Ερωτηματολόγιο για τις συνθήκες θηλασμού στην Ελλάδα
Γιατροί και πιστοποιημένοι σύμβουλοι γαλουχίας (IBCLC), με τη συνεργασία του www.mitrikosthilasmos.com θα στείλουν αρχές Απριλίου αναφορά στο IBFAN (Διεθνής Δράση για τη Βρεφική Διατροφή, www.ibfan.org) η οποία θα περιγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα σε σχέση με το θηλασμό.
Το IBFAN με βάση αυτήν την αναφορά θα φτιάξει δική του επίσημη αναφορά για τη χώρα μας έως τον Ιούλιο και θα την αποστείλει στον ΟΗΕ.
Τον Σεπτέμβριο του 2011 η Ελλάδα – αντιπροσωπεία από υπουργεία κλπ – θα κριθεί στον ΟΗΕ για την πρόοδο που έχει επιδείξει σχετικά με την Σύμβαση Δικαιωμάτων του Παιδιού (θα κληθεί δηλαδή για να δώσει στοιχεία κατά πόσο τηρεί την Σύμβαση αυτή, όπου βέβαια ανήκει και ο θηλασμός – ένα από τα αναφαίρετα δικαιώματα του παιδιού).
Ας ελπίσουμε ότι αν συγκεντρωθούν χιλιάδες καταγγελίες γονιών να υπάρξουν επίσημες συστάσεις από τους υπεύθυνους του ΠΟΥ για το θηλασμό στη χώρα μας, και να αναγκαστούν οι πολιτικοί φορείς να επενδύσουν χρόνο και χρήμα σε καμπάνια προώθησης του μητρικού θηλασμού.
Όσοι γονείς ενδιαφέρεστε μπορείτε να συμπληρώσετε το παρακάτω ερωτηματολόγιο και να καταθέσετε την προσωπική σας μαρτυρία-καταγγελία σχετικά με την εμπειρία που είχατε στον τοκετό και το θηλασμό και τα λάθη που έγιναν τόσο στην κλινική ή το νοσοκομείο που γεννήσατε όσο και στο ιατρείο του παιδιάτρου που παρακολουθεί το μωρό σας.
Βοηθήστε την έρευνα! Κάντε την καταγγελία σας ΤΩΡΑ!
Για να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο (μπορείτε και ανώνυμα) πατήστε ΕΔΩ
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ!
Είναι σημαντικό να έχουμε μαρτυρίες από όσο το δυνατό περισσότερα νοσοκομεία και κλινικές της χώρας, γι αυτό σας παρακαλούμε να διαδώσετε αυτό το ερωτηματολόγιο σε όλες τις επαφές σας! Κυρίως σε όσες μητέρες νομίζετε ότι θα μπορούσαν να γράψουν κάτι.
Επίσης μπορείτε να υποστηρίξετε το ερωτηματολόγιο μέσω του blog/site σας ώστε να συμπεριληφθεί το link της διεύθυνσή σας στο τέλος του ερωτηματολογίου που θα συγκεντρώνει τους υποστηρικτές αυτής της έρευνας.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο mitrikosthilasmos@gmail.com
Κορίτσια, μαμάδες, φίλες, εγώ συμπλήρωσα το ερωτηματολόγιο δύο φορές (μια για τον Γιώργο που τον γέννησα στο Έλενα στην Αθήνα και μια για τη Ναταλία, που την γέννησα στο νοσοκομείο της Ρόδου). Ας κάνουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε μπας και αρχίσει και η Ελλάδα να βοηθά τις μαμάδες να θηλάσουν τα μωράκια τους σωστά και για όσο καιρό θα έπρεπε! Εμπρός, πάτε! Μέχρι τον Απρίλη έχετε καιρό!
Θα το συμπληρώσω άμεσα! Σήμερα μάλιστα είχα την κουβέντα με φίλη έγγυο για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεια και για τον αγώνα που πρέπει να κάνει μια μητέρα για να θηλάσει.
done !
ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΓΕΝΝΗΣΕΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΕΛΕΙΩς ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΓΥΡΟ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ? ΤΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙς 2 ΦΟΡΕς?
ΛΥΔΙΑ ΤΩΡΑ ΕΙΔΑ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΟΥ ΘΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΓΩ ΤΟ ΙΔΙΟ!
Το καλύτερο! Μακάρι να πιάσει τόπο!
Πολύ σωστή κίνηση! Τα δεδομένα για τον θηλασμό στην Ελλάδα είναι πολύ απογοητευτικά. Που να πρωτοξεκινήσει κανείς; απο την ελλειπή ενημέρωση για τη σημασία του απο παιδιάτρους, τις λιγοστές εκγαταστάσεις σε μαγαζιά για να διευκολυνθεί ο θηλασμός και έξω απο το σπίτι ή την αυξημένη διαφήμιση φορμουλών βρεφικού γάλατος?
Πρόσφατα μια νέα μαμα που συνάντησα μου είπε ότι το θεωρεί ταμπού να θηλάσει το μωράκι της μετά το 5μηνο/6μηνο, έστω κι θα έχει ακόμα γάλα γιατί «θα χει μεγαλώσει και θα καταλαβαίνει πια». Τρανταχτό παράδειγμα έλλειψης ενημέρωσης…
Ασε, απο που να αρχισει και που να τελειωσει!!!
Οσο για την μαμα που λες, τι κριμα… Τι θα καταλαβει δηλαδη το παιδι? Οτι η μαμα μου ειναι η πηγη της ζωης του και οτι του χαριζει ενα μεγαλο δωρο απο το στηθος της? Τι να πω?
Κορίτσια θεωρω οτι οφειλουμε να δωσουμε μαχη για να ξανακερδισει ο θηλασμος την θεση που του αξιζει στην συνειδηση των γυναικων. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Χρειαζεται ενημερωση και σωστες οδηγιες στις νεες μαμαδες που πελαγωνουν μολις φερνουν στον κοσμο το μωρακι τους και δεν ξερουν πως να του προσφερουν το στηθος τους η τι να κανουν γιατο γαλα τους που θα σου πουν (9 στις 10) οτι δεν εχουν αρκετο γαλα….και χρειαζεται συμπληρωμα. Πως γινεται να συναντας στο μαιευτηριο τοσες κοπελες προθυμες να θηλασουν, που το παλευουν με εξαιρετικη θεληση, εν τελει να καταφερνουν να εδραιωσουν αποκλειστικο θηλασμο ελαχιστες απο αυτες…τι γινεται μετα απο την κλινικη? Γιατι ολα αλλαζουν μετα απο τις πρωτες επισκεψεις των παιδιατρων?
Δεν μπορειτε να φανταστειτε ποσο εντυπωση εχω κανει σε μερικους γνωστους μου που θηλαζω οπου βρεθω, μπροστα σε ολο τον κοσμο, ακομα και πρωτο τραπεζι στην παραλια της χαλκιδας, ακομπλεξαριστα και διακριτικα παντα.
Yasas !
I would love to fill in the form and reply to those questions, but i need to ask you if its ok that i reply/write in English ?
I can read well and understand very well the Greek language but i cant write im afraid…
Warm regards from Rhodes : )
Με εκφραζει απολυτα το παρακατω αρθρο: ο θηλασμος παρουσιαζεται απο τους υποστηρικτες του κατα βαση ως φυσικος (που ειναι!) και ευκολος. Δυστυχως κάποιες απο εμάς μαθαινουμε για τις πραγματικες δυσκολιες του θηλασμου οταν πια ειναι πολυ αργα…
http://www.mama365.gr/842/h-piesh-gia-thhlasmo-aghonei-tis-mamades.html