Διόρθωση Προβληματικών Συμπεριφορών (Μέρος 5ο)

Standard

Το Κλαψούρισμα

 

Πηγή: http://www.askdrsears.com/html/6/T063900.asp

Μετάφραση: Χρύσανθος Θεοχάρης

 

Πώς γίνεται ένας τόσο εκνευριστικός ήχος όπως είναι το κλαψούρισμα να βγαίνει από τόσο λατρευτά πλασματάκια όπως είναι τα παιδιά μας; Αποτελεί κράμα έκκλησης, απαίτησης, ενόχλησης και γκρίνιας με κάποιες παρεμβολές από ρουθουνίσματα και αναφυλλητά. Ο τόνος και η ένταση κλιμακώνονται με κατάληξη είτε την εξάντληση του κλαψουρίζοντος (κάτι που θέλει πολύ χρόνο να ολοκληρωθεί) είτε την καταπόνηση του αποδέκτη-ακροατή (κάτι που έρχεται πολύ γοργά).

 

Γιατί κλαψουρίζουν τα παιδιά; Η περίοδος του κλαψουρίσματος για τα περισσότερα παιδιά διαρκεί απ’ τα δυόμισυ μέχρι τα τέσσερα. Είναι τότε που πειραματίζονται με τη φωνή τους και κάνουν τις δικές τους διαπιστώσεις για την επίδραση που έχουν οι διάφοροι ήχοι στους ακροατές τους!!! Ο λόγος που ο πειραματισμός αυτός κρατάει τόσο πολύ είναι γιατί τα … μαγεύει η δύναμη και η αποτελεσματικότητα που διαθέτει το κλαψούρισμα. Ανάλογα με την ανταπόκριση των αποδεκτών, το κλαψούρισμα είτε θα προβιβαστεί σε πιο ενοχλητικά είδη ήχων είτε θα εξευγενιστεί σε κάποια πιο ευχάριστη μορφή ομιλίας.

 

Πώς θα μπορέσετε να σιγάσετε τον κλαψιάρη; Ιδού μερικές ιδέες και προτάσεις:

 

 ü  Παρατηρήστε τις συνθήκες κάτω απ’ τις οποίες ξεκινάει το κλαψούρισμα, «προσπεράστε» το παιδί σας και κλείστε το δρόμο στο κλαψούρισμα.

      Αν το παιδί σας αρχίζει το κλαψούρισμα μόλις πιάσετε το τηλέφωνο, βρείτε κάτι που θα το κρατάει απασχολημένο και μετά κάντε το τηλεφώνημα. Αν το κλαψούρισμα εκδηλώνεται όταν το παιδί είναι κουρασμένο ή πλήττει, τότε η διόρθωση των συνθηκών διορθώνει ταυτόχρονα και το κλαψούρισμα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων η άμεση ανταπόκριση στο παιδί λειτουργεί αποτρεπτικά για το κλαψούρισμα έτσι που το παιδί δεν χρειάζεται να προσφύγει στη χρήση εκνευριστικών τόνων για να σας περάσει το μήνυμά του.

 

  ü  Μην αφήνετε το κλαψούρισμα να κλιμακωθεί. Με την πρώτη συλλαβή και μόλις υποψιαστείτε την ύπαρξη κλαψιάρικου τόνου στη φωνή πείτε με αποφασιστικό ύφος: «Στοπ! Δεν ακούω την γκρινιάρικη φωνή σου!» και απομακρυνθείτε. Μετά, γυρίστε, κοιτάξτε το παιδί σας και προσθέστε: «Ευχαρίστως όμως θα σε ακούσω όταν μιλάς όμορφα».

 

 ü Δοκιμάστε και αυτό: «Αυτό δεν είναι το δωμάτιο για κλαψουρίσματα. Αν θέλεις να μυξοκλάψεις πήγαινε σ’ ένα άλλο δωμάτιο».

 

 ü Καταπνίξτε το κλαψούρισμα εν τη γενέσει του και κατευθύνετε τα πράγματα έτσι ώστε ο τόνος της φωνής του παιδιού να πάρει ευχάριστο χρώμα. Σε αντίθετη περίπτωση ρισκάρετε να επιτρέψετε το κλαψούρισμα να σας εξαντλήσει μέχρι του σημείου να παραδοθείτε – μια παραχώρηση που παρατείνει το στάδιο του κλαψουρίσματος. Όταν το παιδί συνειδητοποιήσει πως το κλαψούρισμα δεν βγάζει πουθενά, θα σταματήσει. Και σε τελική ανάλυση το παιδί θα πάρει αυτό που ζητούσε απ’ την αρχή, όχι όμως με το κλαψούρισμα αλλά με τον γλυκό τόνο της φωνής του και διατυπώνοντας την επιθυμία του ήρεμα και ευγενικά.

 

 üΈνας άλλος τρόπος να κερδίσετε το κλαψιάρικο παιδί με το μέρος σας είναι να αλλάξετε θέμα. Συνεχίστε να μιλάτε και να αποσπάτε την προσοχή του απ’ το κλαψούρισμα προς άλλα ενδιαφέροντα: «Α! Κοίτα αυτό το υπέροχο λουλούδι. Έλα να δούμε πώς μυρίζει». Δίνετε με τον τρόπο αυτό στο παιδί να αντιληφθεί πως το κλαψούρισμα δεν σας ενοχλεί.

 

Αν το κλαψούρισμα επιμένει, επανάλαβετε στο παιδί σας το κλαψούρισμά του (χωρίς δόσεις υπερβολής ή κοροϊδευτικό ύφος!) για να αντιληφθεί πόσο άχαρο και ενοχλητικό ακούγεται. Προσοχή όμως, μην το κάνετε αυτό όταν και οι δυο σας είσαστε συναισθηματικά φορτισμένοι. Κάντε το σε κάποια ήρεμη στιγμή. Κλαψουρίστε του: «Ποιο απ’ τα δυο προτιμάς, την «ξυνή» φωνή της Μανούλας («Δε θέλω να μαγειρέψω για βραδυνό») ή τη γλυκειά φωνή της Μανούλας («Αχ πόσο κουρασμένη είμαι. Τί ωραία θα ήταν να είχα λίγη βοήθεια!»); Άπαξ και το παιδί σας μάθει πως το κλαψούρισμα δεν φέρνει το αποτέλεσμα που θα περίμενε (και καθώς οι γλωσσικές του ικανότητες βελτιώνονται) τότε το κλαψούρισμα θα καταχωνιαστεί στο «χρονοντούλαπο της ιστορίας».

 

About mamalydia & online interiors

Γεννήθηκα τον Απρίλη του 1977, έχω σπουδάσει Αγγλία Interior Design και συνέχισα εκεί το Master μου. Εκεί γνώρισα από τα 18 μου τον πλέον σύζυγό μου ο οποίος μου έμαθε τον κόσμο των υπολογιστών. Ασχολούμαι με ζωγραφική, λογοτεχνία, είμαι Διακοσμήτρια και ξεκίνησα μια από τις πρώτες υπηρεσίες Διαδικτυακής Διακόσμησης στην Ελλάδα. Είμαι επίσης πιστοποιημένη Βοηθός Μητρότητας και blogger, instragrammer και έχω την τύχη να εργάζομαι από το σπίτι έχοντας υπάρξει και μια full time μαμά! Πλέον τα παιδιά μου είναι στην εφηβεία και λειτουργώ περισσότερο ως εργαζόμενη μητέρα, μαγείρισσα και σοφέρ :-) Αν θέλετε να επικοινωνήστε μαζί μου, εδώ είναι το μέηλ μου: lydiat2004 @ yahoo.gr

4 responses »

  1. πολυ εξυπνα τα τριπακια για την γκρινια αλλα μαλλον ειναι για τα αρχικα σταδια.τι εννοω ,ο γιος μου που κοντευει 3μιση μας εχει ταραξει.απο μικρος ηταν γκρινιαρης.μπορουσε και μπορει ακομα να κλαιει για οση ωρα χρειαστει.μας εκβιαζει κανονικα.το κακο ειναι οτι το κλαμα καταληγει σε κρισεις οπου χτυπιεται και επαναλαμβανει ενα ΄΄οχι,οχι..΄΄ή ΄΄φυγε΄΄ή ΄΄κακια΄΄ κ.α. παρομοια.αυτο με ανησυχει.ειναι μια ασχημη εικονα.στεναχωριεμαι και νευριαζω ταυτοτοχρονα οταν συμβαινει αυτο.πηρα κουραγιο γιατι λετε οτι σταματαει κοντα στα 4.αν δεν γκρινιαζε θα ηταν το καλυτερο παιδι.παρακαλαω να μεγαλωσει μπας και κοψει τη γκρινια!

  2. Δέσποινα, την άσχημη εικόνα, μην τηνσκέφτεσαι, γιατί οταν την έχουμε στο μυαλό μας, συνήθως πράτουμε με λάθος τρόπο… Τι κάνεις εσύ σε τέτοιες κρίσεις; Περιμένεις να περάσουν; Τον παίρνεις και φεύγεις μέχρι να ηρεμίσει; Του κάνεις το χατίρι;

    Προσπάθησε να μην του λες και πολλά όχι εξαρχής. Μόνο σε πολύ σημαντικά πράγματα. Το να αλλάξεις γνώμη για να προλάβεις (προλάβεις έτσι; Όχι μετά την κρίση) την κρίση, δεν ειναι κακο. Προσπάθησε να του δείξεις δηλαδή οτι η γνώμη του μετράει. Εγώ όταν καταλάβω οτι κάτι το θεωρεί τόσο σημαντικό ώστε να βάλει τα κλάμματα, κάθομαι χαμηλά και τον ρωτάω κάτι για να έχω «πάτημα» και να αλλάξω γνώμη δίχως όμως να θεωρήσει οτι κέρδισε. Πχ «είναι πολύ, σημαντικό αυτό για σένα; Ναι; Δεν το είχα καταλάβει! Αφού είναι, ας το κάνουμε…» ή «γιατί θες να σε πάρω πάνω μου τώρα; Κουράστηκες; Πονάει το ποδαράκι σου; Εντάξει λοιπόν!». Και έτσι «περνάει» το δικό του, πριν αρχίσει την γκρίνια, πριν κάνει καμιά κρίση, αλλά δίχως να έχει κερδίσει με άσχημο τρόπο. Απλά μέσω των «επιχειρημάτων» του… Βέβαια, δεν υπήρχε περίπτωση να περάσει το δικό του, αν ήθελε να κρατήσει ένα μαχαίρι και να παίξει. Εκεί λέω ΟΧΙ και το εννοώ, αν δω οτι πάει για κλάμματα, κλπ, αλλάζω θέμα, βρίσκω ένα παιχνίδι και πάλι περνάει ανώδυνα σχετικά το θέμα! Ίσως είμαι και τυχερή βέβαια! 😉

  3. οντως τις περισσοτερες φορες προλαβαινω και κοβω το ξεσπασμα της γκρινιας.ειτε με αυτον τον τροπο που περιγραφεις ειτε ξεκαθαριζοντας του ενα ΟΧΙ σε κατι παραλογο.πιστεψε με δεν ειναι τοσο ευκολο.και δεν ειναι γιατι υπαρχει ενα μικρο αδερφακι με μολις εναμιση χρονο διαφορα,εργαζομαι και δεν εχω παντα τη διαυγεια,την ηρεμια ή την »τυχη» να το προλαβω.περναω πολυ χρονο μαζι του και βλεπω οτι του κανει καλο.γενικα αποφευγω οτι ξερω οτι τον χαλαει,δεν »ψαχνομαι» για μπελαδες!
    θελω επισης να συγχαρω για το site σου.πολυ χρησιμο και χαλαρωτικο!ευχαριστω για το ενδιαφερον

  4. Δέσποινα, είναι δύσκολο και καμιά φορά αδύνατο να προλαβαίνεις την κρίση! Εγώ γράφω τον «ονειρεμένο» τρόπο και απο κει παίζουν οι παραλλαγές όταν δε γίνεται και αλλιώς!

    Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s