
Υλικά
2 φλ. αλευρι (εγω βαζω 1 ολικης αλεσης και 1 λευκο)
1/2 φλ. λαδι (ελαιολαδο)
1/2 κουταλακι αλατι (ή και καθολου αν θελετε)
1/2 φλ χυμο πορτοκαλι
ξυσμα απο 1 πορτοκαλι
4/3 κουταλακι σοδα
2 φλ. αλευρι (εγω βαζω 1 ολικης αλεσης και 1 λευκο)
1/2 φλ. λαδι (ελαιολαδο)
1/2 κουταλακι αλατι (ή και καθολου αν θελετε)
1/2 φλ χυμο πορτοκαλι
ξυσμα απο 1 πορτοκαλι
4/3 κουταλακι σοδα
Αν θελετε να ειναι γλυκα
βαζουμε 1-2 κουταλιες μελι ή 1 κουταλια σταφιδινη ή 1-2 κουταλιες χαρουπομελο ή 2 κουταλιες ζαχαρη αν προτιματε (κατα προτιμηση μαυρη)
1/2 κουταλακι κανελα
μια χουφτα κομματακια μικρα απο σταφιδες
Αν θελετε να ειναι αλμυρα 1/2 φλιτζανι τυρι
Τρόπος παρασκευής
Σμιγουμε ολα τα υλικα (τη σοδα τη βαζουμε πρωτα στο χυμο) και ανακατευουμε πανω απο το μπολ με τα υπολοιπα υλικα (γιατι φουσκωνει).
Ισως χρειαστει λιγο αλευρι ακομα για να ξεκολλαει απο τα χερια και να πλαθεται. Αφηνουμε τη ζυμη για κανενα 10λεπτο (δεν θα φουσκωσει ομως, απλα για να «ξεκουραστει»).
Χωριζουμε το ζυμαρι σε 30 μικρα μπαλακια το οποια πλαθουμε μετα σε ισια μπαστουνακια (για να ειναι πιο ευκολο να τα πιανουν τα μικρα).
Τα βαζουμε σε ενα ταψι στο οποιο εχουμε απο πριν στρωσει λαδοχαρτο και ψηνουμε για περιπου μιση ωρα σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμους.
Αν τα θελουμε μαλακα, τα βγαζουμε απο τον φουρνο οταν ψηθουν. Αν θελουμε να γινουν τραγανα τα αφηνουμε μεσα αφου σβησουμε τον φουρνο (μαλακα ειναι καλυτερα παντως).
Σμιγουμε ολα τα υλικα (τη σοδα τη βαζουμε πρωτα στο χυμο) και ανακατευουμε πανω απο το μπολ με τα υπολοιπα υλικα (γιατι φουσκωνει).
Ισως χρειαστει λιγο αλευρι ακομα για να ξεκολλαει απο τα χερια και να πλαθεται. Αφηνουμε τη ζυμη για κανενα 10λεπτο (δεν θα φουσκωσει ομως, απλα για να «ξεκουραστει»).
Χωριζουμε το ζυμαρι σε 30 μικρα μπαλακια το οποια πλαθουμε μετα σε ισια μπαστουνακια (για να ειναι πιο ευκολο να τα πιανουν τα μικρα).
Τα βαζουμε σε ενα ταψι στο οποιο εχουμε απο πριν στρωσει λαδοχαρτο και ψηνουμε για περιπου μιση ωρα σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμους.
Αν τα θελουμε μαλακα, τα βγαζουμε απο τον φουρνο οταν ψηθουν. Αν θελουμε να γινουν τραγανα τα αφηνουμε μεσα αφου σβησουμε τον φουρνο (μαλακα ειναι καλυτερα παντως).
Δοκιμαστε τα! Ειναι πολυ ωραια, υγιεινα, και οχι πολυ γλυκα. Ο,τι πρεπει για τα μικρα μας.
σχετικα με την σοδα αναφερεις 4/3
τι εννοεις ακριβως; 3 με 4 κουταλακια ή
τα 3/4 του κουταλιου;
Δίκιο έχεις!!! Sorry! 3/4 του κουταλιού! Η δυσλεξία μου θα με έπιασε όταν το έγραφα, χαχα! 🙂
Kαλησπέρα,ευκολη κ γρηγορη η συνταγη.Απλα τα μπαστουνακια πρεπει να ειναι αρκετα λεπτα γρ φουρκωνουν αρκετα κ ο χρονος ψησίματος ειναι μαλλον αναλογα με τον φουρνο.εμενα ψηθηκαν σε 15-20′.Απλά μου βγήκαν καπως άγλυκα για τα γουστα μου….