Μένουμε σπίτι! Και τι κάνουμε?

Standard

 

Let-s-Stay-Home-Wall-Canvas-Poster-Family-Typography-Quotes-Art-Prints-Modern-Wall-Decor.jpg_640x640

 

Βρε τι πάθαμε στα καλά καθούμενα ε? Να κλειστούμε στα σπίτια μας, να πρέπει να συζητάμε, να αντέχουμε ο ένας τον άλλον, να μην τρέχουμε σε εξωσχολικές δραστηριότητες κάθε μέρα, να μην έχουμε μαθήματα και τεστ, να πηγαίνουμε βόλτες στην εξοχή, να μαζεύουμε λουλούδια, να μαλώνουμε και να τα ξαναβρίσκουμε, να βαριόμαστε, να διαβάζουμε βιβλία, να τραγουδάμε, να παίζουμε με τα σκυλιά και τα γατιά μας και πόσα ακόμη!

Ναι, το καταλαβαίνω ότι δεν κάνουμε διακοπές, ότι η οικονομία όλων των χωρών θα πάθουν την πλάκα τους μετά από αυτά τα μέτρα, ότι υπάρχει άγχος για τα δικά μας άτομα και ότι γενικά βρισκόμαστε σε μια περίεργη κατάσταση, αλλά δεν υπάρχουν μόνο αρνητικά σε όλη αυτή την κατάσταση κι εγώ έχω κολλήσει στα θετικά. Είναι ξεκάθαρα χρόνο bonding με τα παιδιά.

Τι να κάνουμε όλες αυτές τις ώρες με τα παιδιά όμως; Ειδικά τα μεγαλύτερα παιδιά που με το παραμικρό πιάνουν το κινητό τους για να ξεβαρεθούν… Ας κάνω μια προσπάθεια να δημιουργήσω μια λίστα. Είστε κι εσείς ευπρόσδεκτοι να προσθέσετε κι άλλες δραστηριότητες στα σχόλια.

Αρχικά, ας θυμόμαστε ότι καλό είναι να έρχονται σε επαφή με τα μαθήματα του σχολείο έστω και λίγο μέσα στην μέρα.

Υπάρχουν και διάφορα site που τωρα είναι και δωρεαν για τον επόμενο μήνα:

https://newschool.gr/ (από Β’ Δημοτικού μέχρι τέλος Λυκείου)

https://brainy.gr/ (από Ε’ Δημοτικού μέχρι τέλος Λυκείου)

και στο Youtube αυτή ειναι μια ωραία προσπάθεια:

https://www.youtube.com/channel/UCRmv431HzS7_rZP9w6yvUJw

Αν ψάξετε βέβαια θα βρείτε σίγουρα πολλά κι εσείς από μόνοι σας.

Εγώ στα παιδιά βάζω να γράψουν κάτι μικρό προσέχοντας ορθογραφία και γράμματα. Τις περισσότερες φορές μπορεί να έχει με κάτι που είδαμε σε ταινία την προηγούμενη μέρα ή κάτι που τους ενδιαφέρει.

Στον Γιώργο έβαλα να κάνει ένα project στο Ρhotoshop έτσι για να το μάθει λιγάκι και ο ίδιος θέλει να μάθει και λιγο video editing (βέβαια ο Γιώργος είναι πλέον 13 χρονών). Να κάνει μια αφίσα για το Μinecraft, οπότε καταλάβατε τι εννοώ. Βέβαια ακόμη τον περιμένω αλλά μόλις μου είπε οτι θέλει την βοήθειά μου, αρά δεν φταίει αυτός (και καλά)!

Για τη Ναταλία, έβγαλα την ραπτομηχανή έξω για να μάθει να την χρησιμοποιεί και έχω βρει ένα δυο εύκολα projects να κάνουμε. Ήδη κάναμε μια μαξιλαροθήκη με την οποία κοιμάται παρέα από την μέρα που την έφτιαξε και τώρα φτιάχνει ένα στρογγυλό παιχνιδάκι για την γάτα μας!

Φτιάχνει και σκουλαρίκια και μόλις βαρεθεί θα της θυμήσω τoν πολυμερικό πυλό της και το felting που έχουμε βάλει στην άκρη για λίγο.

Παίζουμε και επιτραπέζια τον τελευταίο καιρό (πάντα παίζαμε αλλά τώρα βρήκαμε πιο καλά παιχνίδια που αρέσουν και στον έφηβο μας), και κάποια κάνουμε ώρες να τα τελειώσουμε (για μεγαλύτερα παιδιά, δείτε τα παιχνίδια EXIT, που ουσιαστηκά μοιάζουν κάπως με exit rooms, αλλά πολύ πιο έξυπνα και δύσκολα). Ωραία επιτραπέζια και την βαθμολογία τους, μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://boardgamegeek.com/

Τα βράδια ή απογεύματα, αφού έχουν κάνει αυτά που «πρέπει» βλέπουμε ένα έργο κλασικό ή έργο που κι εμείς είχαμε αγαπήσει πολύ (χτες είδαμε πχ τον ναυαγο, σήμερα τους είπα να γράψουν κάτι για το κλάμμα που είχε ρίξει ο Τομ Χάνκς όταν έχασε την μπάλα του). Είχαμε δει και τον Βιολιστή στη Στέγη και έχουμε κάνει ολόκληρη λίστα από έργα. Μέσα σ’ αυτούς, το Οι Άθλιοι, το Ωραία μου Κυρία, Ο Κύκλος Των Χαμένων Ποιητών, το A Beautiful Mind. Θα δούμε και κάποιο θέατρο από τη σελίδα του Εθνικού Θεάτρου με το ψηφοποιημένο τους αρχείο:

http://www.nt-archive.gr/theaters.aspx?company=10&fbclid=IwAR3JegcR-YGSySMFNvAYig39jrOEm5C4vuRv5wxi00OI0yvZ5Qn0cQhRSFE

Για μικρότερα παιδιά, πολλές δραστηριότητες θα βρείτε και στο site της Άσπας, αν και δεν είναι φτιαγμένες για τώρα που είμαστε κλεισμένοι, πολλές είναι ότι πρέπει:

https://www.aspaonline.gr/drastiriotites-paidia-anti-tileorasi-othones/?fbclid=IwAR0QrC8dIGZI51R8IXh4k-mRHYURNQphxKY2kWi1NZOyit-jQXEpQg17bpg

Διαβάστε βιβλία, αν θέλετε μπορείτε να ακούσετε επίσης βιβλία:

https://www.openbook.gr/akouse-ena-vivlio/

Πάτε στη θάλασσα. Βρείτε θάλασσες που δεν έχουν κόσμο. Ζωγραφίστε βότσαλα ή απλά πετάξτε τα στη θάλασσα. Χαθείτε σε ένα δασάκι και μαζέψτε υλικά για χειροτεχνίες. Φυτέψτε ντοματιές, πιπεριές, κολοκυθιές, φασολάκια. Παίξτε χαρτιά, «Όνομα, πράμμα, φυτό, κλπ», Ξεκινήστε ημερολόγιο! Γράψτε ένα βιβλίο. Τελειώστε την εργασία που έχετε στη σχολή σας (για μένα το λέω αυτό!)… Πόσα και πόσα έχουμε να κάνουμε!

Δείτε αυτή την περίεργη φάση που ζούμε περισσότερο θετικά, όσα προβλήματα μπορεί να έχει δημιουργήσει. Ευκαιρία για να πέσουν λιγάκι οι καθημερινοί ρυθμοί και να κάνουμε πράγματα τα οποία λέμε συνέχεια ότι δεν προλαβαίνουμε! Δωράκι δεν είναι κι αυτό?

Εσείς τι άλλες ιδέες έχετε; Τι άλλα έχετε κάνει αυτές τις μέρες; Για πείτε!

Advertisement

About Λυδία Θεοχάρη

Γεννήθηκα τον Απρίλη του 1977, έχω σπουδάσει Αγγλία Interior Design και συνέχισα εκεί το Master μου. Εκεί γνώρισα από τα 18 μου τον πλέον σύζυγό μου ο οποίος μου έμαθε τον κόσμο των υπολογιστών. Στην πρώτη καραντίνα έγραψα το πρώτο μου βιβλίο "Οι Κόρες της Μάγισσας (από τη Ζόρα στη Νιόβη)" και τώρα γράφω τη συνέχειά του. Ασχολούμαι με ζωγραφική, λογοτεχνία, είμαι Διακοσμήτρια και ξεκίνησα μια από τις πρώτες υπηρεσίες Διαδικτυακής Διακόσμησης στην Ελλάδα. Είμαι επίσης πιστοποιημένη Βοηθός Μητρότητας και blogger, instragrammer και έχω την τύχη να εργάζομαι από το σπίτι έχοντας υπάρξει και μια full time μαμά! Πλέον τα παιδιά μου είναι στην εφηβεία και λειτουργώ περισσότερο ως εργαζόμενη μητέρα, μαγείρισσα και σοφέρ :-) Αν θέλετε να επικοινωνήστε μαζί μου, εδώ είναι το μέηλ μου: lydia.theohari @ gmail.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s