Χτες βράδυ μόλις είχα κοιμίσει τα παιδιά και βγήκα από το δωμάτιό τους και βρήκα τον Μάκη να μιλάει στο τηλέφωνο με τον αδερφό του. Έχουμε ένα νέο ανιψάκι σχεδόν 1 μήνα και η μαμά του θηλάζει αποκλειστικά από την μέρα που γέννησε! Μιλάμε κάποιες φορές από το τηλέφωνο για μερικές μικρο-δυσκολίες με τον θηλασμό και χτες τα δύο αδέρφια, οι δύο μπαμπάδες μιλούσαν στο τηλέφωνο. Ο αδερφός του Μάκη ρωτούσε και ο Μάκης απαντούσε.
«Φυσιολογικό είναι ρε συ κάποιες μέρες να θηλάζει το μωρό σχεδόν όλη μέρα. Μπορεί να κάνει Μαραθώνιο θηλασμό. Έτσι γίνεται! Θηλάζει το μωρό περισσότερο για να παράγει και η μαμά περισσότερο γάλα γιατί χρειάζεται το μωρό περισσότερο γάλα τώρα που μεγαλώνει. Ζήτηση και παραγωγή! Χαχα ναι!»
Χαμογελούσα μόνη μου! Ο Μάκης ο νεαρός άντρας που ερωτεύτηκα, έγινε μπαμπάς, ήταν πρόθυμος να μάθει για τον θηλασμό, με θαύμαζε που θήλαζα και με ευχαριστούσε για το δώρο που έκανα στα παιδιά μας, με διάβαζε και με άκουγε πολλές φορές που μιλούσα για τον θηλασμό σε μέλλουσες και νέες μαμάδες και τελικά, έμαθε κι αυτός!
Και ξέρετε τι γίνεται σιγά σιγά? Όλο και περισσότερες μαμάδες θηλάζουν, όλο και περισσότερες μαμάδες μιλάνε και μαθαίνουν για τον θηλασμό. Παλιά οι μαμάδες γνώριζαν τον θηλασμό από τις μαμάδες τους, τις φίλες, ξαδέρφες, θείες, αδερφές. Και ήξεραν πως να θηλάσουν τα παιδιά τους όταν ερχόταν η ώρα. Τώρα όμως δεν το έχουμε πια αυτό. Αρχίζουμε και έχουμε όμως μια άλλου είδους στήριξη. Πολλές μαμάδες εθελοντικά βοηθούν άλλες μαμάδες. Μέσα από ομάδες, στην γειτονιά σε συζητήσεις διάφορες, αλλά υπάρχει και κάτι διαφορετικό στις σημερινές οικογένειες. Υπάρχει και ένας μπαμπάς, ο οποίος δεν είναι απλά θεατής όπως ίσως παλιότερα, αλλά έχει γνώμη, βοηθά την μαμά παίρνει και ο ίδιος αποφάσεις και ανησυχεί κι αυτός με την μαμά. Μαθαίνει όμως επίσης.
Έτσι άρχισαν και οι μπαμπάδες να μαθαίνουν για τον θηλασμό. Να γνωρίζουν τα καλά του θηλασμού, να ακούνε τις γνωστές δυσκολίες από άλλες μαμάδες και τις γνωστές δικαιολογίες από γιατρούς και γνωρίζουν τι να απαντήσουν. Συζητάνε οι μπαμπάδες μεταξύ τους. Λένε διάφορα. Λένε και για τον θηλασμό πια! ΑΠΙΘΑΝΟ??? Ένας μπαμπάς μπορεί να μιλήσει σε έναν νέο μπαμπά ή σε έναν μελλοντικό μπαμπά για τον θηλασμό κι αυτός με την σειρά του να ηρεμήσει, να μιλήσει με την γυναίκα του, να την βοηθήσει ή έστω να μην την δυσκολέψει με το δικό του άγχος στο ταξίδι αυτό του θηλασμού!
Τι είπα πριν? απίθανο? Εννοώ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!!! Αυτόν τον μπαμπαδο-σύμμαχο στο ταξίδι του θηλασμού αχ πόσο μου αρέσει να βλέπω ότι υπάρχει! Και πόσο μα πόσο περήφανη ένιωσα όταν άκουγα τον άντρα μου να μιλάει για τον θηλασμό χρειάζεται να σας το πω? Ε, Απίστευτα ΠΟΛΥ! 🙂
Ακριβώς όπως το λες, πλέον όλο και περισσότερες μαμάδες θηλάζουν και ναι έχουν και σύμμαχο το σύζυγο. Φοβερό! Βλέπω και τον δικό μου, το απολαμβάνει μέσα από εμάς! Σε λίγες ημέρες το μικράκι κλείνει χρόνο και ο ίδιος ο μπαμπας μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε όσο θέλουμε!! Απίστευτο μου φαίνεται! Κι όμως αυτό είναι το φυσιολογικό και θα έπρεπε να είναι δεδομένο και όχι να φαντάζει φοβερό – αλλά έστω κι έτσι καταφέρνουμε να πάμε το θηλασμό ένα βήμα πιο πέρα!!
Εγώ δε θα τα είχα καταφέρει αν δεν ήταν ο αντρούλης μου τόσο ένθερμος υποστηρικτής…Μπορώ να πω ότι τον πρώτο καιρό (με τα ξενύχτια, τις πληγωμένες θηλές, τα θήλαστρα και τις 4 μαστίτιδες) μόνο ο Γιώργος πίστευε ότι θα τα καταφέρω (ούτε καν εγώ!). Και τώρα δίνει συμβουλές και μιλάει ακόμα κι εκεί που εγώ δεν προσπαθώ καν να μιλήσω για τα περί θηλασμού (σε ξεροκέφαλες μαμάδες που δεν ήθελαν να θηλάσουν ή σε μπαμπάδες που σαμποτάρουν τις έρμες μαμάδες ή σε γιαγιάδες που δεν ξέρουν την τύφλα τους!!!)