 μήνες για να αρχίσω να κοιμάμαι καλύτερα και σερί! Αν είναι το μωρό να ξυπνάει, θα ξυπνάει. Αυτό έχω καταλάβει. Είχα την εντύπωση οτι τα μωρά που πίνουν ξένο γάλα ξυπνάνε λιγότερες φορές να σου πω την αλήθεια.

  Μήπως της δίνεις λιγότερο γάλα από όσο θα ήθελε? Φαντάζομαι όμως θα το έχεις σκεφτεί κι εσύ. Κάτι άλλο που ίσως σου χαρίσει καμιά ώρα ύπνου παραπάνω, είναι να της δίνεις γάλα πριν πάς για ύπνο, στον ύπνο της. Το έχουν δοκιμάσει αρκετές μαμάδες που γνωρίζω και πιάνει…

  Πάντως το να ακολουθείς το πρόγραμμα του μωρού, μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά είναι το καλύτερο 😉

  Καλό κουράγιο! Κάποια στιγμή, περνάει όλο αυτό και δεν το θυμάσαι καν!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s