Τι πρέπει να περιμένουμε από ένα φυσιολογικό τελειόμηνο νεογέννητο;

Standard

 

Διάβασα το παρακάτω άρθρο και συγκινήθηκα με την απλότητα της ίδιας της ζωής και ταυτόχρονα με τους θαυματουργούς της τρόπους.  Πως τελικά έχουν πλαστεί όλα σωστά, και αν αφήσουμε την φύση και το  ένστικτό μας, θα γίνουν όλα όπως ακριβώς έχουν σχεδιαστεί να γίνουν, απλά, φυσιολογικά και όμορφα!

 

Πηγή:  http://www.perithilasmou.gr/articles/breastfeeding-experts/396-fisiologiko-teleiomino-neogenito.html

 

Καταρχήν, ένα φυσιολογικό μωρό θα πρέπει να γεννιέται φυσιολογικά, δηλαδή κολπικά. Ναι, ξέρω ότι αυτό δεν συμβαίνει πάντα, αλλά εδώ μιλάμε για το φυσιολογικό. Θα πρέπει να γεννιόμαστε κολπικά γιατί χρειαζόμαστε τα καλά βακτηρίδια. Τα μωρά μας γεννιούνται αποστειρωμένα, χωρίς βακτηρίδια. Δεν είναι τυχαίο που ερχόμαστε στον κόσμο από την περιοχή κοντά στον πρωκτό, μια περιοχή που φιλοξενεί πολλά βακτηρίδια, τα περισσότερα από τα οποία είναι καλά και απαραίτητα για την υγεία του εντέρου και την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Και τα βακτηρίδια που βρίσκονται εκεί είναι τα βακτηρίδια της μητέρας, για τα οποία η ίδια έχει αναπτύξει αντισώματα αν αυτά τα βακτηρίδια δεν είναι τελικά και τόσο καλά.

Μετά, το μωρό γεννιέται και θα πρέπει να ακουμπήσει πάνω στο στήθος της μητέρας του. Το στήθος και συγκεκριμένα το σημείο ανάμεσα στα στήθη, είναι το φυσικό μέρος για το νεογέννητο μωρό (το αίμα που κυκλοφορεί στον οργανισμό μας κάθε λεπτό, διανέμεται στα πιο σημαντικά σημεία του σώματός μας. Αρκετό πηγαίνει στο συκώτι μας κάθε λεπτό, περίπου 10%, και 20% πηγαίνει στον εγκέφαλό μας. Στην νέα μαμά, 23% πηγαίνει στο στήθος της, περισσότερο απ’ ότι στον εγκέφαλό της. Το σώμα μας ξέρει ότι αυτό το σημείο είναι σημαντικό!)

Η περιοχή του στήθους είναι ζεστή. Επί αιώνες τα μωρά χρησιμοποιούσαν το σώμα της μητέρας για να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία τους. Γιατί να σταματήσουν να το κάνουν τώρα; Με όλη αυτή την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή, θα είναι πιο ζεστά. Το μωρό μπορεί να χρησιμοποιήσει τη μητέρα του για ζεσταθεί. Τώρα λοιπόν έχουμε ένα νεογέννητο μωρό στα ζεστά. Το μωρό δεν πεινάει. Δεν έρχεται στο κόσμο πεινασμένο.

Κάθε είδος του ζωικού βασιλείου έχει ενστικτώδεις συμπεριφορές οι οποίες επιτρέπουν στα μικρά του να μεγαλώσουν και να διαιωνίσουν το είδος. Τα μωρά μας έρχονται στον κόσμο έχοντας ανάγκη από προστασία. Προστασία από ασθένειες κι από εχθρούς. Ναι, εχθρούς. Τα μωρά μας δεν ξέρουν αν έρχονται στον κόσμο μέσα σε μια αγαπημένη οικογένεια του 21ου αιώνα. Αυτό που ξέρουν είναι το ίδιο με το αν γεννιόταν στον 2ο αιώνα μέσα σε μια σπηλιά, περιτριγυρισμένα από τίγρεις. Η ενστικτώδης συμπεριφορά μας θα πρέπει να μας οδηγήσει στο να προστατευτούμε. Τα μωρά βρίσκουν προστασία και από τις ασθένειες και από τις «τίγρεις», στο στήθος της μητέρας τους.

Τελικά, δίνουμε στο μωρό μερικά καλά βακτηρίδια όταν γεννιούνται κολπικά. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για την προστασία από τις ασθένειες. Το επόμενο βήμα είναι το πρωτόγαλα.

Ένα νεογέννητο μωρό που βρίσκεται πάνω στο στήθος της μητέρας του θα σηκώσει λίγο το κεφάλι του, θα γλείψει τα χέρια του και θ’ αρχίσει να γλιστράει προς τη θηλή. Τα μωρά δείχνουν προτίμηση στις χρωματικές αντιθέσεις (άσπρο-μαύρο) και στους κύκλους περισσότερο από τα άλλα σχήματα. Σκεφτείτε το…υπάρχει ένας σκούρος κύκλος πολύ κοντά του.

Ο ιδρώτας της μαμάς μυρίζει όπως το αμνιακό υγρό, κι αυτή η μυρωδιά βρίσκεται ακόμη πάνω στο μωρό (αφού δεν του έχουν κάνει μπάνιο ακόμα!) και το μωρό ακολουθεί αυτή τη μυρωδιά. Οι εκκρίσεις από τους αδένες της θηλαίας άλω μυρίζουν παρόμοια και βοηθούν το μωρό να πάει προς το στήθος και να πάρει το πρωτόγαλα, το οποίο θα θρέψει τα καλά βακτηρίδια και θα το προστατέψει από τις αρρώστιες. Και το πρωτόγαλα δεν είναι πολύ γιατί το μωρό δεν έρχεται στον κόσμο πεινασμένο και γιατί το μητρικό γάλα δεν είναι φαγητό!

Μιλάμε για τα φυσιολογικά μωρά. Ο θηλασμός είναι το φυσιολογικό. Είναι αυτό που θα πρέπει να κάνουν τα μωρά. Είτε βρισκόμαστε στο 209 είτε στο 2009, τα μωρά κάνουν το ίδιο πράγμα: προσπαθούν να βρουν το στήθος. Ο θηλασμός δεν είναι το μαγικό φίλτρο. Δεν είναι το «καλύτερο». Είναι το φυσιολογικό. Απλώς φυσιολογικό. Σχεδιασμένο για τις ανάγκες του αδύναμου μωρού του ανθρώπου. Και τίποτα άλλο που σχεδιάζεται για να το αντικαταστήσει, δεν είναι φυσιολογικό.

Το πρωτόγαλα επίσης ενεργοποιεί κάποια στοιχεία στο έντερο του μωρού, τα οποία κάνουν το θύμο αδένα να μεγαλώσει. Ο αδένας αυτός είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ανάπτυξή του είναι πολύ σημαντική. Μητρικό γάλα = μεγάλος θύμος αδένας, ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Το πρωτόγαλα επίσης έχει μεγάλες ποσότητες από κάτι που λέγεται Εκκριτική Ανοσοσφαιρίνη Α (SIgA). Αυτή παράγεται τις πρώτες μέρες της ζωής του μωρού και προσφέρει προστασία ειδικά για την μαμά. Κάποια κύτταρα στο έντερο της μητέρας «παρακολουθούν» τι μπαίνει μέσα στον οργανισμό της και αν υπάρχει κάποιο μολυσμένο κύτταρο, ένα ειδικό στοιχείο του εντέρου της μητέρας κατευθύνεται προς το στήθος της και το βοηθάει να παράγει SIgA για να προστατευτεί το μωρό. Εάν η μαμά και το μωρό είναι μαζί, τότε και το μωρό προστατεύεται απ’ αυτό που  θα μπορούσε να βλάψει και τους δυο.

Και οι «τίγρεις»; Τι γίνεται μ’ αυτές; Ορίστε την «τίγρη» όπως θέλετε εσείς. Αλλά εάν ήσασταν μωρά χωρίς καμία ικανότητα να προστατευτείτε, το να μείνετε κοντά στη μητέρα σας είναι το λογικό. Τα μωρά αναγνωρίζουν τη διαφορά ανάμεσα σε ένα νεροχύτη και στο στήθος της μητέρας τους. Όταν τα μωρά αποχωρίζονται τις μητέρες τους, αναπτύσσουν τη συμπεριφορά της απελπισίας – απόσυρσης. Η απελπισία έρχεται όταν είναι μόνα τους, αποχωρισμένα. Τα μωρά μόνο φωνητικά μπορούν να εκφράσουν την απελπισία τους και το φόβο τους να μην γίνουν φαγητό για τις τίγρεις. Όταν τα παίρνουμε αγκαλιά, σταματάνε να κλαίνε. Είναι προστατευμένα, ζεστά και ασφαλή. Αν αυτό το απελπισμένο κλάμα δεν βρει ανταπόκριση, αποσύρονται. Κρυώνουν, απελευθερώνονται τεράστιες ποσότητες από ορμόνες του στρες, πέφτουν οι ρυθμοί της καρδιάς τους και ησυχάζουν. Αυτό δεν είναι ένα καλό μωρό. Αυτό είναι ένα μωρό που έχει φτάσει πέρα από την απελπισία. Τα φυσιολογικά μωρά θέλουν να βρίσκονται στην αγκαλιά συνέχεια.

Και πότε κυνηγάνε οι τίγρεις; Τη νύχτα. Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα για τα μωρά μας το να κοιμούνται τη νύχτα. Μπορεί να φαγωθούν. Θα πρέπει να ξυπνούν και να βεβαιώνονται ότι ο φύλακά τους είναι εκεί. Κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν υπάρχει τόσο μεγάλος κίνδυνος. Κοιμούνται καλύτερα τη μέρα. (Σκεφτείτε τη δική μας αντίδραση στις δικές μας «τίγρεις» – τα προβλήματα ύπνου είναι ένα μεγάλο μέρος του στρες, της κατάθλιψης, του άγχους).

Όλοι κοιμούνται κάποτε με τα μωρά τους, από επιλογή ή όχι, είτε το παραδέχονται είτε όχι. Όλοι το κάνουμε. Μερικές φορές λόγω των συγκυριών, άλλες φορές επειδή το θέλουμε. Μερικές φορές τα μωρά γκρινιάζουν, εμείς είμαστε πολύ κουρασμένοι και αυτό μοιάζει να είναι φυσιολογικό. Άρα, τα φυσιολογικά μωρά θηλάζουν, μένουν στο στήθος, θέλουν αγκαλιά και κοιμούνται καλύτερα όταν είναι με τους γονείς τους. Εμένα μου φαίνεται πολύ φυσιολογικό αυτό. Αλλά υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε ένα μωρό που είναι φυσιολογικό και σε ένα που δεν είναι. Ασφαλής ύπνος σημαίνει ότι οι γονείς είναι νηφάλιοι, κοιμούνται στο κρεβάτι κι όχι σε καναπέ ή σε πολυθρόνα, δεν καπνίζουν, θηλάζουν, είναι φυσιολογικοί. Αν οι συνθήκες δεν είναι φυσιολογικές, τότε ο ύπνος με το μωρό δεν είναι ασφαλής.

Αυτή η επαφή στο στήθος βοηθάει επίσης την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Τα μωρά μας έχουν τόσα εγκεφαλικά κύτταρα όσα θα έχουν για όλη την υπόλοιπη ζωή τους, στην 28η εβδομάδα της κύησης. Είναι μια ζούγκλα κυττάρων που περιμένουν να ενωθούν. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι παράγουμε πολλά και μετά ξεφορτωνόμαστε αυτά που δεν χρησιμοποιούμε. Έχουμε περίπου 8 θηλές, μια ουρά και τρίχες στα χέρια όταν βρισκόμαστε ακόμα στη μήτρα. Αν όλα πάνε καλά, δεν τα έχουμε όλα αυτά όταν γεννιόμαστε. Έτσι, καθώς κουρνιάζετε δίπλα στο μωρό σας, αυτό δημιουργεί εγκεφαλικές συνδέσεις ευτυχισμένο και ξεφορτώνεται όλα εκείνα τα κύτταρα που δεν του χρειάζονται. Ο θηλασμός είναι συνάψεις εγκεφαλικών κυττάρων. Όχι φαγητό.

Γιατί επιμένω μ’ αυτό; Γιατί οι περισσότερες γυναίκες δεν πιστεύουν ότι το σώμα τους, που δημιούργησε αυτό το υπέροχο μωρό, είναι ικανό να θρέψει αυτό το ίδιο μωρό και δίνουν συμπλήρωμα όλο και περισσότερο με ξένο γάλα που σχεδιάστηκε για να είναι «τροφή». Γιατί δεν εμπιστευόμαστε το σώμα μας μετά τον τοκετό; Δεν ξέρω. Αλλά ακούω όλο και πιο συχνά ότι οι γυναίκες δίνουν ξένο γάλα «επειδή δεν του φτάνει το δικό μου». Φυσικά και του φτάνει. Τα μωρά δεν χρειάζονται φαγητό συνέχεια, χρειάζονται να είναι μαζί σου συνέχεια, αυτή είναι η απόλυτη ικανοποίηση για ένα μωρό.

Το μωρό στο στήθος αναπτύσσει το ανοσοποιητικό του σύστημα, ενεργοποιεί τον θύμο αδένα, είναι ζεστό, αισθάνεται ασφαλές, κοιμάται καλύτερα, δημιουργεί εγκεφαλικές συνάψεις και επί τη ευκαιρία, τρώει κιόλας. Τα μωρά δεν «πεινάνε» όλη την ώρα – απλώς ακολουθούν τα ένστικτά τους. Τα ένστικτα που μας επιτρέπουν να επιβιώσουμε και να διαιωνίσουμε το είδος μας.

 

Πηγή:  Jenny Peelen Thomas, MD, IBCLC, FAAP, FABM –http://www.drjen4kids.com/soap%20box/normal_%20newborn.htm

Μετάφραση: Βίκυ Φαρδογιάννη

9 responses »

 1. Πάρα μα πάρα πολύ όμορφα γραμμένο!!! Πράγματι όλα έχουν σχεδιαστεί να γίνουν, απλά, φυσιολογικά και όμορφα! Μόνο που έχουμε παψει να εμπιστευόμαστε τη φύση…

 2. Aaaaaaah , yes yes yes that is sooooo beautiful said and soooo true.
  Why do people fight against the nature ? Let nature have its way !!
  And still so many Doctors and others try their best to stop natures way…
  Makes me so upset,sad and furious at the same time !
  Many woman dont search for information about bf or anything before they give birth,they just put all their trust to the Doctors and wait for them to tell them what to do.
  -Give the bottle as example and so they do.
  I know that i am «overdoing» it a bit now but its because im so frustrated and im doing everything i possibly can to talk to pregnant woman about breastfeeding.
  I am in war against everybody who is agains the nature !!
  Woman ; listen to your inner voices and follow the will of nature.
  For your childs and your own’s very best.
  Im not saying its gonna be easy , but please try – you have much more power and strength than you know so use it and that is also a gift
  from nature to us woman : )

 3. Ooops,me again-i forgot to say one thing…Or its actually a question ; How come that so many woman prefer to give the bottle by saying its such hard work breastfeeding .
  Isnt it much more hard work with warming up water to the right temperature,and cleaning bottles and to sterilize them – over and over again…
  Just thinking about it makes me tired…

  But offcourse if you for some reason cant bf than offcourse its fantastic that there is other options..

 4. POLY WRAIO ARTHRO 🙂
  FYSIKA KAI DEN PROTHMANE TON THYLASMO GIATI SKEFTONTAI THN EYKOLH LYSH APO THN MIA
  TO AFHNEIS MWRO STHN MAMA KAI STHN PETHERA KAI GEIA SAS
  DEN XREIAZETAI NA EINAI SYNEXEIA MAZI
  APO THN ALLH PISTEYW OTI APOUSIAZEI H SWSTH ENHMERWSH KAI XORIA AP AYTO ZOUME SE MIA XWRA POU OI MAMADES DEN EXOUN DIKAIOMATA
  APO POU NA KSEKINHSEIS
  APO TOYS DROMOUS POU DEN MPOREIS NA PERASEIS ME TO KAROTSI
  APO THN DOULEIA POU AKOMA DEN GENNHSES PREPEI NA PAS
  SE LIGO MOU FAINETAI ETSI OPWS THA MAS KATANTHSOUN THA EINAI HRWHSMOS TO NA KANEIS MWRO
  KAI NA MHN MAS LENE KAI PALIA STON POLEMO KANAME PAIDIA
  KSEXNAME TO PIO SHMANTIKO YPHRXAN ANTHRWPINES SXESEIS
  TWRA O KATHENAS GIA TON EAYTO TOY DYSTYXWS
  KAI PALI MAMA LYDIA SYGXARHTHRIA GI AYTO POU KANEIS
  ENA MEGALO MPRABO

  • Ειρήνη μου, συγνώμη αλλά δεν είναι καθόλου «εύκολη λύση» το να ταϊζεις το μωρό με το μπιμπερό. Ρίξε μια ματία στο πιο πάνω σχόλιο και συμπληρώνω μερικά ακόμα: Πρέπει να βράζεις νερό, να το κρατάς στη σωστή θερμοκρασία, να πλένεις και να αποστειρώνεις μπουκάλια και θηλές, να φροντίζεις να έχεις απόθεμα 2 κουτιά γάλα τουλάχιστον (γύρω στα 20 € το κουτί όταν ήταν τα παιδιά μου μωρά) και οποιαδήποτε ώρα της μέρας ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ να σηκωθείς, να βάλεις το νερό στο μπουκάλι, να μετράς κουταλίτσες και το νερό που ρίχνεις το γάλα να μην είναι πολύ ζεστό γιατί το γάλα πήζει, ούτε πολύ κρύο γιατί το γάλα δεν διαλύεται! Μόλις αρχίζεις να ταϊζεις το μωρό, (που μέχρι να φτιάξεις το γάλα, έχει σκάσει στο κλάμα) αυτό κοιμάται και μέχρι να το ξυπνήσεις το γάλα κρυώνει, δεν πρέπει να το ξαναζεστάνεις γιατί χαλάει, οπότε πρέπει ή να μάθεις το μωρό να πίνει το γάλα κρύο (δύσκολο έως αδύνατο) ή να φτιάξεις καινούργιο! Επίσης, για κάποιο μαγικό λόγο, πολλές φορές όταν ταϊζεις το μωρό, αρχίζει να «τρέχει» το γάλα από την βίδα του μπιμπερό και γίνεται χάλια το μπουκάλι, το μωρό και τα χέρια σου!!! ΟΟΟΟΟΟΛΟ αυτό Χ 8 φορές τη μέρα ή αλλιώς, κάθε 3 ώρες!!!! ΠΟΣΟ ΕΥΚΟΛΟ είναι αυτό;;;; Γι’ αυτό, μην καταδικάζετε τις μανούλες που για τον οποιοδήποτε λόγο δεν θήλασαν. Ο θηλασμός είναι θείο δώρο και για την μητέρα και για το παιδί και πονάει πολύ όσες γυναίκες δεν τα κατάφεραν!
   Με φιλική διάθεση πάντα, Μαρία.

   • MARIA MOU DEN TO LEW M AYTH THN ENNOIA KAI DEN ENNOW TIS MAMADES POU GIA KAPOIO LOGO DEN TO KATAFERAN
    (ELEIPSH BOHTHEIAS KAI ENHMERWSEIS)
    KI EGW ZORISTIKA PARA POLU ME TO THYLASMO
    DEN EIXA SWSTH ENHMERWSH KI EKANA TRAGIKA LATHH STHN ARXH ME APOTELESMA POLY TALAIPOREIA
    KATHE MIA MISH WRA HMOUN ME TO THYLASTRO STO ENA XERI KAI ME TO MWRO STO ALLO
    EPI ENA MHNA DEN EPERNE ME TIPOTA TOSTHTHOS MOU
    OURLIAZE

    PROSPATHOUSA NA BGALW OTI EIXA KAI DEN EIXA
    SYNEXEIA ME XAPIA (MAGIA MPYRAS)

    O THYLASMOS APOKATASTATHIKE TON TRITO MHNA MEXRI TOTE OUTE NA TO THYMAMAI
    ALLOSTE KAI GI AYTO EIPA OTI TIS MAMADES DEN TIS YPOSTHRIZOUN OSO THA EPREPE SE KAPOIA PRAGMATA
    POLLA FILAKIA

 5. Υπέροχο άρθρο, πραγματικά! Έχω 3 παιδιά, δύο κορίτσια από τον πρώτο μου γάμο που δεν θήλασαν κι ένα γιό από τον δεύτερο που θήλαζε μέχρι πρόσφατα! (2,5 ετών) Είμαι πολύ ευτυχισμένος που είχα τη χαρά να ζήσω όλο αυτό από κοντά, αν και μου άρεσε που τάιζα τις κόρες μου κι εγώ! Ο θηλασμός είναι πραγματικά κάτι τόσο φυσικό, το καταλαβαίνεις μόλις βλέπεις το μωρό και την έκφραση του… Συμφωνώ κι εγώ πως σε μεγάλο βαθμό δεν υπάρχει ενημέρωση, από πουθενά, ακόμη και από την ίδια την οκογένεια, σπάνια. Mην ξεχνάμε ότι η διαδικασία εμπορευματοποίησης και φαύλου »εκμοντερνισμού» που έχει δεχτεί η μητρότητα και ο θηλασμός έχει ξεκινήσει εδώ και 50 χρόνια τουλάχιστον με αποτέλεσμα ούτε οι μανάδες μας να μπορούν να μας βοηθήσουν πια. Εναπόκειται σε σας αλλά και σε μας, τους συντρόφους saw που ζήσαμε αυτή την ομορφιά από κοντά να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να φροντίσουμε μετά από μας να υπάρξουν περισσότερα μωρά που θηλάζουν και όχι λιγότερα… Και να μην ντρεπόμαστε να stand up for our babies rights!!

  • Αν μπορουσε θα θηλαζε και αυτος τον μικρο!!Χαχαχα!
   2 και 10 μηνων αποθηλάσαμε.Ο θηλασμος ηταν το πιο ομορφο,τρυφερο και φυσικο πραγμα που εχω νοιωσει!Ακολουθησα το ενστικτο του μωρου και το δικο μου και εγιναν ολα φυσικα.Ειχα ενημερωθει πριν γεννησω ,αλλά στην πορειά εμαθα πολλά περισσοτερα και ακομη μαθαινω.Οποιο γυναικα ενδιαφερεται την βοηθαω,αν όχι δεν πιεζω καταστασεις.Ο καθενας κανει τις επιλογες του και ειναι σεβαστες.Θα σταματησω εδω γιατι θα γραψω ολοκληρη αναρτηση!!!
   Ενα τελευταιο…Σημαντικο ρολο παιζει και η συμπαρασταση του συντροφου,αν υπαρχει, στην πορεια του θηλασμου.Ο δικος μου με στηριξε, με υποστηριξε και έμαθε παρα πολλά(δεν ειχε ιδεα!) σχετικά με τον θηλασμό!
   Σ’ευχαριστω Papapete!:)

 6. Παράθεμα: Τι πρέπει να περιμένουμε από ένα φυσιολογικό τελειόμηνο νεογέννητο; |

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s