Μωσαϊκό the healthy way!!!

Standard

mosaiko

 

Κυριακή που λέτε, βγάζει η μαμά της κολλητής μου ένα μωσαϊκό από την κατάψυξη εκεί που δεν το περιμέναμε, εκεί που είχε «πέσει» το ζάχαρό μας, και του δώσαμε και κατάλαβε! Την ρώτησα τι βάζει μέσα μιας κι εγώ δεν έχει τύχει να φτιάξω ποτέ και κατάλαβα πόσο ευκολάκι είναι. (ένα ζαχαρούχο γάλα, 6 κουταλιές κακάο και ένα πακέτο πτι μπερ)!

 

Βέβαια, ιδού το πρόβλημα… Είναι από γάλα αγελαδινό (το οποίο και αποφεύγω και χρησιμοποιώ κατσικίσιο), είναι φουλ στη ζάχαρη και τα λιπαρά, και προσπαθώ να μην δίνω πολλές ζάχαρες στα μικρά. Οπότε είπα να κάνω μια δοκιμή με δικά μου υλικά, και το αποτέλεσμα βγήκε φοβερό! Τα παιδιά και ο άντρας, το τίμησαν δεόντως, εγώ δεν δοκίμασα αλλά και η μητέρα μου ξετρελάθηκε. Πάνω απ’ όλα βέβαια, δεν έχω τύψεις να το δίνω στα παιδιά 😉

 

Λοιπόν, έβαλα:

– 2 σχεδόν γεμάτα φλυτζάνια ταχίνι (το γεμάτο φλυτζάνι/μεζούρα, είναι 250 μλ κι εγώ ήθελα 400, όσο είναι και το ζαχαρούχο γάλα)

– 6 κουταλιές της σούπας χαρουπάλευρο (το χρησιμοποιώ αρκετά αντί του κακάο)

– 1 πακέτο πτι μπερ (την επόμενη θα βάλω ολικής)

– λίγο νερό

– 3/4 του φλυτζανιού μέλι

 

Ανακάτεψα πρώτα το χαρουπάλευρο με λίγο νερό, ίσα για να γίνει μια σφιχτή πάστα και να μην μου σβολιάσει μέσα στο υπόλοιπο μείγμα. Μετά έριξα και το ταχίνι και μέλι και ανακάτεψα ώστε να ενσωματωθούν τα υλικά. Έσπασα τα μπισκότα με το χέρι σε μέτρια κομματάκια και τα έριξα μέσα στο υγρό μείγμα ώστε να πάνε παντού. Μετά, άνοιξα μια μεμβράνη και έριξα μέσα το μείγμα, έκλεισα σε σχήμα λουκάνικου και έφτιαξα λίγο καλύτερα το σχήμα. Το τύλιξα και σε αλουμινόχαρτο και το έβαλα στην κατάψυξη. Βουαλά! Μετά από λίγες ώρες ήταν έτοιμο! 😉

 

Καμιά ιδέα για κάτι εκτός πτι μπερ έχετε? Μου την σπάει που τα έβαλα, αλλά είπα, δεν βαριέσαι? Όλα τα υπόλοιπα είναι σούπερ σε ασβέστιο, καλά λιπαρά και αρέσει πολύ σε όλους της οικογένειας! Αν δοκιμάσετε, πείτε μου αν σας άρεσε 🙂

Advertisement

About Λυδία Θεοχάρη

Γεννήθηκα τον Απρίλη του 1977, έχω σπουδάσει Αγγλία Interior Design και συνέχισα εκεί το Master μου. Εκεί γνώρισα από τα 18 μου τον πλέον σύζυγό μου ο οποίος μου έμαθε τον κόσμο των υπολογιστών. Στην πρώτη καραντίνα έγραψα το πρώτο μου βιβλίο "Οι Κόρες της Μάγισσας (από τη Ζόρα στη Νιόβη)" και τώρα γράφω τη συνέχειά του. Ασχολούμαι με ζωγραφική, λογοτεχνία, είμαι Διακοσμήτρια και ξεκίνησα μια από τις πρώτες υπηρεσίες Διαδικτυακής Διακόσμησης στην Ελλάδα. Είμαι επίσης πιστοποιημένη Βοηθός Μητρότητας και blogger, instragrammer και έχω την τύχη να εργάζομαι από το σπίτι έχοντας υπάρξει και μια full time μαμά! Πλέον τα παιδιά μου είναι στην εφηβεία και λειτουργώ περισσότερο ως εργαζόμενη μητέρα, μαγείρισσα και σοφέρ :-) Αν θέλετε να επικοινωνήστε μαζί μου, εδώ είναι το μέηλ μου: lydia.theohari @ gmail.com

13 responses »

  1. Λυδια, ΜΠΡΑΒΟ, γιατι κι εγω εψαχνα εναλλαγες αυτου του αγαπημενου γλυκου! Τα πτιμπερ δυσκολο να αντικατασταθουν, ωστοσο εγω βαζω καποιες φορες βιολογικα μπισκοτα του Βασιλοπουλου που ειναι σχετικα οικονομικα(αλλα αρκετα γλυκα). Το ιδανικοτερο θα ηταν με μπισκοτα ή κουλουρακια σπιτικα !Επισης, νομιζω οτι δεν ειναι απαραιτητο να μπει στην καταψυξη, αλλα αρκετες ωρες στο ψυγειο.

  2. Σπιτικά πτι-μπερ

    180 γρ. αλεύρι ολικής
    3 γρ. Baking powder
    120 γρ. βούτυρο
    60 γρ. ζάχαρη (εγώ βάζω λιγότερη και demerara)
    1 αυγό
    1 κρόκο αυγού

    Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 °C στις αντιστάσεις πάνω κάτω.
    Σε ένα μπολ βάλε το αλεύρι και το baking powder , το βούτυρο σε κύβους και τη ζάχαρη. Ζύμωσε τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίξε μέσα το ολόκληρο αυγό και ζύμωσε ξανά μέχρι να έχεις µια αφράτη ζυγή. Πασπάλισε µε λίγο αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας ή το τραπέζι και άνοιξε µε έναν πλάστη τη ζύμη και κόψε την µε coup at σε τετράγωνα κομμάτια
    Κάλυψε το ταψί µε λαδόκολλα και τοποθετήστε επάνω τα κομμάτια ζύμης. Άλειψε τα µε τον κρόκο του αυγού και ψήσε τα για 8΄ στην προτελευταία σχάρα μέχρι να ροδίσουν. Βγάλε τα από το φούρνο, άφησε τα να κρυώσουν λίγο και μετά τοποθέτησε τα πάνω σε µια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.

    Φιλάκια !!!!!!!

    • A! Super!!! Να σου πω μια γκαβη ερώτηση! Οταν λες προτελευταία σχαρα, εννοείς από πάνω ή από κατω? Επισης 3 γρ Μπεικιν, ποσο είναι? 1 κουταλακι ή λιγοτερο???

      • Ένα κουταλάκι του γλυκού είναι γύρω στα 5 γραμμάρια, γράφουν τα βιβλία μου. Βέβαια, αν έχεις καλή ζυγαριά κουζίνας μπορείς να ζυγίσεις το αλεύρι και να προσθέσεις και 3 γρ σκόνη ζαχαροπλαστικής.

        Λυδία, δοκίμασε να τυλίξεις το ρολό με λαδόχαρτο ή να το βάλεις σε λαδωμένη φόρμα για κέηκ. Η μεμβράνη έχει χημικά που της δίνουν κολλητικές ιδιότητες και περνάνε και στα τρόφιμα.

    • Καλο ειναι και το κακαο, απλα το χαρουπαλευρο εχει περισσοτερο ασβεστιο και επισης το κακαο εχει και λιγη καφεινη 😉

      • Κατάλαβα… Πάντως θα το δοκιμάσω…όμως με κακάο γιατί θηλάζω τη μικρή (6 μηνών) και τελευταία φορά που έφαγα κάτι κουλουράκια με χαρούπι την πείραξε… Άσε που ο μεγάλος (2,5 ετών) δεν τρώει γλυκά…
        Παρεπιπτόντως, μου αρέσει πολύ το νέο Look!!!

    • Κατ’ αρχήν να σε ευχαριστήσω για την υπέροχη εναλλακτική συνταγή σου!! Σε οτι αφορά την αντικατάσταση των μπισκότων.. Εγώ τα αντικατεστήσα με ξηρους καρπούς.. 😉 Δοκίμασε το!! Σούπερ υγιεινό!! 😊

  3. Η συνταγή πάρα πολύ καλή και πολύ θρεπτική… Καλύτερα όμως συντήρηση παρά κατάψυξη…Επίσης και η λαδόκολλα πολύ καλή ιδέα αποφεύγουμε και τη μεμβράνη και το αλουμινόχαρτο..Εμείς περιμένουμε τώρα μωράκι, πιστεύω όμως ότι θα είναι πολύ καλή ιδέα για γλυκάκι ακόμη για εμάς!!!!!!

  4. Λυδία, ωραία φαίνεται η συνταγή! Τη σημείωσα και σιγουρα θα τη δοκιμάσω. ¨οσο για τα πτι μπερ διαβασα καπου οτι έχουν τη λιγότερη ζαχαρη από τα κλασσικά μπισκότα του εμπορίου οπότε μην έχεις πολλες τυψεις (νομίζω 1,3 γρ ανά μπισκότο). Σημείωσε και μια ακόμη πολύ καλή και υγιεινη συνταγή για τρουφάκια! Δοκιμασμένη! Βάζω σε ένα μπωλ 10 χουρμάδες αλεσμένους, 2κ.σ. τριμμένη καρύδα, μισή κούπα τριμμενους ξηρούς καρπους της αρεσκείας μας, 2.κ.γ μέλι, 2κ.γ. κακάο (δεν έχω δοκιμάση με χαρουπάλευρο). Τα ανακατεύω όλα μαζι να γίνουν μια μάζα κι επειτα πλάθω μικρές μπαλίτσες. Πασπαλίζω με καρύδα και τα βάζω στο ψυγείο. Βγαίνουν περίπου 20 μικρές μπαλίτσες. Πιο μικρες από τα τρουφακια ζαχαροπλαστείου. Οπότε 2σιάζουμε αν θέλουμε τις ποσότητες. Πολύ νόστιμα και το καλύτερο ειναι οτι τρώει η οικογένεια χωρίς τυψεις!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s