Υγιεινά και όμορφα!

Standard

KidsPaleoLunches

Έχει αρκετούς μήνες που έχουμε κόψει σχεδόν όλα τα αγοραστά συσκευασμένα τρόφιμα. Προσπαθούμε να απέχουμε αρκετά από γλουτένη και συσκευασμένα μακαρόνια, ψωμιά, κλπ. Αν φάμε ψωμί είναι από φούρνο ή δικό μου και προτιμάμε να είναι με προζύμι και όχι μαγιά μιας και είναι πολύ ανώτερο. Τα όσπρια τα μουλιάζω τουλάχιστον μια μέρα πριν τα μαγειρέψω για να αποφύγουμε το φυτικό οξύ που δεν βοηθά στην πέψη και στην απορρόφηση πολλών θρεπτικών στοιχείων (όπως πχ το σίδηρο) και γενικά προσπαθώ αυτά που θα βάλουμε στο στόμα μας να μην έχουν συντηρητικά, χρωστικές, καραγενάνες και λοιπά καρκινογόνα.

Βέβαια έχω την τύχη να μην δουλεύω, οπότε έχω τον χρόνο να φτιάχνω γιαούρτια, αν θέλω να ζυμώσω το δικό μου ψωμί, να φτιάξω δικές μου καραμέλες γάλακτος με μέλι (θα σας βάλω συνταγή σύντομα), σοκολάτες με κακάο, λάδι καρύδας και μέλι άθερμο (κι αυτή η συνταγή θα έρθει σύντομα) και πολλά και διάφορα. Ακόμη και ψωμάκια δίχως αλεύρι! Δεν έχουν όλοι αυτή την τύχη και όπως πριν λίγες μέρες μου είπε μια φίλη, το τρίωρο που έχει καθημερινά με τα παιδιά της, προτιμά να το περάσει με τα παιδιά της παρά μέσα στην κουζίνα να μαγειρεύει. Και πολύ καλά κάνει θα μου πείτε! Πολλές εκεί έξω έχετε ακριβώς τα ίδια ωράρια, οπότε σκέφτηκα να φτιάξω αυτό το πόστ, να βάλω κάποιες εναλλακτικές τροφές και σνάκ όπου θα μπορούσατε να δίνετε στα παιδιά σας δίχως να χρειάζεται να το φτιάξετε απαραίτητα εσείς ή έστω να είναι εύκολο. Ούτως ώστε να είναι υγιεινά και καλή τροφή για τα παιδιά και για σας. Θα ξεκινήσω να βάζω και κάποιες εύκολες συνταγές οι οποίες θα προσπαθώ να είναι λίγων λεπτών. Όπως οι από πάνω που ανέφερα, ή για παράδειγμα σοκολατένιο μους αβοκάντο που γίνεται σε 5 λεπτά και αρέσει σε όλα τα παιδιά ακόμη και σ’ αυτά (όπως τα δικά μου), που συχαίνονται το αβοκάντο! Σιγά σιγά όμως 😉

Αρχικά, ας δούμε τι μπορεί να αλλάξει από αυτά που έχουμε μέσα στο σπίτι:

Εγώ προσωπικά δεν παίρνω ΠΟΤΕ αλλαντικά. Είναι μια τροφή σκουπίδι και την αποφεύγω, όσο νόστιμα κι αν είναι! Φτιάχνω σπιτικό μπέικον όμως που όπως είπα, θα σας βάλω συνταγούλα!

tyriΤυρί είναι μια πολλή καλή τροφή, ειδικά για τα παιδιά. Εφόσον δεν έχουν πρόβλημα με την λακτόζη! Προσοχή όμως σε τυριά κρέμες, τριγωνάκια τυρί, γιατί αυτά έχουν και άλλα μέσα. Η καραγενάνη είναι καρκινογόνο και αποφεύγεται. Τυρί κρέμα δίχως καραγενάνη παρά μόνο γάλα και καλλιέργεια, υπάρχει σε Γερμανικό κατάστημα αρκεί να διαβάσετε τα συστατικά του. Το ίδιο και στο μασκαρπόνε για κανένα γλυκάκι 😉

auga-kai-diatrofiki-asfaleia

Τα αβγά είναι επίσης μια πηγή πρωτεΐνης που μάλιστα κάνει και ωραίο σνακ ακόμη και για το σχολείο, αλλά ειδικά τώρα που πάμε εκδρομές στη θάλασσα, παιδικές χαρές για ώρες, μια μπανάνα και ένα αβγό είναι μια χαρά για να πάρετε μαζί!

apple-peanutbutterΧουρμάδες medjool αν και ακριβοί, είναι γεμάτοι θρεπτικά στοιχεία και είναι γλυκοί σαν καραμέλες. Οι υπόλοιποι χουρμάδες της αγοράς είναι βουτηγμένοι σε σιρόπι γλυκόζης (όλα σχεδόν που τελειώνουν σε …όζη, είναι ζάχαρη να ξέρετε) άρα ουσιαστικά τρώνε κανονικότατα γλυκό (το ίδιο και τα τσιπς μπανάνας να ξέρετε). Οι medjool είναι πιο μεγάλοι, δεν είναι γυαλιστεροί και λείοι και είναι νοστιμότατοι. Ένας χουρμάς είναι αρκετός για να γλυκάνει το παιδάκι σας! Το ίδιο και ένα φρούτο (πχ μήλο). Με μια χούφτα αμύγδαλα ή καρύδια, ή ακόμη και φυστικοβούτυρο (φυστικοβούτυρο μόνο με φυστίκια και όχι με ζάχαρη και άλλα λάδια μέσα) είναι ένα σούπερ σνακ. Αν έχει και καμιά φέτα τυρί, ακόμη καλύτερα. Προσπαθούμε τα φρούτα (που έχουν φυσική ζάχαρη), να τα τρώμε με κάποιο λίπος. Οι ξηροί καρποί πχ είναι λίπος 😉

BREAD-me-MYRODIKA-Jan09_430Ψωμί. Αν και πολλοί τελικά έχουν δυσανεξία στην γλουτένη, αν εσείς δεν έχετε,προτιμήστε να φτιάξετε το δικό σας ψωμί με προζύμι. Αν δεν γίνεται, αγοράστε ψωμί από τον φούρνο, ζητήστε να σας το κόψουν σε φέτες για να έχετε έτοιμες φέτες για σάντουιτς.

Χρησιμοποιήστε κανονικό βούτυρο και όχι μαργαρίνες. Οι Μαργαρίνες είναι σαν να τρώτε πλαστικό. Πλέον οι έρευνες έχουν δείξει πως το βούτυρο δεν προκαλεί καρδιακά προβλήματα. Αφήστε το βούτυρο που πάνω κάτω χρησιμοποιείτε καθημερινά, σε έναν πάγκο μέσα σε ένα μπολάκι ούτως ώστε να είναι μαλακό όποτε το χρειάζεστε. Εναλλακτικά, φτιάξτε κλαριφιέ που μπορείτε να το έχετε σε ένα ντουλάπι μαλακό και μυρωδάτο δίχως τον φόβο να σας χαλάσει (θα σας βάλω και τέτοια συνταγή).

ta-diatrofika-ofeli-tis-glukopatatasΠατάτες και γλυκοπατάτες είναι μια χαρά, όπως επίσης και το ρύζι, αλλά σε μικρές ποσότητες. Το ίδιο και τα ψωμιά, γιατί συνήθως τα παιδιά προτιμούν αυτά από το κρέας ή ψάρι.

Make-a-Smoothie

Οι χυμοί εννοείται είναι πολύ καλύτεροι από τα αναψυκτικά. Οι φυσικοί χυμοί που φτιάχνουμε εμείς εννοείται χίλιες φορές καλύτεροι από τους συσκευασμένους. Αν όμως θέλετε ντε και καλά χυμό συσκευασμένο, καλύτερα να μην είναι καθημερινοί και να είναι δίχως προσθήκη ζάχαρης και άρα ΟΧΙ φρουτοποτό.

honeyΜέλι, καλύτερα να είναι άθερμο. Με λίγα λόγια, να μην έχουν χρησιμοποιήσει θερμότητα για να το βγάλουν από τις κερήθρες, αλλά φυγόκεντρο δύναμη. Έτσι το μέλι έχει όλα τα θρεπτικά στοιχεία του και τα ένζυμα για τον λόγο που το προτιμούμε από την ζάχαρη. Αν δεν μπορείτε δίχως ζάχαρη, καλύτερα ακατέργαστη παρά λευκή. Είναι άλλωστε και πιο νόστιμη.

utspadd-ice-pop-maker-pink

Τώρα που είναι καλοκαιράκι πάρτε φόρμες σιλικόνης για γρανίτες (έχει και στο IKEA φτηνές) και φτιάξτε χυμούς ή σμούδις με φρούτα και γιαούρτι για να φτιάξετε γρανίτες. Τα έτοιμα παγωτά σούπερ μάρκετ έχουν φοινικέλαιο και πολλά υλικά που δεν είναι υγιεινά.

home-made-yoghurtΓιαούρτι… Τα γιαουρτάκια τα παιδικά είναι επίσης φουλ στη ζάχαρη και σταθεροποιητές, συντηρητικά αν έχουν και σοκολατάκια από πάνω και ότι να ναι έλαια για τη σοκολάτα. Το απλό γιαούρτι είναι γεμάτο προβιοτικά που κάνουν τόοοοσο καλό για το έντερο των παιδιών και το ανοσοποιητικό τους! Πάρτε απλό γιαουρτάκι και με λίγο μέλι είναι σούπερ, αλλά και φρέσκα φρούτα επίσης. Δοκιμάστε επίσης κεφίρ (σαν ξινόγαλα) που είναι ένα από τα καλύτερα προβιοτικά (μαζί και το τουρσί λάχανο και το κεφίρ νερού ειδικά γι αυτούς που έχουν δυσανεξία στην λακτόζη).Διαβάστε εδώ τα καλά των προβιοτικών.

zvmoiΖωμοί. Θυμάστε που παλιά κάναν ζωμούς? Κάτι ήξεραν! Οι ζωμοί από κόκαλα, κοτόπουλο, πάπιες, ακόμα και ψαριού, έχουν μαζεμένες θρεπτικές ουσίες, κολαγόνο, και πολλά άλλα. Φτιάξτε τους και βάλτε σε μερίδες στην κατάψυξη και μαγειρέψτε μέσα στους ζωμούς. Καμία σχέση με τους έτοιμους ζωμούς του σούπερ μάρκετ! Και φτηνότεροι, και νοστιμότεροι, και γεμάτοι υγεία! Αγοράζεις ένα βιολογικό κοτόπουλο και φτιάχνεις ζωμό για πόσα και πόσα φαγητά! Αξίζει τον κόπο. Διαβάστε εδώ κάποια από τα ωραία των ζωμών!

Δεν μπορούμε να αγοράζουμε πολλά βιολογικά, αλλά έχετε στο μυαλό σας πως έστω το φρέσκο είναι καλύτερο από το συσκευασμένο. Το ίδιο και το σπιτικό, ακόμη κι αν δεν είναι βιολογικό. Το απλό κρέας, καλύτερο από τα λουκάνικα Φρανκφούρτης ή κρέατα αγνώστων άλλων υλικών (πχ έτοιμα μπιφτέκια). Το αρνίσιο/ κατσικίσιο καλύτερο από από το αγελαδινό (όπως και το γάλα του), γιατί το κατσίκι και αρνί, δύσκολα σταβλίζεται.

Γενικά προσπαθήστε στα παιδιά, κάθε γεύμα να έχει και πρωτεΐνη. Αβγό, τυρί, γιαούρτι, κρέας, ψάρι! Αν μπορούν να το φάνε δίχως άμυλο, ακόμη καλύτερα. Ψαράκι και σαλάτα πχ. Σαλάτες, φρούτα άφθονα! Πεινάνε για απογευματινό? Μην δώσετε κρουασάν. Δώστε ένα φρούτο μαζί με λίγο τυράκι ή καρύδια. Μην δώσετε ένα κουτάκι χυμό. Φτιάξτε έναν χυμό δικό σας. Έχει πολλά που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τα συντηρητικά, την ζάχαρη και όλα τα άγνωστα υλικά που έχουν τα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα.

Εννοείται πως θα φάνε και τις χαζομάρες τους, αλλά όσο πιο σπάνια, τόσο το καλύτερο. Και αν έχετε μαζί σας στην τσάντα σας πάντα ένα σακουλάκι ωμών ξηρών καρπών και μπανάνες, είναι σίγουρο ότι θα αποφύγετε πολλές χαζομάρες απ’ έξω! Πιστέψτε με το έχω δει. Όταν για κάποιον λόγο δεν έχω πάρει μαζί μου κάτι και τύχει να μείνουμε για λίγο περισσότερη ώρα έξω, θα αναγκαστώ να τους πάρω βλακειούλα από περίπτερο πχ… Και εννοείται (όσον αφορά το σπίτι) πως αν ΔΕΝ έχω βλακείες μέσα στο σπίτι, θα φάνε μια χαρά φρούτα και ότι τους προσφέρω και θα είναι και χαρούμενα. Αν μέσα στα ντουλάπια υπάρχουν χαζά, τα παιδιά το γνωρίζουν και θα προτιμούν εκείνα πολλές φορές. Άρα το μυστικό είναι να μην υπάρχουν καν μέσα στο σπίτι. Και αν αγοράσετε καμιά φορά γιατί σας το ζήτησαν, τότε πάρτε ένα. Να το φάνε και να τελειώσει 😉

images (2)

Άλλα που μπορείτε να πάρετε μαζί σας έξω είναι:

  1. αβγό βραστό
  2. κομμάτια από φρέσκια καρύδα
  3. ξηρούς καρπούς
  4. μπανάνες ή άλλο φρούτο
  5. χουρμάδες
  6. μελεκουνάκια (σησάμι με μέλι)
  7. δεν θυμάμαι τώρα άλλα…

Αξίζει τον κόπο λίγη προσοχή στην διατροφή μας και ειδικά στην διατροφή των παιδιών μας. Πρόκειται για την υγεία μας την τωρινή αλλά και την μελλοντική. Πολλά από αυτά θα θεωρήσετε πως είναι ακριβά, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν είναι. Ένας χουρμάς πχ δεν είναι τόσο ακριβός ακόμη κι αν είναι ακριβοί αν πάρεις ένα ολόκληρο κιλό 😉 Αξίζει τον κόπο σας λέω. Δοκιμάστε να ξεκινήσετε και θα ξεκινήσω κι εγώ να ποστάρω συνταγούλες 🙂

About Λυδία Θεοχάρη

Γεννήθηκα τον Απρίλη του 1977, έχω σπουδάσει Αγγλία Interior Design και συνέχισα εκεί το Master μου. Εκεί γνώρισα από τα 18 μου τον πλέον σύζυγό μου ο οποίος μου έμαθε τον κόσμο των υπολογιστών. Στην πρώτη καραντίνα έγραψα το πρώτο μου βιβλίο "Οι Κόρες της Μάγισσας (από τη Ζόρα στη Νιόβη)" και τώρα γράφω τη συνέχειά του. Ασχολούμαι με ζωγραφική, λογοτεχνία, είμαι Διακοσμήτρια και ξεκίνησα μια από τις πρώτες υπηρεσίες Διαδικτυακής Διακόσμησης στην Ελλάδα. Είμαι επίσης πιστοποιημένη Βοηθός Μητρότητας και blogger, instragrammer και έχω την τύχη να εργάζομαι από το σπίτι έχοντας υπάρξει και μια full time μαμά! Πλέον τα παιδιά μου είναι στην εφηβεία και λειτουργώ περισσότερο ως εργαζόμενη μητέρα, μαγείρισσα και σοφέρ :-) Αν θέλετε να επικοινωνήστε μαζί μου, εδώ είναι το μέηλ μου: lydia.theohari @ gmail.com

Ένα σχόλιο »

  1. Πολύ χρήσιμα όλα αυτά, σε γενικές γραμμές τα ακολουθούμε και εμείς γιατί ο γιος μου 4 ετών πρίν 3 μήνες εμφάνισε ΣΔ1. Βέβαια τρώμε πολλά κρακεράκια και φρυγανιές ακόμη…..Περιμένουμε ευκολες – γρήγορες και υγιεινές συνταγές… Αυτό με το μούλιασμα των οσπρίων γίνεται και στις φακές με αλλαγή ή όχι νερού?

    • Ναι, μουλιάζω και τα όσπρια που κανονικά δεν μουλιάζουμε. Αν τα μουλιάσεις αρκετές ώρες και πανε να βγάλουν φύτρο, τότε ακόμη καλύτερα 😉

      • Τα μουλιαζεις πρωτα 8 ώρες ή και 12, και μετά βγαζεις το νερο και τα αφηνεις να φυτρωσουν. Τα ξεβγαζεις καθε τοσο με νερο και τα αφηνεις.

  2. Καλημερα Λυδια. Απλα εκπληκτικο κι αυτο το αρθρο σου. Και για τα παιδακια με αλλεργιες ειναι τοσο χρησιμα ολα αυτα εκτος απο υγιεινα. Περιμενουμε τις συνταγουλες σου.

  3. Πάντα χαίρομαι όταν συναντώ γονείς που κάνουν έστω και το παραμικρό για να μάθουν στα παιδιά τους πως να τρέφονται σωστά και υγιεινά. Σίγουρα δεν έχουν όλοι την πολυτέλεια του χρόνου που έχουμε εμείς που είμαστε γονείς… του σπιτιού! Όταν όμως υπάρχει διάθεση για σωστή ενημέρωση και προσπάθεια, βρίσκεται και ο χρόνος. Το να κάνεις κάτι, έστω και μικρό, είναι πάντα καλύτερο από το να μην κάνεις τίποτα.
    Εξαιρετικές οι συμβουλές στο άρθρο! Ανυπομονώ και για τις συνταγές.

    • Ναι κι εγώ αυτό πιστεύω. Τα μισά να κάνουν κάποιοι από αυτά, κερδισμένοι θα είναι όλοι. Είναι ένας μπουσουλας. Από κει και πέρα όποιος θέλει το κάτι παραπέρα, ψάχνει εύκολα και βρίσκει 😉

  4. Σας ευχαριστούμε πολύ για το άρθρο σας. Προσπαθώ να κανω αρκετά από αυτά αλλά ακόμη όχι όλα. Π.χ. το παγωτό ακόμη δεν το πέτυχα. Θα συνεχίσω όμως τις προσπάθειες…

  5. Aυτό το άρθρο ήρθε την καταλληλότερη στιγμή! ψάχνω τρόπους να αλλάξω την διατροφή των παιδιών και είναι πολύ δύσκολο ιδίως για τα αλλαντικά που τρελαίνονται!περιμένω εναγωνίως το ποστ με το μπεικον!

  6. Καλημερα…προσπαθω τοσο πολυ με τη διατροφη του μικρου (4 χρ) αλλα δεν τα πολυκαταφερνω…το προβλημα μου ειναι οτι δεν μπορω να πεισω τους γυρω μου και ειδικα τον συζυγο…θεωρει οτι ειμαι υπερβολικη και οτι θα κανω το παιδι θα ειναι στερημενο και θα πεσει μετα με τα μουτρα..Δεν με νοιαζει να τρωει πχ μπισκοτα αλλα να εχει φαει εστω το φαγητο του….προσπαθω να του φτιαχνω δικα μας πραματα να τρωει παρολο που δεν εχω πολυ χρονο, τρωει τα δικά μου τρωει και οτι τον κερνανε απο δω και απο κει….φαγητο ομως δεν πολυτρωει.Ειδικα τωρα που εκλεισε ο σταθμος, φαγητο κανονικό δεν εχει φαει.Ειμαι τοσο απογοητευμενη…

  7. Γιατί όχι το άμυλο; Τα παιδιά έχουν ανάγκη από ενέργεια, οι υδατ/κες είναι εξαιρετική πηγή ενέργειας γρήγορης απορρόφησης που τα παιδιά την έχουν ανάγκη. Το ψάρι και σαλάτα είναι καλό για ενήλικες που πρέπει να χάσουν βάρος, αλλά όχι για παιδιά. Η γλουτένη επίσης πρέπει να αποφεύγεται μόνο από αυτούς που έχουν αποδεδειγμένα δυσανεξία, όχι όλο τον κόσμο. Ναι στα σπιτικά και όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα, αλλά όχι στις υπερβολές και την επιβολή διατροφικών συστάσεων για ενήλικες ή για ειδικές παθήσεις στα παιδιά. Μορφωθείτε σωστά και μη υιοθετείτε απερίσκεπτα ό,τι κυκλοφορεί στο ίντερνετ.

    • Όταν στα παιδια βαλουμε μακαρονια με κιμα, συνηθως κανουμε το λαθος και ο κιμας ειναι μια κουταλια, ενω τα μακαρονια ενα πιατο. Γενικα δινουμε ΠΟΛΟΥΣ υδατανθρακες στα παιδια και τρωμε κι εμεις οι ιδιοι ενω θα επρεπε να ειναι συνοδευτικοι, γινονται το κυριως γευμα. Εγω συγκεκριμενα εχω κοψει γλουτενη και ειδα μεγαλη βελτιωση οπως και τα παιδια που υποτευομουν πως εχουν δυσανεξια. Το ψαρι και η σαλατα ειναι λετε για ενηλικους που θελουν να χασουν βαρος. Όχι οταν τρωνε στα ενδιαμεσα ξηρους καρπους (που και αυτοι εχουν υδατανθρακες και μαλιστα οχι επεξεργασμενους), βουτυρα ξηρων καρπων με φρουτα, και φυσιολογικη ποσοτητα λαδιου στο φαι. Τα περισσοτερα παιδια προτιμουν να φανε τις πατατες, το ρυζι και τα μακαρονια. Εκτος απο το γεγονος οτι ειμαστε πλεον η πρωτη χωρα με παχυσαρκα παιδια, εχουμε πολλα παιδια με διαβητη αλλα και με ελλειψη σιδηρου οπου τους χορηγουμε εξτρα.

      Παρ όλα αυτα, στο παραπανω αρθρο αναφερομαι σε γλυκοπατατες, ρυζι, πατατα (αμυλο) αλλα λεω με μετρο για να τρωνε την πρωτεϊνη τους. Λεω επισης για ψωμι που ολα αυτα του σμ ειναι γεματα διαφορες αλλες ουσιες, να φτιαχνουμε το δικο μας. Και βεβαια υδατανθρακες υπαρχουν και στα φρουτα, λαχανικα, και ξηρους καρπους. Το να μειωσουμε ειδικα τα μακαρονια που λεω και τα ετοιμα ψωμια, αμφιβαλλω αν θα δημουργήσει θεμα. Ισα ισα! 😉

      • Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Λυδία….
        Να ρωτήσω κάτι για την απουσία γλουτένης, δηλαδή προιόντα όπως ψωμί ή αλευρι ή ζυμαρικά χωρίς γλουτένη τα θεωρείς υγιεινά??Είμαι πολύ προβληματισμένη..

      • Αναστασία, οχι δεν συμφωνω με τα επεξεργασμενα αυτα αλευρια. Για μιας στις τοσες για να φτιαξεις ενα πχ κανονικο κεικ για τουρτα, ή για να το πας μια επισκεψη και να φανε και τα παιδια σου, οκ, αλλα οχι για συνεχεια. Αν δεις εχουν διαφορες ουσιες κι αυτα, αλλα και αμυλα μαζεμενα απο πατατες, ταπιοκες, ρυζι, κλπ κλπ. Πολυ μαζεμενο… Υπαρχουν παντως πολλες συνταγες στο ιντερνετ που δεν εχουν γλουτενη. Αν δεις συνταγες paleo πχ θα βρεις πολλες 😉

      • Δεν διαφωνούμε καθόλου ότι κατά κανόνα τα παιδιά τρώνε υπερβολικά πολλούς υδατ/κες και είναι σημαντικό να προσέχουμε την ποσότητα και την ποιότητά τους. Πρέπει να προέρχονται κυρίως από σιτηρά ολικης άλεσης, όσπρια, λαχανικά και φρούτα. Τα μακαρόνια, τα κέικ κτλ όντως είναι σημαντικό να είναι περιορισμένα, συμφωνώ 100%. Αλλά οι υδατ/κες παραμένουν στη βάση της διατροφικής πυραμίδας και οι διεθνείς συστάσεις προτείνουν 1/3 του κάθε πιάτου πρωτεΐνη, 1/3 λαχανικά και 1/3 αμυλούχο υδατ/κα. Εξάλλου και η μεσογειακή κουζίνα που είναι γνωστή πόσο υγιεινή είναι βασίζεται στους υδατ/κες που αποτελούν ένα 50-60% της ημερήσιας πρόσληψης. Γι’ αυτό έγραψα παραπάνω να μην υπερβάλουμε. Οι ξηροί καρποί είναι ως επί το πλείστον λιπαρά (καλά φυσικά) και όχι τόσο πολύ υδατ/κες. Κατα τ’αλλα, όπως είπα, δεν διαφωνώ στην προσοχή στα πολλά ψωμιά και μακαρόνια, ίσα ίσα!

Αφήστε απάντηση στον/στην mommydaddy Ακύρωση απάντησης