Τσιπς λαχανικών και φρούτων!

Standard

chips3

Τα τσιπς μας αρέσουν πολύ! Σε όλους αρέσουν, σωστά? Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι και πολύ υγιεινά, οπότε τα αποφεύγουμε. Σωστά? Λάθος! Με αυτά που φτιάξαμε χτες, δεν υπάρχει πρόβλημα να φας όσα θες!

Αφού ήταν λίγο άρρωστοι κάποιοι από το σπίτι μας, χτες που ήταν 28η Οκτώβρη, μείναμε σπίτι να χαλαρώσουμε. Έτσι βρήκα την ευκαιρία να κάνω δοκιμές.

chips1

Πρώτα λοιπόν ξεκίνησα τα τσιπς μήλου! Έβαλα τον φούρνο να προθερμαστεί στους 100 βαθμούς στον αέρα. Με το ειδικό εργαλείο (μαντολίνο) έκοψα λεπτές φετούλες δίχως να βγάλω την φλούδα και τα κουκούτσια (αυτά βγήκαν μόνα τους και σε πολλές φετούλες, αφήνουν στο κέντρο ένα σχήμα σαν αστεράκι). Άπλωσα όλες τις φέτες σε λαδόκολλα σε δύο λαμαρίνες (1 μήλο ανα λαμαρίνα υπολογίστε). Έβαλα αλάρμ στον φούρνο στην μια ώρα και τα έβαλα να ψηθούν. Στη μια ώρα, τα ξεκόλλησα από τη λαδόκολλα πολύ προσεκτικά (γιατί κόβονται εύκολα μιας και είναι λεπτά) και τα γύρισα από την άλλη. Τα άφησα άλλη μία ώρα. Όταν τα βγαζουμε από τον φούρνο, είναι ακόμη λίγο μαλακά, αλλά μέσα σε λίγα λεπτά γίνονται τσιπς τραγανιστά και νοστιμότατα! Αν θέλατε, μπορούσατε να βάλετε και λίγο κανελίτσα πριν το ψήσιμο, αλλά δεν ήθελα να αλλάξει το χρώμα τους για πρώτη φορα 😉 Τα βάζουμε σε αεροστεγές μέρος εκτός ψυγείου, αλλιώς θα μαλακώσουν!

chips2

Μετά, είπα να κάνω και τσιπς γλυκοπατάτας. Είχα και κόκκινες γλυκοπατάτες, αλλά και λευκές. Πήρα μια μέτρια από το κάθε χρώμα και σε εκείνη την φάση το μαντολίνο μου χάλασε, οπότε έκοψα τις πατάτες με ένα καλό μαχαίρι πολύ πολύ λεπτές φέτες. Τοποθέτησα τις φέτες σε ένα μπολ και πρόσθεσα περίπου 2 κουταλίες τις σούπας ελαιόλαδο, αλλά μπορείτε να βάλετε και κάποιο άλλο λίπος (όπως πχ κλαριφιέ, λίπος πάπιας, κλπ). Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα μυρωδικά αν θέλετε. Εγώ δεν έβαλα. Έβαλα λαδόκολλα στις λαμαρίνες μου (δύο και πάλι) και έβαλα τον φούρνο στους 135 βαθμούς. Έβαλα μια μια φέτα στη λαδόκολλα και γενικά όταν αποξηραίνουμε φρούτα και λαχανικά, δεν πρέπει να πάει η μια φέτα πάνω από την άλλη, γιατί εκεί που ακουμπιούνται, θα παραμείνουν μαλακά. Έβαλα φυσικό θαλασσινό αλάτι αλλά όχι πολύ, γιατί μετά μπορεί να σας βγουν αλμυρά. Μπορείτε και στο τέλος να δοκιμάσετε και να προσθέσετε κι άλλο όσο είναι ζεστά. Τα έβαλα στον φούρνο και έβαλα αλάρμ στα 20 λεπτά, όπου τα έβγαλα και τα γύρισα από την άλλη. Να ψηθεί δηλαδή και το πάνω και το κάτω ομοιόμορφα. Τα έβαλα για άλλα 20-25 λεπτά έτοιμα. Τραγανές λαχταριστές αλμυρές γλυκοπατάτες!

chips4

chips5

Και αφού τέλειωσα με τα τσίπς γλυκοπατάτας, είπα αφού είχα πολλές μπανάνες, να κάνω τσιπς μπανάνας! Έκοψα λεπτές φέτες μπανάνας (4-5 μπανάνες), άλειψα λάδι καρύδας στις λαδόκολλες από δύο και πάλι λαμαρίνες (δεν αξίζει να κάνεις μόνο μια, και αν είχα κι άλλη θα έβαζα), έβαλα και πάλι τις φέτες ώστε να μην ακουμπά η μία την άλλη και άλειψα και από πάνω τις μπανάνες. Τις έβαλα στους 100 βαθμούς και πάλι και έβαλα για 2-2μισι ώρες γυρνώντας πλευρά ανά μισή ώρα. Όταν τις βγάζουμε από το φούρνο είναι λίγο μαλακές ακόμη. Σε λίγο όμως γίνονται τραγανές. Αν θέλετε να μην αλλάξουν καθόλου χρώμα, πρέπει να τις αλείψετε με λίγο χυμό λεμόνι πριν μπουν στον φούρνο.

chips7

chips6

Όπως βλέπετε, όλα τα τσίπς πρέπει να μπουν σε αεροστεγές μέρος. Εγώ επέλεξα τα βαζάκια fido. Τα παιδιά ξετρελάθηκαν με όλα τα τσιπς, αλλά δεν ξέρω αν θα ξανάκανα μπανάνες, μιας και βγαίνουν λίγες και παίρνουν αρκετή ώρα για να γίνουν. Τα μήλα ήταν πολύ πιο εύκολα, ακόμη κι αν πήραν κι αυτά 2 ωρίτσες για να γίνουν. Και τα τσίπς γλυκοπατάτας (που γίνονται και με απλές πατάτες εννοείται), ήταν επίσης γρήγορα και νοστιμότατα! Αυτά θα τα κάνω συχνά 😉

Δοκιμάστε τα κι εσείς! Κι αν κάνετε με κάποιο άλλο λαχανικό (πχ πατζάρι, κολοκύθα ή καρότο) ή άλλο φρούτο (πχ αχλάδι ή κάτι άλλο που δεν έχω σκεφτεί καν), πείτε μου πως σας φάνηκε! Και βέβαια, αν δοκιμάσετε αυτά που σας λέω, πείτε μου πως σας φάνηκαν! Καλά μαγειρέματα λοιπόν!

Υ.Γ. Υπάρχει να ξέρετε και ειδικό «φουρνάκι» που λέγεται αποξηραντήρας, αλλά δεν έχω καταφέρει να αγοράσω ακόμη έναν τέτοιο, αλλά πιστεύω πως ίσως τελικά να μην βολεύει τόσο ένας μικρός. Οι μεγάλοι βέβαια είναι ακριβοί. Οπότε χρησιμοποιώ τον φούρνο μου 😉

Advertisement

About Λυδία Θεοχάρη

Γεννήθηκα τον Απρίλη του 1977, έχω σπουδάσει Αγγλία Interior Design και συνέχισα εκεί το Master μου. Εκεί γνώρισα από τα 18 μου τον πλέον σύζυγό μου ο οποίος μου έμαθε τον κόσμο των υπολογιστών. Στην πρώτη καραντίνα έγραψα το πρώτο μου βιβλίο "Οι Κόρες της Μάγισσας (από τη Ζόρα στη Νιόβη)" και τώρα γράφω τη συνέχειά του. Ασχολούμαι με ζωγραφική, λογοτεχνία, είμαι Διακοσμήτρια και ξεκίνησα μια από τις πρώτες υπηρεσίες Διαδικτυακής Διακόσμησης στην Ελλάδα. Είμαι επίσης πιστοποιημένη Βοηθός Μητρότητας και blogger, instragrammer και έχω την τύχη να εργάζομαι από το σπίτι έχοντας υπάρξει και μια full time μαμά! Πλέον τα παιδιά μου είναι στην εφηβεία και λειτουργώ περισσότερο ως εργαζόμενη μητέρα, μαγείρισσα και σοφέρ :-) Αν θέλετε να επικοινωνήστε μαζί μου, εδώ είναι το μέηλ μου: lydia.theohari @ gmail.com

2 responses »

  1. Εξαιρετική ιδέα, ο καλός μου έχει αδύναμιά στα πατατάκια, τα θέλει σαν συνοδευτικό με το τοστ του. Να σου πω θα του φτιάξω, από το να αγοράζουμε αυτά που είναι τίγκα στα συντηριτικά. Και έχω την εντύπωση πως οι γλυκοπατάτες είναι πιο υγιεινές από τις απλές!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s