Το ζητήσατε και να το! Ένα άρθρο για τις λύσεις που υπάρχουν όταν η μαμά γυρίζει στη δουλειά! Καλώς ή κακώς, δεν μένουν όλες οι μαμάδες στο σπίτι. Ειδικά τώρα σε περίοδο κρίσης, πολλές μαμάδες αναρωτιούνται ποια είναι η καλύτερη λύση για το μωρό τους. Προσωπικά, δεν δουλεύω εκτός σπιτιού και έτσι δεν μπήκα ποτέ στη θέση να πρέπει να πάρω μια τέτοια απόφαση, αλλά οι μαμάδες που έχουν αυτή την εμπειρία, ας μας πουν την γνώμη τους. Θα υπάρξουν ίσως και κάποια άλλα ποστ που θα εστιάζονται στο πως να κάνουμε την επιλογή για μια σωστή νταντά. Μέχρι τότε, εγώ έχω πάντα σύμβουλο το ένστικτό μου. Αν κάτι δεν μου κάνει κλικ ή μου «βρωμάει», μακριά από τα παιδιά μου! Θα σας συμβούλευα λοιπόν να έχετε αναμμένες τις μητρικές σας «ένστικτο-κεραίες» και όλα θα πάνε μια χαρά! 😉
Πηγή: http://www.familylife.gr/v2/index.php?id=40
Της Δήμητρας Μαυρίδου, σε συνεργασία με την κα Ασπασία Τασίου, κλινική ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια
Πολλές μαμάδες εργάζονται. Άλλες όχι. Οι τελευταίες είναι οι «τυχερές»: δεν θα χρειαστεί ν’ αποχωριστούν τo παιδάκι τους έως ότου πάει στο νηπιαγωγείο. Οι υπόλοιπες, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία, είναι αυτές που θα πρέπει, αμέσως μόλις τελειώσει η άδεια μητρότητας, να παραδώσουν τη…σκυτάλη στη μαμά τους, στην πεθερά τους, στην baby sitter, στο προσωπικό του παιδικού σταθμού. Κάπου τέλος πάντων, που μαζί με τη σκυτάλη θα παραδώσουν και το μικρό τους για εκείνες τις ώρες που θα κρατάνε σημειώσεις σε post-it στο γραφείο και θα αγχώνονται για το αν έπεσε ο πυρετός του μικρού Νικόλα ή αν έφαγε το φαγητό της η Αννούλα. Για όλες αυτές τις μαμάδες, το family life έκανε μια λίστα με τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα των πιθανών… νταντάδων και σας την παραδίδει.
Επιλογή 1η: Παιδικός σταθμός
Είναι μια «λύση» που την επιλέγουν οι περισσότερες μαμάδες, εργαζόμενες και μη. Συνήθως, οι γονείς προτιμούν να στείλουν το παιδάκι τους σε παιδικό σταθμό, αφού έχει κλείσει τα 2 χρόνια. Ο λόγος είναι μάλλον προφανής: το να ξυπνάς ένα μωρό χαράματα και να το «τρέχεις» σ’ ένα ξένο γι’ αυτό περιβάλλον, έως το απόγευμα, μάλλον δεν είναι το καλύτερο δυνατό. Παρ’ όλα αυτά, για μεγαλύτερα παιδάκια ο παιδικός σταθμός φαίνεται ως η καλύτερη επιλογή, αφού εκεί θα γίνει η πρώτη του επαφή με τον έξω κόσμο, θα μάθει πράγματα, θα κάνει τους πρώτους του φίλους.
Πλεονεκτήματα: Συνοπτικά, μπορούμε να πούμε ότι στα δυνατά σημεία των παιδικών σταθμών περιλαμβάνονται τα εξής:
- Στους εγκεκριμένους παιδικούς σταθμούς-προνήπια το περιβάλλον είναι πιο δομημένο. Στους χώρους τους έχουν τηρηθεί οι κανόνες ασφαλείας, το προσωπικό έχει υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των παιδιών είναι σταθερό.
- Στις 7-8 ώρες που θα παραμείνουν στον παιδικό σταθμό, θα παίξουν με συνομήλικα παιδάκια, θα ζωγραφίσουν, θα κάνουν ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, καλλιεργώντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, θα αρχίσουν να κοινωνικοποιούνται και θα μάθουν να μαθαίνουν. Τι σημαίνει αυτό; Ότι στον παιδικό σταθμό τα παιδιά αρχίζουν να εξοικειώνονται με τη μάθηση, μαθαίνοντας τραγουδάκια, τα γράμματα της αλφαβήτας, τα νούμερα, κάποιες έννοιες για τον χώρο και τον χρόνο. Προσοχή όμως! Σε αυτό το στάδιο της ανάπτυξής του είναι σημαντικό να μην πιέζουν οι γονείς το παιδί για να μάθει πράγματα, αλλά να ενθαρρύνουν τον πειραματισμό του με παιχνίδια, χρώματα, υλικά.
- Τέλος, το γεγονός ότι το παιδί βρίσκεται σε χέρια ειδικών ανακουφίζει τη μητέρα από το άγχος να μάθει πράγματα στο παιδί, και περνάει πιο χαλαρά και ποιοτικά τον χρόνο της μαζί του.
Πιθανά μειονεκτήματα:
- Η ομαδικότητα που προαναφέραμε μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά για το παιδί, γιατί μπορεί να παραβλέπονται τα ιδιαιτέρα στοιχεία της προσωπικότητάς του. Φυσικά, για να είμαστε δίκαιοι, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι παίζει πάντοτε ρόλο η αναλογία παιδιών και προσωπικού. Και αυτό εξαρτάται από την σωστή επιλογή παιδικού σταθμού.
- Επίσης, για να γίνει δεκτό το παιδί σας στους περισσότερους παιδικούς σταθμούς, είναι απαραίτητη προϋπόθεση να έχει «κατακτήσει» την τουαλέτα. Να έχει, δηλαδή, γίνει αγωγή τουαλέτας.
Επιλογή 2η: Aναζητώντας την… Μαίρη Πόπινς
Η επόμενη εναλλακτική για τις εργαζόμενες μητέρες είναι η κατ’ οίκον εξυπηρέτηση, δηλαδή η νταντά. Το παιδί δεν χρειάζεται να μετακινείται, το ωράριο της νταντάς προσαρμόζεται ευκολότερα στο πρόγραμμα εργασίας της μητέρας και η νταντά ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με αυτό το παιδί. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, το παιδί, συνήθως, αναπτύσσει ισχυρό δεσμό μαζί της. Πώς, όμως, θα ξεχωρίσει ο γονιός την ιδανική νταντά; Συγκεντρώσαμε κάποια χαρακτηριστικά που η… άλλη Μαίρη Πόπινς πρέπει να συγκεντρώνει:
- Εμπιστοσύνη στις ικανότητές της
- Προηγούμενη εμπειρία με παιδιά προσχολικής ηλικίας
- Ικανοποιητικό μορφωτικό επίπεδο
- Είναι πρόθυμη ν’ ακούει το παιδί, να μιλάει μαζί του, να του δείχνει ενδιαφέρον, να επινοεί δημιουργικά παιχνίδια, να του δίνει ερεθίσματα.
- Είναι καλό να παίρνει πρωτοβουλίες και να βρίσκει λύσεις, κυρίως όμως πρέπει να αισθάνεστε ότι συνεργάζεται μαζί σας.
- Να είναι συνεπής. Να έρχεται, δηλαδή, στην ώρα της και να σας ενημερώνει όταν αυτό δεν είναι εφικτό.
- Τέλος, σε περίπτωση που είναι αλλοεθνής, είναι πολύ σημαντικό να μιλάει καλά τα ελληνικά, προκειμένου να την καταλαβαίνει το παιδί.
Επιλογή 3η: H αγαπημένη γιαγιά
Το να «μεγαλώνει» το παιδί με τη γιαγιά έχει πολλούς υποστηρικτές, αλλά και πολλούς επικριτές. Για πολλούς γονείς αποτελεί και τη μοναδική επιλογή, όταν δεν υπάρχει η οικονομική άνεση για νταντά ή για παιδικό σταθμό. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και κακή επιλογή. Αναμφισβήτητα, νιώθουμε πολύ καλύτερα όταν, φεύγοντας το πρωί για τη δουλειά, αφήνουμε το παιδάκι μας σ’ έναν αγαπημένο μας άνθρωπο, οικείο σε αυτό, τον οποίον εμπιστευόμαστε. Η γιαγιά θα του πει παραμύθια, θα του διηγηθεί παλιές οικογενειακές ιστορίες, θα του δείξει το ενδιαφέρον της, θα το γεμίσει αγάπη και στοργή τις ώρες που θα πρέπει να αποχωριστεί τη μαμά του. Επιπλέον, το παιδάκι δεν χρειάζεται να προσαρμοστεί σ’ ένα νέο περιβάλλον, με ξένους γι’ αυτό ανθρώπους. Η μαμά, κατά συνέπεια, νιώθει πιο ήρεμη, με λιγότερο άγχος και καμιά φορά λιγότερες τύψεις.
Ωστόσο, υπάρχει πάντα και η άλλη όψη του νομίσματος. Σε αυτό το χαρούμενο «οικογενειακό» κλίμα μπορεί εύκολα να δημιουργηθούν προβλήματα, αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Πολλές φορές, οι επιθυμίες, τα όνειρα και οι σκέψεις που κάνουν οι γονείς για τα παιδιά τους διαφέρουν απ’ αυτά των παππούδων και των γιαγιάδων. Οι γονείς βλέπουν διαφορετικά τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού τους και δεν είναι λίγες οι φορές που διαμαρτύρονται ότι η γιαγιά κακομαθαίνει το παιδί. Όταν, όμως, αποφασίζουν να μιλήσουν στη γιαγιά γι’ αυτό, νιώθουν τύψεις, γιατί αισθάνονται υποχρέωση απέναντί της. Το παιδί, από την άλλη, εύκολα μπορεί ν’ αντιληφθεί την ένταση ανάμεσά τους και τότε τα πράγματα περιπλέκονται.
Η συμβουλή μας: Είναι δικαίωμά μας να επιβάλλουμε τη γνώμη μας στον συγγενή μας, ειδικά όταν έχει να κάνει με το παιδί μας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να νιώθουμε ενοχές
Καταρχή στον ΒΡΕΦΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ δεν χρειάζεται να έχει «κόψει» το παιδί την πάνα. Επίσης στον ΒΡΕΦΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ δέχονται μωράκια από λίγων μηνών. Εάν οι «γιαγιάδες» μπορούν να βοηθήσουν για λίγους μήνες – ένα χρόνο, είναι καλό. Εάν όχι, εγώ προσωπικά προτιμώ ένα βρεφονηπιακό σταθμό και όχι μια ξένη γυναίκα μόνη της μέσα στο σπίτι με το παιδί μου.
Στον παιδικό σταθμό τα παιδάκια, είναι όλη μέρα με άλλα παιδάκια και παίζουν, γίνονται πιο κοινωνικά, μαθαίνουν να μοιράζονται, να διεκδικούν να τρώνε μόνα τους και γίνονται πιο ανεξάρτητα και δυναμικά. Το μόνο αρνητικό είναι πως κολλάνε ότι ίωση κυκλοφορεί…… Ειδικά τον πρώτο χρόνο, 2 μέρες είναι καλά και 10 άρωστα…. Και βέβαια, δεν περιμένεις μια κοπέλα που προσέχει 20-25 παιδάκια, να τα έχει όλα στην εντέλεια. Εάν είσαι από τις μαμάδες που τρελαίνονται με λίγο αχτένιστα μαλάκια και λίγο βρώμικη φόρμα …. θα ζοριστείς. Το βασικό είναι πως τα παιδάκια περνάνε καλά, κάνουν φίλους, μαθαίνουν απίστευτα πράγματα και … γίνονται πολύ ζουζούνια!!! Αξέχαστες στιγμές: οι γιορτές που τα πιτσιρίκια λένε ποιήματα, ντύνονται Αγιοβασίληδες ή ότι άλλο (ανάλογα την όρεξη της δασκάλας) – (ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ- ΚΑΦΕ ΦΟΡΑ ΣΚΑΩ ΣΤΟ ΚΛΑΜΑ), οι ζωγραφιές που φέρνουν στην μανούλα και η περιγραφή κάθε απόγευμα, τι έκαναν σήμερα στο σχολείο.
Τι να πω, ψηφίζω ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ. Εμείς ήμασταν τυχεροί, είχαμε πολύ καλές δασκάλες. Η Αθηνά φέτος έχει την κυρία Ελένη με τα σκούρα μαλιά (!!!) και την κυρία Ελένη με τα ξανθά μαλιά (!!!). ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ με πολύ όρεξη για την δουλειά τους και πολύ αγάπη για τα μπομπιράκια μας. 1ος ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ !!!!
Καταρχήν ….. μαλλιά !!! Sorry για τις ανορθογραφίες !!!
Ευχαριστουμε για τις πληροφοριες! Μπραβο για τον σταθμο σας και ενα ακομη μπραβο επειδη ειναι δημοσιος 😉