Ηθική και Τρόποι

Standard

8 Τρόποι να μεγαλώσετε το παιδί σας με Ήθος και Τρόπους (… συνέχεια 2η)

Πηγή : http://askdrsears.com/html/6/t120100.asp

Μετάφραση: Χρύσανθος Θεοχάρης

 

3. Δείξτε τους τί σημαίνει Ήθος

Ζήστε μπροστά στα μάτια τους αυτά που θέλετε να τους διδάξετε. Γίνετε το πρότυπο, το παράδειγμα προς μίμηση. Ανάλογα με το παράδειγμα θα είναι και τα αποτελέσματα – καλά ή κακά. Τα παιδιά στα πρώτα τους χρόνια εξαρτώνται απόλυτα απ’ τα άτομα φροντίδας, περιμένουν απ’ αυτά να τους εισαγάγουν στον κόσμο στον οποίο ήρθαν και για τον οποίο δεν γνωρίζουν απολύτως τίποτε. Τα δικά σας πρότυπα-στυλ ζωής γίνονται αυτόματα και δικά τους για τον απλούστατο λόγο ότι διαποτίζονται από κάθε τι που τα περιβάλλει. Δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ανεξάρτητους συλλογισμούς σχετικά με την ορθότητα ή μη των πράξεων. Ακόμη και αν κάνετε κάτι που τους έχετε διδάξει πως είναι κακό, όπως πχ να χτυπήσετε κάποιον, θεωρούν δεδομένο πως αυτό που κάνατε είναι σωστό και πως το άτομο που χτυπήσατε το άξιζε. Αν το δουν και το ακούσουν απ’ τους γονείς τους, σίγουρα πρέπει να είναι σωστό. Αποθηκεύουν λοιπόν τη συγκεκριμένη συμπεριφορά στα εύπλαστα μυαλουδάκια τους σαν πρότυπο προς μίμηση. Μετά την ηλικία των έξη ή εφτά χρόνων το παιδί ξεκινά να κάνει τις δικές του κρίσεις σχετικά με τα πρότυπα – με ποιά δηλαδή θα επιδιώξει να εξομοιωθεί και να ενσωματώσει στοιχεία τους στην προσωπικότητά του και ποιά θα πρέπει να απορρίψει γιατί στοιχειοθετούν απειλή για τον εαυτό του. Αυτό σημαίνει πως κατά το διάστημα της προσχολικής περιόδου που τα παιδιά είναι πιο εύπλαστα και ευεπηρέαστα οι γονείς οφείλουν να τα περιβάλουν με μια πληθώρα καλών προτύπων, ώστε να μάθουν να κάνουν τη σωστή διάκριση ανάμεσα στα πρότυπα που θα «παρελάσουν» μπροστά τους στα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Εννοείται πως το να παίζεις σωστά το ρόλο του προτύπου δεν προϋποθέτει πως είσαι τέλειος σαν γονιός, γιατί τέτοια τελειότητα δεν υπάρχει. Δεν σημαίνει πως κάποιος δεν κάνει λάθη. Το παιδί σας θα «πιάσει» τον τρόπο της ζωής που του παραδειγματίζετε σε καθημερινή βάση στο σπίτι σας. Η ζωή σας θα του εμπνεύσει την επιθυμία να ακολουθήσει το παράδειγμά σας – είτε αυτό είναι βασισμένο σε αρχές και αξίες είτε είναι βασισμένο σε προχειρότητες και αυτοσχεδιασμούς. Εκτός απ’ το να δίνετε πρότυπα ζωής μέσα στο σπίτι, θα πρέπει παράλληλα να παρακολουθείτε τις εξωτερικές επιδράσεις που είναι πιθανό να εντυπώσουν στο μυαλό του παιδιού σας αρνητικές εικόνες και πρότυπα. Τέτοιες επιδράσεις θα μπορούσαν να είναι τα πρόσωπα φροντίδας, γείτονες, νηπιαγωγοί, μεγαλύτερα παιδιά και, φυσικά, η τηλεόραση. Μια φορά και έναν καιρό τα άτομα που διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο στη ζωή ενός παιδιού προέρχονταν κατά κανόνα απ’ τον ευρύτερο οικογενειακό κύκλο. Στη σημερινή όμως διαρκώς μετακινούμενη (Αμερικανική) οικογένεια τα παιδιά μπορεί να συναντήσουν πολλά και διάφορα πρότυπα. Χρησιμοποιήστε αυτά τα πρότυπα με τρόπο που να λειτουργήσουν θετικά στη ζωή του παιδιού σας. Δόστε του την ευκαιρία να βρεθεί στο περιβάλλον άξιων ατόμων που μπορούν να προσθέσουν υγιείς εικόνες και θετικά παραδείγματα στο μυαλό του – περιορίζοντας έτσι το διαθέσιμο «χώρο» και τα περιθώρια για τα αρνητικά παραδείγματα και τα ανεπιθύμητα μηνύματα.

4. Ελαχιστοποιήστε τις κακές εντυπώσεις

Δίνουμε έμφαση στα πρότυπα ή παραδείγματα γιατί παίζουν πρωταρχικό και κυρίαρχο ρόλο στη συμπεριφορά του παιδιού. Οι γονείς θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι είναι πολύ ευκολότερο για τα παιδιά να μιμηθούν τις αρνητικές συμπεριφορές που βλέπουν στην τηλεόραση (π.χ. θυμός και βία) παρά τις θετικές συμπεριφορές (φέρ’ ειπείν, καλοσύνη και υπομονή). Αρκούν λίγα έστω παραδείγματα να αφήσουν τις τελευταίες εντυπώσεις – και είναι αυτές που μένουν τελικά. Είναι πιο δύσκολο για τα παιδιά να μιμηθούν τις θετικές συμπεριφορές γιατί αυτές προϋποθέτουν την ύπαρξη ωριμότητας και αυτοσυγκράτησης, κάτι που τους λείπει σ’ αυτή την ηλικία. Γι αυτό τα παραδείγματα με θετικές συμπεριφορές θα πρέπει να επαναληφθούν πολλές φορές για να ριζώσουν και να κάνουν το καλό τους έργο. Οι γονείς δεν πρέπει να εφησυχάζουν με την απατηλή σκέψη ότι το παιδί τους έχει δει «μόνο μερικές» ταινίες βίας. Απ’ την άλλη πάλι δεν είναι δυνατό να ελέγχετε όλα όσα μπαίνουν στο μυαλό του παιδιού σας. Για να αντιπαλέψετε, να εξισορροπήσετε και να βρείτε το αντίδοτο στις αρνητικές επιδράσεις που λαθραία «γλιστρούν» στον υπό διαμόρφωση εσωτερικό κόσμο (= συνείδηση) του παιδιού, θα πρέπει να φροντίζετε να διαποτίζετε το μυαλό του με εικόνες και πρότυπα θετικής συμπεριφοράς. Δόστε ιδιαίτερη προσοχή στην «αυτόματη αναπαραγωγή» ή «αυτόματη επανάληψη» (instant replay). Το αναπτυσσόμενο μυαλό του παιδιού αποτελεί μια γιγαντιαία αποθήκη από βίντεοταινίες. Εκεί αποθηκεύει κάθε τι που παρελάζει μπροστά στα μάτια του και μπορεί να το ανασύρει/ανακτήσει σε χρόνο μηδέν. Αν το παιδί βλέπει κατ’ επανάληψη σκηνές βίας, τότε το θέμα αυτό κατέχει αντίστοιχα μεγάλο χώρο στα ράφια της βιντεοθήκης του μυαλού του. Και όταν χρόνια αργότερα έρθει αντιμέτωπο με παρόμοιες καταστάσεις, π.χ. μια αντιδικία γύρω από μια φιλενάδα, τότε ο έφηβος ή ενήλικας αυτόματα «παίζει» μια παρόμοια σκηνή που έχει αποθηκευμένη στη βιντεοθήκη του μυαλού του – πυροβολεί αυτόν που του έκλεψε το κορίτσι του! Λογικά κάτι τέτοιο ακραίο συμβαίνει σπάνια, είτε από τύχη είτε γιατί νεότερο θετικότερο και πλουσιότερο υλικό έχει απωθήσει βαθειά κάτω στο υποσυνείδητο το αρχαιότερο αυτό υλικό και το έχει κάνει σχεδόν ακίνδυνο. Δεν ισχύει όμως το ίδιο με λιγότερο ακραία φαινόμενα καθημερινής βίας ευρέος φάσματος.

Συνεχίζεται …

About mamalydia & online interiors

Γεννήθηκα τον Απρίλη του 1977, έχω σπουδάσει Αγγλία Interior Design και συνέχισα εκεί το Master μου. Εκεί γνώρισα από τα 18 μου τον πλέον σύζυγό μου ο οποίος μου έμαθε τον κόσμο των υπολογιστών. Ασχολούμαι με ζωγραφική, λογοτεχνία, είμαι Διακοσμήτρια και ξεκίνησα μια από τις πρώτες υπηρεσίες Διαδικτυακής Διακόσμησης στην Ελλάδα. Είμαι επίσης πιστοποιημένη Βοηθός Μητρότητας και blogger, instragrammer και έχω την τύχη να εργάζομαι από το σπίτι έχοντας υπάρξει και μια full time μαμά! Πλέον τα παιδιά μου είναι στην εφηβεία και λειτουργώ περισσότερο ως εργαζόμενη μητέρα, μαγείρισσα και σοφέρ :-) Αν θέλετε να επικοινωνήστε μαζί μου, εδώ είναι το μέηλ μου: lydiat2004 @ yahoo.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s