Μετάφραση: Χρύσανθος Θεοχάρης
Πηγή: http://http://www.askdrsears.com/html/10/T131600.asp
Η δημιουργία στενών δεσμών δεν είναι κάτι που συμβαίνει τυχαία. Αντίθετα, είναι κάτι που έρχεται σαν αποτέλεσμα των δικών σας συνειδητών προσπαθειών. Σας δίνουμε στη συνέχεια εφτά εργαλεία που σφυρηλατούν στενούς δεσμούς καθώς και οδηγίες και ιδέες για το πώς ο μπαμπάς μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα εργαλεία για να συμβάλει και αυτός στη δημιουργία κλίματος στενών δεσμών μεταξύ γονιών και παιδιών.
- Στενοί Δεσμοί κατά τον τοκετό. Όπως οι μαμάδες, έτσι και οι μπαμπάδες διαθέτουν την ικανότητα και το φυσικό ταλέντο της ανατροφής των παιδιών. Όσο πιο νωρίς μπουν στο χορό, τόσο πιο ικανοί και άνετοι θα είναι. Μπες και σύ μαζί με τη γυναίκα σου στο παιχνίδι του δεσίματος. Χάιδευε το μωράκι σας, μίλα του, κοίταζέ το στο πρόσωπο. Αν κάποια ιατρική επιπλοκή απαιτεί η μαμά και το μωρό να είναι για λίγο χωριστά, εσύ μείνε με το μωρό και χάρισέ του την πατρική επαφή κατά τις πρώτες ώρες της ζωής του.
- Θηλασμός: Ανατροφή δεν είναι μόνο ο θηλασμός, είναι και δημιουργία συνθηκών άνεσης. Ο πατέρας μπορεί να φροντίζει το μωρό του και να το κάνει να νοιώθει άνετα και ευχάριστα χρησιμοποιώντας άλλες τεχνικές. Μπορεί επίσης να προσφέρει βοήθειες στη μαμά ώστε να μπορεί να κάνει πιο άνετα το θήλασμα. Προετοίμασε ένα υγιεινό κολατσιό για τη μαμά. Έτσι θα έχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που στη συνέχεια θα μεταφέρει στο μωρό σας.
- «Φόρα» το Μωρό: Ο μάρσιπος αγκαλιάς βοηθάει στη δημιουργία δεσμών ανάμεσα στον πατέρα και το μωρό και το συνηθίζει να νοιώθει φυσικά και άνετα στην παρουσία του και τη συντροφιά του. «Φορώντας» το μωρό σου αποκτάς τη νοοτροπία πως και αυτό κινείται όπου κινείσαι και εσύ, ο κόσμος του και ο κόσμος σου είναι κοινός. Όταν γυρίζεις σπίτι απ’ τη δουλειά, βάλτο το στο μάρσιπο και πάτε μια βόλτα. Θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και θα δώσεις έτσι την ευκαιρία στη μαμά να έχει και αυτή το διαλειμματάκι της.
- Κοιμήσου δίπλα στο μωρό: Στήριξε τη γυναίκα σου στην επιλογή αυτού του τρόπου ανατροφής. Αν το βρίσκεις λειτουργικό και χρήσιμο, συνεργάσου μαζί της και μην την πιέζεις να απογαλακτίσει γρήγορα το μωρό ή να το βάζει να κοιμάται σε δικό του χωριστό κρεβάτι.
- Μάθε να ερμηνεύεις σωστά το κάθε του κλάμα: Ανταποκρίσου ανάλογα. Απαλλάξου απ’ τη νοοτροπία που λέει «μην το χαλάσεις». Δεν «χαλάς» το μωρό όταν απαντάς στα καλέσματά του. Μάθε τρόπους να το ανακουφίζεις και να το παρηγορείς. Ανάμεσα στους πολλούς τρόπους που μπορείς να το κρατάς είναι οι εξής δύο:
Α. Βάλε το κεφαλάκι του στο λαιμό σου έτσι που ο λαιμός σου και το σαγόνι σου να «αγκαλιάζουν» το κεφαλάκι του και η ζεστή σου αναπνοή να πέφτει πάνω του σαν χάδι . Θα ανακαλύψεις πως λίγες θέσεις το ανακουφίζουν και το ηρεμούν όσο αυτή η θέση.
Β. Υπάρχει και μια ιδιαίτερα ανδρική θέση κουρνιάσματος. Βάζεις το αυτί του μωρού στην καρδιά σου – πετσί με πετσί. Οι χτύποι της καρδιάς σου σε συνδυασμό με τις ρυθμικές κινήσεις του στήθους σου, η αίσθηση των αναπνευστικών δονήσεων της κοιλιάς σου και ο βηματισμός σου, όλα αυτά αποτελούν για το μωρό μύηση στη μοναδική εμπειρία του στενού συνδέσμου του με τον μπαμπά.
- Ισορροπίες και Όρια: Οι πατρικοί δεσμοί στοργής διευκολύνουν τους μητρικούς δεσμούς στοργής. Έχε υπόψη σου ότι το έργο της μαμάς είναι φοβερά κουραστικό και απαιτεί θυσίες. Γι αυτό χρειάζεται το σύντροφό της δίπλα της στην κοινή προσπάθεια που κάνουν. Σπάνια συναντούμε μαμάδες που «μένουν από καύσιμα» ή που «κλατάρουν» σε οικογένειες όπου ο πατέρας συμμετέχει ενεργά στη γονική φροντίδα και δείχνει ευαισθησία στη νέα μητέρα. Όταν τα καθήκοντα που αφορούν στο μωρό είναι κατανεμημένα σωστά και στους δύο γονείς, τότε οι μαμάδες απολαμβάνουν πολύ περισσότερο αυτό που κάνουν. Και οι δύο γονείς είναι «στα χάι τους» – το ίδιο και γάμος τους.
- Μακριά απ’ τους καλοθελητές: Προστάτεψε τη γυναίκα σου απ’ τους κάθε φύσεως ειδικούς γιατί αυτό που καταφέρνουν τελικά είναι να υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη που έχει στον εαυτό της σαν μητέρα. Οι πιο πολλές νέες μαμάδες βασανίζονται από αμφιβολίες για το κατά πόσο τα καταφέρνουν με τη φροντίδα του μωρού τους. Κατά συνέπεια, κάθε ενίσχυση των αμφιβολιών αυτών με αμφιλεγόμενες συμβουλές μόνο ζημιά μπορεί να κάνει. Ο δικός σου στόχος πρέπει να είναι να εμπιστεύεσαι και να υποστηρίζεις τα μητρικά της αισθητήρια και ένστικτα.
Μην κάνεις το λάθος να νομίζεις πως η φυσική ανατροφή, η ανατροφή δηλαδή που βασίζεται στη δημιουργία στενών δεσμών, είναι υπόθεση των μαμάδων μόνο. Όσοι μπαμπάδες σκέφτονται έτσι, χάνουν μια απ’ τις πιο σημαντικές εμπειρίες που προσφέρει η ζωή, μια εμπειρία που δίνει την ευκαιρία στους μπαμπάδες να εξελιχθούν, να ωριμάσουν και να δώσουν ουσία και πρακτικό περιεχόμενο στην αγάπη τους.
Kopelia, na eisai kala! Egw eimai Ellhnida, alla pantremenh me Agglo kai menw Agglia… Ekana Attachment Parenting kai sta 2 mou paidia (3,5 kai 2) kai tha to ksanakanw kai sta mellontika paidia, alla den hksera oti yparxoun kai sthn Ellada «fan.» Moy eftiakse thn mera h fotografia me to mwraki sto wrap. Egw otan eixa erthei diakopes prin apo 1,5 xrono, kai forousa to gio mou sto wrap, me koitazan oloi perierga! 🙂 Na eisai kala, kai thanks gia tis metafraseis…
Anna
Ευχαριστώ πολύ Άννα! Χεχε, εγω στην Αγγλία βρήκα Έλληνα και παντρέφτηκα. Μείναμε εκεί για σπουδές και λίγο ακόμα επειδή μας άρεσε. Ακόμα και τώρα καμιά φορά μας μπαίνουν ιδέες να ξαναγυρίσουμε. Μετά καθόμαστε στα αβγά μας!
Χαίρομαι πολύ που ακούγεσαι τόσο ικανοποιημένη με το attachment parenting και ναι, υπάρχουν αρκετές μαμάδες που έχω βρεί ονλαίν και είναι «fun» αυτού του τρόπου.
Όσο για wraps, ΜΤ, σλινγκ, πάουτς, κλπ που έχω βάλει τον γιο μου για βόλτα, όλα τα βλέμματα γεμμάτα περιέργεια ακολουθούν πάντα και εμένα. Δεν είναι τόσο διαδεδομένα. Βέβαια τώρα που βγήκε απο το μαιευτήριο ο Σάκης Ρουβάς με σλινγκ, νομίζω οτι θα γίνει πλέον μόδα ΚΑΙ στην Ελλάδα 😉
Για τις μεταφράσεις, να ‘ναι καλά ο πατερούλης μου που του παραγγέλνω και πέφτει με τα μούτρα στην δουλειά!