Και της μαμάς το γάλα…

Standard

Υγιεινός, θρεπτικός και… οικονομικός ο θηλασμός, αλλά οι ελληνίδες μητέρες φαίνεται πως τον αποφεύγουν

 
«Είναι δωρεάν, κάνει τις αισθήσεις να λειτουργούν και είναι πάντα διαθέσιμο. Είναι καθαρό, φρέσκο, στη σωστή θερμοκρασία και όμορφα συσκευασμένο. Το μητρικό γάλα είναι για τα μωρά». Αυτά λένε οι Νορβηγοί στο ενημερωτικό φιλμ για τον θηλασμό «Βreast is best» («Το στήθος είναι το καλύτερο»). Οι ελληνίδες μητέρες φαίνεται όμως να έχουμε ξεχάσει ή να μην έχουμε διδαχθεί σωστά τα οφέλη του θηλασμού. Σήμερα αναρωτιόμαστε γιατί.

Την ώρα που μια Σκανδιναβή θηλάζει το μωρό της στη σκιά ενός αρμυρικιού κάπου στο Αιγαίο, μια Ελληνίδα κλείνεται στο παραπλήσιο ενοικιαζόμενο δωμάτιο και αποστειρώνει μπιμπερό προκειμένου να ταΐσει το μόλις λίγων μηνών μωρό της με υποκατάστατο μητρικού γάλακτος. Εγκλωβισμένη σε ταμπούοι περισσότερες θηλάζουν ακόμη μακριά από τα μάτια του κόσμου- και μύθους που θέλουν το γάλα της να μη φτάνει και το παιδί της να πεινάει, η Ελληνίδα σε μεγάλο ποσοστό δεν καταφέρνει να θηλάσει.

Σε ιδιωτικά μαιευτήρια που διατείνονται τη φιλικότητά τους προς τον μητρικό θηλασμό συνταγογραφείται κατά κόρον ξένο γάλα, παρ΄ ότι το υπουργείο Υγείας απαιτεί η συνταγογράφηση υποκαταστάτων μητρικού γάλακτος να συνοδεύεται από ιατρική γνωμάτευση που να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το μωρό δεν μπορεί να θηλάσει αποκλειστικά. Ο δε Διεθνής Κώδικας Εμπορίας Υποκαταστάτων Μητρικού Γάλακτος καταστρατηγείται στα περισσότερα μαιευτήρια. Αυτό είχε συμβεί στην Ευρώπη και στην Αμερική κατά τη δεκαετία του ΄60. Ηταν η εποχή που η σεξουαλική απελευθέρωση και ο φεμινισμός απαίτησαν την «αποδέσμευση» του παιδιού από το στήθος.

Στην Ελλάδα δεν ήταν τόσο οι «μοντέρνες» αντιλήψεις όσο η ανάγκη αποτίναξης της ανάμνησης της φτώχειας που έκοψαν τα δεσμά του μητρικού θηλασμού με τη νέα εποχή. Η μάνα που θήλαζε το παιδί της παρέπεμπε σε μια φτωχή επαρχιακή Ελλάδα που όλοι ήθελαν να ξεχάσουν. Και ξαφνικά, στον ανεπτυγμένο κόσμο η αλυσίδα μεταφοράς γνώσης γύρω από τον θηλασμό από τη μία γενιά στην άλλη έσπασε. Σήμερα καμία μας δεν έχει μια έμπειρη μαμά να της «διδάξει» τον θηλασμό. Ενδεικτικά τα ποσοστά ξεκινούν από το 89,7% των βρεφών κατά την έναρξη αλλά μόλις το 41,1% τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό θηλασμό, ποσοστό που στον έκτο μήνα ζωής έχει πέσει στο 0,9% (22% με συμπλήρωμα)! Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (Τομέας Υγείας Παιδιού, Ι. ΑντωνιάδουΚουμάτου και συνεργάτες, 2009), οι καταγόμενες από την Αλβανία μητέρες θηλάζουν κατά τον έκτο μήνα σε ποσοστό 51% έναντι 19% για τις Ελληνίδες… Από όσες συνεχίζουν να θηλάζουν κατά τον τρίτο μήνα οι απόφοιτες ΑΕΙ φτάνουν το 51% έναντι του 33% που εκπροσωπούν οι απόφοιτες δημοτικού…

Τα αποτελέσματα της χρηματοδοτούμενης από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  μελέτης είναι απογοητευτικά, σε «σημείο κοινωνικής παθολογίας» σχολιάζει η Μαρία-Αδαμαντία Μαλλιαρού, αναπληρώτρια διευθύντρια Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού. Τη συναντήσαμε στο Κολέγιο Αθηνών στην 42η Θεραπευτική Ενημέρωση της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Οι μισές γυναίκες της μελέτης δήλωσαν ότι σταμάτησαν να θηλάζουν λόγω ανεπαρκούς γάλακτος, κλασική δικαιολογία μη θηλασμού που δείχνει πόσο ανεπαρκής είναι η εκπαίδευση και πληροφόρηση τόσο των μητέρων όσο και των υγειονομικών που ασχολούνται με αυτές. Ο μητρικός θηλασμός είναι μια τέχνηπου χάσαμε στην Ελλάδα» σημειώνει. Και καταλήγει: «Το δικαίωμα της μητέρας να αρνηθεί τον θηλασμό γίνεται αποδεκτό.Το δικαίωμα του παιδιού όμως να θηλάσει ποιος το προασπίζεται;». Οργανισμοί όπως η UΝΙCΕF και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συστήνουν μητρικό θηλασμό ως τα δύο χρόνια και πλέον, εφόσον μητέρα και παιδί το επιθυμούν. Στη χώρα μας το βάρος έχει πέσει στην Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού, η οποία (επαν)ορίστηκε το 2005 με πρόεδρο τον καθηγητή Παιδιατρικής Γεώργιο Χρούσο, διευθυντή της Α΄ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Ηδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την ανάπτυξη Φιλικών για τα Βρέφη Νοσοκομείων (Βaby Friendly Ηospitals), αξιολόγηση που γίνεται από τον ΠΟΥ. Με πρωτοβουλία της Επιτροπής αποτυπώθηκαν για πρώτη φορά τα ποσοστά μητρικού θηλασμού σε εθνικό επίπεδο.

 

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΣ
Γοητευτικές και σύγχρονες μαμάδες όπως (κάτω και από αριστερά) η Ελ Μακ Φέρσον, η Μόνικα Μπελούτσι, η Τζέρι Χολ, και η Τζόντι Φόστερ δηλώνουν υπερήφανα ότι θήλασαν τα παιδιά τους. Και στα εικαστικά ο θηλασμός έχει μια ιδιαίτερη θέση.Η εικόνα της «Παναγίας θηλάζουσας» του Ολλανδού Ρομπέρτο Καμπέν(αριστερά), η οποία ανήκει σήμερα στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου,ήταν τολμηρή για το 1430 που δημιουργήθηκε.

About Λυδία Θεοχάρη

Γεννήθηκα τον Απρίλη του 1977, έχω σπουδάσει Αγγλία Interior Design και συνέχισα εκεί το Master μου. Εκεί γνώρισα από τα 18 μου τον πλέον σύζυγό μου ο οποίος μου έμαθε τον κόσμο των υπολογιστών. Στην πρώτη καραντίνα έγραψα το πρώτο μου βιβλίο "Οι Κόρες της Μάγισσας (από τη Ζόρα στη Νιόβη)" και τώρα γράφω τη συνέχειά του. Ασχολούμαι με ζωγραφική, λογοτεχνία, είμαι Διακοσμήτρια και ξεκίνησα μια από τις πρώτες υπηρεσίες Διαδικτυακής Διακόσμησης στην Ελλάδα. Είμαι επίσης πιστοποιημένη Βοηθός Μητρότητας και blogger, instragrammer και έχω την τύχη να εργάζομαι από το σπίτι έχοντας υπάρξει και μια full time μαμά! Πλέον τα παιδιά μου είναι στην εφηβεία και λειτουργώ περισσότερο ως εργαζόμενη μητέρα, μαγείρισσα και σοφέρ :-) Αν θέλετε να επικοινωνήστε μαζί μου, εδώ είναι το μέηλ μου: lydia.theohari @ gmail.com

11 responses »

 1. Δεν είναι μόνο η ανεπαρκής ενημέρωση ή η προσπάθεια να δείξουν πλουσιότερες ή πιο ‘ανεβασμένες’ που έκαναν τις μητέρες μας να μη θηλάζουν.
  Οι πολιτικές των μαιευτηρίων έκαναν ό,τι μπορούσαν για να δημιουργήσουν συνθήκες που θα απέκλειαν το θηλασμό.
  Ρωτήστε τις μαμάδες μας: όλες θυμούνται ότι το πρώτο εικοσιτετράωρο (που είναι βασικό για το θηλασμό) το μαιευτήριο χορηγούσε στα νεογέννητα χαμομήλι, για να ‘καθαρίσει το πεπτικό τους σύστημα’!
  Πολλές μαμάδες της εποχής υποψιάζονται ότι τους έκοβαν το γάλα με φάρμακα. Μια μου είπε χαρακτηριστικά: «Σ’ όλο τον όροφο,ούτε μια μάνα δεν είχε γάλα.» Το ποσοστό είναι πολύ μεγάλο για να είναι τραγική σύμπτωση.
  Άραγε πρόκειται για εγκληματικό λάθος της τότε επιστήμης, ή για συστηματική παραπληροφόρηση που εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των βιομηχανιών;
  Ό,τι κι αν ήταν, μια ολόκληρη γενιά γυναικών απέτυχε να θηλάσει. Σήμερα αυτές οι μαμάδες, όχι μόνο δεν είναι σε θέση να βοηθήσουν τις κόρες τους, αλλά πολλές φορές αποθαρρύνουν ενεργά τα κορίτσια τους από το να θηλάσουν, μεταφέροντας τη δική τους εμπειρία σε μια ακόμα γενιά.

 2. ναι, βρε παιδιά, πάντως γι αυτή την προηγούμενη γενιά Ελληνίδων μανάδων πρέπει να ανοιχτεί μια κουβέντα! Γιατί το θέμα δεν είναι οτι κάνανε λαθη, όλοι κάνουμε, αλλά αυτή η κτητικότητα΄ως προς τα παιδιά τους παρόλο που αυτά είναι ενήλικες αυτή η καταπίεση… Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνετε…?

 3. αν τραβηξω γαλα με το θηλαστρο και δεν το πιει όλο μπορω να το βαλω στο ψυγειο και να το ξαναχρησιμοποιήσω;

 4. Δυστυχως, οχι! Το γαλα φανταζομαι το εχεις ζεστανει, εχουν περασει σαλια του μωρου στο μπιμπερο οποτε περνανε βακτηρια στο γαλα , και δεν γινεται ουτως ή αλλιως να ξαναζεσταθει… Αυτο που μπορεις ομως να κανεις, ειναι να βγαλεις μια Αλφα ποσοτητα γαλα, αλλα να μην βαλεις ολη την ποσπτητα στο μπιμπερο που θα χρησιμοποιησεις. Αν το πιει ολο το μωρο, τοτε ζεσταινεις και το υπολοιπο, αλλιως το αφηνεις ατο ψυγειο μεχρι τρεις μερες ή στην καταψηξη μεχρι 6 μηνες! Εγω τα κυπελακια που εχω στην καταψυξη τα εχω χωρισμενα σε 100μλ και αλλα σε 50. Αν πιει τα 100μλ και θελει κι αλλο, βγαζω το 50μλ γιατι ειναι κριμα να πεταω γαλα που με τοσο κοπο εχω βγαλει 😉

 5. Εχω ενα μπεμπη 15 ημερων.τον θηλαζω και του εδινα στην αρχη για τον ικτερο λιγο συμπληρωμα.η παιδιατρος μου μου ειπε οτι αφου θελω να το θηλασω να μην τον δινω συμπληρωμα.εννια ώρες να τον θηλαζω σημερα και ο μικρος να μην ησυχαζει με τιποτα.κοιμαται πεντε λεπτα και μετα κλαιει.στο μεταξυ ενεργειτε κανονικα που δειχνει οτι τρωει.τον εδωσα τελικα συμπληρωμα και ησυχασε.εκανα καλα η επρεπε να συνεχισω την προσπαθεια

 6. γειά σου Σοφία, καλως σας ήρθε ο μπεμπάκος σας! Πάντα τυχερός και υγιής! Αφού συμφωνεί και η παιδίατρος, καλό θα ήταν να μη του δώσεις συμπλήρωμα. Είναι νωρίς ακόμα και απλά δεν έχει στρώσει. Το συμπλήρωμα τον βάρυνε και ησύχασε αλλά σε βάθος χρόνου το γαλατάκι της μανούλας του είναι αντικειμενικά καλύτερο για εκείνο. Κάνε υπομονή σιγά σιγά θα στρώσει. Δεν είναι εύκολο, αλλά αν το συνεχίσεις θα έχεις δώσει πολύ γερά όπλα στο μωράκι σου. Είναι φυσιολογικό αυτό που περνάς. Οχι εύκολο, απλά φυσιολογικο. Αν δεις ότι κουράζεσαι καλύτερα να βγάλεις λιγο γάλα και να του το δώσει κάποιος άλλος κι εσύ να πας μια βόλτα λίγο να ξελαμπικάρεις, για να έχεις δύναμη να συνεχίσεις.
  Καλή δύναμη! Αν θες να μιλήσεις κι άλλο εδώ είμαστε.

 7. Σοφια υπομονηηηηηη!!!! Πολυ πολλη υπομονη και θα βγεις νικητρια και ηρωιδα!!! Ειναι φυσιολογικο αυτο που κανει το μωρακι σου. Κραταει μια με τρεις μερες το μαξιμουμ και το μωρο σου ειναι προγραμματισμενο να θηλαζει καποιες μερες σχεδον συνεχεια. Αυτο λεγεται Μαραθωνιος Θηλασμος, τρελαινει τις μαμαδες αλλα «κατεβαζει» παραπανω γαλα και ετσι υπαρχει αρκετο μεχρι να το ξανακανει το μωρακι σου! Δεν πεηραζει που εδωσες μια φορα γαλα σκονη, αλλα προσπαθησε να μην το κανεις γιατι τότε δεν θα δοθει το σημα να κατεβασεις αρκετο γαλα. Σιγα σιγα θα ειναι οντως απαραιτητο το συπληρωμα γιατι το μωρο σου δεν θα εχει καταφέρει να κανει την δουλεια του 😉 Με το συμπληρωμα το γαλα σου θα αρχισει να μειωνεται και …. αντιο θηλασμος! Ετσι την εχουν πατησει πολλες μαμαδες! Ειναι μια μκρη παρηγορια να γνωριζεις πως οταν τελειωσει τον μαραθωνιο το μωρο σου την επομενη μερα θα κοιμααααται!!!! Μεχρι τους τρεις μηνες θα στο κανει αυτο μια δυο φορες τον μηνα, μετα στο εξαμηνο και μετα θα εχεις τελειωσει απ’ αυτα! Θελει υπομονη! Τα εχουμε τραβηξει ολες οσες θηλασαμε! Δινεις το καλυυερο δυναμωτικο στο μωρο σου για τωρα αλλα και για το μελλον! Αυτο θα σκεφτεσαι 😉 ειμαστε εδω για οτι αλλο χρειαστεις!

 8. Εγώ μπορεί να μην ήξερα τίποτα για τα μωρά, όμως η κορούλα μου γνωρίζει τα πάντα! Είναι σήμερα 17 μηνών, θηλάζει αποκλειστικά, όποτε θέλει εκείνη, και δεν μπορείτε να φανταστείτε την συγκίνησή μου όταν μου τραγουδά την ώρα αυτή, σταματά για να μου χαμογελάσει, φιλάει τα βυζάκια που την ταΐζουν, μου χαϊδεύει εκείνο το οποίο δεν είναι «κατειλημμένο», μου φέρνει τις κούκλες της για να θηλάσουν κι αυτές ή όταν ήταν πιο μικρούλα που μόλις την έβαζα στο στήθος μου, κατευθείαν έβγαζε ένα καλτσάκι για να μου το προσφέρει…Τίποτα δεν την κάνει πιο ευτυχισμένη από τον θηλασμό.
  Ορίστε και δύο «ανέκδοτα» του καλοκαιριού του 2012:
  » Τι;! Την θηλάζεις:!Δεν της δίνεις κανονικό γάλα;!» (από μητέρα βρέφους)
  «Συγγνώμη κοπελιά που σε κοίταζα τόση ώρα. Δεν είχα καταλάβει τι κάνεις!» (από κύριο 50-60 ετών, που με είδε να θηλάζω)
  Όσες δεν έχουν την δυνατότητα ή την επιθυμία να θηλάσουν, κατά την γνώμη μου διαπράττουν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, και είναι καλύτερο το να μην τεκνοποιήσουν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s