Τα παιδιά “πρέπει να κοιμούνται με τους γονείς μέχρι τα πέντε τους”

Standard

Πηγή:  http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/article1083020.ece

Συγγραφέας:  Sian Griffiths

Μετάφραση:  Χρύσανθος Θεοχάρης

 

 

Η Margot Sunderland, διευθύντρια εκπαίδευσης στο Λονδρέζικο Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Παιδιού, λέει πως η πρακτική που είναι γνωστή ως συγκοίμηση ή συν-κοίμηση ή ακόμα και παρακοίμηση (αγγλικά co-sleeping) επιδρά στα παιδιά με τέτοιο τρόπο που έχει σαν αποτέλεσμα να γίνονται ήρεμοι και υγιείς ενήλικες. Η Sunderland που είναι συγγραφέας 20 βιβλίων διατυπώνει τις συμβουλές της στο βιβλίο Η Επιστήμη της Ανατροφής των Παιδιών που θα κυκλοφορήσει κατά το τέλος του καλοκαιριού.

Είναι τόσο σίγουρη για τα συμπεράσματα των ερευνών της, τα οποία βασίζονται σε 800 επιστημονικές μελέτες, ώστε προτείνει να δοθεί άμεσα ενημερωτικό υλικό στους ιατρικούς επισκέπτες προκειμένου να κατατοπίσουν τους γονείς σχετικά με την συγκοίμηση.
“Οι μελέτες αυτές θα πρέπει να διανεμηθούν ευρέως σε γονείς”, λέει η Sunderland. “Δείχνω πλήρη κατανόηση προς τους γκουρού της ανατροφής – γιατί θα ‘πρεπε να κατέχουν το αντικείμενο; Πανάθεμά τους, το 95% των πληροφοριών είναι τόσο καινούργιο που θα ‘πρεπε να το γνωρίζουν ήδη. Δεν υπάρχει καμιά απολύτως μελέτη που να λέει πως είναι καλό να αφήνεις το παιδί σου να κλαίει.”

Υποστηρίζει ότι η συνήθισμένη πρακτική στην Αγγλία να μαθαίνουν τα παιδιά να κοιμούνται μόνα τους λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη γέννησή τους είναι βλαβερή διότι ο χωρισμός απ’ τους γονείς προκαλεί αύξηση στη ροή των ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη. Τα ευρήματά της βασίζονται σε προόδους της επιστημονικής γνώσης που σημειώθηκαν κατά τα τελευταία 20 χρόνια και αναφέρονται στον τρόπο ανάπτυξης του παιδικού εγκεφάλου καθώς και σε μελέτες που έγιναν με χρήση ηλεκτρομαγνητικών σαρωτών με στόχο να εξακριβωθεί ο τρόπος αντίδρασής τους σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Για παράδειγμα, μια νευρολογική μελέτη που πραγματοποιήθηκε πριν τρία χρόνια κατέδειξε ότι ένα παιδί που αποχωρίζεται από έναν γονιό παρουσιάζει την ίδια εγκεφαλική δραστηριότητα με ένα παιδί που αντιμετωπίζει σωματικό πόνο.

Η Sunderland πιστεύει επιπλέον ότι η σημερινή πρακτική είναι βασισμένη σε κοινωνικές τάσεις και αντιλήψεις που είναι αναχρονιστικές και οφείλουν να εγκαταλειφθούν. “Υπάρχει ένα ταμπού σ’ αυτή τη χώρα (σ.τ.μ.: δηλ. την Αγγλία) σχετικά με τα παιδιά που κοιμούνται με τους γονείς τους”, δήλωσε. “Αυτό που κάνω σ’ αυτό το βιβλίο είναι να παρουσιάσω τις επιστημονικές θέσεις. Μελέτες που έγιναν σε ολόκληρο τον κόσμο δείχνουν ότι η συν-κοίμηση μέχρι την ηλικία των πέντε αποτελεί επένδυση για το παιδί. Τα παιδιά είναι δυνατόν να παρουσιάσουν αγωνία/άγχος αποχωρισμού μέχρι και την ηλικία των πέντε ή και πέρα απ’ αυτή την ηλικία και αυτό είναι κάτι που μπορεί να έχει επίδραση στη κατοπινή ζωή τους. Αυτό ελέγχεται και καλμάρεται με την συν-κοίμηση”. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι και σωματικά/οργανικά. Η Sunderland παραθέτει στοιχεία από μια μελέτη που διαπίστωσε ότι ένα περίπου 70% των γυναικών, που κατά την παιδική τους ηλικία δεν απολάμβαναν συμπαράσταση και παρηγοριά όταν έκλαιγαν, ανέπτυξαν προβλήματα του πεπτικού συστήματος σαν ενήλικες.

Το βιβλίο της Sunderland την φέρνει σε αντιπαράθεση με γκουρού της ανατροφής σαν την Gina Ford που διαβάζεται ευρύτατα και οι συμβουλές της εφαρμόζονται από χιλιάδες ανθρώπων. Η Ford είναι υπέρμαχος της άποψης ότι πρέπει να καθορίζονται προγράμματα ύπνου για τα μωρά όταν ακόμη είναι πολύ μικρά και να κοιμούνται σε δικά τους κρεβατάκια “μακριά απ’ το υπόλοιπο σπίτι” [“away from the rest of the house”] και να μαθαίνουν να κοιμούνται χωρίς τη βοήθεια ενηλίκων [“without the assistance of adults”]. Στο βιβλίο της Πλήρης Οδηγός για Ικανοποιημένα Μωρά και Νήπια γράφει πως οι γονείς χρειάζονται και αυτοί το δικό τους χρόνο: “Η συν-κοίμηση … στις περισσότερες περιπτώσεις έχει σαν αποτέλεσμα οι γονείς να κοιμούνται ο καθένας σε διαφορετικό δωμάτιο” και οι μαμάδες να είναι εξουθενωμένες – μια κατάσταση δηλαδή που “ασκεί φοβερή πίεση σ’ ολόκληρη την οικογένεια”.

Η Annette Mountford, γενική διευθύντρια μιας οργάνωσης για την ανατροφή με την επωνυμία Οικογενειακοί Δεσμοί επιβεβαίωσε το γεγονός ότι στην Αγγλία η επικρατούσα πρακτική στην παιδική ανατροφή ήταν να ενθαρρύνονται τα παιδιά από πολύ μικρά να κοιμούνται σε λίκνο ή κρεβατάκι είτε στο δωμάτιο των γονιών τους είτε σε δικό τους δωμάτιο. “Οι γονείς χρειάζονται χώρο για τον εαυτό τους”, είπε. “Και σίγουρα προκύπτουν συγκεκριμένα ωφέλη όταν ενθαρρύνουμε τα παιδιά να έχουν τη δική τους σειρά σε θέματα ύπνου αλλά και το δικό τους προσωπικό χώρο.”
Η Sunderland λέει πως η πρακτική της μετακόμισης των παιδιών σε δικό τους ξεχωριστό κρεβάτι όταν είναι ακόμη μόλις μερικών εβδομάδων έχει αποδειχθεί πως προκαλεί αύξηση στην έκκριση της ορμόνης κορτιζόλης. Μελέτες που έγιναν για παιδιά κάτω των πέντε χρόνων έχουν δείξει ότι πάνω απ’ το 90% των παιδιών δείχνουν ανεβασμένη κορτιζόλη όταν πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό, ενώ σε ένα ποσοστό 75% των παιδιών η κορτιζόλη πέφτει μόλις αυτά επιστρέψουν στο σπίτι. Ο καθηγητής Jaak Panksepp, ειδικός νευρολόγος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, ο οποίος έγραψε και τον πρόλογο του βιβλίου, δήλωσε ότι τα επιχειρήματα της Sunderland αποτελούν “μια συνεκτική και λογική αλληλουχία ιδεών που είναι εναρμονισμένες με την επιστήμη της νευρολογίας. Μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται από σύνεση θα αγκαλιάσει τις απόψεις της με θέρμη”.

Η Sunderland υποστηρίζει ότι η τακτική του να βάζουμε τα παιδιά να κοιμούνται μόνα τους αποτελεί ένα παράδοξο ή ακόμη και αλλόκοτο δυτικό φαινόμενο που πιθανόν να προκαλέσει αύξηση των πιθανοτήτων για περιστατικά θανάτου κατά τη διάρκεια του ύπνου, το γνωστό Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το παιδί χάνει την ηρεμιστική ενέργεια και δράση που ασκεί στην αναπνοή και τη λειτουργία της καρδιάς του η παρουσία της παρακοιμώμενης μητέρας του. “Στην Αγγλία πεθαίνουν απ’ το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου 500 παιδιά το χρόνο”, γράφει η Sunderland. “Στην Κίνα, όπου η συν-κοίμηση θεωρείται δεδομένη και αυτονόητη, το Σύνδρομο αυτό είναι τόσο σπάνιο που δεν έχει καν επίσημο επιστημονικό όρο”.

About mamalydia

Είμαι μαμά του Γιώργου από την 23η Ιανουαρίου 2007 και της Ναταλίας από τις 17 Ιανουαρίου 2010. Από τότε που έγινα μαμά μέχρι σήμερα, αν και δεν περίμενα να είμαι ποτέ σε κάτι τόσο σχολάστική, ξεκίνησε για μένα ένα ταξίδι έρευνας για να δώσω όσο μπορώ και όσο ξέρω, το καλύτερο σ'αυτό το παιδί, με την ευχή να μεγαλώσει το μυαλουδάκι του και το σώμα όμορφα και απροβλημάτιστα. Ο στόχος μου είναι να μεγαλώσω ελεύθερα παιδιά. Ελεύθερα να είναι αυτό που θέλουν να είναι, ελεύθερα να αγαπούν αυτό που θέλουν, ελεύθερα να παλέψουν γι αυτό που αγαπούν, ελεύθερα να είναι ο εαυτός τους! Γεννήθηκα τον Απρίλη του 1977, έχω σπουδάσει Αγγλία Interior Design και συνέχισα εκεί το Master μου. Εκεί γνώρισα από τα 18 μου τον πλέον σύζυγό μου ο οποίος μου έμαθε τον κόσμο των υπολογιστών. Ασχολούμαι με ζωγραφική, λογοτεχνία, ποίηση, είμαι Βοηθός Μητρότητας και blogger, και βασικά μεγαλώνω τα παιδιά μου, έχω την τύχη να είμαι μια full time μαμά! :-) Αν θέλετε να επικοινωνήστε μαζί μου, εδώ είναι το μέηλ μου: lydiat2004 @ yahoo.gr

89 responses »

  • Ελινα εδω μπλογκακι Λυδιας! Χεχε!!! Χαιρομαι που χαρηκες! Νομιζω οτι οσο οι γονεις στρεφονται σε πιο φυσικους τροπους διατροφης και μεγαλωματος των παιδιων τους, τοσο τα νεα θα τους δικαιωνουν οσο περναει ο καιρος 😉

   • εκ παραδρομής… μιας και τα περισσότερα που διαβάζω από το Positive Parenting είναι της Αριάδνης…Κάτσε τότε να το διορθώσω…γιατί πρέπει τα credits να δίνονται με αίσθημα δικαιοσύνης!
    Κατέβασε το σχόλιο και ανεβάζω άλλο… (το ίδιο σπεύδω να κάνω και στο Facebook)

 1. mmm…oi times genika dimosievoun toses antikrouomenes meletes sto thema paidi kai goneis pou pleon den nomizv oti eimai pismeni. H erwtisi mou omws me tis manoules pou askoun to cosleeping einai: diladi to paidi koimatai olo to vradu mazi sas? Kai me to suzugo ti ginetai? Den einai san na midenizeis ti sxesi sou mazi tou? Gia mena auto einai polu simantiko. Epita o mikros koimatai polu pio noris apo emas. Den mporw na katalavw ti programma exete valei wste na koimaste tin idia wra me to mwro…. Emena to xeimwna koimatai 8.30-9.00. Emeis pame gia upno 10.30-11.00.

  YG. Epeidi o graptos logos polles fores pareksigeitai na diefkrinisw pws skopos mou den einai na kanw kritiki alla pio polu erwtisi gia to praktiko kommati. An pistw isws sto epomeno na allaksw kapoia pregmata.

  • Γαιτανακι, η μικρη κοιμαται νωριτερα διπλα στο κρεβατι. Την θηλαζω και την αφηνω εκει. Ξυπναει, ή τρεχω και τη θηλαζω αν δεν εχω κοιμηθει ακομα ή αν κοιμαμαι διπλα της, μεσα στον υπνο μου τη θηλαζω και κοιμομαστε. Ο γιος μου κοιμαται αργα. Συνηθως γυρω στις 11-11.30. Εμεις αργοτερα (το νωριτερο 12.30-1). Αναλογως την ορεξη, ή θα κοιμηθει στο κρεβατι μας απο την αρχη, ή στον καναπε και θα τον μεταφερουμε στο κρεβατι του, ή στον καναπε και θα τον μεταφερουμε απο την αρχη στο δικο μας. Σαν ζευγαρι λειτουργουμε αλλου, εκτος του υπνοδωματιου μας. Το σπιτι εχει κι αλλα δωματια 😉
   το cobedding ειναι κατι που λατρευουμε και οι δυο. Μας δινει απεραντες και ατελειωτες στιγμες οικογενειακης ευτυχιας! Οι αγκαλιες, τα φιλια, τα ξυπνηματα ή η ωρα που παμε για υπνο, φτανει ο ενας το χερι του αλλου και ενδιαμεσα εχουμε τα πολυτιμοτερα πλασματα του κοσμου ολου!!! Δεν ξερω… Υπαρχουν στιγμες που θα ηθελα την ησυχια μου στο κρεβατι (αν δεν ροχαλιζε και ο αντρας νομιζω θα ηταν λιγοτερες), αλλα αυτην θα την εχω για πολυυυυυ καιρο οταν μεγαλωσουν τα παιδια! Για την ωρα ευχαριστιομαστε αυτο που εχουμε και που τοσα λεγονται για τα καλα που προσφερει στην ψυχολογια των μικρων μας! Δεν μπορω να φανταστω να κοιμαμαι αλλιως παντως 😉

   Εισαι Αγγλια πια by the way?

   • Diladi les oti den einai oti koimaste mazi alla to ksupnima kai i diarkeia to vradu sou prosferoun afti ti thalpori…. wraia mou to parousiazeis, apla , mou akougetai polu duskolo. tha to skeftw gia to epomeno (otan erthei) giati etoutos thelei to krebati tou. Pros to paron travame koupi se alles fourtounes.
    Mexri telos Octobriou tha eimaste Londino oikogeneiakws. Pros to paron anevainw moni tin erxomeni vdomada na vrw ton antra mou kai na psaksoume gia spiti….Duskola vre Ludia me mwro i metakomoisi afti ti fora. Psuxologika ennow. Ti na pw, euxomai mono na aresei kai sto mikro ekei. An ton dw xaroumeno ola talla de tha me noiazoun.
    Se filw.
    x e

    YG. @chrystheo. Efxaristw gia ta link. Me tous times akrivws afto isxiei. Kai polles fores oi ereunes einai antikrouomenes kai einai ugies afto, tha pei oti den valtonoume-fanatisomaste se mia apopsi alla akoma sann anthropotita to psaxnoume.
    YG2. Pantws sto link kataxwrei san co-sleeping kai to mwro na koimatai dipla se kalathaki/likno! Me afti tin ennoia, nai to kaname ki emeis 5 mines.

   • Καμιά φορά μπορεί να είναι αντικρουόμενες οι απόψεις. Στις περισσότερες συγχρονες κοινωνίες όμως είναι θέμα πολυφωνίας. Ή ακόμα και αλληλοσυμπλήρωσης. Θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα πως όλα δεν είναι είτε άσπρο είτε μαύρο, υπάρχουν πολλά χρώματα ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο ακραία. Ανάλογα με την περίπτωση μας, επιλέγουμε αυτό που μας κάνει στο παρόν, στην πορεία μπορεί να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις. Όπως και στο θέμα μας. Δεν είναι πχ απαραίτητο να είναι ένα το κρεβάτι, μπορεί να είναι δίπλα δίπλα ή μπορεί το μεγαλύτερο παιδί να πάει στο δωμάτιό του και να πάει και στο «οικογενειακό» κρεβάτι, όπως νοιώθει πιο ασφαλές (συν-κοίμηση & παρα-κοίμηση). Η ποικιλία έχει και αυτή την ομορφιά της. Ούτε είναι νόμος μέχρι τα πέντε χρόνια. Μια άποψη είναι κι αυτό. Μπορεί μέχρι τα τέσσερα ή τεσσεράμισυ. Το κλίμα της άνεσης, η αίσθηση της ασφάλειας, η ελευθερία επιλογών, η αποδοχή και η κυριολεκτική και συμβολική «μια αγκαλιά» με το άγγιγμα και το πολύτιμο χάδι είναι τα σημαντικά συστατικά μέσα στο πλαίσιο της «φυσικής» οικογενειακής ζωής.

  • Για μένα το ανησυχητικό θα ήταν οι Times να παρουσίαζαν μόνο μια άποψη. Δεν πρόκειται για «γραμμή» της εφημερίδας αλλά για έρευνες/παρουσιάσεις ειδικών ή δημοσιογράφων που παρακολουθούν ένα θέμα συστηματικά και για κάποιο διάστημα. Η συν-κοίμηση πάντως είναι πανάρχαια και παγκόσμια πρακτική. Δείτε και την παρακάτω επιστημονική εργασία μια και μάλλον γνωρίζετε καλά την αγγλική:

   Click to access cosleeping.pdf


   Μπορείτε επίσης να πάτε στον ιστότοπο που φιλογενεί την εργασία αυτή:
   http://www.naturalchild.org/ (το «φυσικό» παιδί, το παιδί που μεγαλώνει φυσικά).
   Η αρθρογραφία και βιβλιογραφία πλούσια για όλες τις απόψεις και πρακτικές. Εφόσον υπάρχει καλή τεκμηρίωση και πρακτική πολύχρονη (στην περίπτωση της συν-κοίμησης η πρακτική είναι χιλιετιών) τότε ο καθένας μπορεί να επιλέξει αυτό που της/του ταιριάζει με βάση το χρόνο, το χώρο, τις προτιμήσεις και ρυθμίσεις του ζευγαριού καθώς και άλλες πρακτικές πλευρές. Καμιά πρακτική δεν είναι χωρίς κάποια δύσκολα σημεία. Αυτό που μετράει είναι η τελική «βαθμολογία» και το τελικό αποτέλεσμα.
   Προσωπικά μεγάλωσα με συν-κοίμηση και μάλιστα στρωματσάδα – άλλα χρόνια βέβαια. Ακόμη όμως θυμάμαι τις ατέλειωτες αγκαλιές και την αίσθηση ασφάλειας!!! Όταν η Λυδία με τον άνδρα της επέλεξαν την συν-κοίμηση τρελάθηκα απ’ τη χαρά μου! Μην ξεχνάτε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το co-sleeping (συν-κοίμηση) πάει χεράκι χεράκι με το attachment parenting (την ανατροφή, το μεγάλωμε με στενούς οικογενειακούς δεσμούς).

 2. Εντάξει!Θα το τυπώσω και θα το μοστράρω σε όποιον μου την λέει που κοιμάμαι αγκαλιά με τον γιόκα μου!Η κόρη είναι ανεξάρτητη!Κοιμάται στον κρεβάτι της,δεν το μοιράζεται με κανέναν!!!!

 3. Πριν γεννήσω μου φαινόταν παράλογο και «αφύσικο» να κοιμάται με το παιδί του, έλεγα ότι εγώ δε θα το έκανα ποτέ! Ανήκω, βέβαια, σε μια γενιά που μεγάλωσε αλλιώς καθώς οι «προχωρημένοι» τότε παιδίατροι όριζαν άλλα… Όταν γεννησα και αποφάσισα να θηλάσω, άλλαξα τόσο πολύ! Το να κοιμάμαι με το μωρό ήταν το πιο φυσιολογικό πράγμα, δεν μπορώ να φανταστώ πως θα τα είχα καταφέρει σωματικά χωρίς την συν-κοίμηση. Τώρα είναι πια μέρος της οικογενειακής μας ζωής και δεν το αλλάζω. Να σταματούσαμε μονο τους ολονύχτιους θηλασμούς, και όλα θα ήταν υπέροχα! Καμιά ιδέα Λυδία; Μπορώ να κάνω κάτι για να κοιμάται σερί;

  • Ζωη κι εγω ενα απο τα ιδια. Τελικα δεν ειναι να μιλαμε πριν τα ζησουμε γιατι τα λουζομαστε μετα!
   Για τα ξυπνηματα για τον θηλασμο, μπααααα, απλα καποια στιγμη θα σταματησουν σιγα σιγα. Απλα προσπαθησε οταν παει να το παρει το μωρο ο υπνος, να βγαζεις το στηθος, οποτε στην ουσια να κοιμαται διχως το στηθος στο στομα για πιπιλα. Ετσι θα μαθει οταν ξυπναει να αποκοιμιεται μονο του αν δεν πειναει… Αν ομως το ζηταει, δωσε το παλι οσες φορες χρειαστει μεχρι να το παρει αποφαση διχως κλαμματα. Οπως κοιμουνται, με τον ιδιο τροπο θελουν να ξανακοιμηθουν οταν ξυπνησουν. Εγω ετσι εκανα γυρω στον 1,5 χρονο που το διαβασα και αρχισε σιγα σιγα να ξυπναει και να ξανακοιμαται διχως να με χρειαστει… ΝΑ κοιμουνται σερι, δεν παιζει. Ξυπνανε. Το θεμα ειναι να κοιμουνται παλι μονα τους 😉

 4. ο μικρός μου ειναι 4 και μέχρι πριν 9 μήνες περίπου που έμαθα οτι είμαι εγκυος κοιμόμασταν μαζί.δεν κοιμόταν μόνος του με κανέναν τρόπο.επειδή δεν ήθελα!μου άρεσε που τον ενιωθα δίπλα μου.ήμουν ασφαλείς.τώρα με το νέο μέλος αναγκαστικά επρεπε να αποχωριστώ τον μεγάλο γιατί δεν χωράμε ολοι μαζί.το ξεκίνησα οταν ήμουν περίπου 2 μηνών και κάπου στη μέση τα καταφέραμε.πλέον αν και υπάρχει το μωράκι ο μεγάλος σπανια θα μας επισκευτεί στην κρεβατοκάμαρα και αυτό πολύ νωρίς το πρωί.μου λύπει όμως.τις νύχτες συκώνομαι συνέχεια να δω αν ειναι καλά.το μωράκι το εχω στην κρεββατοκάμαρα για οσο θα χωράει στην καλαθούνα και μετά στο δωμάτιο με τον αδερφό του.ειλικρινά δεν ξέρω πως θα τα αποχωριστώ και τα δύο τις νύχτες.και το μωράκι απο τοσο νωρίς μόνο του σε ένα δωμάτιο.ισως ειμαι υπερβολική αλλά πότε θα τα έχω αγκαλίτσα τα παιδιά μου?όταν γίνουν 10 που ξέρω δεν θα θέλουν ούτε να τα ακουμπάω?τι να πω επιτέλους ενα αρθρο που με συμφαίρει.ετσι και αλλιώς και να μην υπήρχε δεν με ενοιαζε.εγώ πραττω όπως νιώθω….

  • Κικι, πολυ καλα κανεις που κανεις αυτο που σε κανει να αισθανεσαι καλυτερα με τον εαυτο σου. Οτι και να διαβαζεις, πρεπει να κανεις αυτο που τελικα σας ταιριαζει σας προσωπικοτητες και σαν οικογενεια. Αλλιως εχεις τυψεις και παντα αναρωτιεσαι γιατι εκανες αυτα που εκανες 😉

   Το μωρο γιατι «πρεπει» να βγει απο το δωματιο? Δεν καταλαβα…

   • το μωρό το εχω στην κρεββατοκάμαρα και κοιμάται στην καλαθούνα τώρα που ακόμα είναι 20 ημερών.καποια στιγμή δεν θα χωράει στην καλαθούνα.μην σου πω οτι είδη δεν χωράει γιατι ειναι και ψηλό το καμάρι μου.αναγκαστικά θα το παω στην κουνια η οποια ειναι στο παιδικό γιατι μονο εκει χωράει.αχ πολύ με αγχώνει όλο αυτό.νομίζω θα βάλω ένα ράντζο να κοιμάμαι και εγώ μαζί τους!!!!

   • Κικι, εμενα δεν χωρουσε η κουνια στο προηγουμενο σπιτι, οποτε… εβγαλα τα κωμοδυνα και τα εβαλα στον διαδρομο 😉

 5. Εξαιρετικό άρθρο και μας απενεχοποιεί ιδιαίτερα, μιας και κοιμόμαστε 4 στο κρεββάτι μας!
  ‘Εχω ψάξει αρκετά το co-sleeping και πιστεύω πως είναι ότι καλύτερο για τα παιδιά (οι γονείς στριμώχνονται λίγο, αλλά τις περισσότερες φορές μας αρέσει).
  Όσο όμως και άν έψαξα, δεν είχα βρει μέχρι ποιά ηλικία είναι καλό, και αν από κάποια ηλικία σταματά να είναι. Ο Θανάσης μου είναι τεσσάρων και το Τζωρζίνι μου 22 μηνών. Μέχρι τώρα το ένστικτό μου λέει πως εφόσον τα παιδιά μας το θέλουν, η φύση το επιβάλλει (ποτέ δε δέχτηκα ότι τα παιδιά ζητούν κάτι από καπρίτσιο, συνήθως ικανοποιούν μία ανάγκη τους) και επομένως καλά κάνω και συνεχίζω!
  Η αλήθεια είναι πως στις 9.30 πέφτουν για ύπνο στα κρεββάτια τους, αλλά μέχρι το πρωϊ, σιγά σιγά έρχονται και χουχουλιάζουν δίπλα μας.
  Νομίζω πως είναι οι πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μου!

  • Εβίτα κι εμείς ενα απο τα ίδια. Τεσσερις στο κρεβατι. Η μικρη στην κουνια της δηλαδη κολλημενη στην μερια μου διχως καγκελο. Τουλαχιστον ετσι ξεκινησαμε γιατι τα πρωινα την κανει απο πανω μου και παει στον Γιωργο ο οποιος κοιμαται αναμεσα μας. Επισης, ξηλωσαμε το κρεβατι και ειναι τα στρωματα κατω. Επεσε μια φορα απο το κρεβατι η καημενουλα…

   Αυτες τις στιγμες θα θυμομαστε και εμεις κι αυτα! 😉

 6. Ελπίζω να μην πειράζει που μοιράστηκα το κείμενο σου στο fb επικολλώντας το σύνδεσμο σου! (επειδή δεν γνωρίζω τι επιτρέπεται και τι όχι)
  Να χαίρεσαι τα παιδάκια σου να είστε πάντα υγιείς, αγαπημένοι και ευτυχισμένοι!

   • Γεια σας, διάβασα το άρθρο και το βρήκα πολύ ενδιαφέρον. Ο γιος μου είναι 3 μηνών και κοιμόμαστε μαζί από τη μέρα που γυρίσαμε από το μαιευτήριο.
    Η μόνη μου έννοια είναι πόσο θα πρέπει να το διατηρήσω αυτό καθότι είμαι single mother και αν έχει σχέση αυτό με το co-sleeping ή είναι άσχετο. Η αλήθεια είναι ότι βλέπω μεγάλη προσκόλληση του παιδού προς εμένα. Ακόμα και κατά τη διαρκεια της ημέρας κοιμάται επάνω μου ενώ όταν τον βάλω στο ρηλάξ ή στο κρεβάτι ξυπνάει αμέσως. Θα αλλάξει αυτό μεγαλώνοντας ή η περίπτωσή μου είναι ιδιάζουσα λόγω του ότι είμαι μόνη μου;
    Ευχαριστώ…:)

   • Λυδία (ωραίο όνομα!), να πως πρεπει να το δεις το θεμα… Πριν τρεις μηνες το μωρο σου ηταν μεσα σε μια υπεροχη κοιλια! στην οποια ουτε κρυωνε, ουτε πεινουσε, ουτε ποτε ενιωθε μονο. Παντα σε ενιωθε κοντα του, σε ακουγε και ενιωθε ασφαλεια. Το γεγονος οτι εισαι single mother δεν εχει σχεση. Ισως στο οτι ειναι προσκολλημεο μονο σε σενα και οχι και σε καποιον μπαμπα, αν και τα μωρα μονο τη μαμα τους χρειαζονται σ’ αυτη την ηλικια, ειδικα αν το θηλαζουν! Το co-sleeping απλα βοηθα το μωρο να αισθανεται την ασφαλεια που αποζητα, οχι να δημιουργει ανασφαλεια. Με λιγα λογια, το μωρο θα σε χρειαζονταν ουτως ή αλλως και ισως ακομα παραπανω αν το βραδυ κοιμοταν καπου μονο του και επρεπε να αναπληρωσει τη μερα την ασφαλεια που προσφερει η μαμα. Το να ειναι προσκολλημενο ειναι φυσιολογικο, ειναι αναγκη και τα μωρα εχουν φτιαχτει να ειναι προσκολλημενα στην μαμα τους και μονο οταν δεν τους δινεις σημασια ή τα αφηνεις να καταλαβουν οτι δεν σε ενδιαφερει (με το να κλαινε και να μην πας να τα πιασεις) , μονο τοτε «ξεκολλανε» απο την μαμα τους! Σιγουρα δεν θες κατι τετοιο, σωστα 😉 Ειναι σιγουρα κουραστικο να εισαι μονη σου, αλλα εχεις δεθει με το μωρακι σου και κανεις πολυ καλη δουλεια! Σιγα σιγα θα αρχισει να δενεται και με αλλα ατομα, αλλα ΕΣΥ θα εισαι παντα η πρωτη στην ζωη του, και οταν μπαινεις στο δωματιο, θα δεις πως θα φωτιζεται το προσωπακι του! Αμα θελει πανω σου ολη την ωρα, μπορεις να το «φορας» σε ενα σλινγκ. Δες κι εδω, αν δεν εχεις ιδεα που να τα βρεις 😉

 7. Εχω μια κόρη 6 μηνών, είμαι 29,ειμαι single mother ουσιαστικα(ο μπαμπας την βλεπει σχεδον καθε μερα αλλά δεν μένουμε μαζί) και δεν πιστευω πρωτον οτι εφτασα στο σημειο να χαίρομαι τοσο που βρίσκω και διαβαζω τετοιες αποψεις(το λαχταραει η ψυχη μου, γιαυτο και το ψαχνω, που να επιβεβαιωνει το ενστικτο μου αλλα και την επιθυμια μου φυσικα να κοιμαμαι αγκαλια μαζι της)και δευτερον να ερχομαι σε αντιπαραθεση τοσο εντονα με τον εαυτο μου πριν γεννησω οπου ελεγα πως θα την βαλω οχ μονο στην κουνια της αλλα και στο δωματιο της!!απιστευτο…τωρα εφερα την κουνια της στο δωματιο μου μονο και μονο γιατι εχει πεσει (οταν δεν ειμαι εκει)…αλλα και παλι δεν την πολυσυμπαθει και ξυπναει το βραδυ και συνεχιζουμε στο κρεβατι μου

  • Βικυ, πριν γεννησω ελεγα οτι θα θηλασω για 6 μηνες και πως θα το βαλω στο κρεβατι τους και δωματιο τους πριν τους 6 μηνες 😉

   Και ετσι, απο τοτε εμαθα πως μεχρι να βρισκομαι στην ιδια φαση, δε θα μιλαω αλλα θα μασαω! Χαχα!

   Join the club με λιγα λογια, και ακου το ενστικτο σου. Δεν υπαρχει καλυτερο πραγμα! 🙂

   • ως παιδί που κοιμόμουν με τους γονείς μου κατάλαβα ποσο κακό έκανε σε εμένα,καταρχήν δεν κατάφερα να πάω στο δωμάτιό μου στην εκτη δημοτικού αρχισα να πηγαίνω στο κρεβάτι μου 😦

 8. Ευχαρίστώ για την απάντηση mamalydia.Κάπως έτσι νιώθω, ό,τι κοροιδεύεις το λουζεσαι… 😉 Mου έκανε τοση εντύπωση, πως γίνεται τόσες γυναίκες να διαβάζουν τι σκέπτομαι!(να ψάχνω ναντικρουσω οποιοδήποτε επιχείρημα σχετικά με τις συνέπειες του να κοιμάμαι μαζί με το μωρο μου).Και παρόλο που παρακολουθώ και εχω διαβάσει πολλα ενδιαφέροντα forum και γενικά ο,τι αφορά τα μωρά,είναι η πρώτη φορά που γράφω…τόσο εντυπωσιάστηκα… 🙂

 9. Παράθεμα: Θα αφήνατε το παιδί σας να κοιμηθεί με ένα μαχαίρι..? « Gold Mum

 10. Εμείς, δεν ακολουθήσαμε κανένα «πρέπει». Ούτε «πρέπει» να κοιμάσαι στο κρεβάτι σου, ούτε «πρέπει» να κοιμάσαι μαζί μας. Ο γιος μου, μέχρι τα 3 του χρόνια, δεν είχε έρθει στο κρεβάτι μας ούτε μια φορά. (δεν θήλαζα και είχε κόψει το ενδιάμεσο γάλα από μόνος του πολύ μικρός). Ξαφνικά, άρχισε να ξυπνάει και να λέει ότι είδε όνειρο και φοβάται. Τον παίρναμε ανάμεσά μας. Δεν το έκανε κάθε βράδυ, αλλά όταν το έκανε, θεωρούσα φυσικό να τον κρατήσω μαζί μου να ηρεμήσει, να νιώσει ασφάλεια. Τώρα, είναι πια σχεδόν 8 χρονών (πότε έγινε τόσο;) το έχει σταματήσει. Αν ξυπνήσει το βράδυ, ανάβει ένα επιπλέον φως στο διάδρομο και ξανακοιμάται. Η μικρή μας ταλιμπανίτσα, από μικρούλα, ούτε δύο χρονών, πηδούσε από τα κάγκελα της κούνιας της, ερχόταν δίπλα μου μέσα στο σκοτάδι, κολούσε τη μουρίτσα της στην δική μου και μου έλεγε: Μαμα πιο ‘κει, δε χωράω !!!!!!!!!!!! Το κάνει ακόμα μερικές φορές, κοντεύει τα 5 (νηπιαγωγάκι !!!!). Άλλες φορές πηγαίνω μαζί της στο κρεβάτι της και μου χαϊδεύει τα μαλλιά μέχρι να την πάρει ο ύπνος, άλλες φορές την κρατάμε ανάμεσά μας, αλλά τότε απλώωωωωνεται και φεύγει ο μπαμπάς για να πάει να κοιμηθεί στο κρεβάτι με τις πριγκήπισσες! Απλά, φυσιολογικά, χωρίς άγχος.

 11. ΕΜΕΝΑ Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΚΟΙΜΟΤΑΝ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ 18 ΜΗΝΩΝ ΤΗΝ ΕΜΑΘΑ ΕΤΣΙ ΑΛΛΑ ΞΑΦΝΙΚΑ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΟΥ.ΕΙΜΑΙ ΕΓΚΥΟΣ 5 ΜΗΝΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΗΣ ΧΑΛΑΣΩ ΧΑΤΙΡΙ!ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΘΟΜΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗ ΚΟΥΝΙΑ ΤΗΣ.ΕΝΙΩΘΑ ΤΥΨΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΟΧΩΡΩ ΕΤΣΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΟΥ ΠΑΝ ΠΩΣ ΘΑ ΜΟΥ ΠΑΡΕΙ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΜΕ ΚΑΝΑΝΕ ΝΑ ΝΙΩΣΩ ΟΤΙ ΚΑΝΩ ΤΟ ΚΑΛΗΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ.

 12. ΚΑΛΟ ΤΟ 5 ΧΡΟΝΩΝ αλλά μετα πως φεύγεί.Γεια σας.απο 3 μηνών και μετα ο γιος μου κοιμοταν σε δικο του δωματιο.2 ετη μετα πηγαμε στο δικο μας σπιτι δικο του δωματιο δικο του κρεβατι,καιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι νεο μελος.την αδερφη του που η κουνια ηταν μεχρι 3 μηνων στο δωματιο των γονιών και μετα και αυτη στο δωματιο με τον αδερφο της.Το νεο κρεβατι ηταν καπως ψηλ’ο και καποιες φορες ξαπλωσα μαζι του εκτοτεεεεεεεεεεεεεεεε……………. 3 ή 2 στο διπλο ο ένας γονεις στο μονο αλλου τα σεντονια αλλου τα μαξιλαρια,.Μετά πως φευγει? κοντευει τα 7.αρνηται να παει στο δωματιο με την αδερφη του θελει ενα γονιο.Η δε μικρη κυρια παει μονη τησ για υπνο σπανια ζητα καποιον να κοιμηθει μαζι τησ,πωσ θα ξεκολησει? ποτε?

 13. Μπραβο βρε κοριτσια… Μολις πηγα τον 2 χρονων γιο μου στο κρεβατι του, για να μη μαθαινει μαζι μας… Και βεβαια το μετανιωσα. Ο αντρασμου ηδη κοιμαται στον καναπε, ο μικρος στην κουνια του και εγω μονη στο διπλο… Τι καταφερα; Ολοι μονοι μας…. Δεν θα ακουσω κανεναν ξανα, αφου εγω και ο αντρας μου δεν εχουμε προβλημα, γιατι να μην απολαμβανω το ζουζουνακι μου? Ξανα μπραβο (και ευχαριστω) για την απενεχοποιηση.

 14. Υπάρχει η αντίληψη πώς ειδικά τα αγόρια δε πρέπει να κοιμούνται με τη μαμά τους μετά τα 3 τους χρόνια.. γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν πρόβλημα στις σχέσεις τους με αλλες γυναίκες όταν ενηλικιωθούν. Το έχω ακούσει άπειρες φορές αλλά μου είναι δύσκολο να τον βγάλω από το κρεββάτι μας και να τον βλέπω να τρομάζει το βράδυ.. Ισχύει κάτι τέτοιο?

 15. ολα καλα ομως τα ξημερωματα ξυπναω πιασμενη με 2 μικρα στο κρεββατι μας η πρωτη ειναι 4 χρονων και θελει να απλωνετε και πολλες φορες κοιμαμαι εγω στο κουνακι με το μωρο 3 μηνων και ο συζηγος στην ακρη μην την πλακωσει!!!τωρα το καλοκαιρι αρχισα να κοιμιζω την μεγαλη στο κρεββατι της σε διπλανο δωματιο με το δικο μας οποτε θελει μπορει να ερχετε ακομα και πιο μεγαλη να ειναι αν ξυπνησει στην νυκτα μεσα και τρομαξει η πορτα ειναι μονιμα ανοικτη και μπορει να μας βλεπει το μωρο θα συνεχισει να κοιμαται μαζι μας τουλαχιστον 2 χρονια ακομα ΑΛΛΑ AKOMA KAI ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΩΡΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΙΑΡΙΚΟ ΠΛΑΣΜΑ τωρα με το μωρο απογινε και την θηλαζω ακομα και πλεον δεν μπαινει καθολου τιμωρια εχει γινει εκτος απο παραπονιαρα και νευρικη!!!!

 16. Αναρωτιέμαι, αν δεν είχαμε διαβάσει τίποτα για τον ύπνο, αν δεν λαμβάναμε καμία συμβουλή απο γιατρούς, γονείς, ψυχολόγους και άλλους «ειδικούς» ή απλά αν ζούσαμε στην Κίνα, στην Αφρική ή στην Ελλάδα πριν 80 χρόνια, θα υπήρχε ποτέ περίπτωση να περάσει απο το μυαλό μας η ιδέα οτι το παιδί μας πρέπει να μάθει να κοιμάται μόνο του; Προσωπικά έζησα στο πετσί μου τη μοναξιά του ύνπου ως παιδί. Ακόμα θυμάμαι πόσο ανεπιθύμητη κι απροστάτευτη ένιωθα όταν φοβισμένη μέσα στη νύχτα γύρευα καταφύγιο στο κρεβάτι των γονιών μου και δεν μου το επέτρεπαν. Αντιθέτως δεν θα ξεχάσω ποτέ τη γλυκιά αίσθηση και τη θαλπωρή όταν αποκοιμιόμουν στην αγκαλιά της γιαγιάς μου ( εκείνη δεν είχε τέτοιους «μοντέρνους» προβληματισμούς)

 17. Εμένα είναι 6 μηνών και κοιμόμαστε μαζί από την πρώτη μέρα! Ο άντρας μου μάλλον απλά μας ανέχεται, γιατί πιστεύει ότι δεν κάνει καλό στη σχέση μας και ότι δεν μας δίνει τη δυνατότητα να βρεθούμε λίγο μόνοι μας…Όμως όταν ξυπνάει το πρωί και βλέπει το χαμόγελό της τρελαίνεται και του φτιάχνει τη μέρα!!!!! Δεν ξέρω τι επιχειρήματα να του δώσω για να πειστεί ότι είναι το καλύτερο για το παιδί μας…τσατίζεται, αλλά δεν μας χαλάει χατίρι!

  • και το καλύτερο για τον αντρα σου το έχεις σκεφτεί ή απλά δεν σε ενδιαφέρει? εφοσον δεν του αρεσει εκείνος δεν εχει αποψη την οποία πρέπει να σεβαστεις?

 18. Η δική μας αφού πέρασε μια φάση που ήθελε να κοιμάται στο κρεβάτι μας (γύρω στα 2), και μια που για να κοιμηθεί στο κρεβάτι της έπρεπε ένας από μας να ξαπλώσει μαζί της μέχρι να την πάρει ο ύπνος (γύρω στα 3), περίπου στα 5 που είχε μεγαλώσει και δεν χώραγε και πολύ άνετα με δεύτερο άτομο, μας πέταξε έξω από το δωμάτιό της και δήλωσε ότι: «Ως εδώ ήτανε! Δεν αντέχω άλλο να με ζουλάτε!»
  Έκτοτε, παίρνει αγκαλιά ένα λούτρινο σκυλάκι και κοιμάται σε χρόνο dt μόνη της. Δεν την πιέσαμε να φύγει ούτε τη μαλώσαμε ποτέ.

 19. Παράθεμα: Τα παιδιά “πρέπει να κοιμούνται με τους γονείς μέχρι τα πέντε τους” | thekids.gr

 20. Παράθεμα: Τα παιδιά “πρέπει να κοιμούνται με τους γονείς μέχρι τα πέντε τους” | ΑΡΙΔΑΙΑ 24

 21. Παράθεμα: Κοινός ύπνος γονέων-παιδιών: αποτελεί ασφαλή πρακτική; | mommydotcom.gr

 22. Παράθεμα: Θα αφήνατε το παιδί σας να κοιμηθεί με ένα μαχαίρι..? | Gold Mum

  • Οι σχεση μεταξυ αντρα και γυναικας δεν χαλανε Ιωαννα απλα και μονο επειδη το παιδι τους κοιμαται αναμεσα τους! Δεν προκειται για οιδιποδειο. Το παιδι κοιμαται με τους δυο γονεις, στο κρεβατι τους. Υπαρχουν και αλλοι χωροι μεσα σε ενα σπιτι για να διατηρισεις την σχεση σου ως ζευγαρι 😉

   • Οι σχέσεις χαλάνε γιατί δε μπορείτε να καταλάβετε ότι άλλη η μητρότητα και άλλη η συντροφικότητα.Ο άντρας σου,κι ας είναι και αυτός γονιός,ΔΕΝ είναι ίδιος με σένα,ουτε σωματικα,ουτε πνευματικα,ουτε συναισθηματικά.ΔΕΝ έχει τα δικά σου ένστικτα και δεν έχει τις δικές σου ανάγκες.Οπότε ναι,μπορεί να το δεχτεί το παιδι στο μοναδικο χώρο που θεωρείται αυτός προτεραιότητα αλλά μη βαυκαλίζεσαι ότι του αρέσει,ακόμα κι αν σου λέει το αντίθετο.Δεν είναι απόλυτο,αλλα δυστυχώς σε μεγάλο ποσοστό το να μην υπάρχει ένα «οχυρό» που να εξασφαλίζει το ζευγάρι είναι στην πορεία καταστροφικό.Και δεν εννοώ το σεξ μόνο,αυτο καλο ειναι να ανανεωνεται και εκτος κρεβατοκαμαρας.Αλλα απ ότι φαινεται,εσεις θεωρειτε μονο αυτο σαν σχεση…

  • Ιωάννα, ένας άντρας που θέλει να πλησιάσει τη γυναίκα του θα περιμένει το στρωμένο κρεβάτι; Ας γελάσω! Το κέρατο «μανούλα» ξεκινάει από μια χαλασμένη σχέση μεταξύ του ζευγαριού και είναι αν μη τι άλλο τραγικό να εφευρίσκουμε δικαιολογίες γιατί δεν κρατήθηκε μια σχέση ζωντανή.

 23. σεβαστές οι απόψεις και η ζωή του κάθε ζευγαριού αλλά δε μου αρέσει καθόλου σαν ιδέα κ οταν το εφαρμοσα ξυπνούσα κουρασμένη. Και δηλαδή τι σημαίνει το ζευγάρι εχει αλλα δωματια? φεύγουμε σαν τους κλέφτες να πάμε στα αλλα δωμάτια κ φυσικά το παιδί που εχει συνηθίσει να μας εχει δίπλα του θα ξυπνησει, θα βαλει τα κλάμματα ή αν ειναι μεγαλύτερο θα σηκωθει να έρθει να μας βρει….. συμφωνώ απόλυτα με το οτι ΧΑΛΑΕΙ η σχεση του ζευγαριου γιατι συνήθως ο αντρας αναγκάζεται να φύγει απο το κρεβάτι του και νιώθει ξενος στο σπιτι του. Για παραδειγμα, ο αντρας μου οδηγει φορτηγο. Να ειχα το παιδι που ξυπνουσε καθε δυο ωρες, ανάμεσα μας, να μην τον αφήνει να κοιμηθεί και το πρωι να πάει να σκοτωθει απο τη νύστα? ε οχι! ειχα κρεβατάκι διπλα μου ως 6 μηνών κ μετά πηγε στο δωματιο του με ενδοεπικοινωνια. Μια χαρά δοξα τω Θεο ειναι το παιδι μου, 13 ετων πλέον, μας αγαπάει, μας εμπιστεύεται και μας θέλει κοντά του. Δεν μειονεκτεί σε τιποτα επειδη δεν κοιμήθηκε ανάμεσα μας. Ο καθένας εχει τον ιδιωτικο του χωρο για να αναπτυχθει με υγεία και ανεξαρτησια . Ευχαριστω

 24. Ο μόνος λόγος που μια γυναίκα κοιμάται με το παιδί της είναι για να μη κοιμάται με τον άντρα της.Τα υπόλοιπα είναι αερολογίες και ανασφάλειες ενηλίκων.
  Οι βασικότερες ανάγκες ενός ανθρώπου όταν γεννιέται είναι να μάθει να τρώει και να ανεξαρτητοποιηθεί για να επιβιώσει και χωρίς τους γονείς του.
  Υπάρχουν άπειροι τρόποι να αφιερώσεις χρόνο,χαρά και τρυφερότητα σε ένα παιδί,ο ύπνος πρέπει να είναι αδιατάρακτος από την παρουσία πολλών στο ίδιο κρεβάτι.
  Αφήστε τις υστερίες με τις δουλειές του σπιτιού και βρείτε τότε χρόνο.Άσε που είναι και ιδιαίτερα επικίνδυνο να τραυματιστεί το παιδί.
  Να δω πόσο »ασφαλες» θα αισθάνεται ένα παιδί με εξαντλημένους ή ακόμα χειρότερα,διαλυμένους ως ζευγάρι, γονείς.
  Άπειρες έρευνες επιβεβαιώνουν αυτά που λέω κι όμως,κάνατε ευαγγέλιο μόνο μία,αυτή που αναφέρεται εδώ.Γιατί άραγε?

  • JK θα ηθελες να μας παραθεσεις εδω καποια λινκς απο τις »απειρες» ερευνες που επιβεβαιωνουν με επιστημονικα δεδομενα αυτο που λες? Υπαρχει κ βιβλιο που προτεινει ελαφρια δοση υπνωτικου στο παιδι για να μαθει να κοιμαται μονο του ηρεμα,αν αναφερεσαι σε κατι τετοιο….. Οσον αφορα στις σχεσεις του ζευγαριου,δεν ξερω κατα ποσο χαλανε με την παρουσια αναμεσα τους στο κρεβατι ενος πλασματος που αυτοι εφεραν στον κοσμο,σιγουρα χαλανε ομως οταν βασιζονται μονο στην ερωτικη πραξη.Τελος,δεν καταλαβαινω το »σαν τους κλεφτες» που αναφερει η Μαιρη παραπανω,γελασα πολυ οταν το διαβασα.Μαιρη,θυμαμαι οταν ειχα σχεση με τον αντρα μου μας αρεσε παντου και παντα,τωρα δηλαδη γιατι θα πρεπει να περιοριστουμε στην κρεβατοκαμαρα μας??? Ελεος κοριτσια,χαχαχα,ξεκολληστε το μυαλο σας απο τις πεπαλαιωμενες αντιληψεις τυπου »οιδιποδειο» κ τετοια,μαθετε να ακουτε τα παιδια σας,και επιτελους καταλαβετε οτι οταν καποιος κανει παιδι,καποια πραγματα θα αλλαξουν.Ακουω καθε μερα εκφρασεις του τυπου »παρκαρισα το παιδι μου για να παω για ποτακι»,το »εκπαιδευσα» να κοιμαται μονο του,ελα μωρε αν κλαψει κ λιγο τι θα παθει,βρηκα μια καλη νταντα εμπιστοσυνης να το κρατησει για να παω μια εβδομαδουλα καραιβικη με τον αντρα μου,και αναρωτιεμαι….τελικα το »ξεβολεμα» μας για χαρη του παιδιου μας ειναι τοσο τραγικο,που να προτιμουμε να »ξεβολεψουμε» το παιδι μας αντι εμας???

   • Δεν υπάρχουν links όσον αφορά σ’αυτό που λες.
    Η επιστήμη της ψυχιατρικής και της ψυχολογίας δεν είναι κάτι που παρατίθεται μέσα από έναν απλό σύνδεσμο όπως κάνατε εσείς.
    Πεπαλαιωμένη αντίληψη το οιδιπόδειο?Αλήθεια,έχεις κάποια επιστημονική γνώση για να ισχυρίζεσαι κάτι τέτοιο?
    Και τι εννοείς «ξεβόλεμα»?
    Θεωρείς ότι ένας γονιός πρέπει να γίνεται δούλος του παιδιού του και από τη στιγμή που το φέρνει στον κόσμο να ξεχνά τελείως τις δικές του ανάγκες?Που είναι το κακό να αφήσεις το παιδί και να πας ταξίδι ή μια στο τόσο για ένα καφέ?
    Και όχι,δεν είμαι υπερ του να αφήνεις ένα μωρό να κλαίει,ούτε να το παρατάς στους παππούδες.Δεν μιλάω για τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.
    Επίσης,οι ανάγκες του παιδιού συχνά μπερδεύονται με τις ανάγκες του γονιού.Το παιδί έχει ανάγκη από ασφάλεια και εμπιστοσύνη και αυτό δεν έχει καμία σχέση με το αν κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι με σένα.
    Επίσης,έχει ανάγκη από όρια και το να μπορεί να καταλύσει τον μοναδικό ιδιωτικό χώρο του ζευγαριού δεν του βάζει όρια.Και το χειρότερο,δεν μαθαίνει σε ένα παιδί να αντιμετωπίζει τους φόβους της μοναξιάς και του σκοταδιού όταν κάνεις εσύ αυτό που πρέπει να κάνει αυτο.Ο ρόλος σου είναι να του μάθεις όσο καλύτερα να γίνει ανεξάρτητο και να μπορεί να σταθεί μόνο του στα πόδια του.Εξαιρούνται φυσικά οι πρώτοι μήνες της ζωής του.
    Και μην ξανακούσω για «θυσίες» για χάρη των παιδιών σας όταν 8/10 του χώνετε μπιμπερό με φόρμουλα στο στόμα αντι να θηλάσετε(άλλο έγκλημα απο κει) με ένα σκασμό δικαιολογίες έτοιμες στο στόμα και καμιά-μα ΚΑΜΙΑ-επιστημονική γνώση και μελέτη.

  • Η συνκοιμηση δεν ειναι αιτία διαζυγίου εκτός εαν υπάρχουν αλλα προβλήματα στο ζευγάρι και ψάχνει μια αφορμή!! Ενας αντρας που αγαπάει σέβεται και εκτιμάει την γυναίκα του δεν θα αποτελέσει προβλημα γι αυτόν αυτη της η επιλογή!! Εγω εχω να κοιμηθώ με τον άντρα μου οι 2 μας 8 χρονια και έχουμε τελεια σχέση!! Υπάρχουν και άλλοι χώροι να κανεις σεξ εκτός απο το κρεβάτι και ειναι και πιο ωραια 😉
   Μην ακούω λοιπον για διαζύγια λογο του κοινού ύπνου, ειναι κατι που δεν ισχυει!!!!!!!

 25. Ναι, είμαστε τρελές που αν θέλουν τα παιδιά μας να κοιμούνται μαζί μας, δε τα παρατάμε να κλαίνε, αφήνοντάς τα μόνα στο δωμάτιό τους!!!

  ΔΕΝ ΛΕΜΕ ΝΑ ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!!!! Σαν βρέφη κοιμούνται δίπλα μας γιατί χρειάζονται απεριόριστη φροντίδα και τη μαμά δίπλα τους… μεγαλώνοντας όμως, σαν ΝΗΠΙΑ, θεωρείτε ότι είναι σωστό να τα διώξεις;;; και οκ, κάποια το δέχονται και πάνε στο δωμάτιό τους.. τι γίνεται με εκείνα που δεν θέλουν να νιώσουν μόνα; που έχουν ακόμη ανάγκη την ασφάλεια του γονιού δίπλα τους;;

  Αφήστε εμάς τις τρελές να κοιμόμαστε με τα παιδιά μας , χωρίς κλάματα και έντονες αντιδράσεις από μέρους τους, κι εσείς οι χαλαροί και σωστοί γονείς, διώξτε τα γιατί έτσι πρέπει, γιατί δεν είναι σωστό, γιατί θα χωρίσετε με το άλλο σας μισό ή δε ξέρω κι εγώ για ποιον άλλο λόγο!!!

  Για να γίνεις γονιός και πόσο μάλλον σωστός γονιός (όσο γίνεται), απαιτεί θυσίες.. αν δεν είσαι διατεθιμένος να κάνεις μια μικρή θυσία όπως αυτήν, γιατί φοβάσαι μην σε κερατώσει ο σύντροφός σου, τότε μην κάνεις παιδί.. γιατί αργότερα, σε μεγαλύτερη ηλικία θα χρειαστεί να αφήσεις πάλι τον σύντροφό σου να διαβάζεις το παιδί, να το πηγαινοφέρνεις στο σχολείο και στο φροντιστήριο, στις δραστηριότητές του, αργότερα να το επισκέπτεσαι εκεί που σπουδάζει…. και σκέψου, πάλι αφήνεις το άλλο σου μισό… θα σε κερατώσει!!!!

  Αν είναι να χωρίσει το ζευγάρι και μόνο του πρόβλημα είναι ο κοινός ύπνος…τότε κάτι δεν πάει καλά, πριν τον ύπνο…απλά αυτό μας είναι πιο εύκολη δικαιολογία..και να την πούμε και να την καταπιούμε!!!

  Η ανάγκη του παιδιού για κοινό ύπνο, είναι μεγαλύτερη και σημαντικότερη από τη δική μας ανάγκη να έρθουμε σε επαφή με τον σύντροφό μας, στο κρεβάτι μας, ιδίως τη στιγμή που προ παιδιών, ερχόμασταν σε επαφή ακόμη και στο κοτέτσι!!! BE COOL λοιπόν…

  Κοιμόμαστε μαζί 3 χρόνια, με μια μικρή διακοπή λίγων μηνών.. τώρα επέστρεψε πάλι…αλλά να που γίνονται και θαύματα.. χθες, κοιμήθηκε στο δωμάτιό του, μόνος του, χωρίς κανένα ξύπνημα, 10 ολόκληρες ώρες!!!!!!
  Δεν τον πίεσα όμως…κι ας νιώθω πολλές φορές ότι κουράστηκα γιατί κάνει άγαρμπο ύπνο μαζί μας… κι αν τον πιέσω;;; τι θα καταλάβω; σε λίγες μέρες έρχεται ο αδερφούλης του…. το μόνο που θα καταφέρω είναι να τον κάνω να νιώσει ότι τον διώχνω για να έρθει το μωρό στο δωμάτιο, με αποτέλεσμα να αναρωτιέμαι τι έχει το παιδί και φέρεται άσχημα στον αδερφό του;;; γιατί άλλαξε τόσο δραματικά η συμπεριφορά του; ποιος θα κάνει καλά 2 παιδιά όταν τα δικά μου νεύρα δε θα είναι καλά;;;;

  Μην σκέφτεστε μόνο το τώρα…σκεφτείτε και το μετά….!

  • Otan ginesai gonios allazoun oi proteraiotites stin zwi tou kathenos,osoi goneis den exoun san proteraiotita to paidi tous kai vazoun panw apo auto tous eautous tous to plirwnoun sto mellon.Apo tin stigmi pou ginesai gonios prepei na eisai suniditopoihmenos gia auto.Ta paidia theloun agapi kai xrono me tous goneis tous.Eklamvanomai ton rolo agapi gia to paidi mou oti tha kanw ta panta na einai eutuxismeno xwris antallagma,na afierwnw xrono na ton mathw pws na ginei kalos anthrwpos kai na eimai panta ekei na ton upostirizw stis fobies tou(den exei)anisixies tou kai opoia duskolia.Ton agapw perissotero apo tin zwi mou,tha pethaina gia auton to epomeno lepto.Einai 4 kai akoma koimomaste mazi mexri na einai etoimos I mexri na me diwxei ekeinos opws egw ti mama mou sto dimotiko pou arxisa na ntrepomai pou koimamai me ti mama mou.Oso gia to zeugari otan theleis ola ginontai otan den theleis vriskeis dikaiologies kai upekfiges.

   • pisteuw oti einai lathos na koimasai me to paidi sou…kai milaw giati ki egw imoun ena paidi pou koimotan me th mama mexri kai poli megali (mexri gimnasio) kai den mporousa na paw sto dwmatio mou. etsi ematha. otan enilikiwthika katalava oti auto den itan swsto tote…imoun gantzwmeni panw ths eniwtha oti eprepe na eimaste sinexeia kollimenes kai auto mou ekane kako thewrw giati tis wres pou eprepe na apoxwristoume eixa foveres anasfaleies kai agxos kai eklaiga sinexws kai itan adinaton na prosarmostw akomi kai sto wrario tou sxoleiou… twra pou egina mama den thelw na kanw to idio sto paidi mou thelw na einai anexartito kai dinato na min niwthei oti exartatai opws egw…opote apo proswpiki empeiria kai epeidi to exw viwsei kai to xw sizitisei me th mitera m, eipame pws den tha tan swsto na kanw to idio lathos sto gio mou… sthn arxi otan itan mwro koimotan sto diko mas dwmatio dipla sthn kounia tou. meta ton 1o xrono ton piga sto dwmatio tou kai opote me xreiazotan etrexa. twra paei monos tou gia ipno sto dwmatio tou ektos apo kapoies spanies fores pou mporei na dei kanenan efialth kai na erthei na koimithei mazi mas einai ok…

  • Εννοείται κοιμομαστε με το παιδί! !Το κανουμε απο ημερων.. Το λατρευει και το λατρευουμε!Τη νυχτα που θα ξυπνησει αρκεί να την ακουμπησω και ξεραθηκαμε ξανα!!😀

 26. Κ τι κάνουμε κορίτσια οταν ο σύζυγος απαιτεί όχι μονο να σταματήσω την συν Κοίμηση αλλα να βγάλω κ το μωρο τελείως απο το δωμάτιο μας ??? το μικράκι μου ειναι σχεδόν ενός έτους κ δεν είμαι διατεθειμένη να υποκύψω σε τέτοιο εκβιασμό . Μονο οταν κοιμόμαστε μαζί κοιμάται ήσυχη , δεν μπορω να της στερήσω αυτο το δικαίωμα .. Ο άντρας μου ειναι υπέρμαχος της νοοτροπίας του παιδιού που ειναι μονο, ανεξάρτητο για να κάνουμε την ζωη μας . Είμαι πολυ απογοητευμένη

 27. Καλημέρα σε όλες/ους.
  Η συνκοίμιση είναι κάτι που έχει μόνο άκρα.. ή υπέρμαχους ή τελείως αντίθετους!

  Πιστεύω δεν υπάρχει σωστό και λάθος.. Το πρώτο μας παιδί το είχαμε στο ίδιο δωμάτιο μέχρι 7 μηνών. Ήταν ένα μωρό που δεν ήθελε πολλά χάδια (αν και μωρό). Μετά τους 6 μήνες ήθελε να μπουσουλά..
  Ή κόρη μου που είναι σήμερα 4, είναι χαδιάρα και όλο θέλει να κοιμόμαστε οι 3 μας. ο αδερφός της ούτε κατά διάνοια δεν ήθελε και ούτε και τώρα θέλει.. Τι θέλω να πω, Σημασία έχει να βλέπουμε τι θέλει το παιδί, ο μικρός αν και ήθελα και εγώ και ο άντρας μου να τον παίρνουμε στο κρεββατι στα 2 και στα 3 του, αυτός ήθελε από μωρό την κούνια του και αργότερα τον χώρο του. Η μικρή εντελώς αντίθετη!!!

  Πρέπει να μπαίνουμε νομίζω στη θέληση του παιδιού μας, να μην επιβάλουμε αυτό που θέλουμε ή μας «βολεύεϊ» γιατί τουλάχιστον εγώ δε βλέπω το που ωφελεί να βάζεις ένα μωρό σε ένα δωμάτιο να κλαίει και να υποφέρει μέχρι να κοιμήθει.. Γιατί? Για να έχεις ιδιωτικές στιγμές ή χωρο στο κρεβάτι σου?? Και λοιπόν? Το αντέχεις? Εκεί είναι τα όρια που θα το μάθεις? Και το λεω γιατί βλέπω κάτι τέτοιους γονείς και μετα με 1η ευκαιρία δίνουν την ταμπλέτα μεγαλώνοντας.. Φίλοι μου τα παιδιά θέλουν να ασχολούμαστε, θέλουν αγάπη και σεβασμό. Το να επιβάλουμε καταστάσεις όντας μεγαλύτεροι δεν μας κάνουν δυνατότερους αλλά βολεψάκιδες.. μην ξεχνάμε όμως πως μιλάμε για τα παιδιά μας..

  Σύμπέρασμα: νομίζω κάθε παιδί δείχνει τι θέλει και οφείλουμε είτε μας αρέσει είτε οχι να το αποδεχόμαστε και να είμαστε δίπλα τους και να στηρίζουμε τα θέλω τους.. μην ξεχνάτε είμαστε εκεί μέχρι να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους, το πόσο γερα από εμάς εξαρτάται! Ασ είμαστε δίπλα τους λοιπόν όταν μας θέλουν (ακομα και εαν είναι ο ύπνος αυτό)…Μετά απλά τα καμαρώνουμε και προσευχόμαστε για την υγεία και την ευτυχία τους!

 28. Μια τέτοια φυσιολογική αναφορά σε θέματα συνύπαρξης με τα παιδιά μας θα βρείτε και στο υπέροχο βιβλίο της Μαρίας Παπαγιάννη «Ως διά μαγείας » Φιλάκια σε όλους όσους ακολουθούν το ένστικτό τους και τα παιδιά τους!

 29. Παράθεμα: Δείτε γιατί τα παιδιά “πρέπει να κοιμούνται με τους γονείς μέχρι 5 ετών” – Mommy And The City

 30. Παράθεμα: Τα παιδιά «πρέπει να κοιμούνται με τους γονείς μέχρι τα πέντε τους» | Τι λες τώρα;

 31. Παράθεμα: Τα παιδιά “πρέπει να κοιμούνται με τους γονείς μέχρι τα πέντε τους” - fumara.gr

 32. καλησπερα και απο μενα ειμαι μπαμπας ενος 2χρονου μπομπιρα!!! ειναι ενα πολυ εξυπνο παιδακι και δραστήριο το τελευταιο διαστημα θελει να κοιμαται στο δωματιο μας με την μαμα 😉 αφου τον παρει ο υπνος τοον παμε στην κουνια του και προς το παρον δεν ξυπναει το βραδυ και ξυπναει το πρωι 9-10 🙂 θελω και γω λοιπον να πω με την σειρά μου τους «Ψυχολόγους» να διαβασουν κανενα νεοτερο βιβλιο και να κλεισουν τον «Φροιντ» φτανει πια…

 33. Παράθεμα: Τα παιδιά “πρέπει να κοιμούνται με τους γονείς μέχρι τα πέντε τους” | Ρώτα τη Σίβυλλα

 34. Παράθεμα: Τα παιδιά “ είναι καλό να κοιμούνται με τους γονείς μέχρι και τα πέντε τους” | Ρώτα τη Σίβυλλα

 35. Και γιατι πρεπει να δινουμε λογαριασμο στον καθενα τι κανουμε με την οικογενεια μας; ουτε εγω συμφωνω μ αυτους που βαζουν απο 40ημερων τα παοδοα στο δωματιο τους, δεν θα τους πιασω ομως να τους πω οτι εχω αντιρρηση γιατι δεν μου πεφτει λογος. Κι εμεις ολοι μαζι κοιμομαστε κ ειναι οτι καλυτερο εχουεμ κανει με την μικρη. Χωρια που απο τοτε που τη βαλαμε στο κρεβατι μας (αναγκαστηκαμε γιατι εσπασε το καγκελο της κουνιας) ηρεμησαμε. Λιγο λιγο ηρεμησε κ αυτη και σταματησαν τα ξυπνηματα. Ο δε αντρας μου ειναι αυτος που δεν θελει με καμια δυναμη να την παμε στο δωματιο της (οιμαται κ εκει αλλα τα μεσημερια γιατι εχουμε το στρωμα στο πατωμα και οποτε ξυπνησει ερχεται ηρεμα και ωραια και με βρισκει). Καταρχας για μενα ειναι πολυ σημαντικο να κοιμαμαι το βραδυ γιατι αλλιως δεν θα τη βγαλω τη μερα, το δωματιο της ειναι στην αλλη ακρη του διαδρομου και δεν ειμαι καθολου διατεθιμενη να κανω δρομολογια μεσα στη νυχτα σε περιπτωση που θα χρειαστει. Κοιμαται στις 7.30-8.00 μονη της κ οταν παμε κ εμεις κατα τις 12 για υπνο καθομαστε σαν τους χαζους και την χαζευουμε. Να μην μιλησω για το πρωινο ξυπνημα και τις αγκαλιες κ τα φιλια που μας κανει!! Αυτα δεν αλλαζονται με τιποτα. Εγω απο την πρωτη νυχτα στο μαιευτηριο που γεννησα κοιμηθηκα κρατωντας τη στην αγκαλια μου και στο πυρεξ την αφησα ελαχιστα. Ερχονταν και οι διαφοροι εξυπνοι να μας κανουν την παρατηρηση να μην την εχουμε συνεχεια αγκαλια γιατι κακομαθαινει. Καααλα. Απο τη στιγμη που περπατησε δεν καθεται να την παρουμε αγκαλια, εχει πολλα ν ανακαλυψει

 36. Θέλω να ρωτήσω και εγώ κάτι:πιο άρθρο που είναι επιστημονικό και έχει γίνει και μελέτη πάνω σε αυτό δεν έχει δημοσιευμένη στο τέλος την βιβλιογραφία; κανένα! Όλα τα έγκυρα άρθρα που έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά έχουν βιβλιογραφία. Επίσης στο θέμα μας, εάν υπάρχει συγκοιμηση όπως λέει το άρθρο πως αποφεύγεις τον αιφνίδιο θάνατο; αφού στα ποσοστά της συχνότητας του ως αίτιο αναφέρεται και η κουρασμένη μητέρα που κοιμάται με το μωρό και κατά την διάρκεια της νύχτας το πλακώνει. Ακόμα αναφέρεται στην ουσία που εγκρίνει ο οργανισμός του παιδιού μέχρι τα πέντε του χρόνια, θα σταματήσει να την εκρινει μετά τα πέντε; θα σταματήσει δηλαδή το παιδί να νιώθει άγχος; επίσης την αυτήν την εκκρίνει και όταν πάει σχολεία τι θα κάνετε λοιπόν μαμάδες θα πάτε με το παιδί στο σχολείο; Ως αναλύτρια συμπεριφοράς λοιπόν σας λέω ότι εάν κοιμάστε μαζί με το παιδί σας δύσκολα όταν θα φτάσει πέντε χρόνων θα το βάλετε να κοιμηθεί μόνο και όταν το κάνετε το παιδί θα εκδηλώσει περισσότερο άγχος αφού 5 χρόνων είναι ικανό να καταλάβει και να χειριστεί καταστάσεις και θα αναρωτηθεί γιατί με διώχνουν; τι θα κάνετε τότε; Να ενημερώσω ότι είμαι κι εγώ μαμά και έχω βάλει το παιδί μου στο δωμάτιο του από 20 ημερών και παρόλα αυτά έχω ένα ήσυχο και ευτυχισμένο μωρό που νιώθει ασφάλεια με τους γονείς του όπου και αν βρίσκεται χωρίς απαραίτητα να είμαστε μαζί του. Ένα αυτόνομο παιδί είναι ένα ευτυχισμένο παιδί.

  • Ο Παγκοσμιος Οργανισμος Υγειας αναφερει συγκεκριμενα οτι μετα τον πρωτο χρονο του παιδιου σταματαει να υπαρχει ο φοβος αιφνιδιου θανατου και πως γι αυτο θα πρεπει το παιδι να κοιμαται στο ιδιο δωματιο με τους γονεις του για να ειναι μικροτερες οι οι πιθανοτητες για κατι τετοιο. Ο υπνος με την μητερα εφοσον γινεται με τους κανονες ασφαλειας δεν προκαλεί θανατο και σε περιπτωσεις που δεν εχει τηρηθεί, τοτε εχει υπαρξει θανατος απο ασφυξία που όμως δεν συμπεριλαμβανεται στα ποσοστα του αιφνιδιου βεφικου θανατου του οποιου δεν εχει βρεθει η αιτια (και αρα η ασφυξία δεν μπορει να ειναι αιφνιδιος θανατος). Αρα μαλλον δεν γνωριζετε περι του θεματος. Παρ ολα αυτα, εχει αποδειχτει πως οταν ενα μωρο κοιμαται κοντα στην μητερα του και μπορει να νιωσει την ανασα της και να την ακουσει, ελαχιστοποιουνται οι πιθανοτητες του αιφνιδιου βρεφικου θανατου.
   Καποια στιγμη τα παιδια οντως δεν εχουν εντονο αγχος αποχωρισμου. Κοιμουνται ευκολοτερα στο δωματιο τους και δεν αισθανονται την εγκαταληψη που θα ενιωθαν αν αυτα ειχαν παει νωριτερα.
   Εχω 2 παιδια. Μια χαρα πήγαν στο δωματιο τους αργοτερα. Δεν ειχαμε κανενα θεμα ποτε!
   20 ημερων σε διαφορετικο δωματιο ηταν απλα επικίνδυνο.
   Οσο για τη βιβλιογραφια. Το αρθρο υπαρχει στο μπλογκ αυτο εδω και πολλα χρονια. Το λινκ που εχει ως πηγη, απλουστατα εχει ληξει. Οταν ειχε πρωτομπει, υπηρχε σορος απο βιβλιογραφια…

 37. Παράθεμα: Αποτελεσματικός Γονέας . Μοντέλο Dr Gordon και ενεργητική ακρόαση! | Ρώτα τη Σίβυλλα

 38. Παράθεμα: Τα παιδιά “πρέπει να κοιμούνται με τους γονείς μέχρι τα πέντε τους” - babyradio.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s